Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Икономическата криза 2020-2023
Баси цените чуек!BMW_POWER написа:Плачете на чужд гроб. Всичко е прекрасно. Инфлация 6% ( не е важно за какъв срок) и всички са щастливи.
Купих два домата Рома, че са по-евтини и по-вкусни от пластика в магазина. Ето колко струват:
Либрата е $2.99 или $6.58 за кило. Минималната заплата е две кила домати ...
Путин е виновен
Друго си е У нас, 4-5лв за кг или наполовина, ама заплата не е наполовина ми се струва..
А нищо не коментира за снимката която пуснах преди 10 дни, краве масло в Канада и САЩ точно на 50% от цените в Бг.
Последна промяна alekangg на 21 Окт 2022, 12:47, променена общо 1 път
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
BMW_POWER написа:$6.58 за кило. Минималната заплата е две кила домати ...
Чакай сега, 14 доларес минимална, ама на час, нали?
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Който иска края на октомври да яде домати, ще си цака. Винаги ми е било много забавно как на коледа някакви хора ми се оплакват, че доматите скапани, безвкусни, скъпи...ми нормално бе, декември месец домат не расте освен ако не го изнасилиш или не го докараш от занзибар. Вече е сезона на зелето, морковите, репи, цвекло. Неща далеч по-полезни от тия домати дето голям зор за тях, пък и по-евтини.
Колкото до новите кредити, в последно време се убеждавам, че си балък ако не живееш на кредит. Особено ако си държава, защото е ясно вече, че това е дълг който се взима и няма да се връща. НИКОГА. Няма държава която да може да си върне дълга, няма правителство което да харчи разумно и спрямо събираните пари от данъци. Така че просто ще си надуваме балона докато може. После...каквото стане
Колкото до новите кредити, в последно време се убеждавам, че си балък ако не живееш на кредит. Особено ако си държава, защото е ясно вече, че това е дълг който се взима и няма да се връща. НИКОГА. Няма държава която да може да си върне дълга, няма правителство което да харчи разумно и спрямо събираните пари от данъци. Така че просто ще си надуваме балона докато може. После...каквото стане

- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: Skoda oStavia
Работата с кредита е ясна: сега да откраднем колкото може, една част да закърпи положението а да го връщат следващите.
Кредиторите доволно потриват ръце защото знаят че тяхното не се губи! В края на краищата те печатат пари без покритие.
Кредиторите доволно потриват ръце защото знаят че тяхното не се губи! В края на краищата те печатат пари без покритие.
Заки, не се заяждам. 100% от мненията ти са тотален хейт. Мязаш на оня сърдитият смърф, дето мразеше всичко.
Останалото в мнението ти е просто боза. "Баничарка"
Служебната кола е Хюндай Аксент. Най-старата в гаража, за да не ми я карат и цапат изродите във фирмата.
Къде намеси Путин, къде Запада, къде Ковида
Тук има хора, които са много по-зле от теб и не хейтят по всичко.
Що се отнася до това, дали Запада е или ще загине, живот и здраве, ще видим. При мен нищо не се е променило към по-добро.
Останалото в мнението ти е просто боза. "Баничарка"
Къде намеси Путин, къде Запада, къде Ковида
Тук има хора, които са много по-зле от теб и не хейтят по всичко.
Що се отнася до това, дали Запада е или ще загине, живот и здраве, ще видим. При мен нищо не се е променило към по-добро.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
BMW_POWER написа:Тук има хора, които са много по-зле от теб и не хейтят по всичко.
Ти не разбра ли що хейтя? Не е, щото нямам работа, нямам възможности и т.н.
Хейтя, щото средата е скапана, хората са мърлячи, най-нежно казано, инфраструктурата ни е като на държава от третия свят,
правосъдие няма, законност, ред и т.н. също. Всеки е корумпиран. Може да те утрепят и да им се размине и т.н.
За здравеопазването няма да казвам, щото пак ще ми обяснят колко добро било,
ама на Ачибадем болниците и не само, ги научих наизуст, та нещо не им вярвам, че е яко...
Та хейтя, щото колкото и да се опитвам, заедно с малка част от населението, останалата много по-голяма част продължава да насира всичко.
Това е като да караш в София и да спазваш правилника - всички около теб те псуват,
че си мотаняк, дето не може да кара. А ако си с друга регистрация, още по-зле, дори да караш перфектно...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real
- Southside
- кандидат ентусиаст
-
Разотивайте се
Инфлация към 10% и текущите нива на лихвите очевидно не влияят на потребителите зад океана. Днес борсите пак обърнаха на зелено, отчетите не показват предвижданите катастрофални данни, явно черният лебед ще мине след изборите.
И тук нищо неочаквано или фрапиращо.
American Express CEO: 'We're not seeing any changes in consumer spending'
Инфлация към 10% и текущите нива на лихвите очевидно не влияят на потребителите зад океана. Днес борсите пак обърнаха на зелено, отчетите не показват предвижданите катастрофални данни, явно черният лебед ще мине след изборите.
Европейската Централна Банка разкри лихвената си политика до края на годината: вдигане с 0.75 процента на 27-ми октомври и с още половин процент през декември.
Southside написа:Разотивайте се
American Express CEO: 'We're not seeing any changes in consumer spending'
Инфлация към 10% и текущите нива на лихвите очевидно не влияят на потребителите зад океана. Днес борсите пак обърнаха на зелено, отчетите не показват предвижданите катастрофални данни, явно черният лебед ще мине след изборите.Европейската Централна Банка разкри лихвената си политика до края на годината: вдигане с 0.75 процента на 27-ми октомври и с още половин процент през декември.
Амекс няма и да видят някакви промени защото тяхното не се променя- почти 100% от амекс клиентите са корпоративни и там нещата се осраха по ковид време и никога няма да се оправят дефакто щото света се научи да си върши бизнеса по зуум/ тиймс и тн… та тяхното не е показателно. Ако не си променят политиката и таксите никога няма да видят цифрите отпреди 3-4 години примерно. Друга тема.
Това което е показателно е, че в момента средната лихва за 30 годишна ипотека е 6.75%. Моята за последния имот който купих е 1.95 за 20 години. Иди в един ипотечен калкулатор дс видиш тази разлика в лихвите каква разлика дава в месечните вноски.
Аз мисля, че нещата ще забият бавно но много дълбоко. Всичките планети са подредени за това и повечето нормални хора не искам да съм на тяхното място…. А аз пари за пури все ще си намеря

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
По повод апокалипсиса с газта, някаква баба ми се оплаква от едно село тука, че разбрали от ТВ как газта ще скача с много, много. От страх отишли цялата махала и изкупили от някакъв магазин всички котлони на ток защото нали газта щяла еди какво си и после разбрали, че тя тая газ не е оная газ и те готвят на другата газ от бензиностанциите дефакто, която сега е безплатна почти.

In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
zAcK написа:Ти не разбра ли що хейтя? Не е, щото нямам работа, нямам възможности и т.н.
Хейтя, щото средата е скапана, хората са мърлячи, най-нежно казано, инфраструктурата ни е като на държава от третия свят,
правосъдие няма, законност, ред и т.н. също. Всеки е корумпиран. Може да те утрепят и да им се размине и т.н.
За здравеопазването няма да казвам, щото пак ще ми обяснят колко добро било,
ама на Ачибадем болниците и не само, ги научих наизуст, та нещо не им вярвам, че е яко...
Та хейтя, щото колкото и да се опитвам, заедно с малка част от населението, останалата много по-голяма част продължава да насира всичко.
Това е като да караш в София и да спазваш правилника - всички около теб те псуват,
че си мотаняк, дето не може да кара. А ако си с друга регистрация, още по-зле, дори да караш перфектно...
Заки, тревата в двора на комшията винаги е по-зелена. Понеже Моджо за 10 минути в Гугъл ърт си реши проблема, ето ти малко картинки.
https://www.google.ca/maps/@45.4216545, ... 384!8i8192
Tова в дъното в парламента. Центъра на града. Завърти на ляво и изкарай улицата до края. Нали няма да ме питаш, защо за 110К км ще сменям накрайници отпред за трети път?
За правосъдие и законност няма да говоря, защото няма да повярваш. Що се отнася до спазването на правилника, тук шофьорският курс е 14 часа. Цифром и словом. И затова застраховките са с пъти по-високи.
Дъвчеха шефа на Пирогов по телевизията и той директно им заяви:
"Като не ви харесва, идете да видите как е в Канада!"
С жената паднахме от смях. Човекът е повече от прав. Клиниката на личния ми лекар две години беше затворена и всичко се правеше онлайн или по телефона. Обаждаш се и се записваш. Той ти звъни след време, изслушва те и ти изписва лечение.
Ти можеш да идеш в поликлиниката и да се видиш с доктор без направление и ще платиш някаква сума. Последно помня цифри около 10лв, но със сигурност не е актуална. Тук нямаш шанс. За специалист се чака три месеца минимум. Може и шест. С този ковид плановите операции са отложени с месеци. Да ти кажа ли как се прави профилактика на рак на гърдата при жените? Да ти кажа ли, че 25% от канадците нямат личен лекар? Питай, ако имаш познати тук, как жените им са си намерили гинеколког. Има "уолкинг клиники", дето отиваш свободно. Ми там ще идеш веднъж и няма да повториш. Те приемат по 20 (примерно) клиента дневно. Записваш се, дават ти номер и ориентировъшно, кога ще ти е часа. Отварят в 8:00 сутринта. И ти в 4:00 с едно сгъваемо столче си пред вратата, за да имаш шанс да си в тези 20 щастливци за деня. Или Бърза помощ? Време за чакане да те приемат средно е над 20 часа. Не дай си Боже да счупиш нещо. Това не е животозастрашаващо и може цял ден да си висиш ....
Има още много неща, дето ги няма в рекламните диплянки ...
Та и по темата за кредитните карти
Цифрите по кредитните карти не са никакъв показател. Вижте колко са спестявали преди и колко сега. Аз може да харча $3000 месечно по карти. Ама преди това са били храна, дрехи, забавления, бензин. Сега харча пак $3000, ама дрехите и забавленията ги няма. Апропо, оня ден се загледах. В Уолмарт продаваха близо до касите едни хубави бонбонки с ядка и шоколад. Малка опаковка, бяха по долар. Сега вече са по два

И да съм съвсем у спама
https://dailyhive.com/toronto/canada-re ... ark-carney
Последна промяна BMW_POWER на 22 Окт 2022, 1:50, променена общо 1 път
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
Маверик, без пари викаш....литър за 2,10лв.
А, що Макарончо риве на фащ , че му продавали скъп метан пък в същото време зарежда Германията дето евтинджос 60 пари европейски била. Не схващам схемата. Даже преди време го и писах, уж и нас щели да зареждат с втечнен ама цифрите май бяха главозамайващи не като сега. Изглежда на спекула вони вече, яко. ПС: То бетер нашето парламент
.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Абе там е ясно, че нещата не стават както е най-изгодно за народа, а по други схеми. Само тука си мислим, че нашите крадат като луди, а Европейците стават политици за да служат на народа.
Иначе не знам за кои 2.10 говориш, тя си е 1.08, с отстъпките 0.80.
Иначе не знам за кои 2.10 говориш, тя си е 1.08, с отстъпките 0.80.
In God we trust, all others we track.
Не знам колко е газът у Немачко, ама:
И понеже газът е бил евтин:
https://bb.lv/statja/nasha-latvija/2022 ... XbDB245_CE
Annual inflation rate in Germany was confirmed at 10% in September 2022, reaching the new high level since the 1990's reunification, highlighting the impact of the ongoing energy crisis. The goods inflation rose to 17.2% from 14.7% in August, led by rising cost of energy (43.9% vs 35.6% in August) and food (18.7% vs 16.6 %). In addition, prices of services increased faster (3.6% vs 2.2%), with rent prices rising 1.8%. The prices of energy products increased sharply, especially for heating oil (108.4%), natural gas (95.1%), electricity (21.0%), motor fuels (30.5%). On a monthly basis, consumer prices were up 1.9% in September, the largest increase since March's near record-high advance of 2.5%. The CPI, harmonized to compared with other European countries, was up 10.9% on the year, the highest level at least since 1996, and climbed 2.2% month-on-month, the most in six months. source: Federal Statistical Office
И понеже газът е бил евтин:
https://bb.lv/statja/nasha-latvija/2022 ... XbDB245_CE
- nikola59
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 LCI 320D xDrive
- Детайли за колата: N47/184 Hp
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
И да добавим малко икономическо - здравни новини от Г7
Евтаназията беше единственият изход за 54-годишния Амир Фарсуд от Света Екатерина, който се оказа в трудна житейска ситуация. Поради травма на гърба той загуби работата си и скоро ще загуби дома си. Освен това страда от силна болка, безсъние и депресия. За да избегне по-нататъшни страдания, той поиска разрешение за медицинско самоубийство. Опашката за субсидирани жилища е 7 години, а за евтаназия е само 90 дни, а мен повече ме е страх да не остана бездомен, отколкото да умра, съобщава citynews думите на Фарсуд.
Според вицепремиера Кристиа Фрийланд, канадците са изправени пред трудни месеци. "Икономиката ще се забави, плащанията по ипотеките ще се повишат, бизнесът няма да процъфтява, безработицата няма да удари рекорд. Това очаква не само Канада и САЩ, но и целия свят", отбеляза Фрийланд.
Задължителните маски могат да се върнат в Онтарио при претоварване на общественото здраве. Това съобщи „главният лекар“ на Онтарио Киран Мур. По думите му това може да се случи при положение, че жителите на провинцията не са достатъчно активни в доброволната ваксинация срещу Ковид и грип.
"Главният лекар" на Канада Тереза Там призова гражданите на страната да се ваксинират с нова ваксина, която действа срещу оригиналния щам на ковид и срещу омикрон. Според нея трябва да се направи шест месеца след предходната доза или след отложената Ковид инфекция. Там не изключи появата на още по-опасен вариант, който ще изисква връщане на режима на коронавируса. Около 80% от канадците на възраст 6 месеца и повече години са получили две дози ваксина, но три дози са по-малко от половината. В същото време едва 18% от населението е получило следващата доза ваксина през последните шест месеца.
През септември средната цена за наемане на двустаен апартамент в Торонто е 2474 долара, а тристаен - 3361 долара. И в двата случая това е с почти 28 процента повече, отколкото през септември миналата година. В сравнение с август тази година наемите на едностайни апартаменти са нараснали с над 6 процента, а наемането на тристайни с близо 3 процента.
Четири години след като правителството на Джъстин Трюдо легализира марихуаната, представлява 57% от продажбите на наркотиците. Онтарио представлява 40% от законната продажба на марихуана в Канада. Следва Алберта - 18 процента, Британска Колумбия - 15 процента и Квебек - 13 процента.
===================================
Отдавна ми се върти в главата да пусна тема със заглавие "MythBusters". Знам, че горното не интересува 99.999% от вас, но не искам да чета глупости, колко прекрасно е на Запад
Как всичко е наред и как от чешмата текат мед и мляко.
Тъпотиите не спират. Сега чета следната икономическа мисъл на къдравият съединител, дето ни е премиер:
«Ние знаем, че е нужно да помагаме на хората, които се нуждаят от помощ, но без да подлагаме под заплаха нашата финансова и икономическа стабилност и да не способстваме по-нататъшният ръст на инфлацията.»
Стинка, как се раздават пари на калпак и как това служи като средство за възпиране на инфлацията? Трета година подред при това. А и явно няма да е последна.
Евтаназията беше единственият изход за 54-годишния Амир Фарсуд от Света Екатерина, който се оказа в трудна житейска ситуация. Поради травма на гърба той загуби работата си и скоро ще загуби дома си. Освен това страда от силна болка, безсъние и депресия. За да избегне по-нататъшни страдания, той поиска разрешение за медицинско самоубийство. Опашката за субсидирани жилища е 7 години, а за евтаназия е само 90 дни, а мен повече ме е страх да не остана бездомен, отколкото да умра, съобщава citynews думите на Фарсуд.
Според вицепремиера Кристиа Фрийланд, канадците са изправени пред трудни месеци. "Икономиката ще се забави, плащанията по ипотеките ще се повишат, бизнесът няма да процъфтява, безработицата няма да удари рекорд. Това очаква не само Канада и САЩ, но и целия свят", отбеляза Фрийланд.
Задължителните маски могат да се върнат в Онтарио при претоварване на общественото здраве. Това съобщи „главният лекар“ на Онтарио Киран Мур. По думите му това може да се случи при положение, че жителите на провинцията не са достатъчно активни в доброволната ваксинация срещу Ковид и грип.
"Главният лекар" на Канада Тереза Там призова гражданите на страната да се ваксинират с нова ваксина, която действа срещу оригиналния щам на ковид и срещу омикрон. Според нея трябва да се направи шест месеца след предходната доза или след отложената Ковид инфекция. Там не изключи появата на още по-опасен вариант, който ще изисква връщане на режима на коронавируса. Около 80% от канадците на възраст 6 месеца и повече години са получили две дози ваксина, но три дози са по-малко от половината. В същото време едва 18% от населението е получило следващата доза ваксина през последните шест месеца.
През септември средната цена за наемане на двустаен апартамент в Торонто е 2474 долара, а тристаен - 3361 долара. И в двата случая това е с почти 28 процента повече, отколкото през септември миналата година. В сравнение с август тази година наемите на едностайни апартаменти са нараснали с над 6 процента, а наемането на тристайни с близо 3 процента.
Четири години след като правителството на Джъстин Трюдо легализира марихуаната, представлява 57% от продажбите на наркотиците. Онтарио представлява 40% от законната продажба на марихуана в Канада. Следва Алберта - 18 процента, Британска Колумбия - 15 процента и Квебек - 13 процента.
Отдавна ми се върти в главата да пусна тема със заглавие "MythBusters". Знам, че горното не интересува 99.999% от вас, но не искам да чета глупости, колко прекрасно е на Запад
Как всичко е наред и как от чешмата текат мед и мляко.===================================
Тъпотиите не спират. Сега чета следната икономическа мисъл на къдравият съединител, дето ни е премиер:
«Ние знаем, че е нужно да помагаме на хората, които се нуждаят от помощ, но без да подлагаме под заплаха нашата финансова и икономическа стабилност и да не способстваме по-нататъшният ръст на инфлацията.»
Стинка, как се раздават пари на калпак и как това служи като средство за възпиране на инфлацията? Трета година подред при това. А и явно няма да е последна.
Последна промяна BMW_POWER на 22 Окт 2022, 18:24, променена общо 1 път