Одобрявате ли новите чуждици в българския език?
Модератор: Общи модератори
52 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4
- MercuryVillager3000
- Потребител
-
Re: Одобрявате ли новите чуждици в българския език?
Рекламната кампания на БНТ за цифровизацията също беше забележителна! (... Set Top Box...) 

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Маруся показа ескизи на новите топ-държавни коли от "Кортеж"
http://www.auto-press.net/a:%D0%9C%D0%B ... %B5%D0%B6-

http://www.auto-press.net/a:%D0%9C%D0%B ... %B5%D0%B6-
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
Темата е много хубава. И за да видим истината в очите, ще ви помоля да направите следното:
Опишете с какво сте облечени и какво имате в джобовете, без да използвате чуждици.
Аз отивам да си напукам пуканки, защото веселбата започва
Е, поне за сметка на тези, които ще напишат какво има по тях, без да използват думи като АНЦУГ, ПАНТАЛОН, ПИЖАМА, ПОРТОФЕИЛ и т.н. Опитайте
Всички имат български оригинали 
Опишете с какво сте облечени и какво имате в джобовете, без да използвате чуждици.
Аз отивам да си напукам пуканки, защото веселбата започва

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
BMW_POWER написа:Е, поне за сметка на тези, които ще напишат какво има по тях, без да използват думи като АНЦУГ, ПАНТАЛОН, ПИЖАМА, ПОРТОФЕИЛ и т.н. ОпитайтеВсички имат български оригинали
Честно казано нямам никаква идея коя е българската дума за панталон или пижама... Но пък ще е много интересно да споделиш. Само да не са измишльщтини като драсни-пали-клечица

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Да се разпиша и аз в темата... Въпросът е само за НОВИТЕ чуждици, макар че отдавна ползваме много английски, френски, немски, руски и ... турски думи в езика си.
Английски думички като байк, куул, френд и други подобни ме дразнят, но разбирам, че са насочени към "младото поколение" с идеята да почувстват по-близък рекламирания продукт. Някои изрази изобщо не ги разбирам - например още се чудя какво означава "лагав", също не знам какво е "тролене" и "флудване". "Хейтването" също ме озадачаваше, но вече го разбрах...
Когато няма точна българска дума - бих оправдал използването им. Примерът с "бизнес" беше добър, също "имидж". Шефът ми (бившия) беше голям фен на засуканите изрази. Като говореше за "саниране на проекта" го приемах нормално, защото наистина не може да се каже на български с една дума. Но когато искаше "да финализираме задачата" се дразнех, защото тук има точен български израз - да завършим. Същата работа е "да верифицираш данните" = да ги провериш. Но пък "финансирането на проекта" например няма как да го кажеш на български... Всъщност, най-много се дразня от неграмотното писане на български, а не от вмъкванто на разни чуждици в езика.
Английски думички като байк, куул, френд и други подобни ме дразнят, но разбирам, че са насочени към "младото поколение" с идеята да почувстват по-близък рекламирания продукт. Някои изрази изобщо не ги разбирам - например още се чудя какво означава "лагав", също не знам какво е "тролене" и "флудване". "Хейтването" също ме озадачаваше, но вече го разбрах...
Когато няма точна българска дума - бих оправдал използването им. Примерът с "бизнес" беше добър, също "имидж". Шефът ми (бившия) беше голям фен на засуканите изрази. Като говореше за "саниране на проекта" го приемах нормално, защото наистина не може да се каже на български с една дума. Но когато искаше "да финализираме задачата" се дразнех, защото тук има точен български израз - да завършим. Същата работа е "да верифицираш данните" = да ги провериш. Но пък "финансирането на проекта" например няма как да го кажеш на български... Всъщност, най-много се дразня от неграмотното писане на български, а не от вмъкванто на разни чуждици в езика.
Excellent! Steven is my name!
Тези байкове и френдове са си чиста проба "Криворазбраната цивилизация". Който не го е гледал му го препоръчвам. Там където гъзоблизците общуват по между си с изрази като "сивилизасион" ,"... това е мода от най-новите журнали." или " Уи мосю, сефте я обличам".
Разбира се думи, които се появяват с развитието на света е нормално да бъдат с чуждо звучене. Понеже държават създала "тъч скриина" или "дюнера" ги е кръстила с нейният си език.
Но да се енджойваме, хейтваме и лайкваме си е чиста лигавня за мен.
Разбира се думи, които се появяват с развитието на света е нормално да бъдат с чуждо звучене. Понеже държават създала "тъч скриина" или "дюнера" ги е кръстила с нейният си език.
Но да се енджойваме, хейтваме и лайкваме си е чиста лигавня за мен.
- bobi_81xx
- младши ентусиаст
-
- Кара: E 46 Sedan 136 Hp
- Мечтае да кара: Най-новото BMW независимо от модела
Лоша тенденция но факт: Българите намаляваме значително следователно и езикът се изменя значително.Не че съм расист или там супер националист,но се дразня страшно много когато се говори на цигански,турски и др. езици при положение че знаят български и живеят в България.За навлизането на чуждиците в българският език голяма заслуга имат филмите,интернета,технологиите и мн.др.То депотатите дето сме ги избрали да ни представят в парламента говорят развален български та какво остава за другите.
52 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4