Спрете да се американизирате!
Модератор: Общи модератори
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Те езиците не изчезват защото са "слаби".
Няма такова понятие.
Изчезват, защото:
- в обучението, официалните взаимоотношения, бизнес кореспонденцията и др. допускаме да доминира английският.
- липсва културата на младите, вече не се четат и не се уважават книги, информацията се лепи от Интернет. където тя често не струва и обикновенно зад нея никой не си залага репутацията и основните източници, първоизточници и преразказани извори са на английски
- липсва културен живот... Някой свестен съвременен български писател да ми кажете? Тея, дето са на доизживяване от комунизма. От 20 години нищо свястно. Театъра запада. Киното го няма. Преди няколко месеца ходих на опера. Входа за камерната зала или както се казва там беше наполовина запречен от сергия за шапки по 5 лева; в цялата опера имаше битак. Оперите поне тук вече не се превеждат на български език....
Няма такова понятие.
Изчезват, защото:
- в обучението, официалните взаимоотношения, бизнес кореспонденцията и др. допускаме да доминира английският.
- липсва културата на младите, вече не се четат и не се уважават книги, информацията се лепи от Интернет. където тя често не струва и обикновенно зад нея никой не си залага репутацията и основните източници, първоизточници и преразказани извори са на английски
- липсва културен живот... Някой свестен съвременен български писател да ми кажете? Тея, дето са на доизживяване от комунизма. От 20 години нищо свястно. Театъра запада. Киното го няма. Преди няколко месеца ходих на опера. Входа за камерната зала или както се казва там беше наполовина запречен от сергия за шапки по 5 лева; в цялата опера имаше битак. Оперите поне тук вече не се превеждат на български език....
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
MARFI написа:Писател: Георги Господинов.
Въпрос от типа "кой е тоя" как ти звучи?
Ще ти го зададат над 90% от хората. Пък и да ти кажа, наистина не ми е известен, и това не говори в полза на националната му стойност. Интересни романи пише и Христо Калчев.
Сравни го да кажем с един Недялко Йорданов от близкото минало.
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
езикът е дошъл на тоя свят ,за да могат хората да се разберат по между си...! така че аз не съм много съгласен с поддържащите тезата,че сме се гърчеели или американчели ил нещо друго...!
пука ми как сме се разбрали ,щом сме се разбрали. най-важното е да можем да си обменим информацията. а дали ше е с чуждици или с нашенски думи или с махане с крака-хич не ме е еня...!
когато учех чужд език са ме учили да не се напъвам да си спомня точно правилната дума ,а да използвам това,което знам ,за да си кажа приказката или да попитам квото ми трябва. и мисля,че е правилно така.
единствено се дразня ,когато се използват фрапантно* от де да знам па тая чуждица с кво да а я заместя,ма ми звучи добре*
и с явно желание да се изтъква или изпъква...! иначе няаам нищо против квито и да е думи в езика. понякога ми става смешно и на някои млади колеги като пишат с ужасни граматически грешки ,ма па кой е безгрешен!?!?
като пишех лекции като следвах ,за да мога да смогвам с бързото говорене на даскалите си бях направил някаква моя азбука ли ,език ли и ползвах от английски,гръцки и български някои често срещани думи на езика,в който се пишат най-кратко. имах си и разни съкращения аз определени срички и представки и наставки и тва ми помагаше да записвам бързо. пука ми ,че било на 100 езика!!! така и ако се разбирам с хората ,с които се срещам и думите,които ползваме са приели гражданственност и е ясно и двамата за кво става въпрос-нека са и чуждици..... голем праз!!
пука ми как сме се разбрали ,щом сме се разбрали. най-важното е да можем да си обменим информацията. а дали ше е с чуждици или с нашенски думи или с махане с крака-хич не ме е еня...!
когато учех чужд език са ме учили да не се напъвам да си спомня точно правилната дума ,а да използвам това,което знам ,за да си кажа приказката или да попитам квото ми трябва. и мисля,че е правилно така.
единствено се дразня ,когато се използват фрапантно* от де да знам па тая чуждица с кво да а я заместя,ма ми звучи добре*

като пишех лекции като следвах ,за да мога да смогвам с бързото говорене на даскалите си бях направил някаква моя азбука ли ,език ли и ползвах от английски,гръцки и български някои често срещани думи на езика,в който се пишат най-кратко. имах си и разни съкращения аз определени срички и представки и наставки и тва ми помагаше да записвам бързо. пука ми ,че било на 100 езика!!! така и ако се разбирам с хората ,с които се срещам и думите,които ползваме са приели гражданственност и е ясно и двамата за кво става въпрос-нека са и чуждици..... голем праз!!
Така е колега. В официална реч наистина трябва да не се използват чуждици освен ако наистина няма такава дума на български. Тук в Испания испанците дори не искат да учат английски камо ли за друг език. Защитават си езика. Адмираций за това но вече навлиза и английския и не могат да се дърпат много. Правят много агитаций към учене на английски. Изисква се наистина много усилия да се задържи езикът чист. Аз си признавам че използвам понякога чуждици и то е по простата причина че съм ги чул някъде. По тв или по улицата. Аз мисля че това е някакъв стил който някой отнякъде иска да наложи. По "европейски".MARFI написа:Акцента е по-скоро на това не да не се сливат езиците, или на това че слабите езици като български и гръцки изчезват, ами поне в официалната кореспонденция, както е показано с джобс.бг да се ползва чиста българска реч на малко по-висок стил.
За да може да запазим това което хиляди години сме градили и развивали.

- stozashto
- младши ентусиаст
-
- Кара: каквото изпадне...
- Мечтае да кара: safety car, самолет, мотор
- Детайли за колата: тотална щета...
Миси.
А относто това дето го написа Скиса, едно е смесицата, кода както го нарече, дето ти ще си ползваш или определен кръг от хора, но точно тук идваме до същността на езика, езика е обединяващ фактор за едно общество, по-силен от църква, религия, и тн.
Затова циганите са цигани например, македонците - македонци, тоест езикът е това, което ни прави това което сме, ти си бмв фен, защото знаеш какво е шпер, какво е е30, е28, ейнджъл айс, двоен бъбрек, троен стоп, седмица, петица, половината неща на голфаджия ще му звучат като на какво? като на чужд език.
Та така, кода, като в матрицата е тоеа което ни обединява и свързва, и кода се счупи...
А относто това дето го написа Скиса, едно е смесицата, кода както го нарече, дето ти ще си ползваш или определен кръг от хора, но точно тук идваме до същността на езика, езика е обединяващ фактор за едно общество, по-силен от църква, религия, и тн.
Затова циганите са цигани например, македонците - македонци, тоест езикът е това, което ни прави това което сме, ти си бмв фен, защото знаеш какво е шпер, какво е е30, е28, ейнджъл айс, двоен бъбрек, троен стоп, седмица, петица, половината неща на голфаджия ще му звучат като на какво? като на чужд език.
Та така, кода, като в матрицата е тоеа което ни обединява и свързва, и кода се счупи...
- mastorpetko
- младши ентусиаст
-
MARFI е модерен
MARFI е блогър
MARFI ще измисли българска думичка заместител на гадните "блог" и "блогър" 

MARFI не претендира да е модерен, а с блога така се получи.
Сега относто думите "блогър" и "блог"... ситуацията е тегава, навремето микрофон и мишка имаха състезание за заместител на думата компютърджия и не се получи... та така ще стане и с блог и блогване дори измислената блогосфера, защото много бързо навлезнаха и по-модерни от мен блогъри започнаха да ги промотират без да се замислят.
Сега относто думите "блогър" и "блог"... ситуацията е тегава, навремето микрофон и мишка имаха състезание за заместител на думата компютърджия и не се получи... та така ще стане и с блог и блогване дори измислената блогосфера, защото много бързо навлезнаха и по-модерни от мен блогъри започнаха да ги промотират без да се замислят.
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
MARFI написа:MARFI не претендира да е модерен, а с блога така се получи.
Сега относто думите "блогър" и "блог"... ситуацията е тегава, навремето микрофон и мишка( ? буквален превод) имаха състезание за заместител на думата "компютърджия" и не се получи... та така ще стане и с блог и блогване дори измислената блогосфера, защото много бързо навлезнаха и по-модерни от мен блогъри започнаха да ги промотират без да се замислят.
А Мърфи за какво претендира?
Да изглежда високопарно изказът?
Или да е деАМЕРИКАНИЗИРАН?
Започни пръв!
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Не се заяждам, просто ме забавляват философиите ти
Изглежда мислиш, че си захванал нещо оригинално, интересно и просвещаваш хората.
Всеки с мнението си, може би имаме погрешна представа за РЕАЛИИТЕ(както ти ги нарече) на нашия континиум....
БТВ точно това е идеята на цитираната "КРИВОРАЗБРАНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ". Който не я е разбрал, да я гледа. Там е същото. "Патриоти", отричащи чуждото влияние, говорят на китайски, за да изглеждат интелигентни. И правят български работи.

Изглежда мислиш, че си захванал нещо оригинално, интересно и просвещаваш хората.
Всеки с мнението си, може би имаме погрешна представа за РЕАЛИИТЕ(както ти ги нарече) на нашия континиум....
БТВ точно това е идеята на цитираната "КРИВОРАЗБРАНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ". Който не я е разбрал, да я гледа. Там е същото. "Патриоти", отричащи чуждото влияние, говорят на китайски, за да изглеждат интелигентни. И правят български работи.
- Zaho
-
-
- Детайли за колата: mnoo fast ;)
Май баща ми го започна първи с сборника с разкази "КОЗОМАНИЯ" -Георги Витанов Лауреат на Южна Пролет 1986г.
Ето и "онлине публикация" на един от разказите му доста е забавен и май е имал предвид мен
http://iujnaprolet.hit.bg/1986.html
Диалектите ще спасят езика ни !!!

Ето и "онлине публикация" на един от разказите му доста е забавен и май е имал предвид мен

http://iujnaprolet.hit.bg/1986.html
Диалектите ще спасят езика ни !!!

Последна промяна Zaho на 16 Яну 2008, 16:06, променена общо 1 път
- Zaho
-
-
- Детайли за колата: mnoo fast ;)
Оправих го
а за които не знае КОЗОМАНИЯ = "мания" по отглеждане на Кози (Кози= селскостопански животни исползвани главно за добив на мляко)
Щото по селата наистина нямаше къща да няма животни и главно кози

а за които не знае КОЗОМАНИЯ = "мания" по отглеждане на Кози (Кози= селскостопански животни исползвани главно за добив на мляко)
Щото по селата наистина нямаше къща да няма животни и главно кози

Последна промяна Zaho на 16 Яну 2008, 16:09, променена общо 1 път