България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от zAcK » 18 Юли 2022, 12:28

vicho написа:тия в аварийната са ясни... без тях не може, но казвам, че докато съм вляво не се е случвало да ме изпреварват отдясно, защото ПОСТОЯННО си поглеждам в огледалата докато карам и се местя, ако някой бърза... не ми пречат :dunno:

Когато си предприел изпреварване и някой с 200 долети и иска на всяка цена да мине, какво правим? :dunno: Щото са много такива.
А има колони с доста коли в средна и понякога има и доста изпреварващи. И т.н. Ситуации всякакви!
Та тоя герой с 200 вместо да изчака, почва да свири, мига, понякога се опитва да мине от дясно и буквално между вас.
Това казвам, че не е нормално. Не може да караш с 200, в явно нарушение на закона и създавайки опасност за живота на останалите,
и да си мислиш, че са длъжни да се мръднат на милисекундата. Е, може. Ако живееш в приматска територия, няма проблем. Тук всичко може.
Затова дадох пример, ама нали на Запад са льольовци, пикаят клекнали и нищо не разбират, та явно не е удачен. :dunno: :ok: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Последна промяна zAcK на 18 Юли 2022, 12:29, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Юли 2022, 12:29

Зак, сутринта един колега ми казва, че има 7-8 София за месеца и ми вика нали знаеш колко мразя по магистралата и не минавам, но клиента реши така. И вика карам 130 и изпреварвам, гледам отляво няма никой и докато изпреваря някакъв святка и свири зад мен. :mhihi: А е с Октавия от тия летящите. Сигурно дойде с 300 вика. Изравни се с мен, почнаха да ръкомахат вътре някакви и агресивно такова.Та това е селската работа по тая магистрала.
ивчо написа:
drifty написа:Снощи пътувам към Варна и си карам на магистралата със 110

Без да се заяждам, ама някой като почне да кара с 10-ка км/ч разлика и да ме изпреварва повече време - се изнервям .
И не ме разбирай погрешно - винаги има опцията да се спука гума, тоз да не те е видял и да свие .. И се насмитате и двамата и ходи после си обяснявай на себе си .
И затова както казва Вичо - на всичката газ и заминавам :bchug:

Чакай сега, ти като караш 120, а аз поддържам 130 какъв е проблема да те изпреваря? :shock: Гума можело да спукаш, хм, ами то всичко може да стане, ама ако спукаш гума и свиеш в ляво предпочитам да съм с малко над твоята за да мога да чукна спирачки и да се върна, отколкото да съм с голяма разлика и ако кривнеш вляво да ме удариш в задния калник като на 90%-та ще ме завъртиш.
Трябва да разберете, че на шибаната магистрала няма минимална скорост на движение и че това не е писта. Тоест има коли, камиони, които съвсем законно се изпреварват с 5 км. разлика както по целия цивилизован свят защото на камиона му коства време да мине пред другия и ако не използва прозореца може да трябва да спала 5-10 минути за нов такъв. А на колата идващата отзад като летяща чиния не я бърка да изчака. Всеки "бърза", но затова има закон, който да е еднакъв за всички и да улеснява преценката. Тоест ако се водиш по закона няма нужда да преценяш в 99%-та от случаите. Ако когато някой не те изпреварва с 10км. разлика и ти дадеш газ за да не му позволиш и дори да се изстреляш, просто си закононарушител и маневрата е опасна. Не знам как обясняваш колко е кофти така да те разминават, ама твоето е в пъти по-зле и пак казвам противозаконно. Ако нещо не съм те разбрал може да кажеш. Инапениназ не се заяждам, споделям само как го виждам аз и как е по закон.
Последна промяна Top Gun Maverick на 18 Юли 2022, 12:36, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 18 Юли 2022, 12:34

Top Gun Maverick написа:Трябва да разберете, че на шибаната магистрала няма минимална скорост на движение и че това не е писта.

А е редно да има всъщност. ;)
Най големия проблем на наще магистрали е,че в дясно карат с 85-90 максимум, а в ляво летят със 150 км/ч - реално ако искаш да караш нормално - не можеш. Трябва или да се влачиш с 85-90 или да караш със 150.
Среден вариант няма, ако се опиташ да караш 110-120 например, само се напрягаш защото постоянно си ляво-дясно особено в по пиково време.
Като сложиш и на места колко е разбита дясната лента за движение, оставаш с още по малък избор.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 18 Юли 2022, 12:51

^^^И? С Фабията на темпомат 130-140 в лявата лента идва и го пропускам. Да, но след нето още 2,3 и или свалям до 90 или трябва през аварийната. През аварийната никога не съм изпреварвал. Тази кола е 100 кс с 16 вентила. При тежък трафик, просто си оставам зад това вдясно и чакам прозорец. Не ме бърка.
С Х3то 140-150 пак на темпомат, но дори и да падна до 90 защото има трафик, след последния смачквам газта и съм плътно зад него, отново в лявата колона.

Как пък на мене никой не ми свири, не ми слизат и т.н.???? Настигали са ме коли с много по-висока скорост. Ами те отдалече си светкат. Сега когато решите, да се самонавивате, че карате с максимума..... Започнете да правите път на по-бързите и ще видите, че няма никакви нерви, като шофирате. Ако се правите на учители, носете си и последствията. Не е ваша работа да определяте кой как кара!

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Юли 2022, 12:54

Последното изречение много ми хареса. Всеки да гледа себе си.
DigitalExile написа:
Top Gun Maverick написа:Трябва да разберете, че на шибаната магистрала няма минимална скорост на движение и че това не е писта.

Най големия проблем на наще магистрали е,че в дясно карат с 85-90 максимум, а в ляво летят със 150 км/ч - реално ако искаш да караш нормално - не можеш. Трябва или да се влачиш с 85-90 или да караш със 150.
Среден вариант няма, ако се опиташ да караш 110-120 например, само се напрягаш защото постоянно си ляво-дясно особено в по пиково време.
Като сложиш и на места колко е разбита дясната лента за движение, оставаш с още по малък избор.

Ето го пак преценката. Много хубаво като цитираш два реда от пост. Законът се е погрижил ДА НЯМА максимална скорост. Щом се разрешава на тировете да карат с 85 по магистралата, от какъв зор ще забраняват на колите вдясно? Закон има бе хора, закон. И не го казвам като моралист някакъв, изобщо даже. :mhihi: Ама когато правиш нещо извън закона е редно да го осъзнаваш, че ти си грешния, а не да викаш на другия ти сега що спазваш закона. :mhihi: Докато всеки не осъзнае това, много неща няма да се променят.
Напрягаш се, че трябва да минаваш ляво и дясно? Ами не знаех, че карането е с цел отпускане. На мен също ми е неприятна магистралата и просто всячески я избягвам. Ама не заради тези, които карат вдясно и чат пат изпреварват, ами заради другите, които летят без да имат умението и НЕРВИТЕ да поемат последствията от това летене, светят, свирят, натискат, минават от на майка си онова за минат пред теб и все такива неща.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 18 Юли 2022, 17:24

DigitalExile написа:

Пълни глупости. Редовно карам 120 и нямам НИКАКВИ проблеми! :idea:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Юли 2022, 17:46

Понякога става и така. Въпреки бързото идване на пожарната, тоя си горя до последно и остана по скелет. Имам предвид буса де, не човека.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 18 Юли 2022, 18:00

Kroki написа:
DigitalExile написа:

Пълни глупости. Редовно карам 120 и нямам НИКАКВИ проблеми! :idea:

Пробвай в трафика в петък вечер София-Бургас или неделя следобед наобратно. ;)
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 18 Юли 2022, 18:04

ивчо написа:
drifty написа:Снощи пътувам към Варна и си карам на магистралата със 110

Без да се заяждам, ама някой като почне да кара с 10-ка км/ч разлика и да ме изпреварва повече време - се изнервям .
И не ме разбирай погрешно - винаги има опцията да се спука гума, тоз да не те е видял и да свие .. И се насмитате и двамата и ходи после си обяснявай на себе си .
И затова както казва Вичо - на всичката газ и заминавам :bchug:

И после какво? След 500 метра ще си върнал газта и ще караш пак с 95 и след няколко километра пак ще те настигна, и тогава какво?
Пак ще дадеш всичката газ и така до края на магистралата? Ми и аз мога да дам всичката газ, щото ми пречиш да те изпреваря и пак да те изпреваря. Само дето рискът е много по-голям, от колкото да си изчакаш да мина покрай теб с малко по-висока скорост и да си продължим всеки по пътя.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 18 Юли 2022, 18:13

Top Gun Maverick написа:Чакай сега, ти като караш 120, а аз поддържам 130 какъв е проблема да те изпреваря? :shock:

3. да се убеди, че като се движи с безопасна скорост, може да извърши изпреварването за кратко време.

Какво точно е "безопасна скорост" и "кратко време" законът не казва, оставено е на преценката :mhihi: на водачите, както и много други неща.

Но ако трябва да взема вдъхновение от Ф1. :mhihi: "Духа на закона" в тази му част е, че изпреварването трябва да се прави безопасно и за максимално кратко време.

Липсата на усилие да си спреш темпомата(нещо което и аз редовно практикувам) лично според мен е против духа на закона. :dunno: Подлежи на тълкуване дали е срещу буквата.
Невъзможността да вдигнеш повече от 95(примера с тировете) за да изпревариш някой каращ с 80, не е против "духа на закона". :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 18 Юли 2022, 18:17

streetz написа:...
Пробвай в трафика в петък вечер София-Бургас или неделя следобед наобратно. ;)

Повече от ясно е, че в тея часови диапазони пътуването ще е тежко. Откакто имам деца, не пътувам с тях петък вечер и не се прибирам неделя вечер. Много е просто.
Тоя уикенд направих 1000км до Силистра и обратно. Беше натоварено, но освен един тъпак с тир в насрещно на двупосочен, дето ни накара да намалим, за да се прибере, не усетих никакви сериозни проблеми. По магистралата с приличен трафик всички караха културно, никой не ме натискаше отзад, никой не светеше и изобщо пътуването беше натоварено и културно. Тука се описват някакви спорадични случки сякаш всеки втори кара като мутра...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 18 Юли 2022, 18:20

Вчера следобед на връщане от Благоевград, всичкото джип караш с 150-160, разни Хуйдай, Кия и т.н. естествено БМВ, Халди и Мерц с повече.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 18 Юли 2022, 18:26

Top Gun Maverick написа:Тоест ако се водиш по закона няма нужда да преценяш в 99%-та от случаите. Ако когато някой не те изпреварва с 10км. разлика и ти дадеш газ за да не му позволиш и дори да се изстреляш, просто си закононарушител и маневрата е опасна. Не знам как обясняваш колко е кофти така да те разминават, ама твоето е в пъти по-зле и пак казвам противозаконно. Ако нещо не съм те разбрал може да кажеш. Инапениназ не се заяждам, споделям само как го виждам аз и как е по закон.

А, сечено не съм правил няма и да направя .
Случвало ми се е както е писал колегата да "заспя" на магистрала с около 110 км/ч, просто защото няма трафик и не ми е баш да хвърча със 140 (въпреки че тогава на смотаното tdi му е най-добре и най-тихо като шум :mhihi: :roll: ) и точно ме застига някой като него с малко разлика . И някак отвътре се почва да ме гложди - тоз ся спи ли, що се мота толкова, кво чака :mhihi:
И след като ме изпревари гледам да се махам от "около него" защото просто нервите ми не издържат да се движа като американците :mhihi: :paranoid:
Не съм някакъв джигит или да карам ала Джеймс Хънт - просто вътрешно ми е неспокойно когато някой почне да се подмотва около мен :mhihi: Говорим за изпреварване нали, не ми е цел да съм най-отпред . Въпреки че понякога има доста изнервящи моменти :roll:

drifty написа:И после какво? След 500 метра ще си върнал газта и ще караш пак с 95 и след няколко километра пак ще те настигна, и тогава какво?
Пак ще дадеш всичката газ и така до края на магистралата? Ми и аз мога да дам всичката газ, щото ми пречиш да те изпреваря и пак да те изпреваря. Само дето рискът е много по-голям, от колкото да си изчакаш да мина покрай теб с малко по-висока скорост и да си продължим всеки по пътя.

После - гледам да не се случва :mhihi:
Почти при всяко изпреварване си правя анализ - аз ли карам бавно или другите бързо и обратното .
Погрешно си ме разбрал за това - ако някой ме изпреварва, не гледам да се заяждам излишно или още повече да преча .
Да си заминава кой където иска . Дразня се когато почне едно изпреварване като все едно е ТИР - 140 макс и въобще не ме интересува какво и кой идва . Лошото е обаче че не сме Германия и масово се кара с гуми ДОТ 5+ години/около 4-5 мм грайфер (справка Поршака на Околовръстен), и накладки Делфи :ok: Не харесвам хора които се възприемат за учители или регулировчици на движението и насаждат напрежение просто защото е писано 140 и тФа е . Кой както иска да лети и да хвърчи където му е кеф .
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 18 Юли 2022, 18:38

Личното ми впечатление е че по Хемус няма толкова джигити, просветвания, натискане и тн простотии.
Тракия е лидер по изпълнения :banghead:
За Марица и Струма нямам впечатления.
:yes:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Юли 2022, 19:03

Нормално, едната е по-натоварена. А и батките ходят на Слънчака, не на Златните. :mhihi: И като цяло не обичат северното, а южното. :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата