Как се научихте да паркирате?
Модератор: Общи модератори
- А.Марчев
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: E60 М5 Еisenmann RACE exhaust
Re: Как се научихте да паркирате?
аз в момента се уча
и ми е доста трудно със "софийското" паркиране , но лека по лека ще се науча! 

Дойде ми на акъла една аналогия за успоредното паркиране с мотокара, понеже имам лиценз за мотокарист. При мотокара е супер удобно това, че си върти дупето, а предницата, където е вилицата е статична. Супер лесно е да нагласиш вилицата към товара поради тази причина. Относно успоредното паркиране нещата стоят по същия начин, само че там статичната задница ти се явява статичната предница на мотокара. Те са ти го написали колегите - подминаваш нароченото за паркиране място. Примерно трябва да паркираш в ляво от теб - престрояваш се до предната кола на малко по-малко от метър встрани от него, горе долу предницата ти трябва да стига до средата на колата отпред. Завиваш леееко в дясно за да си помогнеш за предстоящата маневра, като по този начин заставаш леко под ъгъл, косо. Следва пълен ляв (лявото огледало трябва да ти е пуснато на макс надолу, за да гледаш колко гумата приближава бордюра). Гледаш само огледалата, никакво въртене назад! Когато задната лява гума е да речем на 5 см от бордюра въртиш волана от пълния ляв горе долу до пълен десен. Изрично ти подчертавам очите ти да са на 4ри да не забършеш предницата в предната кола. За това ти направих съпоставка с мотокара, тук задницата ти е статична, щом си я прибрал до бордюра с въртенето от пълен ляв до пълен десен прибираш и предницата. Всичко става с една маневра.
Би било много добре ако се возиш с някой шофьор, който знае какво прави. Гледай го и ще научиш много!
Успех!
Би било много добре ако се возиш с някой шофьор, който знае какво прави. Гледай го и ще научиш много!
Успех!
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
баща ми ме качи на пасата който е 4.60 дълъг и между 2 камъка с много викане и хленчене и така стана. Софийски гараж правя с 2 маневри макс винаги при всякви условия. Верно жулвал съм я няколко пъти...ама съм в пъти пред наборите, които са карали крио-та и корсички и като ги качиш на кола с метър по-дълга и са 

- Convertible
- ентусиаст
-
- Кара: head turner и екзотики
- Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39
не забравяйте паркира се само назад..
и при перпендикулярното паркиране и при успоредното се подминават местата дето ще се паркира
перпендикулярното е доста лесно и се гледа да си посредата или по в дясно за може да слезеш...
успоредното - спрели сте на около 1 метър от съседната кола до която ще паркирате... предницата е по далече от задницата, тоест колите не са чак успоредни. тръгвате леко назад и с малко волан в началото целите задницата да отиде там дето искате. тръгва се от малко волан и се стига до пълен..
когато средата на вашата кола е на края на тази пред вас почвате да въртите на обратно и да прибирате предницата... върти се бързо и интензивно както казваше моя Отличен Инструктор
като не се спира движението назад.. е според ситуацията де.. важно е в тоя момент лявата част на предницата ви да не се допре до задната дясна част на колата пред вас...
както казаха всичко е до практика.. като ти се пече на дъ - то, 2,3 коли да те чакат и става... но ако има време и възможност и малко тренировки не са излищни...
е не всички са трагедия ..
аз не бях садал зад волана преди курсовете и се научих и да карам и да паркирам и то повечето от нещата точно на курса.. а не е като да имам малко км
а забравих и шайби на рейката
за да чупи гумите като 190, 124 и старите бусове бенц...
и винаги оставяйте гумите настрани, колкото може
и при перпендикулярното паркиране и при успоредното се подминават местата дето ще се паркира
перпендикулярното е доста лесно и се гледа да си посредата или по в дясно за може да слезеш...
успоредното - спрели сте на около 1 метър от съседната кола до която ще паркирате... предницата е по далече от задницата, тоест колите не са чак успоредни. тръгвате леко назад и с малко волан в началото целите задницата да отиде там дето искате. тръгва се от малко волан и се стига до пълен..
когато средата на вашата кола е на края на тази пред вас почвате да въртите на обратно и да прибирате предницата... върти се бързо и интензивно както казваше моя Отличен Инструктор

както казаха всичко е до практика.. като ти се пече на дъ - то, 2,3 коли да те чакат и става... но ако има време и възможност и малко тренировки не са излищни...
acho.rs написа:Без полигон , нощно шофиране и престрояване , НИЩО НЕ ЗНАЕШ за шофирането . Ако разчиташ само на урмелите курсове си трагедия . На първото тръгване "връз баир" си пукнал фаровете на тоя зад теб . При престрояване , не знаеш , този зад теб на какво разстояние , за мъртва точка изобщо не подозираш и най-вече - не може да си оставиш колата , защото не може да я паркираш![]()
.
е не всички са трагедия ..
аз не бях садал зад волана преди курсовете и се научих и да карам и да паркирам и то повечето от нещата точно на курса.. а не е като да имам малко км

а забравих и шайби на рейката

и винаги оставяйте гумите настрани, колкото може

"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Първо на ГАЗ53 после Москвича на бащата, след това е21 без хидравлика и така до миналото лято, като си работих отпуска с един голям товарен бус по улиците на Сл. Бряг, по-точно между хотелите. Тва като в София с малката разлика, че все се случва то едната страна М5, а от другата AMG
В края на сезона бях доволен, че буса беше цял, а пича дет плащаше не повярва, че за сефте карам такова нещо. Убедих се, че на зад с добре настроени огледала може да се паркира на косъм.
Както всеки човек и аз имам недостатъци, и най-големия е, че не мога да паркирам на голям-празен паркинг, резултата винаги е доста смешен, и не знам що тогава всички на които съм обяснявал как се паркира много ме базикат
добре, че не останаха вече такива паркинги по големите градове 

Както всеки човек и аз имам недостатъци, и най-големия е, че не мога да паркирам на голям-празен паркинг, резултата винаги е доста смешен, и не знам що тогава всички на които съм обяснявал как се паркира много ме базикат

- TPAKTOP
- младши ентусиаст
-
- Кара: М5 с шпер, а за Х5 не съм сигурен
В интерес на истината не е много по темата ама сега шофьорските курсове са тотална боза!
Пускат живи камикадзета по улиците които освен че не могат да паркират не могат и да тръгват на баир(примерно). Жалко е че на повечето инструктори много не им дреме какъв човек ще пуснат по улиците също така и на тия от ДАИ! Паркирането е най-малкия проблем защото шанса при паркиране да убиеш човек е хиляди пъти по-малкък от това когато някой се засили без да е свикнал и опознал колата!

- BMWgiunter
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e31 850i ,f10 520d
- Мечтае да кара: Детско багерче
Аз паркирам 99 % на заден ход и само на странични огледала и досега съм нямал инциденти с паркирането,даже се сещам че един път бях спрял между две коли в редица не една до друга,и все едно някой хеликоптер ме беше пуснал там,имаше някъде към 5 сантиметра разстояние от предната и задната кола....само не ме питайте с колко маневри успях да се навра там....

- momo-1st
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е30-М40В18;Е36-М44В19;E91-N43B20A
- Мечтае да кара: Е30 М3 Sport Evolution
kulov написа:Дойде ми на акъла една аналогия за успоредното паркиране с мотокара, понеже имам лиценз за мотокарист. При мотокара е супер удобно това, че си върти дупето, а предницата, където е вилицата е статична. Супер лесно е да нагласиш вилицата към товара поради тази причина. Относно успоредното паркиране нещата стоят по същия начин, само че там статичната задница ти се явява статичната предница на мотокара. Те са ти го написали колегите - подминаваш нароченото за паркиране място. Примерно трябва да паркираш в ляво от теб - престрояваш се до предната кола на малко по-малко от метър встрани от него, горе долу предницата ти трябва да стига до средата на колата отпред. Завиваш леееко в дясно за да си помогнеш за предстоящата маневра, като по този начин заставаш леко под ъгъл, косо. Следва пълен ляв (лявото огледало трябва да ти е пуснато на макс надолу, за да гледаш колко гумата приближава бордюра). Гледаш само огледалата, никакво въртене назад! Когато задната лява гума е да речем на 5 см от бордюра въртиш волана от пълния ляв горе долу до пълен десен. Изрично ти подчертавам очите ти да са на 4ри да не забършеш предницата в предната кола. За това ти направих съпоставка с мотокара, тук задницата ти е статична, щом си я прибрал до бордюра с въртенето от пълен ляв до пълен десен прибираш и предницата. Всичко става с една маневра.
Успех!
+1 ежедневната ми работа с мотокар ми разкри доста от тайните на маневри и шофьорлъка,играл съм си доста да опитвам разни маневри когато няма работа и всичко е същото както при автомобила само дето е огледално,е и на мотокара гумите се завъртат на 90 градуса но това се отчита че при колата е по малко, нямал съм досега проблеми с кораба(е34) пъхам го навред и напред и назад доста е маневрен а и се научих и на доста по-големи машини-практика му е майката и малко чалъм,както каза един колега по-горе гледай някой който го владее добре и попивай навиците му!
bum_bum написа:Върти се, суче се и пак към соца се избива![]()
![]()
![]()
Забравете го вече тоя гнил строй.
Наслаждавайте се на придобивките на демокрацията- Е шейсе на 15 години, виски на промоция от Кауфланд, пура за 2,40 в панелката с ипотека до 2060-та.
- Yanko Petrov
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 купе
Convertible написа:и винаги оставяйте гумите настрани, колкото може
Защо

- Convertible
- ентусиаст
-
- Кара: head turner и екзотики
- Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39
знаех си, че някой ще попита - щото е готино

"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него
- kemakozeE36
-
-
- Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
- Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
- Детайли за колата: Бяла и стара
Ми научих се с времето да паркирам всякак. Още даже преди да изкарам книжката лятото като вкарвах и изкарвах Йосиф по 3-4 пъти на ден от гаража и почнах да му свиквам с паркирането 

- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Yanko Petrov написа:Convertible написа:и винаги оставяйте гумите настрани, колкото може
Защо
Щото като ти е голяма гумата и малка пружината няма как да вкарат на паяка пипалата онези добри хора от общината.
- nakoone
- ентусиаст
-
- Кара: Touring
bum_bum написа:На курсовете имаше "полигон" и ако не се научиш да паркираш просто няма да вземеш книжка. Сега всеки ден псувам тоя, дето го отмени...................

Всичко обаче е практика.

- Projektzwo
-
-
- Кара: 200CE
абе к'ви са тия теми веее....
пич ти какво очакваш, някой да дойде и да ти върти геврека вместо теб ли?

Projektzwo написа:абе к'ви са тия теми веее....
Аз спаджии очаквах, явно неска ти е ден.
Темата като не ти харесва можеш да я подминеш. Ако нямаш какво да кажеш, разбира се. Ма така като гледам хич.
С въртенето на геврека се справям, темата е за паркирането. Щото не искам да съм като оня огромен процент, спиращи като камилар в пустиня. Виж майсторско шофиране раздела - дали очакват някой да им върти геврека или си пускат темите да се усъвършенстват, м?