Лекарите вече дори кастрират от некадърност...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Re: Лекарите вече дори кастрират от некадърност...

Мнение от titto » 07 Сеп 2011, 22:35

ms написа:.........ПС: И двамата грешите- пише се помияр :winky:

:OT:

:oops: :mhihi:
:bchug:
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Мнение от goguma » 08 Сеп 2011, 4:07

ms написа:Спокойно, ще отиде в някоя бяла държава и ще взима с поне 60% по-малко от местните + ще работи 3 пъти повече от тях...
Колега бъдещо докторче, нали не си мислиш, че като отидеш да бачкаш в чужбина ще те засипят с пари :?: Да, спрямо тук ще взимаш много повече, да, дори и според тамошният стандарт ще взимаш прилично, но шанса точно ти да си изключението дето ще взима колкото местните лекари, че и повече е от минимален към никакъв... Не че няма и такива като теб (заминали веднага след дипломиране) дето са успели- има разбира се, но са единици... една кака е от 15+г. в Англия, почна от нулата, с една гола диплома от БГ и с много работа и мъки вече от доста време е шеф на клиника, с къща в Лондон за половин милион паунда и к'вото още се сетиш- има си всичко дето се казва... Ама на 1 успял има множество неуспели- просто си бачкат в чужбина, взимат едни пари и това е...
Избягаха не толкова кадърните лекари, колкото младите- който е кадърен и тук изкарва сериозни пари...

ПС: И двамата грешите- пише се помияр :winky:

Директно ти обяснявам - завършиш ли медицина тук, веднага те взимат на Запад и те засипват с кинти, нямаш си и на представа какъв глад за лекари има по света. Само показваш дипломата, и те лапват като муха-мед за секунди. Всичките ни учебни центрове в момента са пълни с налепени обяви за набиране на лекари за следните страни - Германия, Англия, Франция, Италия, Кипър (?), Турция, Испания и т.н.

Навсякъде по учебните центрове и клиники, както и по интернет, сега е популярна следната обява - в момента се набират масово лекари за Германия, при следните условия - плащат ти транспорта дотам, плащат ти 6-месечен курс по немски, в случай че не си учил немски преди (!), плащат ти квартирата и храната по време на цялата специализация. Отделно от това ти плащат 2500 евро месечно (!!!!!) начална заплата по време на специализацията, без да плащаш такса обучение за самата специализация ?!!? След завършване на специализация започваш от 5000 евро начална заплата - това е истина, не си го съчинявам! А тук в БГ по време на специализация /това е учене и работа едновременно/ ти дават по 300-400 лева месечна заплата, при положение че на всичкото отгоре си плащаш по 2-3 бона годишна такса за обучение ?!?!? Тук вече нещата отиват далеч от етика и морал, в крайна сметка всеки си гледа от своята кула. Условията на Запад са много изкусителни, малко хора успяват да се въздържат. Затова и няма да останат лекари в България. Не говоря само за кадърни, говоря изобщо - след 5-10 години ще има по 1-2 лекари за цял град, и изобщо не преувеличавам, това е бъдещата реалност.

И понеже някой колеги тук споменават, че лекарите предварително знаели условията и заплатите, защо ставали лекари тогава ??!?!? По-тъпо нещо от това едва ли може да измислите, и ще ви кажа защо - ако някой има вътрешно желание да е лекар, но има ниска заплата и гадни условия какво да прави? Да не става лекар, макар и това е желанието му и да има възможностите? Просто вижда реалността и си бие камшика ако може, или не става лекар изобщо и един талантлив лекар си отива ей-така.

И не става дума за кадърни/некадърни лекари. Тук става дума и за политика на правителството. Ако то не вземе мерки, то западните страни ще продължат да смучат от нас интелекта на нацията ни. А и не само това - става дума и за отношението на обществото. Аз тепърва ще ставам лекар, но с подобно отношение няма да имам никакъв стимул да остана след дипломиране. Още не съм завършил, а вече всички плюят за щяло и нещяло гилдията :mhihi: А не вярвам да става по-добре за в бъдеще. Цял живот съм живял с патриотичната мисъл, винаги съм искал да остана тук /и все още искам/ , да помогна колкото мога за изплуването на нашата държава, но ако ще трябва да търпя подобна сволоч по наш адрес от всеки ъгъл - не, благодаря. Много ми е мъчно че ще трябва да направя това, защото обичам България въпреки всичките й недостатъци, обичам я с цялото си сърце, но нямам намерение да страдам, заради общото настроение спрямо лекарите.

В заключение ще разкажа кратка история. Един мой добър приятел отиде на бригада в хамерика, да вземе някой лев и да има какво да прави през лятото. Баща му е пилот, майка му лекар. Отивайки в хамериката, хамериканци го питат какво работят родителите му, и защо е отишъл там. Той им казва че има баща пилот и майка лекар, и отива да спечели някой долар, при което всичките хамериканци вкупом правят това - :shock: . И казват следното нещо - "братле, ти си луд, тук в хамерика пилотите и лекарите са НАЙ-УВАЖАВАНИТЕ и НАЙ-СКЪПОПЛАТЕНИТЕ професии, как може ти, имайки такива родители , да идваш чак тук да работиш за дребни долари!?! " :shock:

Ето това е нормалната реакция на прост средностатистически хамериканец. Даже и той осъзнава реалната ситуация. Тук обаче отношението явно няма да се промени скоро. Не само защото наистина има лекарски грешки, а защото българанът си е такъв - дай му да плюе, дали разбира какво и защо точно плюе, него не го интересува - важното е да има хляб и зрелища. С това примитивно мислене - толкова.

Айде със здраве, пожелавам на всички да сте живи и здрави, защото по-важно нещо от това НЯМА. :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525dA '09
Мечтае да кара: ново БМВ

Мнение от batvlady79 » 08 Сеп 2011, 8:50

Колега, остави ги, не им обяснявай. Те си мислят, че ако си харесваш професията и си влюбен в нея ще може да работиш без пари...да, ама не е така. Не може ти да имаш семейство, да работиш по 12-14 ч и като се врънеш вкъщи да донесеш 400-500 лв месечна заплата и с това да се гордееш че помагаш на хората. Колко време ще изкараш така - 2-3-5 години, а после ? Умния човек в гората не стои има една поговорка...

Аз например предпочитам да ме лекува доктор, който взима поне 2000 лв. заплата, а не такъв с 400 лв. Щото всички знаят че здравето е най-голямото богатство и на лекарите трябва да се плаща наистина адекватно. Тук повечето пишат повърхностно без да са осмислили проблема сериозно, а просто за да има кво да напишат. Малцина от тях знаят че за магистър се учи 5 години, а за специалност още 4, т.е. 9 години най-малко за да работиш. Това е нормално, човешкия организъм е много сложна система.
А лекарските грешки ще продължават, докато правителството не си оправи здравната политика. Лошото е че като стане грешката дори и да го убием този доктор това нищо няма да промени.
Не съм лекар, икономист съм, но това не ми пречи да осъзная какво става.
Пожелавам здраве на всички и дано по-рядко опират до неопитни лекари.
Когато прочетох за вредата от алкохола, се отказах от четенето..

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blackrider » 08 Сеп 2011, 9:22

Опаа колеги ,чакайте малко ! Започнахте да изкривявате темата. А тя е насочена към некадърните доктори в БГ които те гледат в ръцете. Не става въпрос за заплатите им ! Да това е жалко,но тук аз обвинявам държавата! Въпроса е ,че ако някой се е насочил да учи за лекар в БГ трябва да знае много добре какви са шибаните условия които после им се предлага.
И аз предпочитам да ме лекува /не дай си Боже/ доктор с минимална заплата от 2000лв ,вместо с 400лв! Но работата е там,че самите докторчета се самозабравят и започват сами да си крънкат от пациентите остатъка между 400 и 2000лв. В 99% от случаите си получават рушвета /щото за здраве всеки дава и до колко може/ но без ПОКРИТИЕ!!!!
До колегите които учат- пичове да не започвам и аз да изброявам случаи с познати ,които и тук са бачкали като доктори и от години са в чужбина /САЩ по -точно/ ...... не си мислете ,че са с големите заплати. Да плаща им се адекватно,спрямо тук но не чак толкова колкото си мислите.
Успех Ви пожелавам.
Мъчно ми е само ,че заради шибаната ни държава и ситуацията в която се намираме от .....не знам си колко години вече. Ни настройва едни срещу други :shock:
А не трябва да е така! Че ние сме една шепа народ....но пък сме способни да си избодем очите.
Не само лекарските заплати за малки ,не само те трябва да се актуализират. Има учители /от тук се започва всичко/ ,после полицай,пожарникари........и тнт.

Истината е ,че преди 10г и аз бях избягал ,но избрах да се върна. Истината обаче е ,че след няколко неуспешни опита за бизнес и сега след като имам дете .Започнах да се замислям какво бъдеще ще има то тук????
И на мен ми се въртят пак мисли за забегване отново,но ще се опитам да се задържа тук.

Моля,колеги не се настройвайте едни срещу други!
Аз пожелавам успехи на всички Вас. Друг е въпроса, от където тръгна темата, че ако някой некадърник ми осакати детето.Аз ще осакътя него! Защото в тази държава няма правосъдие. Истинското правосъдие си остава саморазправата!
:banghead:

БМВманиачения
Аватар
Кара: ПЕЧКА понавървяваща
Мечтае да кара: на ядене и пиене

Мнение от bmwfena » 08 Сеп 2011, 10:15

И пак паричките играят-не усетихте ли :evil: :evil: :evil:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 08 Сеп 2011, 10:51

Ами аз мога да кажа със сигурност за няколко лекара в софия,не са професори,дето взимат над 40к лева на месец,я се завъртете около медицинска академия и забележете автомобилите на лекарите,is600 хибрид на лексус,некакви БМВ та дето у форума няма да видите такива и тн.
Преди години бях в МА ,там имаше едно докторче младо,ама толкова обичаше професията си,с такова усещане за пациентите и милосърдие,много добър специалист,всички пациенти го харесваха,просто си личеше че хората го обичат и му го показваха,в разговор с него разбрах че ще ходи на специализация във франция,но ми каза следното-"Естествено че ще се върна,пациентите ми се нуждаят от мен" а на въпроса за парите ми отговори-"колкото и меркантилно да звучи,тук може да се изкарат много повече пари от колкото в чужбина"-каза ми че ако си отвори кабинет и е на минималната такса от 10 лева,всеки кадърен лекар ще изкарва по над 5к лева минимум,но много от колегите му били алчни и искали по-големи суми и лъжели пациентите с диагнози"
Баща ми...също е лекар,сега е пенсионер,той е от старата генерация доктори ,които помагаха на пациентите,имаме още разни ракии в къщи от едно време,обичаше баща ми да помага,ама сега,когато легна болен,бившите му колеги не го лекуват и то защото не могат да му вземат пари,срам ги е...
А за щатите само ще кажа,понеже имам доста роднини там,Братовчетка ми е завършила "акушерство и гинекология",сега живее в Ню Йорк...обаче работа за акушерка няма,сега работи от 5 години детски психотерапефт и в щатите има едно такова нещо като "застраховка" на лекарите,там у пандиза влизат за подобни работи,които в България са ежедневие...

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 08 Сеп 2011, 11:20

goguma написа:...:

и аз не бях чувал по-ограничено разсъждение!

Ако искаш да си Доктор учиш за него и се дипломираш. НО защо изнудвате хората и влагате повече желание и чувство в онзи който ви плаща. Защо като влезна и размахам парите и ме гледат като писано яйце, а иначе ме гледат небрежно под очила и ме лекуват с АСПИРИН?

Хубаво искаш да си Доктор, но Вие всички искате да сте Богати Доктори - така уронвате една престижна професия, че няма накъде! Държите се като Меркантилни к**ва - акъла не може да ми побере как ще претупаш клиент! Играете си на господ бог, но всичките ще си го получите под една или друга форма!

Вашия работодател е държавата! От там нататък ... Народа, болния и смачкан човек какво Ви е виновен.

В шибания Пирогов за една драскотина на главата искаха да ме шият с шефове, извадих платих и ме залепиха... с цялата си наглост тъпаците като ми видяха квартала и изкоментираха: "еййй как щяхме да орезелим съсед"

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 08 Сеп 2011, 13:02

Много гадна история... :(
И все пак си мисля, че (ако се абстрахираме от описания случай) във всички държави стават лекарски грешки, но тук се преекспонират...
Да хвърлим лекарите на арената и да видим наелектризираната публика дали ще вдигне палеца нагоре или надолу...
За съжаление мнозина сънародници не са направили прехода от ранното средновековие към 21 век...

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 08 Сеп 2011, 13:07

проблема не е в грешката, а в отношението - както обществото роптаеше като вида Максим Ставийски в Ауди след като уби хора с Хамъра си, както онази, която бутна дете на Американското посолство, която беше от някакво посолство и я оневиниха и сподели по новините съвсем нагло, че "ТЯ ЩЯЛА ДА СИ ПРЕЦЕНИ ДАЛИ ДА КАРА И ТОВА СИ БИЛО НЕЙНО РЕШЕНИЕ"

Проблема е в чувството за безнаказаност!

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 08 Сеп 2011, 13:09

batvlady79 написа:Проблемът е, че не се плаща на лекарите както трябва и в БГ остават само некадърните, щото способните отдавна работят в чужбина.
Не може един лекар да има заплата от 350-400 лв, а общ работник на строеж да взима над 1000 лв. Когато за квалифициран труд започне да се плаща адекватно, тогава ще имаме и добро здравеопазване. Дотогава обаче ще има постоянно лекарски грешки и загубени органи на хора. Тъжно, но истина...
А и не вярвайте много на журналистите, те това им е работата - да правят сензации.

ineedmoney написа:Аз като вляза в автосервиз първо казвам "добър ден майсторе имам проблем можеш ли да помогнеш и колко ще ми струва". А като влезе пациент в болницата и се почва "деба тия доктори само пари искат нищо не могат, бяла мафия, некадърници....аааа и между другото имам проблем можеш ли да помогнеш?

goguma написа:Знаеш ли колко пациенти отиват вече увредени при лекарите, а след това се оплакват от 'лекарска грешка', за да изкрънкат някой лев? Знаеш ли колко пациенти не си спазват терапията, разболяват се отново, и пак обвиняват лекаря? Знаеш ли че съм виждал алкохолици, които са с цироза, но отказват да си купят лекарства, обаче в същото време пият по 1 литър алкохол на вечер? Знаеш ли всъщност какво представлява българският пациент? 1 от 10 пациенти е адекватен, и знае как да се държи, знае как да съобщи на лекаря какво му е всъщност. Другите мишкуват, не признават че се друсат и пият, и накрая лекарят е виновен?

Много, много вярно - за огромно съжаление :confused:
Щях да кажа, че е парадокс, но то вече си е цяло социално явление...
Дивият селски бек отива при автомонтьора, плаща си като поп, колата му след това пак се разваля, но гък не казва, а после пак отива при майстора и го гледа в очите :kuku:
А същият този индивид трябва да има поне 72 часа нетърпими болки, за да реши да иде на лекар да види дали случайно му няма нещо - и като отиде на лекар си показва селташкия манталитет...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 08 Сеп 2011, 14:32

zzuzi написа:]Много обичам такива като тебе "ма тука не ми харесва,гадни сте,трудно е,махам се в чужбина".

повярвай ми аз съм последния човек в тая държава който иска да живее в изгнание в чужбина, но обстоятелствата го налагат. Извинявам се че имам достойнство и няма да оставя тук да ме правят на маймуна и разочаровани от системата болни и номенклатура. Дай боже след години да има условия да се върна...
titto написа:Там само теб те чакат и парите валят!Нали се сещаш, че не всички стават добри доктори и си намират работа в чужбина, там започваш от А и Б, независимо тук какъв си бил!

очевидно си доста незапознат с нещата или си изостанал с инфото с 10 години. Дипломите от години вече признават в ЕС и времето между завършване тук на МУ и почването на специализация там е в рамките на 1-2 месеца. Има фирми които се занимават само с такава дейност. Бедна ти е фантазията какъв глад за лекари има в световен мащаб. Защо мислиш толкова опростиха нещата?
blackrider написа:Опаа колеги ,чакайте малко ! Започнахте да изкривявате темата. А тя е насочена към некадърните доктори в БГ които те гледат в ръцете.

едното е резултат от другото. Ето защо не изкривяваме темата
ниски заплати :arrow: нисък стимул на работа :arrow: добрите кадри излизат от системата :arrow: голям процент остават средно ниво лекари :arrow: висок % за допускане на грешка :arrow: потърпевши пациенти
от друга страна: високи заплати :arrow: мотивация за работа :arrow: добрите карди не напускат страната :arrow: процентно "лошите" лекари са по-малко :arrow: по-малко грешки :arrow: доволни пациенти

помислете малко кво се опитваме да напишем стига тоя hate
Последна промяна ineedmoney на 08 Сеп 2011, 14:50, променена общо 1 път
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ineedmoney » 08 Сеп 2011, 14:48

vlad0 написа: искате да сте Богати Доктори

по света беден доктор няма точно защото за такава тежка професия единственото оправдание са парите. В Америка заплатите за лекарите са между 50-80 долара НА ЧАС! Това ми го е казал българин, лекар, работещ от 1995 година в Чикаго. Нощните се плащат двойно - съответно 100-160 долара на час (около 1500$ за 12 часа смяна) , в българия нощния труд е 2 лева на 12 часа смяна. И тва при положение че САЩ нямат толкова добра здравна система колкото са например европейските. Но да оставим Америка....погледни Чехия, Унгария, Испания, Португалия. А в арабския свят да не ти казвам как плащат. Понятие беден доктор има само в България.

vlad0 написа:Вашия работодател е държавата!

да и затова е такова положението в държавните болници. Това трябва да се промени и всичко ще си дойде на мястото :bchug:
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 08 Сеп 2011, 15:37

Ами странна работа,като един доктор е толкова кадърен,ама малко са му парите,да отвори частна практика,ама що се се получава така че има частна практика и дърпа пациентите от държавните болници?
Ето и други сметки,колко получава едно "ДжиПи",значи средно има поне по 20 клиента,потребителската такса е 2.50 и вече е 2.70 лева по 22 дена (2.70Х20 пациента на денХ22 дена=1188 и това е чисто,отделно взимат на пациент от касата средно около 2000 лева ,отделно взимат вече нерагаментирано от фармацевтичните компании за изписани продукти,отделно от аптеките с които работят и се връзва минимум по около 4500-5000 лева..Опааа,малко е,така ли,а това е ДжиПи.
Пак казвам,когато един доктор е кадърен то той ще отиде в планината и пак ще има опашка пред кабинета му,масово се използва името на някоя голяма болница за да се въртят частни практики въз основа на нещастието на хората.
Всички сме нагъзени в тая държава,ама вие (само някой де) докторите да не сте повече от мен,аз не съм учил верно 10 години но пък имам тапия да лета с едномоторен самолет,завършил съм компютри и на запад се плаща добре за компютърните и на пилоти,получавам добра заплата за българският стандарт,докторите също доста добре получават за българският стандарт,истинските ощетени са медицинските сестри,защото имам позната такава и тя ми обяснява как "бърше" задника на доктора а получава нищожна заплата,негово величество доктора прибира рушветчета,а сестрата оправяла пациентите,пише на компютъра и пише рецептите...Така че,ако имаш път към запад-бягай,и то ти го казвам с добро сърце,защото в тая държава нищо няма да постигнеш,но там много не разчитай да взимаш по 5-6к евро ако не си много тесен специалист който се е доказал...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ineedmoney » 08 Сеп 2011, 21:43

Е.Димитров написа:Ето и други сметки,колко получава едно "ДжиПи",значи средно има поне по 20 клиента,потребителската такса е 2.50 и вече е 2.70 лева по 22 дена (2.70Х20 пациента на денХ22 дена=1188 и това е чисто,отделно взимат на пациент от касата средно около 2000 лева ,отделно взимат вече нерагаментирано от фармацевтичните компании за изписани продукти,отделно от аптеките с които работят и се връзва минимум по около 4500-5000 лева..Опааа,малко е,така ли,а това е ДжиПи.

Опаааа....първо забравяш че пенсионерите учниците и студентите са освободени от потребителска такса и от тези 20 средно които даваш стават 2 и сметката май се променя. Но да приемем че пак са 4к лева. От тях се плаща заплата на медицинската сестра и друг персонал ако има, наема на кабинета и както е при моята лична отделно ток и парно защото кабинета не е в поликлиника. Отделно медицински консумативи, офис консумативи (хартия върви много от печатане, принтери, компютри и т.н) И като извадим от прихода който изчислихме че далеч не е 5000 лева а по-скоро 3000 макс остават реална заплата за личния около 1000 :no: Нали имаше големи икономисти и мениджъри във форума една сметка приход-разход ли да ви уча как се прави :kuku:
Е.Димитров написа:но там много не разчитай да взимаш по 5-6к евро ако не си много тесен специалист който се е доказал...

тва ми е ясно, не съм пасал трева. Като специализант почваш на 2-2.5к и после нагоре. Но пак къде са 2 минимални тук за специализант и платена специализация, къде са 2к евро и безплатна специализация :wave:
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46i

Мнение от NIKMAN » 08 Сеп 2011, 22:04

:OT: Кадидат Доктора, чета, чета и не разбрах защо не се спасяваш още сега и да продължиш да учиш там закъдето си тръгнал и да си плащаш образованието там/а то е доста сериозна сума/, ами седиш тук учиш без пари от нашите данъци, висиш по кафетата и философстваш. :OT:
Изображение Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата