Бихте ли емигрирали?
Модератор: Общи модератори
- bmw maniqk ivo bmw
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Е30 М3, E46 M3, E92 M3, E92 325i
bmw maniqk ivo bmw написа:Защото някой си мислят че парите са най-важното нещо за това искат да се махат от БГ![]()
Най-важно е спокойствието!
Пише ви го един пресен емигрант - пристигнах в Монреал на 14 септември. Разбрах тук за 50 дни, какво е спокойствие.
1. Българи тук (съвсем непознати) ми помогнаха в първите дни да се настаня, да си купя електроуреди, разкарваха ме с колите си по учреждения и т.н. Попитах един, какво му дължа, че помогна да свалим една печка по едни извити стълби, хамалуване, качване на втори етаж, а той каза:
Нищо, ние сме тук, за да си помагаме! и не взе нищо ...
2. Работа си намерих без проблем (не зная френски, а английския ми е на разговорно ниво), дори да бачкате на минимално заплащане 8$ на час, това е достатъчно да си платите сметките и да не се притеснявате за храната, която е доста по-евтина в сравнение с БГ. Втората заплата остава чиста.
3. Билет до БГ и обратно е около 1 200$, 7 дни в Куба или Доминиканската на ол инклузив започват от 454$ на човек - пари изкарани за една седмица.
4. Имах възможност да дойда тук през 1990г, но вярвах в светлото бъдеще. Е, за някои то доиде, а аз изгубих 17 години в очакване
5. Какво е носталгията - ми след дълго отсъствие кацате на летище София, разглеждате промените и стигате до извода, че на времето сте взели правилното решение ...
- AGT
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото ми попадне .
- Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
- Детайли за колата: Лачена 39_ка .
Е и аз да кажа 2 думи по случая.Хубави са им парите и още някой неща в тая пуста чужбина.За съжаление всичко се изчерпва до ту.Не знам кои от вас са работили извън страната за по дълго ,но на тия дето не са ще им кажа:това което го имате в България (емоций,преживявания,роднини,приятели) никога няма да го имате извън нея.Да ще спечелите пари и нищо друго .Както доста от вас знаят не съм в страната от известно време и най смело мога да заявя ,че няма да е далече времето в което отново ще съм си в нея.Всеки сам избира аз лично никога няма да емигрирам било то и с цялото си семейство и роднини ( а и сега не съм сам ).Просто животът навън не е това което сме свикнали да живеем.Успех на тези които са решили да се пробват навън. 

Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "
- rosen.kolarov
- Старши ентусиаст
-
Мили BMW_POWER или големия брат на Монтоя в началото всичко ти
се струва наред и всички ти помагат ... докато не разбереш жалката
истина - вечер сам пред телевизора с поредната бира в ръка пред
поредното безвкусно Хамериканско (в случая канадско) предаване
за промиване/полиране на мозъка до степен блясък и превръщането
ти в поредния смирен гражданин на една от най-проспериращите
държави направил далаверата на живота си - спестяването на втората
заплата.
Да прав си това е държавата на повечето хора - какво искат те, да се
приберат вечер в къщи пребити след втората работа да сложат някой
залък в устата (за който да не мислят как ще купят) да включат ТВ-то
и да паднат на дивана в очакване на следващия еднообразен ден
започващ в 6:30 сутринта. Може би ние сме по-малката част която иска
да прави и други неща и да не и се налага да работи на второ място
за да има време за по-друг вид занимания.
И когато след години се замислиш по темата - Аз какво направих в
този мой скапан живот и какво остана след мен, надали ще намериш
сили да признаеш истината дори пред самия себе си!
Надявам се не съм обидил никого с тези мои мисли.
заплата.
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
sonny написа:bam-bam написа:мисля да седя още ... нема такъв цирк никъде по света
Че иначе къде щи дадат пари за глусаве нали
хестествено пачка треа да се праи

п.п. ся за кмет викат бая давали ше се нареда пак

Чета, чета... във всяко мнение намирам много истини и не знам кво да реша
От много време искам да замина, макар и да не знам какво ме очаква!
Първоначално исках да замина след казармата, когато бездействах, щото навсякъде искат да имаш стаж за да те вземат на работа, но не стана. А как да придобиеш стаж като сега си завършил?
Сега пак съм на кръстопът, макар да бачкам и от това да получавам доста над средното! Апетита идва с яденето, а моят апетит е да съм способен да осигуря всичко, без лишения, на мен и на бъдещото ми семейство! Не ме разбирайте, че искам да съградя първобитното общество, в което мъжът е носел храната, а жената е гледала домакинството! Дори напротив! Не съм такъв човек и съм далеч от тази мисъл! Искам половинката ми да работи и да е със самочувствие, че печели и тя за семейството! Все едно колко, важното е да я виждам оперена и щастлива с това, което прави, щастлива и с това, че е с мен, защото това което е един мъж е благодарение на жената до него и я уважавам страшно много затова! Но в един момент, когато излезе в майчинство, какво ще получи тя от "държавата"? НИЩО! И защо? Защото съпругът й взима достатъчно, въпреки че всеки месец ми източват грешни пари за "осигуровки"! И кой осигуряват с тези пари? Мангалите! Те, които нищо не правят са винаги поощрявани с разни социални придобивки и осигуровки, платени от мен, от теб... от всички нас! Сега получавам достатъчно да живея охолно сам, но не е достатъчно да осигуря това на още двама души, нито пък ми е гарантирано сигурното бъдеще! Държавата ни не може да ни осигури спокойствието от което всички се нуждаем и затова много от нас са пред дилемата дали да заминат или останат! За много от нас през последните 10 години в страната ни не се е променило почти нищо или поне нищо в положителна посока! Много от нас, както и аз, сме подвластни на девиза "Не искам много, искам всичко", но то дори и малко за да получиш трябва да минеш през куп перипетии.
Тъпо ми е! Гадно ми е! От години съм на един и същ кръстопът! И аз си обичам родината, гордея се с историята ни, но си мразя държавата, защото е гадна към нас българите! Затова още се колебая на къде да подхвана или да оставам да се блъскам и нервирам тук
Затова често се ядосвам и си викам мамка му и времето и държавата в която се родих, а после се обаждам на някой приятел за да се видим и да олекне! И ако остана, май ще е заради приятелите, щото всички сме на един и същ хал в една и съща кочина, но поне сме заедно и когато се налага се крепим

От много време искам да замина, макар и да не знам какво ме очаква!
Първоначално исках да замина след казармата, когато бездействах, щото навсякъде искат да имаш стаж за да те вземат на работа, но не стана. А как да придобиеш стаж като сега си завършил?
Сега пак съм на кръстопът, макар да бачкам и от това да получавам доста над средното! Апетита идва с яденето, а моят апетит е да съм способен да осигуря всичко, без лишения, на мен и на бъдещото ми семейство! Не ме разбирайте, че искам да съградя първобитното общество, в което мъжът е носел храната, а жената е гледала домакинството! Дори напротив! Не съм такъв човек и съм далеч от тази мисъл! Искам половинката ми да работи и да е със самочувствие, че печели и тя за семейството! Все едно колко, важното е да я виждам оперена и щастлива с това, което прави, щастлива и с това, че е с мен, защото това което е един мъж е благодарение на жената до него и я уважавам страшно много затова! Но в един момент, когато излезе в майчинство, какво ще получи тя от "държавата"? НИЩО! И защо? Защото съпругът й взима достатъчно, въпреки че всеки месец ми източват грешни пари за "осигуровки"! И кой осигуряват с тези пари? Мангалите! Те, които нищо не правят са винаги поощрявани с разни социални придобивки и осигуровки, платени от мен, от теб... от всички нас! Сега получавам достатъчно да живея охолно сам, но не е достатъчно да осигуря това на още двама души, нито пък ми е гарантирано сигурното бъдеще! Държавата ни не може да ни осигури спокойствието от което всички се нуждаем и затова много от нас са пред дилемата дали да заминат или останат! За много от нас през последните 10 години в страната ни не се е променило почти нищо или поне нищо в положителна посока! Много от нас, както и аз, сме подвластни на девиза "Не искам много, искам всичко", но то дори и малко за да получиш трябва да минеш през куп перипетии.
Тъпо ми е! Гадно ми е! От години съм на един и същ кръстопът! И аз си обичам родината, гордея се с историята ни, но си мразя държавата, защото е гадна към нас българите! Затова още се колебая на къде да подхвана или да оставам да се блъскам и нервирам тук

Затова често се ядосвам и си викам мамка му и времето и държавата в която се родих, а после се обаждам на някой приятел за да се видим и да олекне! И ако остана, май ще е заради приятелите, щото всички сме на един и същ хал в една и съща кочина, но поне сме заедно и когато се налага се крепим

- kronos
- ентусиаст
-
- Кара: MB w212 AMG
- Мечтае да кара: по пътища без дупки
тук сме си добре бе хора. на който му сече винаги ще намери начин да извади кинти и да си живее добре, верно че някои просто не им върви,но това е друго. сега за щатско не знам, но имам личен опит от германия.дразни ме абсолютния контрол на който са подложени всички,на някои може да им харесва, но на мен не. там не мога да издържа повече от месец и то при положение че не съм отишъл да работя. за какво са им тия скъпи,бързи коли? в града караш с 30, заблееш ли се някъде прас камерката,айде после глоба.спирам да си сменя крушката на фара, идва някакъв да ми се звери още малко и ще ме глоби. цитирам мой приятел:недей да форсираш така,че бабките веднага ще се оплачат
и кво правим, като роботи, сутрин на работа, вечер една бира и пак така до безкрайност. ами не им ща живота, аз мога и тука да съм си щастлив, просто ние българите сме си свикнали на този живот,радваме се на малките неща просто защото скапаната ни държавица така ни е свикнала.
мислите ли че ако бяхме поне на нивото на Полша например, всички тези млади хора щяха да заминат и тук да си останем една циганско-турска държава?Не.
Никога не съм си мислил да заминавам, просто защото тук нищо не ми липсва от материална гледна точка, но от друга страна не искам децата ми един ден да ходят на училище с циганите, да се оплакват че еди кое си дете ги е ударило, но разбираш ли баща му е някакъв баровец и на него му е позволено,да им преподават уроците на турски и т.н
и да не чувам, ама то в германията нямаме лютеница и мариновани чушки.Има, в турските магазинчета

и кво правим, като роботи, сутрин на работа, вечер една бира и пак така до безкрайност. ами не им ща живота, аз мога и тука да съм си щастлив, просто ние българите сме си свикнали на този живот,радваме се на малките неща просто защото скапаната ни държавица така ни е свикнала.
мислите ли че ако бяхме поне на нивото на Полша например, всички тези млади хора щяха да заминат и тук да си останем една циганско-турска държава?Не.
Никога не съм си мислил да заминавам, просто защото тук нищо не ми липсва от материална гледна точка, но от друга страна не искам децата ми един ден да ходят на училище с циганите, да се оплакват че еди кое си дете ги е ударило, но разбираш ли баща му е някакъв баровец и на него му е позволено,да им преподават уроците на турски и т.н
и да не чувам, ама то в германията нямаме лютеница и мариновани чушки.Има, в турските магазинчета

rosen.kolarov написа:Мили BMW_POWER или големия брат на Монтоя в началото всичко ти
заплата.
Привет!
Първо искам да ти кажа, че не съм се засегнал ни най-малко, в края на краищата всеки има право на мнение.
В БГ работех на три места и понятието работа ми е много добре известно. Известо ми е, как в събота и неделя се бачка "ленински съботник", известно ми е как се дава 2/3 от заплатата на ръка и те правят на маймуна за това, виждал съм единия си от шефовете с пяна на уста, защото го попитах за извънреден труд и % надбавка... Тук попитах единия от шефовете, дали мога да отсъствам и дали трябва нещо да пиша от сорта на молба. Той ме изгледа като НЛО и ме попита: какъв е проблена, нали няма да ти плащам докато те няма?
Пак повтарям, думата спокойствие няма цена. Аз не изкам да забогатявам, а и нямам време за това - искам просто да си бачкам без да мисля за сметки, парно и т.н.
И последно един пример:
Тук когато една жена ражда, на бащата се полагат 50 дни платен отпуск ...
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Аве бягайте.
Естествено, всяка държава е богата най - вече с хората си.
Лошото е, че робовладелците, а не работодателите тук оценяват това богатство не като благо, което трбва да се експлоатира оптимално и за тяхно добро и за подобряване качествата на човешкия ресурс, а като прибаран евтин ресурс, дай ся да да смучеме. Ти не си човек, ти си ПРИТЕЖАНИЕ. Повечето работовладелци не се смущават да ти се месят и в личния живот и в свободното време. Както се казва, АЗ ТИ ДАВАМ ЗАПЛАТАТА!
Малки са изключенията, в общи линии съм обърнал внимание, че частниците по градове тук сякаш са се наговорили за заплати по длъжности, независимо от отговорностите и конкретната работа.
За отговорни длъжности са ми давали смешни пари и няма ни събота, ни неделя, ни работно време.
От друга страна, прави са и тея, които казват че може да се успее в бг...
Може... И аз съм се сблъсквал с няколко начина...
Да не казвам, че са нечестни, но нито един от тях не ми позволява да живея в мир със себе си. За какво ми са многото пари?
Други начини няма... Ако нямаш баща и чичо, дето са се занимавали с горепосочените неща и тебе са те осигурили...
Създали са зверска администрация, дето те мачка и те прави крайно зависим от робовладелеца, който лесно оправя проблемите ти с тая администрация.
Така че тоя патриотизъм е глупава пропаганда, която ни набиват в главите работодателите по един или друг начин, даже с вестници, предавания, изискват го от държавната администрация и т.н. По тоя начин, като се ядем помежду си, сме по - лесна плячка за тях, не се сещаме и не се обединяваме срещу истинският ни унищожител: тоя, който ни яде дните от живота за нищо.
Правилният начин е: бягайте. Или да Бягаме.
България отдавна не е толкова бедна.
Като избягат повече хора, като и тези, които останат тук не се хващат да се заробват при разни експлоататори, нещата бързо ще се оправят.
Кризата с работна ръка в момента зверски се усеща в България.
Още малко. Ако сега дават 500, не бързайте да кандисвате и на заплати от 1000. Ще се оправят нещата.
Ако не, както каза на монтоя брат му....
Два куфара и един билет... И ще заживеем спокойно.
Естествено, всяка държава е богата най - вече с хората си.
Лошото е, че робовладелците, а не работодателите тук оценяват това богатство не като благо, което трбва да се експлоатира оптимално и за тяхно добро и за подобряване качествата на човешкия ресурс, а като прибаран евтин ресурс, дай ся да да смучеме. Ти не си човек, ти си ПРИТЕЖАНИЕ. Повечето работовладелци не се смущават да ти се месят и в личния живот и в свободното време. Както се казва, АЗ ТИ ДАВАМ ЗАПЛАТАТА!
Малки са изключенията, в общи линии съм обърнал внимание, че частниците по градове тук сякаш са се наговорили за заплати по длъжности, независимо от отговорностите и конкретната работа.
За отговорни длъжности са ми давали смешни пари и няма ни събота, ни неделя, ни работно време.
От друга страна, прави са и тея, които казват че може да се успее в бг...
Може... И аз съм се сблъсквал с няколко начина...
Да не казвам, че са нечестни, но нито един от тях не ми позволява да живея в мир със себе си. За какво ми са многото пари?
Други начини няма... Ако нямаш баща и чичо, дето са се занимавали с горепосочените неща и тебе са те осигурили...
Създали са зверска администрация, дето те мачка и те прави крайно зависим от робовладелеца, който лесно оправя проблемите ти с тая администрация.
Така че тоя патриотизъм е глупава пропаганда, която ни набиват в главите работодателите по един или друг начин, даже с вестници, предавания, изискват го от държавната администрация и т.н. По тоя начин, като се ядем помежду си, сме по - лесна плячка за тях, не се сещаме и не се обединяваме срещу истинският ни унищожител: тоя, който ни яде дните от живота за нищо.
Правилният начин е: бягайте. Или да Бягаме.
България отдавна не е толкова бедна.
Като избягат повече хора, като и тези, които останат тук не се хващат да се заробват при разни експлоататори, нещата бързо ще се оправят.
Кризата с работна ръка в момента зверски се усеща в България.
Още малко. Ако сега дават 500, не бързайте да кандисвате и на заплати от 1000. Ще се оправят нещата.
Ако не, както каза на монтоя брат му....
Два куфара и един билет... И ще заживеем спокойно.
Дзвер, веднъж да съм съгласен с теб!
Само, че и работната ръка е ..... неам думи ... Колкото ние виждаме зор да си намерим свестна работа и свестен работодател, толко и те виждат зор да намерят квалифициран персонал ... Да не говорим, че целия народ е с психични отклонения
Както караме по улиците, така и работим ... правете си сметката за кво става въпрос ...

_!_
нема смисъл то борба
които е ходил навън знае че тука то тая борба всичко си е еебало маиката става по зле щото се усложнява всичко
да бих емигрирла при подходящи условия
по добре ли става при вавеждане на всякакви ретрикции за да с еограничи нещо
) тука живота е по сложен отколкото кадето и да е заради дравници дето си мислят че оправят нещата

да бих емигрирла при подходящи условия
по добре ли става при вавеждане на всякакви ретрикции за да с еограничи нещо

- NeoPrint
- бай печатар
-
- Кара: E34 525tds-A
- Мечтае да кара: Е38 728i
Именно заради спокойствието само бих имигрирал. Да си призная скучното ежедневие което описвате доста ме привлича.Тук не мога да планирам по-далеч от носа си! А неуредиците и оттеглянето на държавата от задълженията и тук правят живота често прекалено интересен
Дори и да се справяш добре и да печелиш пак караш по дупките,дишаш мръсния въздух,строят нов блок в задния ти двор,а отпред бензиностанция,блъскат те пияни щофьори /на мен лично вече два пъти ми се случва!/ и децата ти играят в мръсотията.Да изброявам ли още!?! Това в което живеем е психиатрия,нищо чудно,че е пълно с откачалки.
Лошото е,че не искам да блъскам там "втора работа",аз тук с инзвънреден труд изкарвам повече за стандарта ни отколкото бих вземал там някъде,за какво да се местя в чужбина.
Дали това прословуто работене на няколко места е наложително или когато попадне нашенеца в чужбина и лудва да прави пари за норматив?
Наясно съм,че има заплата и заплата,но по-скоро въпроса ми е за ниска заплата като за нов емигрант,нещо общ работник,шофьор от сорта. Та такава заплатка близка до минималната покрива ли наема,сметките и храната? По горе беше писано,но искам още мнения.

Лошото е,че не искам да блъскам там "втора работа",аз тук с инзвънреден труд изкарвам повече за стандарта ни отколкото бих вземал там някъде,за какво да се местя в чужбина.
Дали това прословуто работене на няколко места е наложително или когато попадне нашенеца в чужбина и лудва да прави пари за норматив?
Наясно съм,че има заплата и заплата,но по-скоро въпроса ми е за ниска заплата като за нов емигрант,нещо общ работник,шофьор от сорта. Та такава заплатка близка до минималната покрива ли наема,сметките и храната? По горе беше писано,но искам още мнения.
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Space написа:Дзвер, веднъж да съм съгласен с теб!Само, че и работната ръка е ..... неам думи ... Колкото ние виждаме зор да си намерим свестна работа и свестен работодател, толко и те виждат зор да намерят квалифициран персонал ... Да не говорим, че целия народ е с психични отклонения
Както караме по улиците, така и работим ... правете си сметката за кво става въпрос ...
![]()
Ами не е така.
Няма такова животно "свестен персонал".
Персоналът се моделира. Хората на запад ползват психолози в работата. Трудови консултанти. Тийм билдинг.
Тука разни налапани само говорят на обучение. А обучение - никакво, НУЛА! Само перат там едни пари и финансират приятелски обучаващи организации или отчитат пари отгоре!
Да се вдигне ръката тоя, който е бил в България, в българска частна фирма и е ходил на обучение, което му е било полезно в работата!
Едва ли са мнозинство.
Е какво? Да кажем ти си супер квалифициран инжинер.
Ама като влезеш в едно предприятие и ти кажат "охладителна система за верига реактори" веднага и сам л ище я направиш?
Щото това се иска. Колектив няма, всеки е срещу всеки, хората гладни и алчни.
Обучение няма, действай.
Това, което цитираш, е работодателски приказки и аз пак го класифицирам в техните мизерии.
В тоя дух очаквам скоро да се появи обява:
Фирма търси да назначи служител:
Квалификация: Космонавт. Да е летял с Юрий Гагарин.
Предимство е ако е виждал извънземни.
Да владее: Старокелтски, Латински, Санскритски и Телепатия
Минимум 15 години стаж в тайните служби
За длъжност: Продавач консултант на мъжки чорапи на сергия
Финансово отговорно лице
Работно време: всеки ден по 12 часа
Заплата: 400 лв.
Други изисквания: кандидатът е необходимо да внесе 4000 лева гаранционен депозит, които се задържат от фирмата в случай, че реши да напусне, повреди или загуби чорап от поверените му партиди.
Те не че не могат да си намерят или възпитат персонал. Но искат ако вземат продавач, той да е бил поне 5 години търговски директор в конкуренцията, а н да инвестират в един мен и амбициозен човек и да г направят какъвто им е необходим.
NeoPrint написа:
Последният ми работодател в БГ беше жабар. Плаща "високи" заплати, които стигат до 1 200лв месечно..., но имаше претенции да му работим събота и неделя. Друг от номерата му беше при раздаването на заплатите. Според договора трябваше да ги дава межди 1ви и 5ти, а той го правеше всеки втори петък на месеца ... Отделно започваше да ги раздава след 19.00. Фирмата излиза в отпуск от понеделник, той започва да дава заплатите в 19.30 в петък ... К*рвенски номера бол, придружени с прикавки, колко са некадърни българите и т.н.
Ще ви кажа как седят нещата при мен в цифри:
Монреал:
525$ - наем за тристаен апартамент
60$ - карта за градски транспорт *
60$ - телефон и интернет **
80$ - ток***
------
725$ - разходи
* - Тук скъпите БГ-правителства не са подписали договор с канадското такова и не ни признават шифьорските книжки. Имам право на три месеца с нашата и после се явявам на изпит за 5-ти клас, коети е кола и двуосни камиони до 4.5 тона май
**- Нета е неграничен, а по телефона мога да говоря неограничено в рамките на града.
***-ток още не съм плащал, но това е сметката на едни приятели българи в съседен блок. Тук всичко е на ток - отопление и бойлер. Вода не се плаща.
Минималната работна заплата в Канада е 8$ на час.
21х8=168 работни часа месечно
168х8=1344$
1344-725=619$ - остават
Говоря за най-минималния възможен месечен доход.
Цените в супермаркетите:
http://www.maxi.ca/qcen/
http://www.superc.ca/en/index.html
Цените в магазина за плодове и зеленчуци са по-ниски от тези в супера. Кило банани е около 0.60$, доматите започват от около 1$, зелето е 0.20$ и магазина е колкото половин футболно игрище.
=====
Не правя никаква реклама или каквото и да е. Давам ви само цифри и линкове, а всеки може да си направи сметка - има ли смисъл.