Какво знаят младите за комунизма в България?
Модератор: Общи модератори
Re: Какво знаят младите за комунизма в България?
как 2-ма човека могат да бъдат еднакви, като единият има капацитета за харвард, а другия не може да пише? и какво друго трябва да знаят младите за комунизма? че връзкарите и предателите тънеха в лукс? а на другите им даваха трохи за да кротуват! винаги е била такава идеята- робовладеене, като залъгваха овцете с няква утопия за равнопостваност и огризки.
общество в което няма възможност за личностна изява е обречено на провал.
общество в което няма възможност за личностна изява е обречено на провал.
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Дъртаняните да не пишели в темата....
Абе като ви чета мненията на младежите, вие направо си ревете за диктатура. Само ви липсва вожда. Ама защо да липсва, като си го има. Сега имате избор, осъзнайте го!!!! Когато бях на вашите години нямах избор, животът ми беше плануван и вече изживян, преди да е започнал. Всичко за което плачете, че било хубаво през соца си го има и сега. Кое ви пречи да си купите нова Лада след 10 години чакане и спестяване. Нали е 15 хиляди, по-евтина от колите на половината от форума. Кое ви пречи да отидете на почивка в социалистическа станция за две седмици. В соц станциите нямаше климатик, телевизор, басейн и други екстри. Сега такъв скапан хотел можете да си наемете за 10 кинта на вечер. Кренвиршите били от месо. Ами и сега има, купете си. Кой ви кара да ядете от евтините по 3 лева килото. Образованието било на ниво. Ами кой ви кара да минавате на изпитите с преписване и рушвети. Завършете го както трябва и вие също ще бъдете на ниво. Имало много чалга. Никой не ви кара да я слушате, има куп заведения и дискотеки където изобщо не се пуска чалга. Имало работа за всички. То и сега се намира работа, хванете се и не плачете. Да не мислите, че през социализма всички работехме мениджъри в офиси на голяма заплата. Имало здравеопазване. Сега да не би да няма. Плащайте си здравните осигуровки и лечението ще ви струва евтино. Да не си мислите, че през социализма не се е чакало пред кабинетите на докторите и не са се давали рушвети в болниците. Голяма престъпност. Ами не се мешайте с престъпници и ще ви е по-леко. Като начало спрете да купувате вещи с неизяснен произход и престъпността значително ще намалее. Ако си мислите, че едно време не се крадяха чистачките и гумите от колите и не се обираха апартаменти, жестоко се лъжете. А комунистите и тогава както и сега винаги са играли на едро и са крали милиони. Само че тогава медиите бяха под техен контрол и не се разчуваше толкова. Разберете, че сега имате избор и използвайте това си право. Можете да планирате живота си сами, за разлика от тогава, когато Партията беше предначертала жизнения ви път. И не слушайте родителите си, когато говорят колко е било хубаво тогава. Те свързват това време с младостта си, за това им е мъчно за ония години.
PS. Относно Чехия, Унгария, ГДР (социалистическата Германия) и Полша - те и тогава, както и сега си бяха на светлини години преди нас. Ние и Румъния бяхме на един хал и сега сме така.
Абе като ви чета мненията на младежите, вие направо си ревете за диктатура. Само ви липсва вожда. Ама защо да липсва, като си го има. Сега имате избор, осъзнайте го!!!! Когато бях на вашите години нямах избор, животът ми беше плануван и вече изживян, преди да е започнал. Всичко за което плачете, че било хубаво през соца си го има и сега. Кое ви пречи да си купите нова Лада след 10 години чакане и спестяване. Нали е 15 хиляди, по-евтина от колите на половината от форума. Кое ви пречи да отидете на почивка в социалистическа станция за две седмици. В соц станциите нямаше климатик, телевизор, басейн и други екстри. Сега такъв скапан хотел можете да си наемете за 10 кинта на вечер. Кренвиршите били от месо. Ами и сега има, купете си. Кой ви кара да ядете от евтините по 3 лева килото. Образованието било на ниво. Ами кой ви кара да минавате на изпитите с преписване и рушвети. Завършете го както трябва и вие също ще бъдете на ниво. Имало много чалга. Никой не ви кара да я слушате, има куп заведения и дискотеки където изобщо не се пуска чалга. Имало работа за всички. То и сега се намира работа, хванете се и не плачете. Да не мислите, че през социализма всички работехме мениджъри в офиси на голяма заплата. Имало здравеопазване. Сега да не би да няма. Плащайте си здравните осигуровки и лечението ще ви струва евтино. Да не си мислите, че през социализма не се е чакало пред кабинетите на докторите и не са се давали рушвети в болниците. Голяма престъпност. Ами не се мешайте с престъпници и ще ви е по-леко. Като начало спрете да купувате вещи с неизяснен произход и престъпността значително ще намалее. Ако си мислите, че едно време не се крадяха чистачките и гумите от колите и не се обираха апартаменти, жестоко се лъжете. А комунистите и тогава както и сега винаги са играли на едро и са крали милиони. Само че тогава медиите бяха под техен контрол и не се разчуваше толкова. Разберете, че сега имате избор и използвайте това си право. Можете да планирате живота си сами, за разлика от тогава, когато Партията беше предначертала жизнения ви път. И не слушайте родителите си, когато говорят колко е било хубаво тогава. Те свързват това време с младостта си, за това им е мъчно за ония години.
PS. Относно Чехия, Унгария, ГДР (социалистическата Германия) и Полша - те и тогава, както и сега си бяха на светлини години преди нас. Ние и Румъния бяхме на един хал и сега сме така.
Последна промяна ukelichko на 01 Юли 2012, 3:02, променена общо 1 път
- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
titimen написа:Това една утопия. И в България както и никъде по света никога не е имало комунизъм, а недоразвит социализъм.
Изключително много грешиш !!!
Първо: в България е имало криво-разбран марксизъм,който е бил проповядван от Про-Руски комунисти!
2ро: комунизъм е ИМАЛО,тъй като България е дадена като награда на СССР (все пак сме били на страната на Германия WWII) .Същата тази Съветска държава тогава е била управлявана от комунисти, които са взели властта чрез революция и избиване на Царската Руска фамилия(доста монархии преминават към републикански режим на управление в този период,но това не им пречи да запазят родовата си памет- а именно Царският род), и по начин,който по нищо не отстъпва от зверстата на Хитлер.
3 то : След идването на Тодор Живков на власт в България , започва ерата на Тоталитаризъм в България-тъй като цялата власт и управление в държавата са в ръцете на един единствен човек-председателят на партията БКП (Българска комунистическа партия)... Преходът, "завършил" 89-91 година към "демокрация" и започнал 1984, е по предварително подготвен план за източване и унаследяване на богатствата на България.
- FiShy
- Потребител
-
- Кара: го на бири
- Мечтае да кара: нова кола
Аз го разбирам чисто и просто с едно изречение : Квото са яли и пили "дъртаняните", сега ние им плащаме софрата! Общо взето , кой ял -ял , кой пил - пил и на пирона. След 2 , 3 десетилетия бъдещата младеж , че се нае*ава и едва върже двата края, ще плаща.
Ся кво е , същата работа .... дърти комуняги или техни отрочета се барат демократи и тн. , дрънци таратанци! Със старите ку*ви се мъчат нови бардаци да спрятат всеки път , под бардаци да се има в предвид партии , ку*вите са ясни. И един колега написа по-назад , че сме имали право на избор..... какво право на избор бе колега .... всичката тая измет в момента , която имаме право да "избираме" си е същата оная предишната .
Стана някъде и на въпрос , че тогава образованието било къдеее къде на ниво. Какво ниво , като гледам повечето "образовани" от онова време , които са били на някои по-така постове , разни инжжЖ. и прочие . Ами ,че те тия същите като им слушам само общите приказки ей така имам чувството , че сутрин майка им е връзвала обувките и като утидат на гости някъде влизат обути , че иначе вечер се прибират развързани!
Така го виждам аз комунизма 100 - 200 пастира и 8 милиона овце , които и до ден днешен като им дигнеш брадвата и сами слагат врата си на дръвника.
Но виждам и малко надежда и позитивизъм , лека полека онова поколение хвърля верига и се поизчистваме . Народа някак си започна да понадига овчо сведена глава макар и за не толкова важни събития , като разни гори , горива , бесни цигани дето влачат деца и тн.
Това е само началото и то ме обнадеждава, или терминал 2 на летище София и който иска да си стои с надеждата тука.
ПП: набор 88

Ся кво е , същата работа .... дърти комуняги или техни отрочета се барат демократи и тн. , дрънци таратанци! Със старите ку*ви се мъчат нови бардаци да спрятат всеки път , под бардаци да се има в предвид партии , ку*вите са ясни. И един колега написа по-назад , че сме имали право на избор..... какво право на избор бе колега .... всичката тая измет в момента , която имаме право да "избираме" си е същата оная предишната .

Стана някъде и на въпрос , че тогава образованието било къдеее къде на ниво. Какво ниво , като гледам повечето "образовани" от онова време , които са били на някои по-така постове , разни инжжЖ. и прочие . Ами ,че те тия същите като им слушам само общите приказки ей така имам чувството , че сутрин майка им е връзвала обувките и като утидат на гости някъде влизат обути , че иначе вечер се прибират развързани!
Така го виждам аз комунизма 100 - 200 пастира и 8 милиона овце , които и до ден днешен като им дигнеш брадвата и сами слагат врата си на дръвника.
Но виждам и малко надежда и позитивизъм , лека полека онова поколение хвърля верига и се поизчистваме . Народа някак си започна да понадига овчо сведена глава макар и за не толкова важни събития , като разни гори , горива , бесни цигани дето влачат деца и тн.
Това е само началото и то ме обнадеждава, или терминал 2 на летище София и който иска да си стои с надеждата тука.
ПП: набор 88

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
След 20 години и за тебе така ще говорят че вече хвърляш верига и се изчистват нещата без тебе.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Чувал съм общо взето от родителите ми, че е имало работа за всички и е имало страх от полицията. Циганите не са смеели да препарят в града( поне за Плевен де ). Не се е крадяло, вмисъл битови кражби и т.н. Чакало се е с години за ново жигули или лада. Парите които е изкарвало едно семейство са стигали лятото за една седмица море и зимата една седмица на ски. Не е имало голям избор за храни, но пък са били качествени. От предприятиятата се е крадяло много, но винаги е стигало. Имаше една игра на думи по тоя случай, ама нещо не мога да я намера. Това е общо взето.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
Kroki написа:Имаше една игра на думи по тоя случай
1. - Всички имаха работа !
2. - Независимо, че всички имаха работа, никой не работеше!
3. - Независимо, че никой не работеше, петилетните планове се изпълняваха на 100%
4. - Независимо, че планове се изпълняваха на 100%, в магазинте нямаше нищо!
5. - Независимо, че в магазинте нямаше нищо, всички имаха всичко!
6. - Независимо, че всички имаха всичко, всички крадяха!
7. - Независимо, че всички крадяха, стигаше за всички!
8. - Независимо, че стигаше за всички, всички бяха недоволни!
9. - Независимо, че всички бяха недоволни, всички гласуваха ЗА
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Да, за това говорех. 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- kokala
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2 - BMW E30 touring
- Мечтае да кара: BMW E30 катафалка
- Детайли за колата: Детайлите са перфектни.
FiShy говориш пълни простотии! Всеки се оплаква от предишния и тва е... 22 години минаха бе, защо още не сме се оправили? Едно време е имало икономика, правело се е нещо за държавата а сега, защо нищо не става? Защо всичко се руши от едно време и се разпродава за жълти стотинки?! Давам пример: Бузлуджа - чинията, такава архитектура, такова нещо... милиони са пръснати, такъв лукс е нямало никъде, просто красота и какво стана..? Чисто нова сграда бе оставена на произвола с цел разбира се и беше спокойно разграбена от алчни боклуци... както и сега искат да продадат НДК, аз не мога да разбера, как може да говорите такива неща, вие слепи ли сте кви сте?! Мама и тати говорили глупости на чавето и то от там като робот дрънка... 

- Jim Beam
- младши ентусиаст
-
- Кара: конджул
И защо ми е да знам нещо за комунизма в България? Това ми се струва, че са сладки спомени на кисели чичковци и лелки, които нямат желанието и капацитета да се приспособяват. В момента изобщо не ме грее как е било, а как ще бъде!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Kroki написа: Циганите не са смеели да препарят в града( поне за Плевен де ).
Имаше едно време ама дали беше преди 10-ти или малко след това нямам спомен. Около пешеходната зона в Плевен беше начертана жълта линия, която негрите нямаха право да пресичат.

Kroki написа: които е изкарвало едно семейство са стигали лятото за една седмица море и зимата една седмица на ски.
Тва не е баш така. По тва време всички ходеха по 2 седмици на море и картите бяха за по толкова. Едната седмица, че като гледам някои хора ходят и по 4-5 дни се появиха след това по демокрацията по ред причини за които всички могат да се сетят.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
ukelichko написа:когато говорят колко е било хубаво тогава. Те свързват това време с младостта си, за това им е мъчно за ония години.

Готина тема, на мене също ми е интересно да прочета мнения, различни от обичайното "много добре си беше". Представата, която аз съм си изградил на базата на разкази и на това, което съм чел от всякакви източници е, че онова време е било рай за по-неамбициозните хора, ако мога така да се изразя, и ужас за хората с идеи и амбиции. Гледах скоро и филма "Последният лов", там се споменаваше също как сме изнасяли много стоки на Русия, но все боклуци... Отделно сме получавали големи допълнителни помощи от руснаците, едва ли не просто в знак на добра воля. И тук всички са си живяли спокойно, предвидимо и т.н. Даже във филма имаше една фраза - "...не голям избор на стоки, но все пак са задоволявали непретенциозното българско население." А в същия момент другите държави развиват технологии, които ние никога не сме виждали.
сетих се един виц:
България, 70те години, див социализъм в разцвета си. В автобус се вози възрастна жена, а до нея чавдарче. Жената се изкашляла.
-Наздраве!-казало веднага чавдарчето.
-Ама младеж, аз не кихнах, аз се изкашлях...
-Не ме интересува, ако ще и с х*й да си се задавила, чавдарчето е длъжно винаги да бъде учтиво!

сетих се един виц:
България, 70те години, див социализъм в разцвета си. В автобус се вози възрастна жена, а до нея чавдарче. Жената се изкашляла.
-Наздраве!-казало веднага чавдарчето.
-Ама младеж, аз не кихнах, аз се изкашлях...
-Не ме интересува, ако ще и с х*й да си се задавила, чавдарчето е длъжно винаги да бъде учтиво!

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Ама стига с тва закостенялото мислене за ония години.Имало стоки ама били еднообразни имало работа но за некадърните нямало технологии и тем подобни преписани неща от жълтите вестници.
Вие какво очаквате да е било като тва са годините на "студената война" Икономическа блокада на страни от СИВ .Половината свят срещу соц лагера и какво очаквате да се случи в такава затворена система ? Тия неща са били логични и завършека е логичен самоизяждане на системата от вътре.Да не забравяме че за да стане това ония наште "доброжелатели" от тогавашния запад са наливали милиарди за да ни прекършат икономически и да ни съсипят.Откак свят светува е било така и така ще си отиде.По силния по големия по богатия поръчва музиката и другите му играят .
По важно е да се гледа напред но и трезва преценка на миналото трябва да има не пропаганда от типа за великите хамериканци и другите низши и слаби народи които те видиш ли трябва да защитават.
Вие какво очаквате да е било като тва са годините на "студената война" Икономическа блокада на страни от СИВ .Половината свят срещу соц лагера и какво очаквате да се случи в такава затворена система ? Тия неща са били логични и завършека е логичен самоизяждане на системата от вътре.Да не забравяме че за да стане това ония наште "доброжелатели" от тогавашния запад са наливали милиарди за да ни прекършат икономически и да ни съсипят.Откак свят светува е било така и така ще си отиде.По силния по големия по богатия поръчва музиката и другите му играят .
По важно е да се гледа напред но и трезва преценка на миналото трябва да има не пропаганда от типа за великите хамериканци и другите низши и слаби народи които те видиш ли трябва да защитават.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !