Поколението Y - или поредната дискусия- Какво могат младите?
Модератор: Общи модератори
- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
alx написа:а за чужбината - не познавам един човек които да е бил приет в хубав университет и да не е отишъл защото не е могъл да си намери пари (работа/заеми/стипендии). такова положение няма.
Това не е точно така. Парите малко са ти изкривили мисленето. От "младите" си и ти.

alx написа:likesake написа:От цялото висше намирам едвам 5% приложение в реалния живот.
....
Самата практика!!!-ето това е може би едно от най-важните неща в развитието.
грешка. това което си написал е приложимо само за млади хора с гръб (обикновено мама и тате) които имат пари да започнат свой бизнес и да изплуват ако са умни но без образователен "ценз" или за инициативните с много късмет (почти 0%).
за 99.9% от младежите висшето е абсолютно задължително. защо? защото оценките ти от него са твоята визитка. от нея ще зависи дали ще се чудиш защо си учил или ще се чудиш коя оферта да избереш- тази на микрософт бг или ай-би-ем бг.
-------------------------------------------------------------------------------------
Да в днешни дни разбира се, че висшето ти дава самочувствие и друг начин на мислене, задължително, да, така е, но не мисля, че някой се интересува от оценките ти в дипломата за висше, - виж за средно и основно да, важни са, защото само чрез тези оценки и добрия резултат от конкурсен изпит може да успееш да влезеш в това учебно заведение, в което поискаш и да си избереш специалността, която ти харесва, но тук в България никой не гледа оценките в дипломата ти от висше образование, повярвай ми, знам от личен опит, питат те имаш ли - имаш и до там, някои бг работодатели, дори не ти я искат в комплекта от документи при кандидатстване, това е реалитито в бг. Да си висшист днес е модно

Охх, Еva*, това е трагично, наистина.
Този цитат мен ме хвърли в размисъл:
Девойката да не е работила в някой друг бранш преди да реши да кандидатства?
Някой спомена, че му трябват само 5% от висшето. На мен, лично, доста ми помагат всичките ми образования. Дори и като общи познания, страхотно количество от информацията, която ми е минала през ушите и очите после успявам да я извлека в практиката и имам откъде да започна да търся поне. Много зависи и от начина на учене, аз не си пропилях времето в университета и гледах да извлека максимума от преподавателите.
Този цитат мен ме хвърли в размисъл:
imam fantaziq .gsm-ma e 0897****** ako ste zainteresovani ot men molq obadete mi se
Някой спомена, че му трябват само 5% от висшето. На мен, лично, доста ми помагат всичките ми образования. Дори и като общи познания, страхотно количество от информацията, която ми е минала през ушите и очите после успявам да я извлека в практиката и имам откъде да започна да търся поне. Много зависи и от начина на учене, аз не си пропилях времето в университета и гледах да извлека максимума от преподавателите.
ferdy написа:Охх, Еva*, това е трагично, наистина.
Този цитат мен ме хвърли в размисъл:imam fantaziq .gsm-ma e 0897****** ako ste zainteresovani ot men molq obadete mi se
мда, аз споменах въпросните 5 процента, но не, че ми трябват само толкова, а имах предвид, че за съжаление нивото на образование в бг е на ниско ниво
Да ти кажа, likesake, зависи. Зависи от самия студент какво ще направи.
Аз доста поучих, имам три /никой да не се хили/ и от всяко гледах да науча максимално възможното. Дори не ме беше и яд, че имах колеги, които не пипнаха през всичките години и имат същата диплома, защото в работата си проличава кой как си е взел заветната тапия.
А и никога не знаеш как ще ти се обърне живота, аз никога не съм предполагала, че ще работя нещо инженерно, а сега работя точно това, по което писах първата си дипломна работа. Тогава темата беше екстравагантна, но в момента този сектор е един зараждащ се хит и аз успях да се преквалифицирам за отрицателно време.
Аз доста поучих, имам три /никой да не се хили/ и от всяко гледах да науча максимално възможното. Дори не ме беше и яд, че имах колеги, които не пипнаха през всичките години и имат същата диплома, защото в работата си проличава кой как си е взел заветната тапия.
А и никога не знаеш как ще ти се обърне живота, аз никога не съм предполагала, че ще работя нещо инженерно, а сега работя точно това, по което писах първата си дипломна работа. Тогава темата беше екстравагантна, но в момента този сектор е един зараждащ се хит и аз успях да се преквалифицирам за отрицателно време.
е поне съм спокоен че не съм плащал пари за оценки -азсъм скръндза по рождение
според мен е доста тъпо да си купуваш изпити, трябва или да си природно тъп или уникално мързелив, за да не успееш да изкласиш...
относно това, какво ще ти поднесе живота, никой не може да знае, ноедно със сигурност е вярно- едно ново умение винаги може да ти е от полза

според мен е доста тъпо да си купуваш изпити, трябва или да си природно тъп или уникално мързелив, за да не успееш да изкласиш...
относно това, какво ще ти поднесе живота, никой не може да знае, ноедно със сигурност е вярно- едно ново умение винаги може да ти е от полза
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
аз само да попитам колегата архангел-тва копнато ли е или сам го е написал!?
иначе по самата тема-много верни неща има ,като има и преувеличени ,разбира се!
всяко поколение не разбира предното,както и него няма да го разбират следващите....!!! то си е такъв живота ,за тва не бива да се драматизира...!!
всяко поколение не разбира предното,както и него няма да го разбират следващите....!!! то си е такъв живота ,за тва не бива да се драматизира...!!
Pitbull_Germany написа:Нека все пак не забравяме, че всяко поколение има своите дефекти. Все пак нали като отидеш в Билата все някой трябва да те обслужиКолкото и грозно да звучи това. Но на базата на няколко примера, не можете да кажете, че всички на 20-22 г. са прости като керемиди! Че тенденцията е всяко следващо поколение да затъпява все повече и повече, е вярно. НО...не забравяйте, че има прясно завършили хора на по 22-23 г., които като интелект и КПД бият множество от днешните "големи шефове" на фирми за един хангар с пари. Това е и проблемът на нашето общество - няма приемственост и толерантност! Ти ще си шеф във уважавана фирма и ще ти дойде някой млад, интелигентен и квалифициран човек и ти ще се държиш с него като с боклук, ще му смачкаш фасона и то само и само да му покажеш колко по-нищожен е от теб и то само, защото някога някой се е държал така с теб. Не мислите ли, че се получава един затворен кръг така? А не е ли по-лесно и удачно да го възприемеш като човек, който може да допринесе за развитието на фирмата и бизнеса ти и да се отнесеш с него съвсем нормално?
Чакай малко... никой не казва, че днешното поколение е по-тъпо от предишните и някой трябва да ги мачка. Просто са по своему пробивни. Затова и цитирах въпросното СV. Забележи начина, по който момичето се е представило.
Имала съм много "шефове" и според мен от 20 - двама, максимум трима са имали въобще представа що е бизнес, как се управлява фирма, как се мотивира персонал и как се печели въобще, без да се ощетява служителя за целта. И винаги съм вярвала, че българите сме изключително умни хора, и дали сме на 20, 30, 40, 50 и прочие години, сме по-добри от много чужденци.
ferdy написа:Девойката да не е работила в някой друг бранш преди да реши да кандидатства?
Девойката всъщност кандидатства за работа като аниматор в детски парти клуб. Според моето скромно мнение, момичето няма трудов опит въобще. На мен лично ми направи впечатление начина на представяне и 12-те снимки, приложени към "автобиографията", която се състои във въпросния текст.
Колкото до поколенията. Да, съгласна съм, че се променяме, и това е съвсем естествено и логично.
Да караш Peugeot е страст!
- Новини
-
Би било интересно ако малко завъртим нещата в друга посока - не поколението да се нагажда към бизнеса, а бизнеса да се нагоди към поколението. В крайна сметка ще му се наложи.
Лично аз предпочитам да работя предимно с млади хора. Понякога хаоса в главите им се оказва доста печеливша карта, а и значително по-лесно се гради колектив с тях. Не се налага и да се изкореняват вредни работни навици, просто защото още нямат изградени такива.
Естествено всичко това си има и своите недостатъци, но alx е много прав - всичко е въпрос на мотивация и подход. Ако човек не се мъчи да ги променя, а просто да ги разбере, мотивира и инвестира в тях, ползата от младите кадри може да се окаже сериозна крачка напред за бизнеса ви.
В крайна сметка обаче всичко си зависи и от самия бизнес. Има сфери, чиято същност просто изисква квалифицирани и опитни служители и не е удачно да се поемат кадрови рискове на нито едно ниво в йерархията.
Лично аз предпочитам да работя предимно с млади хора. Понякога хаоса в главите им се оказва доста печеливша карта, а и значително по-лесно се гради колектив с тях. Не се налага и да се изкореняват вредни работни навици, просто защото още нямат изградени такива.
Естествено всичко това си има и своите недостатъци, но alx е много прав - всичко е въпрос на мотивация и подход. Ако човек не се мъчи да ги променя, а просто да ги разбере, мотивира и инвестира в тях, ползата от младите кадри може да се окаже сериозна крачка напред за бизнеса ви.
В крайна сметка обаче всичко си зависи и от самия бизнес. Има сфери, чиято същност просто изисква квалифицирани и опитни служители и не е удачно да се поемат кадрови рискове на нито едно ниво в йерархията.
- Pitbull_Germany
- ентусиаст
-
- Кара: само черни класики!!!
SKISA написа:аз само да попитам колегата архангел-тва копнато ли е или сам го е написал!?
Не го е писал той, колега. Статията е дело на брат ми. Ако те интересува - ето ти сайта на ПР-агенцията му: http://www.all-channels.com/indexbg.php
Eva* написа:Pitbull_Germany написа:Нека все пак не забравяме, че всяко поколение има своите дефекти. Все пак нали като отидеш в Билата все някой трябва да те обслужиКолкото и грозно да звучи това. Но на базата на няколко примера, не можете да кажете, че всички на 20-22 г. са прости като керемиди! Че тенденцията е всяко следващо поколение да затъпява все повече и повече, е вярно. НО...не забравяйте, че има прясно завършили хора на по 22-23 г., които като интелект и КПД бият множество от днешните "големи шефове" на фирми за един хангар с пари. Това е и проблемът на нашето общество - няма приемственост и толерантност! Ти ще си шеф във уважавана фирма и ще ти дойде някой млад, интелигентен и квалифициран човек и ти ще се държиш с него като с боклук, ще му смачкаш фасона и то само и само да му покажеш колко по-нищожен е от теб и то само, защото някога някой се е държал така с теб. Не мислите ли, че се получава един затворен кръг така? А не е ли по-лесно и удачно да го възприемеш като човек, който може да допринесе за развитието на фирмата и бизнеса ти и да се отнесеш с него съвсем нормално?
Чакай малко... никой не казва, че днешното поколение е по-тъпо от предишните и някой трябва да ги мачка. Просто са по своему пробивни. Затова и цитирах въпросното СV. Забележи начина, по който момичето се е представило.
Имала съм много "шефове" и според мен от 20 - двама, максимум трима са имали въобще представа що е бизнес, как се управлява фирма, как се мотивира персонал и как се печели въобще, без да се ощетява служителя за целта. И винаги съм вярвала, че българите сме изключително умни хора, и дали сме на 20, 30, 40, 50 и прочие години, сме по-добри от много чужденци.
Това е така. Но все пак не е ли това и въпроса - как да се мотивират младите? Аз не ти го говоря това от гледна точка на човек, който отчайващо се опитва да си намери работа. За себе си и за годините си съм доволен от постигнатото. Имам ясна представа за бъдещето и за това какво РЕАЛНО мога да постигна. Но и аз не мога да кажа, че не съм бил правилно мотивиран. Въпросът е, че младото поколение има доста потенциал. Това, че виждаме всеки ден 16-годишни кифли, на които им пука само и единствено кой да им го нач*ка и в кое кафе да седнат, не значи, че абсолютно всички са такива. Това е основата, която трябва да се проумее. Всяко поколение има своите черни овце. Това е. Просто, ако мотивацията и ценностите преди години са били едни, то сега са други. И просто новото поколение имат нужда от разбиране, а не да се третират по "олд скуул" начини!
Колегата alx много го уважавам, но просто това с образованието в чужбина, ама никак не е така. Аз съм следвал в Германия и годишно са ми трябвали по 12000-15000 евро. Това са ти 5 г. или общо 60,000-75,000 евро...или приблизително 120,000-150,000 лв. Как се намират с работа, а? При положение, че масово се работят "професии" за по 500 евро на месец! Как с тези пари се следва право (като в моя случай)...или медицина, икономика и т.н. Познавам много хора, които отидоха в Германия и се пробваха да следват, но се върнаха поради липса на средства! Просто нещата вече не са толкова лесни. Да, в Англия и Америка се дават стипендии, но само на отбраните кадри или демек - супер умните. Другите, които се въртят около оценка 5 - и те ли не стават? Да не говорим, че според изследвания на ЕК точно този слой е най-адаптивен и най-добре се реализира в професията си поради една проста причина - пълните отличници са тенденциозни зубрачи, докато тези в графата "много добър" съчетават количеството информация с мисъл.
--------------------------------------------------------
Fuck the Cola, fuck the pizza...all you need is 6 v redica!!!
Хубава кола, която не върви, е като хубава жена, която не прави секс!!!
http://www.metacafe.com/watch/181257/bmw_from_hell_2/
- Pitbull_Germany
- ентусиаст
-
- Кара: само черни класики!!!
!!Asen_X написа:Би било интересно ако малко завъртим нещата в друга посока - не поколението да се нагажда към бизнеса, а бизнеса да се нагоди към поколението. В крайна сметка ще му се наложи.
Ето за това говориме!!!
- .:BENZINO:.
- ентусиаст
-
- Кара: вана Чайка
ами поколението Z то е още по-мутирало
то ще си покаже зъбките след няколко години
А нашето поколение Y мисля че не е толкова зле колкото следващата генерация и имаме какво да покажем 

Pitbull_Germany написа:Това е така. Но все пак не е ли това и въпроса - как да се мотивират младите?
Да, признавам, че тук, в България, не само младите, дори и опитните специалисти не се мотивират, особено финансово. Говоря за българските частници, без намесата на чужди инвестиции в бизнеса им.
Заплата от 700 лева се счита за особено "добро" заплащане и с това темата приключва. Гадно, но факт. Всеки работодател чете внимателно... "живея при мата и тати" и готово. Парите от фирмения бюджет са спестени.
(Мама и тати плащат с малките си средства тока, водата, парното... а "онези" 700 лева са му за джобни и с това адски много грешат.)
За сметка на това, дали е млад човек с фантазия и много възможности, които могат да се доразвият в полза на фирмата, или за служител, човек с опит, много малко работодатели биха инвестирали, да спомогнат, било с бонуси, помощ за допълнително обучение и/или по-високо възнаграждение, което би компенсирало другото. Ако трябва да сме докрай искрени, ако има 1% български работодатели, които биха го направили е направо геройство. Може да ги включат такива в списъка с героите, които цитират на 1 юни

Да караш Peugeot е страст!