какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
Re: какво според вас е
zxsport написа:steeN написа:Alexi написа:той все това дава за пример .. не се говори за хубаво жилище в хубав квартал без ипотека
Как не разбрахте, че и да имаш парите в кеш - купуването на жилище без ипотека не е стратегически правилно. Особено като лихвата ти е под 4%...
Sent using Tapatalk 2
Айде ми докажи обратното - имаш парите кеш, но теглиш заем при 4% - къде ти е далаверата?
Далаверата е на две места.
Тоя кеш го инвестираш в едни ниско- рискови взаимно- спомагателни фондове с предимно ценни книжа и правиш 6.5% лихва на година. Или просто ги слагаш в някоя банка по карибите и правиш 7% лихва и не плащаш данъци върху тях. А ако си както повечето хора с пари- ги даваш на професионалисти да ти ги играят на борсата- за миналата година средната печалба е 11%.
Също така лихвата по заема ти за къща се отписва от данъците ти.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- zxsport
-
Re: какво според вас е
alx написа:zxsport написа:steeN написа:Alexi написа:той все това дава за пример .. не се говори за хубаво жилище в хубав квартал без ипотека
Как не разбрахте, че и да имаш парите в кеш - купуването на жилище без ипотека не е стратегически правилно. Особено като лихвата ти е под 4%...
Sent using Tapatalk 2
Айде ми докажи обратното - имаш парите кеш, но теглиш заем при 4% - къде ти е далаверата?
Далаверата е на две места.
Тоя кеш го инвестираш в едни ниско- рискови взаимно- спомагателни фондове с предимно ценни книжа и правиш 6.5% лихва на година. Или просто ги слагаш в някоя банка по карибите и правиш 7% лихва и не плащаш данъци върху тях. А ако си както повечето хора с пари- ги даваш на професионалисти да ти ги играят на борсата- за миналата година средната печалба е 11%.
Също така лихвата по заема ти за къща се отписва от данъците ти.
Стари ми друже, разработил съм 3 от фондовете на един доста известен към момента български банкер/политик (не е Каролев, слава Богу), създал първо банка, после и фондове - ниско/среден и високо лихвени! Знам и съм обучавал инвестиращите брокери и познавам логиката на процеса ... без да навлизам в подробности - хората ти казват - за Q1/Q2/Q3/Q4 - постигнахме "еди каква си доходност" - но не могат да ти я гарантират и занапред! Ако се озовеш на -20% в даден момент си е за твоя сметка и ти си поемаш риска. Това не е гарантиран доход и по тази причина се набълбукаха сумати тарикати, че и такива отвъд океана ... другото набълбукване беше покрай IPO-to на няколко фешън компании ... но ... тук идва ролята на финансовите консултанти, на които Л.Христов (и не само той) раздадоха дипломите по роднински ...
Мое да сме на село, ама не рупаме доматиу с колцити, ако и така да ви се струва ... въпреки, че некои 'ора си ги с'хрупаа ...

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
Мога да добавя, че дори в България да ги шибнеш и да правиш 4-5% от депозита в долари, в други валути повече, но там има валутен риск (от моя гледна точка), ако не искаш да се занимаваш с офшорни истории. Може ако щеш да купиш още една къща/апартамент и да я даваш под наем, докато не решиш да се отървеш от нея. Ако щеш купи си акции на там 4те или 5те компании с ААА рейтинг, събирай си 2-3% дивидент и завещай акциите на децата си. Ама никой не се задоволява с толкоз, после ние сме ядяли колците с доматите... Фондовете не ми хвали, дават ти някакви куци инстрименти, които и сам можеш да си "направиш" и си прибират по 1% независимо какво става. Не мерси
Или инвестираш сам или даваш парите на доказан investment advisor, който не ти меша парите с тези на другите и хляба му зависи от това как се представя не от някакви пасивни инструменти.
Ако са инвестирали в IPO facebook, zynga, groupon и такива подобни, не виждам никаква изненада

Ако са инвестирали в IPO facebook, zynga, groupon и такива подобни, не виждам никаква изненада

Последна промяна steeN на 09 Фев 2013, 2:44, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
След като на нещата които написах ти отговори по този начин- явно ги рупаш с колците. Съжалявам, че ти го написах в прав текст...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
Тва, надявам се беше коментар за зет хикса 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
steeN написа:Тва, надявам се беше коментар за зет хикса
Да.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Само да вметна, че започвате да спамите и темата отива към ключ. Според мен :средната класа в БГ би трябвало да има над 2000 лв на калпак от семейството. Цените там нямат логика и аз ги виждам нещата така.
- twin spark
- кандидат ентусиаст
-
alx написа:След като на нещата които написах ти отговори по този начин- явно ги рупаш с колците. Съжалявам, че ти го написах в прав текст...
Практиката показа, че никак не си прав. Всеки който е участвал в някакъв вид доверителни фондове през последните две години от финансовия бум е на загуба
- steeN
- старши ентусиаст
-
- *BMWocb
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Каквото набара
- Мечтае да кара: БМВтурбо
- Детайли за колата: Да, неми вярваш но е така BMW–то е наи бързата кола !!!
1000лв 1500лв
- zxsport
-
alx написа:След като на нещата които написах ти отговори по този начин- явно ги рупаш с колците. Съжалявам, че ти го написах в прав текст...
Сашо, аз съм си оплел кошницата и не ме брига кой е титуляр (Дянков, Орешарски или т.н.) ... (разбра ли ме добре какво имам предвид) ... жалко е, че "Вие", "съгражданите ни" отвъд граница давате мнение, касаещо БГ (което ти, любими мой ВИНАГИ изписваш България с малко "б") неадекватно и както подобава (според Вас научно обосновано). Не е лошо да се поинтересувате колко живот има "Ваща" икономика и кога ще започне първата възможна война, та да заграбиТЕ първите "животоспасяващи жертви" или да започнете "освобождаването" на някой народ

- zxsport
-
steeN написа:Мога да добавя, че дори в България да ги шибнеш и да правиш 4-5% от депозита в долари, в други валути повече, но там има валутен риск (от моя гледна точка), ако не искаш да се занимаваш с офшорни истории. Може ако щеш да купиш още една къща/апартамент и да я даваш под наем, докато не решиш да се отървеш от нея. Ако щеш купи си акции на там 4те или 5те компании с ААА рейтинг, събирай си 2-3% дивидент и завещай акциите на децата си. Ама никой не се задоволява с толкоз, после ние сме ядяли колците с доматите... Фондовете не ми хвали, дават ти някакви куци инстрименти, които и сам можеш да си "направиш" и си прибират по 1% независимо какво става. Не мерсиИли инвестираш сам или даваш парите на доказан investment advisor, който не ти меша парите с тези на другите и хляба му зависи от това как се представя не от някакви пасивни инструменти.
Фондовете мили мой, ти ги хвали само и единствено АЛХ ... колкото до наемите в БГ имам опит - не е на "далавера", повярвай ми! Изобщо не Ви разбирам "ИНОСТРАНЦИТЕ" за к'во се борите ... наща действителност е много по-различна от ваща, така или иначе ....
Ти кво написа....
вместо да продължаваш с глупостите иди прочети за "time value of money" и ако имаш некви въпроси - питай.
Аз? Тебе? Защо?
вместо да продължаваш с глупостите иди прочети за "time value of money" и ако имаш некви въпроси - питай.
А на финанси/кредити/глобална икономическа политика можеш само да си мечташ да ме злепоставиш!.
Аз? Тебе? Защо?

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- zxsport
-
alx написа:Ти кво написа....
вместо да продължаваш с глупостите иди прочети за "time value of money" и ако имаш некви въпроси - питай.А на финанси/кредити/глобална икономическа политика можеш само да си мечташ да ме злепоставиш!.
Аз? Тебе? Защо?
Стари ми момко, глупости аз лично не виждам ... а и т'ва съм го чел ...отдавна... Я се вземи в ръце ...
Кое не е глупост?
Като почнеш от "защо да взимам 4% ипотека ако мога да платя кеш?" или това че ми обясняваш как Америка се крепяла на воини (в контекста на разговора ни?) или това че искам да те злепоставя ама няма да стане щото си си оплел кошницата?
Ще ме извиниш ама това ти поведение може да върви някъде ама аз съм малко по- земен
Като почнеш от "защо да взимам 4% ипотека ако мога да платя кеш?" или това че ми обясняваш как Америка се крепяла на воини (в контекста на разговора ни?) или това че искам да те злепоставя ама няма да стане щото си си оплел кошницата?
Ще ме извиниш ама това ти поведение може да върви някъде ама аз съм малко по- земен

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила