Турцизмите в Българският език - "За" или "Про

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Турцизмите в нашият роден език

Да се стегнем и да ги забравим
87
80%
Няма нищо лошо в тях,защо не ?
22
20%

Общо гласове : 109
Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 19 Дек 2007, 14:44

SaSo написа:...

И Босев една забележка към тебе...Искам да ти кажа че по времето на Шекспир Английския език е бил с пъти по богат граматически от сегашния Английски...Сегашния е езика на работническата класа преработен до толкова опростен вариант че няма до къде... Като думи не споря...Но граматически е бил много по-сложен език...

тук съм напълно съгласен с теб, но темата не е за граматиката, а за речниковия състав на един език. И българският език е бил по-богат граматически. Имало е падежи(то и сега има, ама колко хора ползват "кому" вместо "на кого"), сега вече не се ползват. Имало е и повече букви(цели две азбуки), оцеляла е само едната. И това е точно, защотот когато един език се развива той се опростява. Но ние сме нищо, виж горките гърци! До скоро имаха два езика димотики и катаревуса. Имаме гърци тук, те ще разяснят повече, ако има интерес. Но идеята е всеки един език да се оптимизира. Виж, че вече е почти официално да се пише U вместо You. Има и още доста примери. Не само в английския, българския или гръцкия. Езиците са динамична материя и ще се развиват с развитието на обществото.
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 19 Дек 2007, 17:27

SaSo написа:...Сегашния е езика на работническата класа преработен до толкова опростен вариант че няма до къде... .
мда,има няма 12 времена,колко му е :confused: Не съм хи4 съгласен 4е е толкова опростен английския,ама нейсе..А относно турцизмите,мисля 4е голяма 4аст от тях си из4езват с из4езване на старото селско население...това което остава,май се използва пове4е като на шега.. :roll: .Мое мнение
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 19 Дек 2007, 18:40

На света няма по елементарен и глупав език от английския. И ако в него има 12 времена, по логиката им на "фабрикъване на граматика" в българския трябваше да има 32 или повече. Тея техните времена ги има във всеки един език, само дето се приемат по подразбиране и никой не ги обособява в отделна граматическа единица. Това, което казваш с едно време на английски, същото го можеш и на немски, че даже и повече с помощта на конюнктива например, но никой не ги кръщава там "времена".
Според мен времената в английския са нещастен опит на английските граматици да докажат, че езикът им не е чак толкова тъп. И всъщност времената ги величаят тея, които говорят предимно английски, а не отлично друг език и английски. Времената ако ги нямаше вписани в упражнения и уроци по граматиката, щяхте по - лесно да говорите английски и да ползвате времената... Последното е лично мнение, в което съм убеден.

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 20 Дек 2007, 0:26

Това ,4е пове4ето времена в английския са излишни съм на 100 процента съгласен,но това не го прави по-лесен,другото което според мен поне го прави труден е правописа,ше кажеш има няколко правила,които се у4ат лесно и бързо,ама не е само това,защото излиза проблема с многото думи,които се пишат по еднакъв на4ин,а озна4ават нещо разли4но,също и двугласни,които не се срещат в славянските езици и затрудняват правилното произношение.така наре4ените идиоми,които са много 4есто срещани в разговорния английски,и са изкл. много на брой,и др. такива глупости,да не отклоняваме темата,4е доста офф стана :uups:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 20 Дек 2007, 0:48

баце,не съм съгласен - английския правопис далеч не е труден ;)
една сериозна диктовка по френски примерно няма нищо общо с английската ;)
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 20 Дек 2007, 0:57

аааа,аз кога съм казал 4е френския е лесен :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 20 Дек 2007, 8:14

Правописа им верно е здраво сбъркан, но въпреки това се научава лесно, особено ако си учил друг език от германската група. Странно, но за особеностите в правописа (или по - точно изговора на написаното) немците имат понятия като дифтонги, от които всъщност няма чак такава нужда, бързо се научават, а инглизите, които имат бол такива, хич не се занимават с тях :) Имаш чувството, че езикът им е направен да го говори всеки, но малко да го пишат...
А виж, за френския съм съгласен, той наистина е с много изчанчен правопис, но и на английския е приемливо шашав. Всеки език си има особености. Но като най - малк оособен и най вциганен, чуждици и прочие определено следва да изтъкнем английския.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 20 Дек 2007, 8:25

продължавам да твърдя, че степентта на трудност при английския не е хич висока и като граматика, и като лексика ;)
ако някой се затрднява с него - нич да не се захваща с други езици ;)
а за адвансд юсерите - японистика :mhihi:
Изображение
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата