Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
младши ентусиаст
Аватар

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от carmanf1 » 24 Ное 2023, 21:38

Моджо написа:Тия от детската и те ли са на кенчета... С бело.
То тайкани, то м5 компетишъни... Тва да не не е на некой шейх детска?

Обикновена, общинска, квартална детска градина. Безплатна.
То за това и повечето родители се познаваме, щот сме израснали от малки деца в квартала.

Има родители с 30 годишни хонди за 300 лв сигурно (нямам представа), има и други с коли за по 300-400К.

Тва е БГ - контраст :ok:

Ама всички дечица в градината са равни приятелчета, което е най-важното :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 24 Ное 2023, 21:44

В наща под майбах ги гониме)) тук там по некое ферари или ламбо по милост.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 24 Ное 2023, 22:17

Много off topic сме ... ама да ни трият и да ни се карат :mrgreen:

Заповядай някоя сутрин да пием кафе пред градината и да видиш сам. При интерес, ще ти пратя на ЛС, коя е градината и адрес.
За мен ще е удоволствие да се запознаем и да си полафим. Кажи кога ти е удобно, да се разберем.

Съвсем сериозно :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 25 Ное 2023, 12:54

///eMo написа:
adovet написа:Вчера ми се наложи спешно ходене до Бургас. Колата ми беше на 30%. Тръгнах в 6:30 сутринта, заредих на чарджара на парадайса за 20мин. и газ. Карах 120-140. В 12 на обяд бях в Бургас. За първи път тествах оффроуд асистантите. За едната бройка щях да викам голям багер да ме тегли. Трябваше да отида до един квартал преди Бургас в посока към Варна и навигацията на края ме прекара през някакви села. В едното беше прекопан пътя и трябваше да се обикаля от някъде. Карам аз от където ми дава навигацията и по едно време излязох от асвалта и по черен път през гората. Валеше беше се напоило яко, аве кофти работа. Едвам излязох. В Бургас имах работа около 3 часа и после наобратно. Вечерта към 19:30 се прибрах. Разхода ми за цялото пътуване беше 24лв. :driving:

Колко спирания по път бяха необходими? 5 часа до Бургас ми се струват много.
И как се държаха системите в калта?

тръгнах на малко % та трябваше да заредя на Парадайса и после трябваше да мина и през Пловдив за едни инструменти да взема и там заредих на чарджъра до 85%. Послеспрях на Оризово да дозаредя до 100% и за едно бързо кафе. Там да съм се бавил не повече от 10 мин. Като цяло разхода за целия ми трип беше около 20кв/100км. Като карам с 120-130 разхода е около 18-19/100.
Ето и малко статистика от навръщанеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 25 Ное 2023, 13:25

carmanf1 написа:Много off topic сме ... ама да ни трият и да ни се карат :mrgreen:

Заповядай някоя сутрин да пием кафе пред градината и да видиш сам. При интерес, ще ти пратя на ЛС, коя е градината и адрес.
За мен ще е удоволствие да се запознаем и да си полафим. Кажи кога ти е удобно, да се разберем.

Съвсем сериозно :bchug:

Само ако ще има от убавите каки да ти преценя вкуса :))) ХАхахаххаха..нямам против да се видим, бъзикам те , не усещаш ли :))
Хм,хм...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Ное 2023, 14:18

b_u_b_o написа:
Southside написа:Разбира се, ако се вземе предвид вторичния пазар, тойотата ще държи цена дълго време, докато теслата е силно вероятно да загуби 50% от стойността си в периода на гаранцията.

Това пък защо го реши? По мои наблюдения теслите губят 30-40% за първите 4-5 години. Което си е абсолютно нормално като че ли, бмв-тата примерно със сигурност не се обезценяват по-малко. Нямам представа приуса как е, но силно ме съмнява да е по-добре.

Точно щях да напиша, че с изключение на черните серии на амг всяко такова или м-ка или рс-ка са едно 50% надолу след 3 години…
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 25 Ное 2023, 14:54

Така си е, ама само ако го сравняваш спрямо официалната ценова листа по конфигуратор.

Ама не знам, кой си купува ново БМВ, Бенц, Ауди, Порше, VW на официална ценова листа, без да си вземе сериозна отстъпка.

Трябва да е :kuku:

Щот след отстъпката, обезценяването придобива коренно различен вид като %

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 25 Ное 2023, 15:20

adovet написа:...

106 средна е изкл. добре за дневно каране при макс скорост 130. :yes:

120-130 средна по Тракия може да се стигне вечер без трафик (ако се кара в ограниченията). Реално за мен може да караш (в посока Бургас) със 140 спокойно чак като подминеш Пловдив...
И то не щото пътя не позволява (въпреки, че е тотална щета с обратни виражи и гадна настилка), а защото 90% от ганьовците знаят само как да дават газ по прави и надолнища и да бавят
целия трафик с безсмислени изпреварвания и намаляния.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 25 Ное 2023, 22:00

adovet написа:...........

Аз не разбрах последно до Бургас или до Пловдив си ходил?

Не знам за вас,но във времето което живеем и все се бърза, това да ставам в 6:30 да ходя до мола, там да вися да зареда, хич не мо се вижда като много удобно.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Ное 2023, 1:17

carmanf1 написа:Така си е, ама само ако го сравняваш спрямо официалната ценова листа по конфигуратор.

Ама не знам, кой си купува ново БМВ, Бенц, Ауди, Порше, VW на официална ценова листа, без да си вземе сериозна отстъпка.

Почти всяко амг/м/рс се купува по “поръчка” и дискаунта е нула. Даже ако е нов модел много често имаш “market adjustment” едно 10-30% отгоре… да не говориме, че от ковида насам се и чака минимум 6 месеца за всяка поръчка. Това е така от едно 5-6 години а за Порше е било така от както ги помня …
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 26 Ное 2023, 9:15

carmanf1 написа:Така си е, ама само ако го сравняваш спрямо официалната ценова листа по конфигуратор.

То в БГ масово и ДДС не се плаща, освен отстъпката :mhihi: И после след 3 години я продаде на печалба.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 26 Ное 2023, 9:40

Е като я продадеш след 3 години ддс ще си го платиш. Поне тази част , която е за продажната цена.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 26 Ное 2023, 11:11

Jorixa написа:То в БГ масово и ДДС не се плаща, освен отстъпката :mhihi: И после след 3 години я продаде на печалба.

Не мисля ,че има вариант да не си платиш ДДС-то.
Друг въпрос е дали платеното ДДС можеш да го ползваш като данъчен кредит и дали ДДС-то на разходите по автомобила можеш да ползваш като данъчен кредит.
Зависи от категорията на автомобила. Много хора си купуват 6+1 автомобили не щото им трябват, ами щото може да ползват данъчен кредит :!:

Отделно от това големи фирми със 100+ автомобила не купуват , а вземат на оперативен лизинг, щото там месечната вноска ти е чист разход, отделно ДДС-то ти се признава за данъчен кредит.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 26 Ное 2023, 12:05

///M Power написа:
adovet написа:...........

Аз не разбрах последно до Бургас или до Пловдив си ходил?

Не знам за вас,но във времето което живеем и все се бърза, това да ставам в 6:30 да ходя до мола, там да вися да зареда, хич не мо се вижда като много удобно.

Ходих до Бургас и обратно. Не ми беше планирано ходене и не си бях заредил колата. А парадайса ми е на път и заредих там, да съм се бавил не повече от 20-25 мин.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 26 Ное 2023, 14:25

alx написа:

Почти всяко амг/м/рс се купува по “поръчка” и дискаунта е нула. Даже ако е нов модел много често имаш “market adjustment” едно 10-30% отгоре… да не говориме, че от ковида насам се и чака минимум 6 месеца за всяка поръчка. Това е така от едно 5-6 години а за Порше е било така от както ги помня …

Вероятно си прав за Щатите.

Но ако говорим за България или EU, грешиш.
Както и аз вероятно греша за Щатите.

Еле пък точно след ковида, когато отвориха, кви отстъпки имаше :twisted: :twisted: :twisted:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата