Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
младши ентусиаст
Аватар

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от carmanf1 » 19 Сеп 2023, 17:04

Пичове я кажете, кви са ми вариантите за зареждане вкъщи.

Имам 3-фазен ток в гаража, ама трябва ли да купувам някви зарядни станции там за стената. И ако да, скъпи ли са?
Или само някъв кабел там трябва да взема, който е за 3-фазен ток, вместо за шуко контакт.

Знам, че въпроса ми е супер тъп, ама не разбирам от тоци :lol:

Мога да си проуча из нета сам, ама ме мързи, та за тва питам, ако някой може да ми снесе на готово :lol: :bchug:

Примерно купувам i5, ако го зареждам през шуко контакта, колко време ще ми трябва до фул и ако е на 3-фазния, колко време ще ми трябва пак до фул?
Гледам, че батерията му е 81 kW

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 19 Сеп 2023, 17:18

Станция ти трябва. Около 1000 лв. Има и по-евтини. И по-скъпи. Средно е толкова.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 19 Сеп 2023, 17:21

Шуко в най-добрия случай 3kW, тва е вариант само ако си някъде на гости където няма зареждачка да припомпаш някакъв ток за през нощта или ако си там за повече време да напълниш батерията. AC арядните станции са сравнително евтини 1000-1500лв. Макса който можеш да постигнеш на еднофазен ток е 7 и малко кВ и 11 на трифазен на повечето коли защото онборд чарджъра им е толкова. Чувал съм, че някои модели(model S, тайкан) онборд чарджъра им е 22кВ ама не съм задълбавал щото са ми извън таргет групата тия коли :mhihi: Вече и DC станция може да си сложиш, ама си е безумие щото там цените отиват на 5 цифри и е доста безсмислено щото и за батерията не е ок да се зарежда с големи скорости постоянно. За мен дори и 7кВ за домашна станция е достатъчно, колко пъти ще ти се наложи да се прибереш от 400км+ и да трябва веднага да тръгнеш пак на дълъг път. Дори и да се случи ще отидеш за 20 мин на бърза станция като тръгваш и си готов.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 19 Сеп 2023, 17:26

22 киловата са приблизетелно 90 ампера ток , просто забрави да зареждаш с толкова без специално предвидена за електричка инсталация . В България партидите стандартно са около 20 киловата , инсталациите също . Дори и 10 киловата ще са проблем на много места щото в имота има и други консуматори не само електричка .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 19 Сеп 2023, 18:52

Коя партида е 20КВт ? Защото по гаражите масово е много по-малко (за моно-фазен говоря)...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 19 Сеп 2023, 18:59

acho.rs написа:
alx написа:
acho.rs написа:
steeN написа:Единствено при каране с високи скорости, да. И то наистина високи... 140-150-160...
Никъде другаде не е възможно малкия да харчи повече. Не е до опит, а до физичните закони наистина.

Възможно е в града - F11 525d с 2.0 би-турбо гори повече от Х6. Още по-грозно е Х5 2.0д срещу Х5 3.0д...

ако натискаш малкия мотор (и е турбо) може и да ти излизат сметките. но ако си караш нормално - никъв шанс.

ако беше както го пишеш- всеки щеше да кара най- големия мотор за икономия... учудвам се, че дори ти е минало през акъла...

Елементарно е да видиш, че актуално 330хд дава с 10% по-нисък нормиран разход от C300d (2.0l) и това по WLTP . Ако ти се спори повече по темата , отваряй друга да не разводняваме.

Не, не ми се спори. Не можеш да сравняваш различни марки и купета. Правилното сравнение е 330д със 320д …

За зареждалата - 7 киловата е нормалното и предостатъчно в къщи. 30 ампера грубо на 240 волта в Щатите
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 19 Сеп 2023, 19:06

alx написа:
acho.rs написа:
alx написа:
acho.rs написа:
steeN написа:Единствено при каране с високи скорости, да. И то наистина високи... 140-150-160...
Никъде другаде не е възможно малкия да харчи повече. Не е до опит, а до физичните закони наистина.

Възможно е в града - F11 525d с 2.0 би-турбо гори повече от Х6. Още по-грозно е Х5 2.0д срещу Х5 3.0д...

ако натискаш малкия мотор (и е турбо) може и да ти излизат сметките. но ако си караш нормално - никъв шанс.

ако беше както го пишеш- всеки щеше да кара най- големия мотор за икономия... учудвам се, че дори ти е минало през акъла...

Елементарно е да видиш, че актуално 330хд дава с 10% по-нисък нормиран разход от C300d (2.0l) и това по WLTP . Ако ти се спори повече по темата , отваряй друга да не разводняваме.

Не, не ми се спори. Не можеш да сравняваш различни марки и купета. Правилното сравнение е 330д със 320д …

Посочих този пример, защото е еднаква мощност от различни по обем двигатели . Но да, не е точно защото споменах, че правилото важи за коли над 1800кг.

520xd срещу 530xd разликата по WLTP е 0.1/100 или 0.2/100 смесен разход и това при тест който силно толерира слабите двг и дори не се доближава до ежедневно...

X5 25d (2.0l ) срещу Х5 30д - имат абсолютно идентичен разход по WLTP 6.2/100

Както ти казах - за твое щастие не си запознат с малките дизелови двг.
Аз съм засичал безброй пъти Ф11 525хд и Ф16 30д и ти казвам, джипката гори по-малко градско, защото си работи спокойно на 1100 оборота .
Последна промяна acho.rs на 19 Сеп 2023, 21:30, променена общо 2 пъти

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 19 Сеп 2023, 19:08

b_u_b_o написа:
Първо да поясня, че говоря за 5ца двг като два варианта които разглеждам. А останалото което си написал...или не знаеш цените на i5 или тия на теслите. :mhihi: Дори и i5 на задно(щото i5 4х4 започва от 195к лв нали) базова е 140к, като ѝ сложиш обдухване и асистент за шофиране за да се доближи до теслата(която ще е 4х4 обаче), отива на 155К срещу 110К...колко отстъпка мислиш, че ще ти дадът за да се доближат тия цени?

Точно де, говоря за i5 на 155k лв., с М пакет и т.н. Регистрирана, докарана до вкъщи. Пробвай, говори си с хората.
На конфигуратор ще ти стъпи малко повече от теслата за 60К евра.

Щот теслата е 58К евра, ама докато я докараш от Германия или не знам си от къде ще я мъкнеш, и т.н., отива на минимум 120К лв.

И пак те съветвам, като напълнят щоу румите с i5-ци, отстъпките ще са още по-хубави. Чисто колегиален съвет давам.

ПП. За 4х4 си прав, че за сега цените на i5 4x4 са други, ама колко пък да е важно тва 4х4. Баси.
Моите БМВ-та от камара година са все 4х4 и не виждам аболютно никакъв смисъл от тоя xdrive.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 19 Сеп 2023, 19:37

Важно ми е щото зимата съм 2 пъти в седмицата на ски, и понеже карам не само в курорти и гоня пресен сняг, често правя партина преди снегорина, та на задно има моменти в които няма да се чувствам комфортно.

Като му дойде времето ще събера оферти, но към момента никой не ми дава това което теслата би ми дала за дори близки пари. Дори хюндая и киата са с 15-20% по скъпи..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 19 Сеп 2023, 19:40

Теслата обаче нали е сглабяна по трудово, а другите две макар и без да са премиум автомобили са все пак сглобени по стандарта на който дори и ние сме свикнали.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 19 Сеп 2023, 19:58

Тва с теслата вече не важИ толкова много. Тва е едно качество което им харесвам, те не работят на 8 годишни цикли и ако сговнят нещо не го оправят след 4 години във фейслифта :mhihi: Процеса по подобрения е постоянен и обикновено в момента в който имат готов фийчър/бъгфикс той отива в продъкшън веднага. А и ако си мислите, че качеството при останалите е в небето...лъжете се. Хюндая го видях миналата седмица във фантастикото в банкя и го разгледах само отвън, еми не лъха особено на качество. Кията съм я и карал...нищо особено. Да не говорим, че единствените инфотеймънт системи от последните години които не бих хванал брадвата да издялкам е тая в бмв-тата и в теслата...

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 19 Сеп 2023, 20:07

Хюндай и Киа не знам що ги подценявате, но относно това кое как е сглобено , измислено и т.н. според мен бият повечето премиум марки. Говоря от гледната точка на човек, на когото се налага да разглобява и сглобява автомобили. Естествено по малоумие в това отношение французите са винаги с едни гърди напред.... :lol:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 20 Сеп 2023, 12:11

https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobi ... ust_e_bil/

Всеки пети купен нов автомобил в ЕС през август е бил електрически
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2016 m550d

Мнение от ekalchev » 20 Сеп 2023, 12:59

Мен много ме притеснява, че VW спря завода за електрички, уж временно и се опсявам, че това е част от план за съботаж на ел. коли. Подозирам, че искат да създадат напрежение в профсъюзите на работниците и да кажат, че причината са ел. колите, които не се купуват, следователно трябва да се уволняват хора. Правителството накрая ще клекне. Лошото е че проблем с ел. колите няма, просто VW не са способни или не желаят да произведат евтина ел. кола и затова никой не ги купуват.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 20 Сеп 2023, 13:01

Exclusive89 написа:https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2023/09/20/4530503_vseki_peti_kupen_nov_avtomobil_v_es_prez_avgust_e_bil/

Всеки пети купен нов автомобил в ЕС през август е бил електрически

Е тва не е толко впечатляващо

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата