Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Re: Имотният пазар

Мнение от DigitalExile » 23 Окт 2024, 14:44

Не е, ама няма друго. Пък и дори да сложиш 30% отгоре на сумите в Нумбео, което е г/д макса за общи части, въпреки че тук се опитват да пускат обяви на някви изключения с по 40-45%, пак е по евтино.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Southside » 23 Окт 2024, 15:08

Щом цена на кв/м не е адекватен показател, може би трябва да сметнем възвращаемост на инвестицията?! :roll: Показателите пак не са в полза на Бг при такава калкулация.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 23 Окт 2024, 15:48

Southside написа:Щом цена на кв/м не е адекватен показател, може би трябва да сметнем възвращаемост на инвестицията?! :roll: Показателите пак не са в полза на Бг при такава калкулация.

Няма показател освен надутия балон на цените по които възвращаемостта да е на плюс.

А за цените- купува се защото има търсене. Търсене има защото при текущата инфлация недвижимото имущество е един от по- сигурните (поне както си мисли населението) механизми да си напред с парите си. Проблема е, че в момента имоти се купуват не да се живее а да се паркират пари в тях. Много имоти седят празни- населението се топи… а се строи като за последно. Тая схема няма как да оцелее. В момента в които вдигнат данъците на имотите (а това няма как да не стане) и започне да струва пара да държиш имот в които не живееш и не си го дал под наем- цените ще паднат. С много.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 23 Окт 2024, 16:13

alx написа:Търсене има защото при текущата инфлация недвижимото имущество е един от по- сигурните (поне както си мисли населението) механизми да си напред с парите си.

В момента (поне по статистика) инфлация няма :roll: Сега официалната причина хората да купуват кат невидяли е щото като (ако) влезем в еврозоната цените щяли да скочат още повече. В което аз не виждам никва логика :roll:

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 23 Окт 2024, 16:26

Според мен също няма да се вдигнат от еврото, но доста сива икономика имаме, труда на хората ще се вдигне, от там респективно и други неща. Плочките според мене за труд от 60-100 лв м2 резко ще станат 45-80 евра м2, което е нереално ако сравниш с близките страни същия труд. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 23 Окт 2024, 16:40

Ми щом мой приятел си возеше бригада в Солун да оправят апартамента, къв е проблема от Солун да си ги доведеш в тук :))
Анъни ще съдейства :)) Примерно.
Или работи се в София, ама бригадата е от Каспичан...и това съм го виждал, неведнъж. И цените са като за Каспичан + евентуално спането, но не винаги.
Хм,хм...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 23 Окт 2024, 17:00

Jorixa написа:
alx написа:Търсене има защото при текущата инфлация недвижимото имущество е един от по- сигурните (поне както си мисли населението) механизми да си напред с парите си.

В момента (поне по статистика) инфлация няма :roll: Сега официалната причина хората да купуват кат невидяли е щото като (ако) влезем в еврозоната цените щяли да скочат още повече. В което аз не виждам никва логика :roll:

Както ти каза- в това да се качи търсенето като влеземе в еврозоната логика няма. Единствения начин да се повиши търсенето е да влязат чужденци да живеят у нас. Това става със добри социални услуги, налична високо платена работа и ниска престъпност и корупция в ниските нива. Нито едно от тези изисквания не е покрито у нас.

Ако аз съм някакъв индикатор- никога не бих инвестирал в имоти в родината. Ма аз кво знам баси…
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 23 Окт 2024, 17:09

Както неведнъж беше писано и тук, истинската причина за цялата лудост в момента са парите, които няма да можеш спокойно да ползваш след превалутиране, защото официално взимаш 2000лв например, а имаш налични 500к€, съответно резултатите са налице...

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 23 Окт 2024, 17:15

В Гърция не само не се включват терасите, но също така мазетата, таваните, гаражите както и СТЕНИТЕ. Затова има много жилища с полуподземни етажи. Също така новото строителство се предлага завършено - плочки, бани, кухня, изводи за климатици, соларен бойлер и т.н. 40 кв.м. апартамент си е с 2 спални, хол и кухненски бокс. В България 40 квадрата знаете какво е. И цената се обявява за жилището, а не на квадратен метър. Откакто българите налазихме, вече пишат цена и колко е на кв. метър, щото за нас това е най-важното.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 23 Окт 2024, 17:54

За мен влизането в еврозоната няма да има ефект върху ценита на нищо. Причината е, че това е общодостъпна информация и освен това самото приемане на еврото се точи вече доста време.
Пазарът е имал предостатъчно време да реагира на наличните данни и те са отразени в сегашните цени.
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 23 Окт 2024, 19:08

Те, цените, и сега са в евро... Просто можеш да ги платиш в левове! Освен това, ако взимаш 2000лв, а имаш кеш 500хил.евро, като плащаш, защо на 'службите' не им светва червената лампа? Т.е. дори да платиш на някой в кеш, за да няма 'официална следа', нали накрая някой пак се озовава в ситуация с кеш пара, която няма как да обясни? Просто няма желание в тази държава, за да се оправи тази 'система'!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 23 Окт 2024, 20:18

Никой не го боли кура! Това е ясно!

Всички знаят колко струва един апартамент в София. Има пазарни оценки и какво ли още не!
И на всички служби е ясно, че няма как в момента да се купуват апартаменти по 400-500 евро/м2.
Но се купуват! По цели етажи, входове, блокове и т.н. От правилните хора, затова и всичко е точно...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 24 Окт 2024, 8:02

Моджо написа:Или работи се в София, ама бригадата е от Каспичан...и това съм го виждал, неведнъж. И цените са като за Каспичан + евентуално спането, но не винаги.

То това е масово. И не е само за София. На един приятел в Пловдив боядисването беше от кърджалийска бригада. Идват един бус хора рано сутринта, оправят целия етаж 2-3 ръце и си тръгват. За мебели и кухни в София се пътува и от по-далече. Както казваш - сигурно и от Каспичан има :ok: А цените са като за Каспичан, защото в Каспичан нямат и достатъчен обем от работа даже.

Това с безкрайното качване на услугите на плочкаджии ми е малко като с имотите :mhihi: Дали във форума или във фейсбук нямам спомен, но оферти за смяна на вериги са показвани документи за по-евтино в Скопие, Солун и дори Германия. Щом започнаха да се появяват курсове за лепене на плочки, шпакловане и т.н., в един момент наистина ще останат без работа. Аз за 2 случая на приятели се сещам, които свалят плочки от "майстори" и за първи път, с клипове от ютуб, ги лепят по-добре. С колите по-сложно стана, макар че всеки втори вече има някаква диагностика и следи и чете :mhihi: Ако ви прави впечатление обаче, преди 10 години нямаше толкова автомивки на самообслужване :winky: С 40-45лв вътре вънка - все повече ще стават.

На мен примерно ми е и интересно за кухни. В ИКЕА има кухни с 25 години гаранция. Ако трябва да заложа коя фирма ще е жива след 25 години - на бай Пешо пантичката или ИКЕА - няма да заложа на бай Пешо. Цените вървят към сходни :dunno: За мен нещата вървят към поглъщане на малките фирми от големите или срив в цените на бай Пешо.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 24 Окт 2024, 11:05

Има нещо такова с мебелите.
Трябва ми един гардероб с размер 2.30 ширина на около 2.40 височина.
Първо гледах, колко струват плоскостите в Мебелино или Съливер и с нужните изчисления за рязане и тн, без обков ми излезе около 700-900 лева.
Обаждам се на майстора и той ми вика 2400 лева минимум. И вярвам, че това е добра оферта защото едни познати им взеха 10к за подобен гардероб...
Само че отидох до един мебелен магазин и се оказа, че имат чудесни гардероби в моите цветове о цената 800 лева.
Последна промяна Е.Димитров на 24 Окт 2024, 13:51, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 24 Окт 2024, 12:01

Е.Димитров написа:И вярвам, че това е добра оферта, че едни познати им взеха 10к за подобен гардероб...

За 10к ще си взема е60 да си държа дрехите в него.
И е 5х2 метра. По изгодно излиза лев/квадрат. :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата