Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
- Мечтае да кара: 911
Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?
Е.Димитров написа:ekalchev написа:Нямам търпение да си сменя дизела с електричка. Не знам математиците какво смятате, но пътувайки заедно с Тесла S като стигнем, теслата е изгорила точно 4 пъти по-малко пари. Сигурно някой умрял дизел с 100коня ще намали тази разлика малко но Tesla S с 500-600 коня е несравнима с някакво умряло TDI, че да ги сравнявате.
Само не лягай на тая страна, че ще ти е по-евтино!
Няма момент, в който електричката ще е по-евтина, еле пък в бъдеще, когато и цената на тока ще поскъпне значително.
Седи са, Стин ще ти обясни как в следващите няколко години ще построят 1700 атомни централи в ЕС и ще ти плащат да харчиш ток.
Ми математиците смятаме как с разликата на цената на тесла С и еквивалентен дизел ще сипеме нафта за 200к километра, ама явно не е лесно да се схване тая концепция.ekalchev написа:Не знам математиците какво смятате, но пътувайки заедно с Тесла S като стигнем, теслата е изгорила точно 4 пъти по-малко пари.
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
И пак не сте разбрали нищо от темата
Цените на електричките вече са на цените на еквивалентен модел с ДВГ. Как и да го смятате няма да ви излезат сметките. Сравнявайте обаче аналогови модели, не някакво старо Х1 с Тесла У да речем.
ПС: както каза колегата по горе вие още реалността не може да проумеете па камоли бъдещето. Докато си мислите че сте карали с 200 до морето и колата ви е харчила 6/100
изкарай колата карай 100-200км с висока скорост и виж и разход и средна скорост. 

ПС: както каза колегата по горе вие още реалността не може да проумеете па камоли бъдещето. Докато си мислите че сте карали с 200 до морето и колата ви е харчила 6/100

- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
adovet написа: Цените на електричките вече са на цените на еквивалентен модел с ДВГ. Как и да го смятате няма да ви излезат сметките. Сравнявайте обаче аналогови модели, не някакво старо Х1 с Тесла У да речем.
Това сигурно е така. По-напред в темата се сравняваха аналогични ( не аналогови

Обаче един скромен прагматик на средна възраст (като мен) няма нужда от една камара неща, които смятам за ненужни и излишни, които обаче производителят е включил като оборудване, съответно те са калкулирани в цената. И аз искам не искам ги плащам. Как ще ме убедиш да дам +50% повече за електричка ?
Това да не се разбира като отричане на електричките, просто гледам от моята си камбанария .
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- adovet
- старши ентусиаст
-
Вече има в Азия, а съвсем скоро и в Европа електрички нови за по 20-30к лв, които не са за претенциознинемо написа:adovet написа: Цените на електричките вече са на цените на еквивалентен модел с ДВГ. Как и да го смятате няма да ви излезат сметките. Сравнявайте обаче аналогови модели, не някакво старо Х1 с Тесла У да речем.
Това сигурно е така. По-напред в темата се сравняваха аналогични ( не аналогови![]()
![]()
) модели, като цените бяха близки само ако ДВГ-то е натоварено със всички екстри, които по подразбиране са базови в Ел. колата. В противен случай (базово или по-ниско ниво на оборудване) цената на електричката беше непренебрежимо по-висока.
Обаче един скромен прагматик на средна възраст (като мен) няма нужда от една камара неща, които смятам за ненужни и излишни, които обаче производителят е включил като оборудване, съответно те са калкулирани в цената. И аз искам не искам ги плащам. Как ще ме убедиш да дам +50% повече за електричка ?
Това да не се разбира като отричане на електричките, просто гледам от моята си камбанария .
Sent from my 2201123G using Tapatalk
просто много хора имат така добре известното (но трудно за идентификация че и за самопризнание) закостеняло мислене.
преди много години водихме подобни разговори за автоматичната трансмисия... вижте къде са нещата сега. повечето мощни коли дори не можеш да си ги купиш с ръчни скорости вече...
аз са себе си "открих" електричките преди 5-6 години и не съжалявам въобще... електричката е вече (и все повече ще става) кола която задоволява нуждите и желанията на широк финансов спектър от хора - хем по- ниския клас са евтини за каране и подържане хем по- високия клас хем не отнемат време за подържане хем са машини са сгъване на времето и пространството.
казвал съм го и преди- ако имаш къде да си сложиш един левъл 2 зареждало или имаш редовен достъп до такова и не караш редовно на ден повече от пробега на електричката ти с едно зареждане (демек ако пробега ти е 200км да не караш повече от това ежедневно) - нямаш -никакво- (освен финансово разбира се) оправдание да не притежаваш електричка. всеки които си мисли другояче - виж ми първото изречение. не е обида или критика- просто констатация
и като казах зареждала- на моята навигация ми излизат бургас и варна като "планирани" ... на колегите с тесли в родината излиза ли тази информация?
преди много години водихме подобни разговори за автоматичната трансмисия... вижте къде са нещата сега. повечето мощни коли дори не можеш да си ги купиш с ръчни скорости вече...
аз са себе си "открих" електричките преди 5-6 години и не съжалявам въобще... електричката е вече (и все повече ще става) кола която задоволява нуждите и желанията на широк финансов спектър от хора - хем по- ниския клас са евтини за каране и подържане хем по- високия клас хем не отнемат време за подържане хем са машини са сгъване на времето и пространството.
казвал съм го и преди- ако имаш къде да си сложиш един левъл 2 зареждало или имаш редовен достъп до такова и не караш редовно на ден повече от пробега на електричката ти с едно зареждане (демек ако пробега ти е 200км да не караш повече от това ежедневно) - нямаш -никакво- (освен финансово разбира се) оправдание да не притежаваш електричка. всеки които си мисли другояче - виж ми първото изречение. не е обида или критика- просто констатация
и като казах зареждала- на моята навигация ми излизат бургас и варна като "планирани" ... на колегите с тесли в родината излиза ли тази информация?
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Имат ли бъдеще електрическите автомобили?
Стоят планирани от поне година. Това в Бургас със сигурност, но незнайно защо за мен, се мотаят.
3186 написа:Стоят планирани от поне година. Това в Бургас със сигурност, но незнайно защо за мен, се мотаят.
по същата причина вероятно поради която моята фирма искаше да отваря r & d център в родината и след като формира група да "изледва" терена не се получи и после един от групата дойде при мене и ми вика - "ти нали беше българин?- нормално ли е висши държавни чиновници да ни искат пари за да правиме бизнес у вас?"
и така. това от кухнята на форчън 500 компания
предполагам защото варна и бургас са силно феодални и местните бекове държат всичко - трудно е за е една компания която не дава подкупи да пробие. предполагам, ще стане ама ще е с клизма- вероятно като местните решат, че е модерно да имаш плад вместо с63 и няма къде да ги зареждат бързо...
не забравяй, че тесла зареждалата се притежават от тесла а не от посредници фирми..за това и далаверата на местно ниво е ограничена и... кръга се затваря...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- adovet
- старши ентусиаст
-
Поне според мен скоро други зарядни в БГ тесла няма да отворят. Интересно ми е в Турция защо са различни цените на чарджарите - в Истанбул и Анкара са по евтини от колкото в Одрин.
- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
adovet написа:И пак не сте разбрали нищо от тематаЦените на електричките вече са на цените на еквивалентен модел с ДВГ. Как и да го смятате няма да ви излезат сметките. Сравнявайте обаче аналогови модели, не някакво старо Х1 с Тесла У да речем.
ПС: както каза колегата по горе вие още реалността не може да проумеете па камоли бъдещето. Докато си мислите че сте карали с 200 до морето и колата ви е харчила 6/100![]()
![]()
изкарай колата карай 100-200км с висока скорост и виж и разход и средна скорост.
Колкото по-скоро спрете да пишете, че не знаем реалността ( и други синоними) защото не караме EV-та, толкова по-скоро темата ще тръгне в нужната посока на градация.

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!
- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
да алх хубаво го каза, откак имам кола повече от 400км не съм минавал на ден, а през седмицата само градско когато не съм с колелото, което ще рече 10на км, та електричка би ми паcнала повече от добре, още повече че на работа мога да зареждам удобно
просто още тойота на ток за 5 хиляди лева няма ;D
Изпратено от моят 22126RN91Y с помощта на Tapatalk
просто още тойота на ток за 5 хиляди лева няма ;D
Изпратено от моят 22126RN91Y с помощта на Tapatalk
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Абе попадна ми някакъв конфигуратора на теслъта и си поиграх да видя обсега при различни обстоятелства.
При каране без климатик и с ниска скорост си стигам до там, където ходим на море. При климатик- нанай,30км някъде не стигат, което са си 7-8%. Ако карам и по-бързо (пак в ограниченията) и с климатик някъде между Солун и началото на Халкидики трябва да се оглеждам за ток.
Та въпреки всичките им безспорни плюсове все още не могат дори да са близо до удобствата на конвенционалния двигател. С хикса безпроблемно си стигам и се връщам обратно без да зареждам, пълен с багаж, ама много и тежък багаж- палатка, шатра, падълборд,подуди всякаква, дрехи за 2-3 седмици двама възрастни с две деца и климатик. Това ако го добавим като тегло на теслата сигурно съвсем ще се сговнясат там нещата, да не говорим че тоя толуп тежи почти колкото нея и аеродинамиката им е несравнима.
При каране без климатик и с ниска скорост си стигам до там, където ходим на море. При климатик- нанай,30км някъде не стигат, което са си 7-8%. Ако карам и по-бързо (пак в ограниченията) и с климатик някъде между Солун и началото на Халкидики трябва да се оглеждам за ток.
Та въпреки всичките им безспорни плюсове все още не могат дори да са близо до удобствата на конвенционалния двигател. С хикса безпроблемно си стигам и се връщам обратно без да зареждам, пълен с багаж, ама много и тежък багаж- палатка, шатра, падълборд,подуди всякаква, дрехи за 2-3 седмици двама възрастни с две деца и климатик. Това ако го добавим като тегло на теслата сигурно съвсем ще се сговнясат там нещата, да не говорим че тоя толуп тежи почти колкото нея и аеродинамиката им е несравнима.
За тия пари толкова...
Както каза някой...като видя военните да карат електрички...купувам...до тогава един бензин и два дизела в двора...е и един мотор за разкош...
Майтапа на страна,но им е рано на електричките да стават масови и това не е лошо нещо.
Занимавам се освен всичко и с разни изграждания на подстанции макар и от страни и инфраструктурата тепърва има нужда да се разрастне за да поеме това което трябва да поеме.
Осмокласничка трудно ще успее да удържи на 26см черноож задниколюбителен активист от раз...
та и тука така. 
Както каза някой...като видя военните да карат електрички...купувам...до тогава един бензин и два дизела в двора...е и един мотор за разкош...

Майтапа на страна,но им е рано на електричките да стават масови и това не е лошо нещо.
Занимавам се освен всичко и с разни изграждания на подстанции макар и от страни и инфраструктурата тепърва има нужда да се разрастне за да поеме това което трябва да поеме.
Осмокласничка трудно ще успее да удържи на 26см черноож задниколюбителен активист от раз...

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
bum_bum написа:При каране без климатик и с ниска скорост си стигам до там, където ходим на море. При климатик- нанай,30км някъде не стигат, което са си 7-8%. Ако карам и по-бързо (пак в ограниченията) и с климатик някъде между Солун и началото на Халкидики трябва да се оглеждам за ток.
Искаш да кажеш, че го взимате до там без никакви спирания? Тия 7-8% са ти 5 мин зареждане, да добавим 10% щото караш малко по-бързо(знам, че си разумен и тия цитирани тука нагоре скорости 140-180 не ги смятам), айде с багажа да го направим 30% да трябва да "сипеш". Това са 23-4kWh, айде да ги сложим 30kWh. С теслата спокойно има станции(и стават все повече) където ще зареждаш със 150kW, ама айде пак консервативно да го сложим 120kW. Тия 30kWh отменат 15 мин. Е трудно ми е да повярвам, че с две деца пътуваш 4-500км без да спреш за 15 минути.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
slatanic написа:Както каза някой...като видя военните да карат електрички...купувам...до тогава един бензин и два дизела в двора...е и един мотор за разкош...![]()
https://www.nationaldefensemagazine.org ... roits-help
Освен това, новият Абрамс ще е хибрид. Купувай.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
Хибрида е електричка колкото аз съм генерал в уса армията...нали..
Продължаваме напред...както казват някои...

Продължаваме напред...както казват някои...