какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
Където са Щатите, там е и Германия. В много отношения. Но тук визираш разтоянието...ами вече нещата не са както са били по времето на Титаник.
Даже на Турчина с Кю7-цата би му излезнало по-евтино да се прибере 4 пъти в годината от САЩ със самолет до Турция, отколкото с колата от Германия. Ама иначе си прав - лятото са като метеоритен поток по Тракията.
В транжорна трудно би издържал 4 деца, дори и в Германия. Сега ако и жена му работи нещо...ама там със жените малко знаеш как е. Виж, ако е Турчин и кара камион за Немска фирма е друга работа.
Та не е нужно да ходим 30% на почивки от разтояния 2-3000 км. Достатъчно би било да ходим по два пъти на море на хубави "оло-ве" по нашето черноморие, в хотелите, където една нощувка е около и над 100 на човек. Ама то как да стане толкова лесно след като за чужденците с транспорта им излиза по-евтино офертата до нашето черноморие и го пълнят.
Много хубаво го описа в края - "екстри". Направо сме чудо.

В транжорна трудно би издържал 4 деца, дори и в Германия. Сега ако и жена му работи нещо...ама там със жените малко знаеш как е. Виж, ако е Турчин и кара камион за Немска фирма е друга работа.

Та не е нужно да ходим 30% на почивки от разтояния 2-3000 км. Достатъчно би било да ходим по два пъти на море на хубави "оло-ве" по нашето черноморие, в хотелите, където една нощувка е около и над 100 на човек. Ама то как да стане толкова лесно след като за чужденците с транспорта им излиза по-евтино офертата до нашето черноморие и го пълнят.

Много хубаво го описа в края - "екстри". Направо сме чудо.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
Това за ЕС и Америка е вярно. Но е вярно и това, че тук поне по статистики, не повече от 8-10% ходят на почивка на топло и на юг. Масово се ходи по къмпинги, ако изобщо се ходи някъде. Имам колеги, които просто си седят в къщи. Що се отнася до ЕС, имам приятели почти из цяла Европа. Навсякъде е трагедия и долната статистика е стрякаща:
Тези по българските курорти са паплач, дето тате и мама са му хвърлили 400 - 500 евро и тук яде и пие на корем, защото му е евтино. Повярвайте ми, те не са представителна извадка за доходи в ЕС. Те са в България, защото му е най-евтиното възможно.

Тези по българските курорти са паплач, дето тате и мама са му хвърлили 400 - 500 евро и тук яде и пие на корем, защото му е евтино. Повярвайте ми, те не са представителна извадка за доходи в ЕС. Те са в България, защото му е най-евтиното възможно.
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
BMW_POWER написа:Горе пуснах един пример, ама в него не включих ипотека, не включих цигари (+7$ за пакет), защото тогава средната класа щеше да мине приходи от над 250 000$. Представите на българина за доходите и начина на живот навън са меко казано изкривени. Аз съм в рамките на средната класа (поне според статистиките) и знам, че не мога да си позволя ново БМВ (дори най-евтиното), не мога да ходя два пъти годишно по 10 дни на юг, не мога да пия алкохол всяка вечер и не ходя на кръчма всяка седмица. Явно съм социално слаб
щом не можеш да си позволиш тия неща си далеч от средната класа .. изобщо чужденец да отиде там и за 5 години примерно да стане средна класа - няма как да стане това .. ти си си работническа класа - финансово силно зависим ,работиш нещо на заплата ,живееш под наем и т.н.
- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
Alexi написа:BMW_POWER написа:Горе пуснах един пример, ама в него не включих ипотека, не включих цигари (+7$ за пакет), защото тогава средната класа щеше да мине приходи от над 250 000$. Представите на българина за доходите и начина на живот навън са меко казано изкривени. Аз съм в рамките на средната класа (поне според статистиките) и знам, че не мога да си позволя ново БМВ (дори най-евтиното), не мога да ходя два пъти годишно по 10 дни на юг, не мога да пия алкохол всяка вечер и не ходя на кръчма всяка седмица. Явно съм социално слаб
щом не можеш да си позволиш тия неща си далеч от средната класа .. изобщо чужденец да отиде там и за 5 години примерно да стане средна класа - няма как да стане това .. ти си си работническа класа - финансово силно зависим ,работиш нещо на заплата ,живееш под наем и т.н.
Защо си мислиш че местните, които завършват висше образование са в по-различна ситуация. И те излизат с един вагон заеми, без собствено жилище, живот под наем в скъп град. Това е нормален старт за човек от средната класа. Наследствените жилища в САЩ ги има при богатите, в някои случаи и при хората от горната средна класа, но BMW_POWER спомена за какви доходи става дума там.
Изобщо начинът на живот, който коментират повечето писали в темата е присъщ по-скоро за богатите в чужбина. В БГ никой не оценява факта, че може да си плати за всякаква услуга, да си позволи да отиде на заведение и да пие до зори, било то и рядко. В страните с висок стандарт мислиш два пъти преди да си поръчаш бутилка пиене в дискотеката, защото струва колкото лаптоп на разпродажба в техно хипермаркет. Когато отидеш да си оправяш стария котор от 90-те и ти кажат цифра от $1к за ремонт на кола, която струва и тя толкова пак мислиш два пъти. Затова и повечето хора карат по-нови автомобили и поддържаните стари държат цени - не само от гъзария а и от практичност. Не е всичко толкова розово в западния свят. В заключение ще кажа, че едва ли съм променил мнението на някого в тая тема, но ще се радвам да дойдете в чужбина всичките и дай боже да станете от тая вашата средна класа - тогава може би няма да ви пука къде изобщо живеете.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Па елате си в Булгаристан като там ви е толкова гадно 

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Това са си нормални неща. В една държава средната класа прави това, което е евтино. В Щатите си купуват като обезумели електроника и скапана храна, при нас се скъсваме от пушене и ходене позаведения. Ама тук една кутия цигари е 5 кинта и за 50 лева можеш да се умъртвиш от кафета и пиене. Само че един Айфон е хиляда и кусур лева и то с договор, при който имаш права горе долу колкото робите в Древна Спарта. Новата кола все още е непосилна за повечето българи а и условията за лизинг са ебати шибаните. Гледат да те закопат с някаква първоначална вноска, после някакво измислено каско и ненормални данъци и какво ли не. А една Астричка барутник 98-ма година е с данък 20 кинта и с гражданска под 200 лева. Тепърва една от марките предлага някакъв поносим лизинг с малка първоначална вноска, малки месечни вноски и голяма остатъчна стойност. Голяма, но не чак толкова, колкото би струвала колата след лизинга, така че си на сметка да я продадеш и пак да вземеш нова кола. Ама това се случва чак сега и дори не знам дали няма някаква уловка.
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
BMW_POWER написа:Само една малка забележка. Не е важно колко взимаш, важно е колко ти остава. Извадете данъци (оттях не може да се избяга, както в БГ), такси недвижимо имущество (определено не са 50-100 евро като в БГ), нека колегите из ЕС да споменат, колко струват данъци и застраховки на коли и мотори, колко харчат годишно за подържка на МПС, тол-такси, много по-скъпи горива и енегроносители. Не гледайте заплати в ЕС и цени в БГ. Вижте покупателната способност на тези заплати. Груб пример, ама колко струва бутилка водка в БГ и колко из скандинавските страни? Тук пикочът Бъдвайзер струва малко над 33$ (близо 48 лева) за 24 бутилки 341ml. Бутилка от 1.18л пък е близо 7.50$, което е около 11 лв литъра. Колко струва литър бира в БГ? Данъците на тристаен апартамент тук са над 3000$, колко са в София?
В софия за тристаен апартамент плащаш около 300-400лв. данък заедно с данък смет.
В България е прието като ти дават заплата да ти дават сумата за която сте се разбрали след данък и осигуровки, който се покрива от работодателя.
Като цяло колкото и да е трудно в България човек също може да работи прилична и добре платена работа, стига да има нужното образование и умения.
Единствения недостатък, на милата ни родина е скапаното управление и администрация, незаинтересоваността на хората, като общество в каква кочина всъщност живеят.
Но постепенно се наблюдава напредък, лека полека нещата ще си дойдат на място.
Работодателите като цяло почват да проумяват, че с "пръдня боя нестава" или с други думи ако желаят да имат успех и да се развива бизнеса им, почват да наемат кадърни специалисти на по високи заплати, все по често се среща да се плащат осигуровки на пълната заплата, и така нататък, лека полека нещата ще се оправят и тия които неуспеят да се приспособят ще загинат, просто на хората им писва да бъдат лъгани и почват да си търсят правата.
Малко се отплеснах от темата, но прочитайки последните страници моя извод е, че в България 4 членно семейство с месечен доход 4000лв. без ипотека би живяло много по добре отколкото 4 членно семейство в Германия с 4000Е доход.

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
със всичко друго,което написа съм съгласен-без горното..vld написа:моя извод е, че в България 4 членно семейство с месечен доход 4000лв. без ипотека би живяло много по добре отколкото 4 членно семейство в Германия с 4000Е доход.
bum_bum написа:Па елате си в Булгаристан като там ви е толкова гадно

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- martoto
- младши ентусиаст
-
- Кара: от грешната страна
Готина тема. Излиза че според повечето българи, да си представител на средната класа е еквивалентно да си "баровец". Къща без ипотека, поне няколко чисто нови БМВ-та, през 2 дена в кръчмата, поне 40 дни годишно на почивки по далечни, екзотични и скъпи курорти. Работа, хмм не повече от 9:00 до 5:00, 5 дни седмично, релаксираща, без отговорност, без какъвто и да било стрес и най-важното поживотна (за да няма притеснения че може да бъде изгубена).
Та явно в тия развитите западни държави дето, нали, средната класа е даденост, всички са "баровци".
Ако не друго, всеки е свободен да си помечтае
Та явно в тия развитите западни държави дето, нали, средната класа е даденост, всички са "баровци".

Ако не друго, всеки е свободен да си помечтае

The_Ancient написа:Alexi написа:BMW_POWER написа:Горе пуснах един пример, ама в него не включих ипотека, не включих цигари (+7$ за пакет), защото тогава средната класа щеше да мине приходи от над 250 000$. Представите на българина за доходите и начина на живот навън са меко казано изкривени. Аз съм в рамките на средната класа (поне според статистиките) и знам, че не мога да си позволя ново БМВ (дори най-евтиното), не мога да ходя два пъти годишно по 10 дни на юг, не мога да пия алкохол всяка вечер и не ходя на кръчма всяка седмица. Явно съм социално слаб
Защо си мислиш че местните, които завършват висше образование са в по-различна ситуация. И те излизат с един вагон заеми, без собствено жилище, живот под наем в скъп град. Това е нормален старт за човек от средната класа. Наследствените жилища в САЩ ги има при богатите, в някои случаи и при хората от горната средна класа, но BMW_POWER спомена за какви доходи става дума там.
Изобщо начинът на живот, който коментират повечето писали в темата е присъщ по-скоро за богатите в чужбина. В БГ никой не оценява факта, че може да си плати за всякаква услуга, да си позволи да отиде на заведение и да пие до зори, било то и рядко. В страните с висок стандарт мислиш два пъти преди да си поръчаш бутилка пиене в дискотеката, защото струва колкото лаптоп на разпродажба в техно хипермаркет. Когато отидеш да си оправяш стария котор от 90-те и ти кажат цифра от $1к за ремонт на кола, която струва и тя толкова пак мислиш два пъти. Затова и повечето хора карат по-нови автомобили и поддържаните стари държат цени - не само от гъзария а и от практичност. Не е всичко толкова розово в западния свят. В заключение ще кажа, че едва ли съм променил мнението на някого в тая тема, но ще се радвам да дойдете в чужбина всичките и дай боже да станете от тая вашата средна класа - тогава може би няма да ви пука къде изобщо живеете.
Tук като излезеш от университета и вече си набълбукан със стотина бона заеми. Стипендията, която ти изплащат е един вид заем, който се връща след време с лихви. Отделно един учебник е 200$ и всяка година има нови. В България над 50% от младите живет с родителите си, тук са под 10-ина. Та излизайки на свободен наем и плащайки си всички разходи сам, трудно ще се качиш в БМВ и ще ходиш по месец в чужбина. Заплати над 50 000$ не се дават над път и под път. Има нет и можете да видите оферти за работа. Кръчма ще помиришете на кукуво лято. Бутилка водка (когато е на специал) в заведение струва над 90$, бутилка шампанско ........, едно уиски е 5-7 и +$ за оз (под 30 гр). Една бира 341мл е 5$ и +, обяд за двама в лъскаво заведение е над 4-500$. Уточнявам, че това не са цени тип бърза закуска или пицария.
Аз станах средна класа по доходи на втората година, на третата чак си купих собствено жилище. Това е така, защото имахме доста кредити в БГ, които трябваше да изчистим.
- Alexi
- старши ентусиаст
-
ами тия всичките неща които не можеш да си ги позволиш тука се постигат от над 50% от хората - заведения ,почивки по 10 дена бири водки на корем .. то излиза по твоите думи , че средната класа в щатите е по зле от работническата тука ..
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Жал ми е за тия дето заведенията и пиенето са им критерии за стандарт на живот....
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- Alexi
- старши ентусиаст
-
той все това дава за пример .. не се говори за хубаво жилище в хубав квартал без ипотека ,да разполагаш с времето си и да си финансово независим - това са малка част от критериите за средна класа .. отишъл там преди 3 години намерил някво бачкане ама му е скъпо по заведенията и по курортите но се има за средна класа ( там ) .. няма как да стане ..
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
BMW_RIDER написа:Жал ми е за тия дето заведенията и пиенето са им критерии за стандарт на живот....
На доста от хората това им е критерия за съжаление... Колко често се пие по заведение и Джонито с какъв етикет е

- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Значи мнозинството американци едва смогвали .Средната класа и там била трудно достижима,ама отива Бай Ганьо и за три години ги минава почвайки от нулата,че и със кредити за плащане в БГ???!!!!!
Като се говори за студентски бригади в УСА се хвърлят едни 5-6 хиляди долара спестени за няколко месеца,връщат се с по 3 айфоня,два лаптопа,а у .Ама тез дето живеели там,кореняк хамериканците с 50-60К долара едва смогвали завалиите.Ама Бай Ганьо се връща с пълни дисаги и иска пак да ходи.
Еми сори,ама аз в БГ заможната класа още не мога да я стигна,а за жилище можех да си помисля едва към деветата година от започване на бачкаторския си живот.А много хора нямат и до живот такова,освен ако мама и тате не пукнат и не наследят от тях.
Нещо не ми се връзва,едни мрънкат колко зле било еди къде си пък не се връщат и в същото време обясняват колко скъп бил алкохола,цигарите и дискотеките сякаш това е мерилото за живота.После пък били пълни с кредити и се плащало цял живот.Еми хубаво ,кво да направим,тук в БГ пък глави на семейства избиват децата си заради същите тези кредити.
Щатите не ни интересуват.Мрънкайте си в тамошните форуми.Аз бих искал да си помрънкам тук с някой който твърди че е средна класа в БГ и да сподели колко време му е отнело,ако е за казване естеството на заниманието му.

Като се говори за студентски бригади в УСА се хвърлят едни 5-6 хиляди долара спестени за няколко месеца,връщат се с по 3 айфоня,два лаптопа,а у .Ама тез дето живеели там,кореняк хамериканците с 50-60К долара едва смогвали завалиите.Ама Бай Ганьо се връща с пълни дисаги и иска пак да ходи.
Еми сори,ама аз в БГ заможната класа още не мога да я стигна,а за жилище можех да си помисля едва към деветата година от започване на бачкаторския си живот.А много хора нямат и до живот такова,освен ако мама и тате не пукнат и не наследят от тях.
Нещо не ми се връзва,едни мрънкат колко зле било еди къде си пък не се връщат и в същото време обясняват колко скъп бил алкохола,цигарите и дискотеките сякаш това е мерилото за живота.После пък били пълни с кредити и се плащало цял живот.Еми хубаво ,кво да направим,тук в БГ пък глави на семейства избиват децата си заради същите тези кредити.
Щатите не ни интересуват.Мрънкайте си в тамошните форуми.Аз бих искал да си помрънкам тук с някой който твърди че е средна класа в БГ и да сподели колко време му е отнело,ако е за казване естеството на заниманието му.