Зимни гуми - размисли и страсти.
Модератор: Общи модератори
- Maxmadness
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
Re: Зимни гуми - размисли и страсти.
Tigar 205/55/16 в Бриколаж им метнах 1 око много са меки това са най най меките зимни гуми които съм виждал..1 приятел кара с тях и каза че били хубави
не че бих си ги взел де..както казах купих 2 чисто нови Falken eurowinter hs449,и 2 броя Nokian 205/55/16..но все пак е интересно понякога да се експерементира 

"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
То всеки производител може да прави супер меки смеси. Тия евтините обаче се кривят жестоко след време и гумата става за боклука. Всичко е въпрос на баланс - оптимална смес, осигуряваща добро сцепление на сняг и асфалт, която обаче да не се износва супер бързо; отделно здрави бордове и като цяло здрава структура на гумата. Като всичко останало перфектна гума няма, но има и доста, които се доближават до определението.
тая година ще има ли много снегове? казват, че ако дълго време се задържи циганското лято, после зимата е люта
No bling at the Ring
- boksioraE39
- кандидат дрифтър
-
- Кара: 535d M-sport
- Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
- Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..
BadAngel написа:тая година ще има ли много снегове? казват, че ако дълго време се задържи циганското лято, после зимата е люта
Другата седмица ще ходя до едно село и ще говоря с една бабка за снеговете тая година.

https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
BadAngel написа:тая година ще има ли много снегове? казват, че ако дълго време се задържи циганското лято, после зимата е люта
Дано да е люта да се отсеят малко пишман шофьорите...

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Миналата зима от Nokian WR D3 останах много доволен, предполагам тази година като малко по-стари ще са по-зле, но да видим
Ето и тестовете http://www.avtogumi.bg/oscommerce/testo ... i_gumi.php
Ето и тестовете http://www.avtogumi.bg/oscommerce/testo ... i_gumi.php
- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
Аз карах две зими до последната Nokian WRG2 на БМВ-то и не останах особено очарован
Живея в полите на Витоша на улица с наклон , зимата в големите снегове я усещах колата че не й достигаше сцепление от гумите.На мокро и сухо бяха добре , но за тежки зимни условия , каквито не липсваха не бяха добри. Преди това карах 2 зими с Пирели Уинтър Карвинг и това беше адската копачка.От тази зима понеже вече нямам БМВ а ван с предно предаване ще купувам новия ултра грип 8-ца -> доста четох из нет-а , отделно клипчета гледах на един виден герой от Ловеч с такива гуми какво прави в големия сняг с 36-цата и категорично натам съм се насочил.Никога не съм карал гуми на Гудиър ,но тази зима мисля да пробвам.Като дойдат снеговете ще пиша дали съм доволен.
Георги Пенчев

Георги Пенчев
- raddy
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E30 сега:E90 N52B25

Страшна ще е - Емо Чолаков ми го подшушна - всички да си седите в къщи че едни момчета с коли с четири кръгли фара ще обикалят улиците

On Topic -
Комбито ми е винтер вагена и я юркам на Semperit Winter Grip - и до сега никъде не ме е оставила

titto написа:Различните мнения идват от това, че уменията и възможностите на шофьорите са различни, както и условията при които се използва дадена гума!
Напълно съгласен

Аз имам Lassa Snoways 2 M+S, 195/65/15 купих ги чисто нови.
Много доволен. Ставах сутрин в 4:00 чистих колата от снега, и излизах да карам, къде ли не ходих. Особенно в неутъпкан път. Добро сцепление, предказуемо поведение в завой. Приятни гуми.
Следващата зима отново се представиха така.
Понеже след 2рата зима имах инфо че вече няма да са същите (от ефекта втвърдяване - масово явление при по-евтините зимни гуми), а и ми откраднаха джантите с новите ми(тогава) летни Бриджстоун Туранца , та подкарах Lassa-та и лятото. Реших да ги стопя а после - нови зимни.. Не успях. - Втвърдени ли са незнам, но колко ги карах лятото - още имат е*ати дълбокия грайфер..

Разбрах от гумаджии че тези имат много силен страничен борд, и са издръжливи кучета в топло време

Аз лично забелязах:
- шумни са.

- не бяха впечетляващи в спирането, и на сух асфалт и на мокро, дори като нови.

- започват да се втвърдяват се след втората зима

- износват се равномерно, никакво смачкване на ламели, никакво ронеане на каучук, никакви балони

- супер поведение на сняг

- след като се втвърдят, с оглед здравата конструкция - стават за дълго каране лятото (изпитано)

За тази зима съм избрал Firestone Winterhawk 2evo, или Blizzak LM30 на Bridgestone. Бях се засилил към Pirelli Sottozero 190, но един познат гумаджия, сериозно взе да ме отказва от тях, даже имах възможността да ги разгледам отблизо - твърдички бяха, а са чистак нови...

Ако някой има опит с Pirelli (Sottozero), Моля нека сподели впечетления.
Поздрави

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
От по-евтините гуми Lassa-та вероятно е най-доброто решение. По патент на Бриджстоун са. Наистина здрави бордове, не се кривят и на сняг са ок. На сухо и мокро, и при спиране е нормално да не са върха на сладоледа, защото класа им е такъв. Но е гума, на която може да се разчита.
Износването зависи много от скоростния индекс. Затова гумите, които държат супер, се износват много бързо. А и все пак по-добре да държи както трябва и да се износи за 2 години, щото тя после така или иначе няма да е като нова.
И едно отклонение за грижата към гумите от гледна точка на правилното им износване:
1. Следете си налягането, защото понякога изглеждат измамно добре напомпени, а всъщност са на по 1.5 бара. Това ги прави доста неустойчиви както на пътя, така и през дупките.
2. Поддържайте си ходовата част, защото е кофти да дадеш една камара пари за хубави гуми и да се изядат за отрицателно време.
Износването зависи много от скоростния индекс. Затова гумите, които държат супер, се износват много бързо. А и все пак по-добре да държи както трябва и да се износи за 2 години, щото тя после така или иначе няма да е като нова.
И едно отклонение за грижата към гумите от гледна точка на правилното им износване:
1. Следете си налягането, защото понякога изглеждат измамно добре напомпени, а всъщност са на по 1.5 бара. Това ги прави доста неустойчиви както на пътя, така и през дупките.
2. Поддържайте си ходовата част, защото е кофти да дадеш една камара пари за хубави гуми и да се изядат за отрицателно време.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Миналата зима си купих чисто нови Goodyear Ultragrip 8. Колата е Е36 без шпер.
За цяла зима съм закъсал 2 пъти, и то не по вина на гумите, а опрях "по корем" в коловози пред блока. В началото ми се струваше, че не държат на мокро, но се оказа, че не съм "превключил" на зимен режим на каране
, т.е. доста зависи от шофьора как ще се държат гумите - затова има протеворечиви мнения за едни и същи гуми.
Относно шиповете за лед - в България са забранени доколкото знам. В Русия хората си карат с гуми с шипове, но за БГ не мисля че е приложимо - като покараш по малко по асфалт и се изтъркват шиповете, тракат много и колата хич не спира на асфалт.
За цяла зима съм закъсал 2 пъти, и то не по вина на гумите, а опрях "по корем" в коловози пред блока. В началото ми се струваше, че не държат на мокро, но се оказа, че не съм "превключил" на зимен режим на каране

Относно шиповете за лед - в България са забранени доколкото знам. В Русия хората си карат с гуми с шипове, но за БГ не мисля че е приложимо - като покараш по малко по асфалт и се изтъркват шиповете, тракат много и колата хич не спира на асфалт.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- justboy
- Олдскул фен
-
- Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
- Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)
3 зими карам с Мишлен ПА2, първата зима гумите бяха 205/60/16 но доста посвършили...
А другите 2 зими бях със същия модел, но 225/55/16 при това буквално нови, единствен недостатък е потеглянето от място при по-дълбок сняг, иначе за мен имат уникално поведение на пътя при всякакъв сняг, много са добри, за тия 2 зими съм ги карал много, градско, извънградско... навсякъде. И не съм карал много предпазливо ами направо съм си търсил белята и съм си я намирал естествено, копал съм, подлагал съм стелки... както си му е реда
Но гумите са добри, на сухо и мокро също се държат много добре, не са шумни, единствен недостатък за мен е потеглянето при по-дълбок сняг, потегля ли веднъж, това е... Смайвали са се доста хора откъде съм минавал и как съм минавал
Колата не я спирах... защото бях студент във Варна, а съм от Добрич(50 км е разстоянието) и 2-4 пъти на седмица съм го пътувал тоя маршрут нонстоп, отделно почти всяка вечер се събираме и ходим по кръговите или си търсим завойчета и т.н.
но си сака и шофиране, колкото и нескромно да звучи
пък и Е34ката много ми стои особено след като получи нови пружинки и аморт.
Иначе според мен няма как една гума да е свръх добра по всички показатели, ако е много добра в една насока, ще изостава малко в друга... Различните мнения идват според различните потребности и умения на различните потребители
А другите 2 зими бях със същия модел, но 225/55/16 при това буквално нови, единствен недостатък е потеглянето от място при по-дълбок сняг, иначе за мен имат уникално поведение на пътя при всякакъв сняг, много са добри, за тия 2 зими съм ги карал много, градско, извънградско... навсякъде. И не съм карал много предпазливо ами направо съм си търсил белята и съм си я намирал естествено, копал съм, подлагал съм стелки... както си му е реда

Иначе според мен няма как една гума да е свръх добра по всички показатели, ако е много добра в една насока, ще изостава малко в друга... Различните мнения идват според различните потребности и умения на различните потребители

E34, E38
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Две години карам със 7+ и TS830, съответно отзад и отпред. Никога не са ме предали. Стари са вече като модел, ама и тази зима ще съм с тях.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31968
Ето и тестовете за тази зима, затвърдих си плановете да си взема Conti TS850
Ето и тестовете за тази зима, затвърдих си плановете да си взема Conti TS850

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- masimo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 530i
Миналата зима карах с всесезонни, ако въобще има такова животно. Имах много хубави зимни на Michelin, но ги срязах в дупка и реших да "спеста" пари.
Бях доволен от всесезонните, до комента когато на Г.М. Димитров една 124-ка стара реши да спира малко по бъричко ... видях го, тръгнах да спирам, карахме с еднаква скорост, но резултата беше фейслифт с около 15-20км/ч и 600,700лв за лайсни, брони, фарове, мигачи и всякакви простотии ... нямах каско.
Като си оправих колата отидох до автоцентър за гуми, взех 4 броя нови гуми Brigestone за зимата и нови 4 броя летни гуми Michelin и се реших. Каквато и кола да карам заъдлжително условие е да имам винаги читави гуми.
Бях доволен от всесезонните, до комента когато на Г.М. Димитров една 124-ка стара реши да спира малко по бъричко ... видях го, тръгнах да спирам, карахме с еднаква скорост, но резултата беше фейслифт с около 15-20км/ч и 600,700лв за лайсни, брони, фарове, мигачи и всякакви простотии ... нямах каско.
Като си оправих колата отидох до автоцентър за гуми, взех 4 броя нови гуми Brigestone за зимата и нови 4 броя летни гуми Michelin и се реших. Каквато и кола да карам заъдлжително условие е да имам винаги читави гуми.