Каква бира пиете?
Модератор: Общи модератори
Re: Каква бира пиете?
Аз като човек живял близо 10 години в Германия логично съм изпил доста бира и като количество и като разнообразие от марки.
Докато бях там много се увлякох по така наречения "вайцен", мисля, че е еквивалента на тукашната "жива бира". Малко е шокиращ първия контакт с нея, но веднъж харесаш ли я няма оттърване. Един приятел, който беше там на посещение, в началото скептично я определи като "супа", но като я опита и той и стана върл фен. После като се прибра в България страдаше, че не се предлагаше все още тук.
Мисля, че Болярка бяха едни от първите, които я предложиха и едва в последните години навлезе по-масово. От този тип любимата ми е Шоферхофер Вайцен. И тук съм си купувал доста пъти такава от Билата. Не е евтина, бутилката 0,5 л е 2,99 лв. мисля. Дори си купих специална чаша за нея и си я наливам по специфичния за този тип бира начин.
От "нормалната" бира в Германия много уважавах Бекс. После го опитах и тук, но няма много общо с немския. Чешките бири също са страхотни, особено харесвам Pilsner Urquell и Budweiser (чешкия, да не се бърка с американската пикня
). От българските най-малко неприятна ми е Ариана, най-отблъскваща ми е Загорката, прекалено е спиртосана. Все пак от българските не съм опитвал една много голяма част от това, което се предлага на пазара и мисля да наваксам като чета отзивите за някои бири в тази тема. 

от българските след като пиеш столично тъмно трудно може да се върнеш към нещо друго
- wladio
- младши ентусиаст
-
- Кара: е39
Аз за мен мога да кажа че най ми харесва старопрамен, след това е бургаско, но и загорка ретро доста добре влиза.

айде да изплакнем окото малко. това е от традиционния бирфест робин худ в замъка на нотингам. нещо от сорта на 12 лири е входа и включва определен брой тоукъни (хартиени талони). като влезеш, на входа ти дават талоните и една чаша, на която има разграфяване 1/2 и 1/3 пинта.
и тръгваш да обикаляш по разни алеи из замъка. вътре има може би 7-8 такива тенти. всеки един от тези кегове съдържа някаква уникална бира, местно домашно производство, с различни вкусови и градусови характеристики. както и всяка си има екзотично име (напр. morning glory, топките на коча и от тоя сорт). отпих си тогава, хубаво беше.
а в asda-та тези, дето ги продават, карлсбърг и карлинг бяха пълна трагедия. чиста чешмяна вода. не знам що така.
от масовите марки любимите ми са хайнекен и карлсбърг (може да звучи смехотворно, но в бг карлсбъргът е много по-добър от този в англия). а карлсбърг в кипър е още по-добър. и пиринско пийвам, че е лекичко и ненатрапливо. ама много Е-та бе, да ги таковам...
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
TUborg ,Carlsberg в Дания също нямат общо и като цена и като вкус с БГ варианта..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
Пилзен, или нещо подобно (мацката у кафето знае
), по принцип рядко пия бира или да ми хареса, но тази е доста добра

.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- mfandakov
- младши ентусиаст
-
larry_boy написа:Като запознат, смело мога да твърдя, че живата бира се пие само на място. Всеки един пренос на въпросната, до друга точка е компромис - пастьоризация или консерванти ( в ограничени количества, нямащи нищо общо с масовата бутилирана), което леко се отразява на вкуса, за сметка на трайността. Мога да бъда и по детайлен ако е необходимо.
До скоро, короната за мен бе в Трявна, но от година на сам се запознах и с пловдивската бира Jagerhof и ... (ох пшеничната кърти, толкова мазна и плътна на езика) и короната май се поразклати... Само не знам, защо всеки път когато ходя там(цели два пъти) заведението е празно. Но малко хора в Бг явно ценят истинските неща. Ние все пак сме страна на виното,(като Франция, Италия) и явно не ни е заложено да търсим хубавото и в бирата.
В замъците и манастирите в Белгия(които се дават под аренда на всякакви производители) може да се открие бира и с 19% алкохол, което е маЛЛко повече от нашето вино. А "Рошфор" се предлага и в магазините с над 10%. 6, 8, 10 и 12 % но друго си е да отидеш да го пиеш директно от извора...
Жива бира има и на 1300 км. от северният полюс, в Норевгия, Шпицберген, но е само с 2% алкохол
Последните години съм зарязал алкохола,но виж на бирария Jagerhof бирата ме кефи и обичам в месеца да пия там по 2/3 бири.
Но от създаването на бирарията /до която даже имам жилище/ аз до сега там без резервация около 20.00 ч. вечер никога не съм намирал места.
Чудно ми е как така си заварил празна бирарията

В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!
- MORSKIa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: предимно служебни кошници
- Мечтае да кара: без да се ядосва
- Детайли за колата: M47N
JOGI написа:от българските след като пиеш столично тъмно трудно може да се върнеш към нещо друго

Не понасям тарикатите на пътя във всичките им проявления пък били те и с нашта марка
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
MORSKIa написа:JOGI написа:от българските след като пиеш столично тъмно трудно може да се върнеш към нещо друго

уникален вкус
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
тази вечер думнах една DAB кен - немска от Дортмунд.... Уникална е!!! Скоро не съм се впечатлявал от бира така!
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Жената ме зарадва. Почти като Чанг е

Снощи изпих няколко бирички Карълсберг в една дискотека, страхотна биричка, горещо я препоръчвам.
- ka4i
- ентусиаст
-
- Кара: Е46 touring
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Ако е на аванта-пия всякаква 

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
sub_eleven написа:тази вечер думнах една DAB кен - немска от Дортмунд.... Уникална е!!! Скоро не съм се впечатлявал от бира така!
Едно време я пиех светлата доста, но ми идва малко повече парфюмирана.