България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
големия брат на Монтоя
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от BMW_POWER » 16 Юли 2022, 4:04

Every new car sold in the European Union will soon include anti-speeding technology known as intelligent speed assistance or ISA. The EU regulation (part of the broader General Vehicle Safety Regulation) goes into effect today and states that all new models and types of cars introduced to the European market must include an ISA system. The policy doesn’t apply to any new cars that are in showrooms today, at least, not yet. By July 2024, every new car sold in the EU must have a built-in anti-speeding system.

:bchug:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Юли 2022, 7:05

Канада, ще ставам мапер май като стане това. Освен това и търговците на стари коли ще се облажат. :mhihi:
zAcK написа:
Top Gun Maverick написа:Зак, звъни се и за неправилно паркирали. Обясняваш, че ти пречи да минеш, излезеш в зависимост дали е по тротоар или нещо, стоиш и чакаш. Обикновено идват и вземат отношение. Всъщност те са длъжни да вземат, а ако си там и чакаш няма къде да идат.

Сега гледах репортажа за тировете и тоя дръгел Порше :help: Тотал щета.
Тия от болницата всеки ден звънели и подавали сигнали. Уж имало глобени, ама пак си спирали.
Но това нищо не е. Джипът с шофьор, дето едва говори български, с гуми на телове и по думите на репортера, със спирачки вързани с тел :paranoid:
Ама като казвам на тел, значи почти няма гуми. Сега ще превъртя и ще го снимам :help:
Шофьорите на камионите нямат психо и т.н. Всеки един от тия - преценяч! Ама от яките преценячи!

P.S. Тука явно >90% от населението е турбопреценячи :( :help:

Изображение

Зак, ако тоя караше с допустимата скорост, и със спукана гума нямаше да направи това, което е направил. Или дори с близка до допустимата. Просто е бил от ония, които като виждат големия жеп да се набира и си мислят, че са във Ф1, а не в кашон с пътно поведение на паве.
Скоро карам един, който и той някакъв с не перфектен български и по пътя ми обяснява какво земи били негови, ама ги продал и не знам си какво. Та стигаме до крайната му точка и ме кара да позная коя кола била негова. :mhihi:
Ама вече така ме пита, все едно ми казва гледай каква кола карам и аз нали ми е все тая викам кажи и той ухилен до няма и къде ми сочи към един 1:1 същия коптор като тоя от снимката с тира. :ahah: И ми вика с глас като на Годжи едно време като представяше Слави преди всяко шоу "ПОРШЕТО"!!! И аз едвам се сдържах да не избухна в смях, в смисъл добре, че съм се научил през годините да се лишавам от всякакви емоции свързани с клиенти и елементи по пътя. :mhihi: :OT: (чакай, че тоя на метана заредих и спи вътре да го събудя да платя :mhihi: тука един местен и червен робовладелец го кара да е нощна на бенза и после дневна на метана до 2, понеже не им плаща хубаво и не може да си намери човек на метана защото държи супер висока цена от 3.95 за града и хората избягват да зареждат, та още поводи за размисъл ти давам как карат и тираджиите така да работят и да спят където вече може да спре опъвайки завесите, пък може и на околовръстното, знам ли. :OT:
)
Обаче иначе със "силен" номер(нещо от рода 5656 където са уонаби велик номер, ама не им стигат парите да е мега як)от онези, които като ги видиш на пътя в комбинация с черен жип и треа бегаш у десно. Черното му беше избледняло и на петна на места на пръв поглед, за втори нямах време, ама като го мернах, че е и с десен волан и викам тоя типичния субект, чичак на близо 60, разбира се и голям евач обясняваше, че е. Тъкмо взе да ми разправя колко било хубаво Поршето, ама нямах време да го изтрая пък и чисто ново да беше, не се впечатлявам от ламарини освен от някои полу-одушевени в моята глава. :mhihi:
Та ей такива бизнесмени бол като смея да кажа точно тия с Порш от тоя модел масово са много зле откъм мозък в главата различен от нуждите за елементарна физиология.
Един познат сега накупил няколко такива кошера, идея миналия ден в гаража където ми слагат газ на новата Зафира и ми обяснява как на всичките им слагал газ и ги изкарвал на пазара и че ще са богатство тия коли. :mhihi: Имаше предвид, че с газта много ще се търсят. Той жив сутеньор и дилър каза, че му побелели косите да се занимава с тия коли, разкарвал ги и край, преди бил по-спокоен, сега само се молел на всякакъв вид майстори, разбира се тенекеджии и бояджии в това число. Нищо лошо за нормалните хора с тоя модел коли, но засега не познавам такъв. Та проблемът кардинално на тоя не му е в гумата, а в мозъка и гена. Но пък има Кайен и при сблъсък с нормален шофьор има превес, но тука се е приземил където трябва.
В някои моменти съжалявам, че се отказах да ставам катаджия едно време, особено като гледам един определен вид елементи по пътя защото еволюцията ги е наказала достатъчно обаче за да се реализира наказанието изцяло почти си трябва побутване понякога. Затова като имаш свободно време 112 и си чакаш там да дойдат ушевите, рядко не вземат отношение ако ги викнат в тоя момент по спешност някъде.
Нямам свободно време аз, иначе бих се занимавал с много глупости.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 16 Юли 2022, 12:33

В момента съм в началото на Хемус посока Ботевград. Има някакъв ремонт - съответно задръстване. В аварийната си перкат като пичове някои. Видеорегистратора записва.... Като се върна в София записа отива в КАТ .

Sent from my M2007J17G using Tapatalk

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 16 Юли 2022, 17:19

Отново сериозна катастрофа с много жертви :(
Комбинацията от летящи кокоширници и никакъв контрол на пътя, при прегледите и т.н., ни поставя в положението на постоянна война със себе си.... :help:

https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/krvavo-mele-na-ptya-otne-zhivota-na-2-bebeta-ubitite-sa-petima-498368.html
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 16 Юли 2022, 20:55

Снощи пътувам към Варна и си карам на магистралата със 110 на темпомат, трафикът беше слаб и се водех с приятел с мотоциклет, та цялата магистрала я изкарах така. По едно време почвам да наближавам някакво Ауди комби, сравнително старичко, но не видях модел. Та карам си аз, след няколко минути го настигнах и тръгнах да изпреварвам. Зад мен нямаше коли освен моя спътник, та не съм ускорявал и бавничко си го задминавах, да сме имали 10тина км разлика. Вече съм пред него и чакам да се появи в огледалото, че да се свия, обаче така и не се появи, след няколко секунди мина покрай мен както си е в дясната лента и отпраши напред.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Юли 2022, 21:00

zAcK написа:Отново сериозна катастрофа с много жертви :(
Комбинацията от летящи кокоширници и никакъв контрол на пътя, при прегледите и т.н., ни поставя в положението на постоянна война със себе си.... :help:

https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/krvavo-mele-na-ptya-otne-zhivota-na-2-bebeta-ubitite-sa-petima-498368.html

Тия са от лилавите 100%
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 16 Юли 2022, 21:54

Предполага се, че превишена скорост е вероятната причина за жестоката трагедия, при която загинаха петима души, а сред тях и две дечица само на годинка. На място издъхнаха и двамата шофьори - на 60 и на 31 години, както и 54-годишна жена.

Признавам си, че последните години вече ме е страх като пътуваме по път с насрещно,
след като един такъв с едно ситроенче ни нацели с 540-ката с жената :banghead: :banghead: :banghead:
Добре, че влезнах в банкета и в мантинелата, че ме удари не точно челно и се завъртя и замина в храстите :censored: :banghead: :banghead: :banghead:

Да еВа и скапаното племе от преценячи с кокушарници. Да еВа и скапания материал.
И какво???? Затрил 2 малки дечица тоя олигофрен, щото се качил на няква ебати бараката и се мисли за Томи Макинен :censored: :banghead: :ranting:

P.S. Последните няколко години не спирам да го пиша - тия с бараките са най-бързи и нахални :kuku: :kuku: :kuku: :kuku: :kuku: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 17 Юли 2022, 0:22

Колега незнам дали точно под статия е редно да пишеш с такъв тон и да хвърляш такива размисли :dunno:
За мен подобно нещо е огромна трагедия и е редно да замълчим в такъв момент, разните му там епитети от сорта на "бараки, кокушкарници и т.н." са малко неуместни в случая :dunno:
Със сигурност не е виновна колата заради жестоката катастрофа, в 99% от случайте виновна е кофти преценката на шофьора. От там ако върнеш лентата назад ще разбереш че дори и да караш с не чак толкова изправна кола трудно ще причиниш подобна катастрофа.

Наистина се учудвам как след поредица от такива тежки инциденти с по много жертви хората продължават да си карат като в джунглата .. :(

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 17 Юли 2022, 0:52

don_gori написа:Колега незнам дали точно под статия е редно да пишеш с такъв тон и да хвърляш такива размисли :dunno:

Нещо излъгал ли съм? Коли, които са по на 30 години, които никога няма да минат преглед в нормална държава, ги карат все едно са с някой Citroen C4 WRC :banghead:
Да не говорим, че като караш с ограничението и те натискат, все едно си им длъжен за нещо? :censored: И то много често разни бараки.
Като цяло последните години съм станал доста културен. Дори като искат да ме изпреварват винаги им помагам,
а и намалям, че с по 100 умрели коня хич не ги преценят преценячите ситуациите. :help:

Най-странно ми е като видя да возят деца и да карат като камикадзета :help:

Да не говоря по селата и т.н. какво се случва. Щото КАТ там не са виждали. Без номера карат дори :help:
И като написах по-горе деца, постоянно в разни малки населени места виждам 2-3-4 годишни деца на предната седалка прави, дори в шофьора и няма проблеми. :help:
Измислили 1000 вида седалки и кошчета за деца, никой не го ебе. А колите вече не са москвичи, доста по-бързи са.
Ама голяма част от тях са същата щета в техническо отношение. Като ония с дъртия изпърдян Кайен, дето го пуснах по-назад.
С гуми на телове, без спирачки, ама с превишена скорост, почти убил човек вчера... :banghead:

В градовете пък, при всичкия тоя трафик сигурно 80% карат по цял ден с превишена скорост. И така. :help:
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 17 Юли 2022, 3:54

Мен пък най-ме кефи оная кака в Плевен (ако не се лъжа), дето се беше нацелила в бензиностанцията. С близо 4/1000 алкохол и тръгнала за още пиене :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Това си е бутилка поркане и иска още. Респект :bchug: Аз ще умра още под 3/1000 :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Юли 2022, 7:11

По повод написаното от Зак за натискането отзад:
https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... d-na-patya
Доста пъти ми се е случвало да натискам спирачките, а миналия ден си тръгвам леко от светофара в крайна дясна лента защото след 20 метра ми е спирка да слиза клиента(буквално 20 :banghead: )и някакъв Пасат 5(където тука по незнайна причина им викаме 4)комби ми свири отзад. Аз съответно както поемах бавно изведнъж...взех да поемам още по-бавно, викам тоя летящ Колер ще излитане лява лента, ама то пък коли, как да мине, и така се наложи да изчака цели 5 секунди :ok: но понеже знам, че му бъркам в задника си пуснах невъзмутимо десния мигач и спрях в уширението и отварям вратата да видя извънземното каращо космическия кораб дали не иска нещо да ми каже(изнерви ме да си призная в тая жега след точно 13 часа работа същия ден и на последния клиент беше това)и кога гледам то...жена. :shock: И се сещам, че я знам тая, един парцал беше тука като малка(не вярвам да се в променила)и мисля в годините имам спомен да се бе омъжила за един турбо-селяндур, само ми хвърли един поглед като ме видя(познава ме, макар и не лично)и даде газ на черното комби с още по-черен дим, което вече излетя, а на 150 метра имаше друг червен светофар. :banghead:
Та забелязвам, че се е напълнило с овце на които някой им е купил един курник и те си мислят, че да го караш е лесно като да лапаш пишки. Това измамно усещане се засилва от посоченото от Зак - вече не са Москвичи кокошарниците. Сега Пасат 5 с великия 1.9 дизелов мотор дори без безкрайните плюсчета отзад вдига спокойно 180. Турбината и нютоните на дизела създават усещане на изстребител от Топ Гън у водача в градски условия и неслучайно преди Октавиите винаги съм описвал точно този модел като най-проблемен по отношение култура на движение по пътя. Това е защото струва вероятно 1500-2000 лева, а върви наистина излишно много за средностатистическа кола от този ценови диапазон. Водачите на Октавиите натискат, но обикновено ги карат някакви по-интелигентни съм забелязал, а и се ускоряват повече по магистралите, докато Пасат 5 още е царя на двупосочните пътища у нас, а вече и Пасат 5.5. Загледайте се някой път да видите колко от мизериите правени пред очите ви са от тези модели, добавете и всички евтини версии на ваг с 1.9тди и после 2.0тди в разни А4(първите и вторите вече)гоуф 4 и 5, вече на моменти и Пасат 6. Просто това са топ чукундурите в страната, без никаква конкуренция.

Относно децата в малките населени места, Зак и на мен ми правят лошо впечатление. Някои го правят само по малки улички където знаят, че никой не лети и карат бавно. Но има такива, които си ги возят и между селата така и то на международни пътища. :help: Тука има една чието дете си израстна САМО на предната седалка на БМВ единичка. Всичките и роднини и правеха забележки, но онова все там и забележи, тя все бързаше за някъде и онова като навигатор отпред на еърбега с две ръце на скорост да речем 100. :kuku: Но и големи градове съм виждал това, а в София предполагам рядко защото куките дебнат отдалеч, а глобата е точно 400 лева.
Значи едно е да мине за малко от лиготия някой път или да се залива ако реве(защото да е отпред му е непознато и интересно)съвсем друго е да знае, че може там. Максрз че пак е грешно да е без колан дете където и да стои, а такива, които ги возят и бързат, какво да кажем.

П.п: Пасат 5 и 5.5 може би по-малко се карат в София защото са стари и може би не сте виждали много такива летящи, но из страната е ужас от тях. По някаква причина половината пушат, а 9 от 10 миришат гадно на масло, нафта и каквото се сетиш като си зад тях. Видя ли ги пред мен и спирам въздуха без да се шегувам. Добрата новина е, че ремонтите са им скъпи, дори един ремък е пари да го смениш и някои карат докато се скъса и почват да изчезват от пазара, валовете са им слаби и направо ги хвърлят, а турбо почти никой не прави. Колата е, че не са виновни колите, а малоумници те в тях и се прехвърлят на други курници, пази боже такива да съберат пари за мечтаното разбира се ХаЛди.
Току що чувам зад мен(въпреки музиката в колата ми)виене на ролки и тракане в града защото е рано и тихо, какво да видя, Пасат 5. :ahah: В огледалото го видях, че след кръстовището пропушва и се кани да ме атакува, засили по баира защото много върви, ама много пушеше пак. :ahah: Няма случайни неща ей. Ако дипломатите са гъзари с червени номера, тия са по-гъзари защото са с черни от саждите. :mhihi:
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: СамУет

Мнение от Пинтев » 17 Юли 2022, 9:22

Току що на пътя Пловдив -Карлово,неделя няма трафик,карам с 110 км,и изведнъж дори не успях да го видя в огледалото космическият кораб...Пасат 5 комБе 1.9.
Поне с 140-160 км/ч ме размина.
Колегата е прав за ВАГ групата...уникални са,даже повече от Е46 и Е90 дизеле.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Юли 2022, 10:24

Той на толкова почва да тъпче тоя мотор и извънградско за тях значи, че трябва да се кара с толкова, понеже лесно ги вдигат. Какви Е46 и Е90, едно е да се правиш на карач и т.н. с някаква що годе кола, друго е да изстискваш максимума с тоя гроб, карайки точно като олигофрен.

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 17 Юли 2022, 11:17

Top Gun Maverick написа:По повод написаното от Зак за натискането отзад:
https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... d-na-patya

Потчи винаги така правя вече - помагам им да ме изпреварят на барутниците :dunno:
Ама пак са ми много изнервящи. Особено из Родопите, че там това упражнение е трудно, особено като са бавни!
Най-якото е, че си мислят, че знаят на всеки завой дали ще дойде, или няма да дойде някой!? :shock: :kuku: :kuku: :kuku:

P.S. Заради такива малоуници с жената сме решили следващата ни кола да е огромна :help:
Тогава ще се включа в темата с лизингите, да не съм кисел гъзар без кредит, с някоя Х7-ца вероятно :mhihi: :mhihi: :mhihi:

---------------------------------------

Не могааааа :shock: :shock: :shock: Ай ши е.а тяхната мама изтрещяла :shock: Цъкам из програмите и това :shock:
И чувам "обявили се в защита на ЛГБТ и тротинетките" :shock: :censored: :censored: :censored: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:
Тия защо са във всички телевизии :banghead:

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 17 Юли 2022, 11:54

Казах ви по-назад в страниците, че шума около тези не е случаен.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата