Криза ли- чушки криза!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишу » 03 Дек 2008, 17:26

значи мили деца кризата ще се отрази на всеки различно тези които извършват високо квалифициран труд са наи зле както каза моя шеф аз чистачки няма да махам защото като махна 1 от вас все 1 съм махнал 15 чистачки , с тези кредити които го махнат от работа направо ще опразва апартамента поради простата причина че българина обича да се изхвърля като чик.я на пясък и е взел кредит на предела на възможностите на семеиството, сега наи добре е да си шофер на бус или продавачка (то това си ни е национална професия) :mhihi: наи-здраво пати тежка промишленост както и други в разни фабрики(булгартабак) народа както до сега ще гледа само за хляба .
аз лично очаквам е36 318 ис рязко да пооефтинее поради факта че много подители няма да искат да поддържат колата на детето и ще я продадът :mhihi: .В България кризата ще се усети от поне 30% от населението, другите и преди нея са нямали и не са отпускали колана
средната класа според мен се наигра време е да пускат пердетата богатите ги боли фара направили са над милион и им е все 1 имат за досегашния си стандарт поне за 10г напред все още в България не сме усетили какво е кризата ма тя е пред вратата :roll: така че деца молете се мама и тате да имат работа че отиде проекта :mhihi:

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 03 Дек 2008, 17:59

///peter написа:о не и тази тема ли отива на там :mhihi:
тук съм,тук съм :lol: :lol:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 04 Дек 2008, 9:28

Тя кризата спекулативна, ама дали не могат да я направят реална...
Преценете сами.

Освен съкращенията в банките и строителството, има такива в текстила и туризма.
"Заради кризата" отрасли с няколкостотин хиляди работещи общо намаляват заплатите... Вече знам няколко предприятия в района с намалени заплати. Едно строително и няколко шивашки. Зер шивачките много забогатяха. Изроди пълни.
Ако не си експлоататор та да живееш от хорското нещастие в момента, ей ти "няма криза"... Дали няма да има???

И помислете какво става в случай, че в следствие на страха у хората и сега и намалените заплати - щото хората ще се обърнат към спестяванията си и ще теглят пари - падне някоя банка...

Поздрави!

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 04 Дек 2008, 9:31

дааа...! за всичко са виновни експлоататорите! те не искат да си разширяват бизнеса,не искат да имат повече работа-от там повече работници-от там и повече печалби и по-добре платени работници....!! те -експлоататорите искат да се свиват и да намаляват печалбите си......!ъхъ!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 04 Дек 2008, 9:40

SKISA написа:дааа...! за всичко са виновни експлоататорите! те не искат да си разширяват бизнеса,не искат да имат повече работа-от там повече работници-от там и повече печалби и по-добре платени работници....!! те -експлоататорите искат да се свиват и да намаляват печалбите си......!ъхъ!

Ей как не се сетихме, всички работодатели милеят за персонала си, тц тц.. Колкото повече печалба имат и оп всички заплати се вдигат. ;)

Аватар

Мнение от SKISA » 04 Дек 2008, 9:42

и аз па как не се сетих ,че работодателите праат нарочно кризи да губят ,за да намаляват заплатите....!!туу къв съм. добре ,че ме подсетихте....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 04 Дек 2008, 9:44

SKISA написа:и аз па как не се сетих ,че работодателите праат нарочно кризи да губят ,за да намаляват заплатите....!!туу къв съм. добре ,че ме подсетихте....

Ох скиса, скисааа...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 04 Дек 2008, 9:50

Аз не съм казал, че работодателите СА Я ИЗМИСЛИЛИ кризата. Много... Наивна теза ми приписваш. Мисля, че отдавна и доста инормация си получил от мен за тая криза, че да създаваш такова впечатление за мене...

Но явно се възползват, поне много от тях.
Не съм казал, че всички, но:
Що не земе някой работодател да каже: има криза, обикновенните хора ше обеднеят, ше има инфлация, дай ше дигнеме малко заплатите, ем хората да са доволни и да работят по - добре, ем да се поддържат горе долу, имат нужда в момента? Тва са хора, не са банкови сметки. Ше затегнеме малко работата, ше спасиме хората в труден момент?

Принципа на това, което се случва, си е чисто изнудване...
Има криза, хаааайде... Ше спасиме фирмата като ви намалиме заплатите по 200 лева.
И то на кой? На обикновенния бачкер, дето и без тва добре сме го прецакали, а и той нема механизъм да се защити...
Кво искаш да направя? Публична похвала?

Аватар

Мнение от SKISA » 04 Дек 2008, 9:53

е то принципа е при криза да се харчи повече за заплати!!!??? нема що! чух ,че в крайслер,форд и там разни щели да си продадат самолетите ,да затегнат коланите и отгоре-може и да е прах в очите ма така чух....!
а тва при криза да дигаш заплати и да земе даже да назначиш нови хора,вместо да освободиш нема нормален човек на света да го направи. как ли пък не...!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 04 Дек 2008, 10:05

Уфффф.... По некой път ме караш ти се чудя на икономическата мисъл :mhihi:

Слушай приятел, къв е простия принцип.
Намаляват заплатите не в банките, които са реално засегнатите от удара.
Сред шивачите. Що? Хората няма да спрат да носят евтини дрехи. Сред строителите? Що? Строителството в градовете няма да спре, а започва и крупно пътно строителство.

Аз ще ти кажа що.
Щото са прости, обикновени хорица. Щото не знаят как да се защитят. Щото много от тях са подписали договор за по - малко, отколкото реално получават.

И НАЙ - ВЕЧЕ, ЗАЩОТО АКО ИСКАТ, МОГАТ ДА СИ ХОДЯТ!
Десетки хиляди ще излезат на пазара на труда... Ше са наредят на опашка . В момента работите ги диктува работодателят. Казва криза, и толкоз.

ПП. И мисля, че ти обясних, как това ще задълбае банковата криза. Работниците ще си теглят влогчетата. Потокът пари от работодатели ще намалее... Хората плащат и КРЕДИТИ. И къде отиваме? И сега положението е тежко.

ППП. Само не можах да разбера ти къде се откри в цялата работа? Ти си работодател колкото аз в отделите си на старите работи или колкото жената. На какво си работодател? На продавач в железария? Защо го вземаш толкоз навътре? Аз наричам експлоататори ЕКСПЛОАТАТОРИТЕ, ти къде се откри :) Да не намалявате и вие заплатите заради кризата :mhihi:
Никоя фирма не се крепи от 50-те или 100 те лева повече в заплатата на работника. С тях някой може само да обърка на всички работата за да си оправи краткосрочно печалбата.

Поздрави!

Аватар

Мнение от SKISA » 04 Дек 2008, 10:13

аз не се припознавам като работодател. говоря принципно. ако жена ми ми е работник у магазина-начи съм работодател.
идеята наистина е проста и ако има нужда от работници ,а няма достатъчно на пазара-заплатите ше растат. ако има достатъчно ше падат. никой не дига заплати или да ти сваля ,щото е така....!! има си принципи и икономическа логика. ако си ми работник няма да ти дигна заплатата,щото ти се яде повече или щото си по-дебел ,а щото ми трябваш ,а друг е трудно да намера с тая квалификация....!! и за нищо друго нема да ти я дигна! само ако видя ,че има опасност да си биеш камшика,а аз имам работа да върша с тебе и да изкарвам....!тва е принципа

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 04 Дек 2008, 10:19

Тъй е бате, ама аз не искам да вдигате заплатите, щото "има криза".
Нали се сещаш, че кризата чак накрая ше удари дрехите и храните, а строителството... Там кризата е съвсем друга.

Искам да се спре със селската простотия веднага щом чуем нещо, първо да го отнасят "обикновенните" хорица, с причина или без.
Туй е крайно безотговорна позиция.

КАТО ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА ДА Я ИМА Е, ЧЕ РАБОТНИЦИТЕ СА БЕЗ ЗАЩИТА.

Оттам най - лесно се КРАДЕ, приятелю. Нема друга причина.

Ако има една комисия или организация, която да държи изкъсо работодателите... нема тъй да си играят.

А ти помисли, седни и изчисли едновременно какво ще стане с финансите на страната и икономиката, като на 200-300 000 човека им намалят заплатите с по 100-200 лв.
Колко пари ще загубят банките.
Колко икономиката.
И как тея хора ще си плащат кредитите...

И... какво следва от това....

Аватар

Мнение от SKISA » 04 Дек 2008, 10:28

аз заплати не давам. т.е. давам ,ма не мои пари ,а на шефа. мойте шофери зимат най-голамите заплати в региона ,а и за софия са им настина високи. и е бой кой да дойде при нас,а не да избега. и е не щото имаме синдикат. ако не им е изгодно ше идат другаде ,ше работят там най-добрите и оня ше печели повече....!! а ако не влизат достатъчно средства в бюджета ,който управляваме ше дигна заплатите ,ма друг път. и ако намалее работата,както и става в момента -няма да има вдигане,а ше има съкращения. тва е принципа и никой синдикат не може да ме накара да правя нещо-различно от икономическата логика. спада строителството,спадат покупките,спада возенето и от там и работата ,и от там и броя на работниците или заплатите. тва е принципа. и като стигне до дъното -фалира и чао. а ако управлява добре и се оправи и си има работата-дори и в намалял обем -излиза от кризата и продължава...!! на шивачките им пада работата-поръчките за ишлеме от европа спадат и от там и работата,печалбата и заплатите или броя на работниците....! туй е връзката......

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 04 Дек 2008, 10:32

D3BEP написа:А ти помисли, седни и изчисли едновременно какво ще стане с финансите на страната и икономиката, като на 200-300 000 човека им намалят заплатите с по 100-200 лв.
Колко пари ще загубят банките.
Колко икономиката.
И как тея хора ще си плащат кредитите...

И... какво следва от това....

Кво губи банката като, примерно на дадена фирма сметките са в банка Х, на работниците, на който същата фирма плаща заплатите, сметките пак са в банка Х, нищо не губи?

За кредитите, сорриии! А за стройтелството да не говорим, че не е следствие пак на "световната" криза, просто така няма накъде вече, и идва най лесно, криза е !

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 04 Дек 2008, 10:38

Ами не, не е вярно за падналите поръчки(чувал съм я тая глупост), без да говорим, че поръчките там са за години напред. Едното шивашко предприятие, което намали заплатите, си купува нова база да се разширява. Плюс това ако им падаха поръчките те ще съкращават, няма да намалят заплатите. Ай да не говоря повече.

Само да питам...
Що като има криза накрая кат дойдат от БТК или ЕВН не им кажете:

- Пичове! Момента е труден. Ние пак ше ползваме услугата ви, пак толкоз, че даже и повече, ама ше ви платиме наполовина. Щото има криза. Като излезем от кризата, пак ше платиме нормално!

Или да идеш на бензиностанцията и да кажеш:
- Бармана! Сипи 100 литра, ама по 80 стинки, щото е криза, а и без тва на вас добива на литър ви излиза 10 стинки и пак сте на далавера.

Кажи го ве бате... Истина е.. На БТК услугата им е почти безплатна като себестойност, нефтът всъщност е евтина суровина...

Нема да го направиш. Що? Щото са силни бате. Щото 15 минути след това ще си без ток, а малко по - късно ще дойдат и едни едри момчета, прославени икономисти, които ше те убедят, че всъщност няма криза.

И става само срещу работниците. Веднага, при първия сигнал.
Що? Щото МОЖЕ бате. Щото е лесно. Щото ходи докажи има ли или няма причина... На. докажи го?

Е тва е простотията. От тея пари зависи живота на хората, а няма защита. Защитатае за ЕВН, Газификация, работодателя, всеки друг... Само за робите нема кой да се погрижи.
Когато е възможно, ше им намалиме дажбата, че се оядоха

Поздрави!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата