Работа от вкъщи (work from home) тенденции
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Работа от вкъщи (work from home) тенденции
За масовката натам върви - хибрид. Но и хибридното е много размито понятие. От веднъж седмично до 3-4 пъти седмично има доста разлика.

Бяхме изцяло remote до 2023. 2023 въведоха хибридната политка за 2 дни присъствие, 3 от вкъщи. Цяла година не ходеше почти никой, а малкото хора които ходеха бяха в лек конфликт, защото едните ходеха там да работят на тишина (деца у дома), а другите ходеха да се видят и да си говорят цял ден
От 2024та ъпдейтнаха системата и ни сложиха четци на нашия си етаж и следят присъствието. Всеки месец се теглят репорти и който е много далеч от 8те присъствия, това се отнася към мениджъра му и съответно той му мърмори нещо там. Има някаква гъвкавост все още, евентуално може да си тръгнеш по-рано да не пътуваш в час пик и тн. Не го правят на въпрос.
Но генерално това което виждам е, че буквално от началото на тази година абсолютно всичките ми познати, приятели и бивши колеги с които поддържаме някакъв контакт, ги натегнаха да ходят и всичките им следят чекирането на картата.
Има изключения, но само и единствено в ИТ сферата и доколкото виждам изключенията са в малки компании. Или много желани кадри, на които им угаждат всякак. Или пък Тук там някой намазал с remote договор от пандемията в голяма компания, но пък знам за такива случаи където им правят номера, за да преподишат нови договори. Не им индексират заплатите, дават им гадна работа, не ги повишават...
Но като цяло remote договори извън ИТ сферата аз не знам да има, такива са ми познатите явно. Всичко що е финанси, BI, data нз си кво, CRO, кол центрове, всички са хибридно и голямата част от тази година ги и и следят, слочаеносТ сигурно.

От 2024та ъпдейтнаха системата и ни сложиха четци на нашия си етаж и следят присъствието. Всеки месец се теглят репорти и който е много далеч от 8те присъствия, това се отнася към мениджъра му и съответно той му мърмори нещо там. Има някаква гъвкавост все още, евентуално може да си тръгнеш по-рано да не пътуваш в час пик и тн. Не го правят на въпрос.
Но генерално това което виждам е, че буквално от началото на тази година абсолютно всичките ми познати, приятели и бивши колеги с които поддържаме някакъв контакт, ги натегнаха да ходят и всичките им следят чекирането на картата.
Има изключения, но само и единствено в ИТ сферата и доколкото виждам изключенията са в малки компании. Или много желани кадри, на които им угаждат всякак. Или пък Тук там някой намазал с remote договор от пандемията в голяма компания, но пък знам за такива случаи където им правят номера, за да преподишат нови договори. Не им индексират заплатите, дават им гадна работа, не ги повишават...
Но като цяло remote договори извън ИТ сферата аз не знам да има, такива са ми познатите явно. Всичко що е финанси, BI, data нз си кво, CRO, кол центрове, всички са хибридно и голямата част от тази година ги и и следят, слочаеносТ сигурно.
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
Доста хора около мен искат да ги върнат в офисите. Основната причина е точно скатаването и недовършената работа.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
И нас ни връщат 3/5 в офиса. Догодина ще е 5/5. Засега нямам против защото вкъщи е лудница, но от съпричастност към колегите надавам вой със стадото 

steeN написа:
Ако не си "зубрач", който просто повтаря заучени действия без да има задълбочено познание за това което прави, според мен, няма от какво да се притесняваш, в която и област да си.
Не е съвсем така. Имам един познат звуков инженер, работи по филми и тв продукции. Той е перфекционист и нивото на работата му е много над това, което ИИ може да докара, но на повечето продукции не им трябва перфекционизъм, достатъчна им е задоволителна работа.
Добре, че Том Круз си го харесва човека, та няма да умре от глад в близките години...

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
speedhokk написа:Но като цяло remote договори извън ИТ сферата аз не знам да има, такива са ми познатите явно. Всичко що е финанси, BI, data нз си кво, CRO, кол центрове, всички са хибридно и голямата част от тази година ги и и следят, слочаеносТ сигурно.
За съжаление bum_bum явно не пише у форума вече , иначе предполагам щеше да Ви обЯсни за remote работата....

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
///M Power написа:Доста хора около мен искат да ги върнат в офисите. Основната причина е точно скатаването и недовършената работа.
А какво работиш?
Доста хора чувам че са 3/5 и напъни да си останат така има доста.
Напоследък ми се налага да наемам хора(програмисти) за разни неща и процедирам по следния начин първите 2 месеца - 100% в офиса, след това ако иска 100% ремоут - ако в следващите 4 месеца не показва поне резултатите които е показвал първите 2 - чао - next , дупката докато го няма и се обучи новия я покривам аз без да ми е голям проблем и токова
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

Бахти, много компютърджии в тоя форум...
Иначе да, и по мои впечатления от познати хоум офиса си е в повечето пъти скатавка... след ковид бях още наемен и имахме уж опция за хоум офис, ама хич не се гледаше с добро око, няк’си има го, ама ако си нещо заразно болен, иначе тц, ама и бях в 20 човека фирма, дето скатавките изкарваха до второ предупреждение и им се показваше вратата
По темата, сега „сам съм си рекърдс“ и си държа един офис за мен си, но съм на еееееей толкова малко да сбъдна мечтата - 3 месеца на каравана на морето и адвокатлъка да върви от там... само пустото електронно връчване ме спира, дееВа, ама ше го оправят и него... някога.

Иначе да, и по мои впечатления от познати хоум офиса си е в повечето пъти скатавка... след ковид бях още наемен и имахме уж опция за хоум офис, ама хич не се гледаше с добро око, няк’си има го, ама ако си нещо заразно болен, иначе тц, ама и бях в 20 човека фирма, дето скатавките изкарваха до второ предупреждение и им се показваше вратата

По темата, сега „сам съм си рекърдс“ и си държа един офис за мен си, но съм на еееееей толкова малко да сбъдна мечтата - 3 месеца на каравана на морето и адвокатлъка да върви от там... само пустото електронно връчване ме спира, дееВа, ама ше го оправят и него... някога.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
"Хоум офис" е за отговорни хора!
Не е за всеки.
Просто има такива безотговорни работници, че прецакват цялата схема и идея на работата от вкъщи.
Не е за всеки.
Просто има такива безотговорни работници, че прецакват цялата схема и идея на работата от вкъщи.
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
Е.Димитров написа:"Хоум офис" е за отговорни хора!
Не е за всеки.
Е то има и такива които и от офиса нищо не вършат. За това си има перформънс ревюта и ако не си продуктивен ти бият шута. Дали си хоум офис, или офис офис, се тая.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
enigma написа:...
Малко "направи" моя аргумент вместо мен, не знам дали усети. Кога не е било вярно, че "има много малко място на върха"

ИТ е във фокуса сега, но счетоводители, адвокати, брокери на имоти, специалисти по "поддръжка", "майстори", "монтьори" (така на прима виста няколко) също минават през такъв цикъл в момента, но накрая винаги идва ситото по една или друга форма.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Jorixa написа:Е.Димитров написа:"Хоум офис" е за отговорни хора!
Не е за всеки.
Е то има и такива които и от офиса нищо не вършат. За това си има перформънс ревюта и ако не си продуктивен ти бият шута. Дали си хоум офис, или офис офис, се тая.

- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
ivanski_2 написа:///M Power написа:Доста хора около мен искат да ги върнат в офисите. Основната причина е точно скатаването и недовършената работа.
А какво работиш?
Доста хора чувам че са 3/5 и напъни да си останат така има доста.
Напоследък ми се налага да наемам хора(програмисти) за разни неща и процедирам по следния начин първите 2 месеца - 100% в офиса, след това ако иска 100% ремоут - ако в следващите 4 месеца не показва поне резултатите които е показвал първите 2 - чао - next , дупката докато го няма и се обучи новия я покривам аз без да ми е голям проблем и токова
Аз не бачкам в офис, работя за себе си /тоест съм 100% ремоут/. Просто си говорих наскоро с приятели по темата и те споделиха едно и също, а са в различни сектори - търговия, одити, застраховане, както и няколко ИТ-та на високо ниво
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
Това със скатаването с адекватен мениджър се хваща много лесно навсякъде
В офиса все едно не можеш да скатаваш... Като се почне кафета, цигари, лаф, ср*не, на телефона... Да не говорим мои бивши английски колеги, които стоят и гледат монитора в 1 точка, но нищо не правят с часове. Ако ги питаш - мислят
Аз бих добавил обаче малко и позитиви за вкъщи - доста хора около мен, работят повече отколкото биха работили в офиса (и като часове, и като свършена работа). Но тук говорим за отговорни и амбициозни хора. Такива, които при ограничен бюджет бих повишил, а другите "Low performer" без да се замислям много биха били първите заминали при следващи съкращения.
Да не говорим ако нещо спешно се наложи и се оправя в 22-23-00 часа. "Нормалните" в офиса са заебали всичко и ги търси на другият ден, пък ако е петък...

В офиса все едно не можеш да скатаваш... Като се почне кафета, цигари, лаф, ср*не, на телефона... Да не говорим мои бивши английски колеги, които стоят и гледат монитора в 1 точка, но нищо не правят с часове. Ако ги питаш - мислят

Аз бих добавил обаче малко и позитиви за вкъщи - доста хора около мен, работят повече отколкото биха работили в офиса (и като часове, и като свършена работа). Но тук говорим за отговорни и амбициозни хора. Такива, които при ограничен бюджет бих повишил, а другите "Low performer" без да се замислям много биха били първите заминали при следващи съкращения.
Да не говорим ако нещо спешно се наложи и се оправя в 22-23-00 часа. "Нормалните" в офиса са заебали всичко и ги търси на другият ден, пък ако е петък...

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- TNT
- младши ентусиаст
-
Rainbow написа:Да не говорим ако нещо спешно се наложи и се оправя в 22-23-00 часа. "Нормалните" в офиса са заебали всичко и ги търси на другият ден, пък ако е петък...
Къде ти 22-23ч. Снощи имаше ситуация до 20ч - няма кой да ти стои в офиса до 20ч