Акциз - защо съществува?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 15 Окт 2008, 19:01

Penchev написа:Значи за каквото е угодно на държавата може да казва "този автомобил е на/над 10 години, има 100% увехтяване" а за друго да се таксува като луксозна стока и да се съдират 100 кожи :evil: :evil: :evil:

Моето решение е следното : така или иначе следващият мой (живот и здраве) автомобил ще е с мощност 250 KW та не само няма да видят акциз ,ами и стотинка данък ,защото ще си плащам Немски такъв там ... а сега да видим кой колко е голям мама ви **** нещастна :ranting: :maad: :bang: :comp:

Нищо не заслужава тая скапана държава ,аз разбирам самите държавници да се мъчеха да оправят нещата та човек да бъде точен ама сега :arrow: :mhihi:

Георги Пенчев

Да бе дееба, гледай как ни принуждават да плащаме данъци в друга държава пък да караме тука... Аз до скоро се чудех що толкова коли с чужди регистрации се появиха в БГ...
Приемат закони с гъзовете си деба и тиквениците...

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 15 Окт 2008, 19:08

^ Съжалявам за което ,но първо и най-основното нещо което всеки гледа се нарича "себе си" :confused: Аз смятам ,че по този начин ни правят на пълни маймуни и веднага се търси вариант за спасение ...
Знам ,че не е редно да изтичат средства ей така навън ,но 9000 евро за кациз няма да дам на тая държава :evil:

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 15 Окт 2008, 19:37

Това имах предвид. Вместо всеки, който иска мощ да си плати разумен акциз и парите да остават тук ние се чудиме как да изиграем системата и обикновенно парите отиват в друга държава...

Дали навсякъде в ЕС е такъв акциза? Запознати има ли?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Акциз - защо съществува?

Мнение от bum_bum » 15 Окт 2008, 19:40

ja написа:..Акциза според мен се налага, когато държавата трябва да защити собствено производство или да наложи някакво ограничение на пазара на вносни стоки. България обаче не произвежда коли следователно няма какво да защитават...

Освен това по дефиниция акциз се налага за вредни за здравето, морала или лусозни стоки. По тоя смисъл е преценено, че кола над 163 коня е луксозна, съответно се облага с акциз.
Изображение

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 15 Окт 2008, 19:44

ja написа:Това имах предвид. Вместо всеки, който иска мощ да си плати разумен акциз и парите да остават тук ние се чудиме как да изиграем системата и обикновенно парите отиват в друга държава...

Не , просто там няма акциз за стари возила ;) Акциз е имало в Полша,Унгария и другите които се присъединиха на предния транж преди Булгаристан ,но след това остана само в спомените на хората ...

Те трябва да ни заплашат вече с адски глоби по този въпрос ,защото това не е законно по ЕС директивите :!:

Георги Пенчев
Изображение

Летящия холандец
Аватар
Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.

Мнение от ///Явор » 15 Окт 2008, 19:46

то ако имаш мерак,все ми се струва ,че акциза не спира ;)
Изображение
С ЧАТ НА Л.С. НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА Работно време 10:00-18:00 тел:0887616782

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мел

Мнение от ///vlado » 15 Окт 2008, 19:49

Юзър написа:то ако имаш мерак,все ми се струва ,че акциза не спира ;)

спира,спира ... маа нема кой да гушка ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 15 Окт 2008, 19:51

Penchev написа:
ja написа:Това имах предвид. Вместо всеки, който иска мощ да си плати разумен акциз и парите да остават тук ние се чудиме как да изиграем системата и обикновенно парите отиват в друга държава...

Не , просто там няма акциз за стари возила ;) Акциз е имало в Полша,Унгария и другите които се присъединиха на предния транж преди Булгаристан ,но след това остана само в спомените на хората ...

Те трябва да ни заплашат вече с адски глоби по този въпрос ,защото това не е законно по ЕС директивите :!:

Георги Пенчев

Има надежда значи :)

Ами аз не знам врътки :) Иска ми се да купя и да карам :)

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 15 Окт 2008, 19:57

Прав си и ти :roll: Но веднага човек си прави сметката че с тия 18 бона ще си свърши куп друга работа :confused:
Аз не съм най-богатия да им ги давам , хора дето не си знаят възможностите карат на Немски табели и минават метър , аз ли да скачам

Георги Пенчев
Изображение

Летящия холандец
Аватар
Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.

Мнение от ///Явор » 15 Окт 2008, 20:21

бе то е малко като:що да сипвам 98,кат ми гори 9 метан,ама айде :mhihi:
Изображение
С ЧАТ НА Л.С. НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА Работно време 10:00-18:00 тел:0887616782

Аватар
Кара: акцизни М-паркети от острова
Мечтае да кара: много неща

Мнение от ///MapTo » 15 Окт 2008, 20:28

Юзър написа:бе то е малко като:що да сипвам 98,кат ми гори 9 метан,ама айде :mhihi:

Бат Яворе,Жоро е прав в това отношение...съпоставката ти не е правилна,защотоо между това да платя 30 бона акциз на държавата и това да карам на алтернативно гориво няма нищо общо ;)
Изображение
Изображение
PeReZ: Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 15 Окт 2008, 20:39

Юзър написа:бе то е малко като:що да сипвам 98,кат ми гори 9 метан,ама айде :mhihi:

За кола струваща 100 000 лева , и 400 к.с. акциза излиза около 18% от цената, а за кола струваща 30 000 лева и пак 400 к.с. акциза излиза 60%.

За скъпите коли е тъпо да бегаш от някакви си 18 бимберици ама за ценовия клас, който аз мога да си позволя си е направо пладнешки обир :)

Аватар
Кара: e34, e36

Мнение от Kristopher » 16 Окт 2008, 0:55

а за кола струваща 4800 лева и акциз 12600 лева е най-гадно
Изображение
Компютърна диагностика на BMW след 1993 година - безплатна
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от uviolet » 17 Окт 2008, 15:54

vicho написа:
Gosho.p написа:Като четеш много книги ставаш начетен, а не умен ;) :mhihi: :mhihi: :mhihi: Аз също имам мнение по въпроса ... не може да няма акциз ... но щом има нека бъде по нормален в рамките на 2-3 лева :mhihi: :mhihi: :mhihi: .. и защо подяволите зависи от кубатурата ??? по нормално щеше да бъде ако се определя от масата на МПС-то мадафака ... :help:

тука си в грешка, зависи от не от кубатурата, а от конските сили :P , не, че пак не е безсмислено ама ... :confused:

:help: най-точно зависи от киловатите. не пишете глупости, че вече ме срам :mhihi:

Акцизната ставка за употребяваните автомобили е, както следва:
1. за автомобили с мощност на двигателя над 120 kW до 150 kW по системата DIN - 35 лв. за 1 kW;
2. за автомобили с мощност на двигателя над 150 kW по системата DIN - 60 лв. за 1 kW;
3. за автомобили с мощност на двигателя над 126 kW до 157,5 kW по системата SAE - 33,33 лв. за 1 kW;
4. за автомобили с мощност на двигателя над 157,5 kW по системата SAE - 57,14 лв. за 1 kW.

Акцизната ставка за новите автомобили е:
1. седемстотин лева + 90 лв. за 1 kW за разликата над 120 kW по системата DIN;
2. седемстотин лева + 85,71 лв. за 1 kW за разликата над 126 kW по системата SAE.

“Нов автомобил” е автомобил, за който към датата на внасяне е налице едно от следните условия:
а) не са изминали повече от 6 месеца от датата на първата му регистрация (включително в чужбина), или б) е изминал не повече от 6000 км
BMW forever

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 17 Окт 2008, 16:55

uviolet написа: ...б) е изминал не повече от 6000 км

Това как се доказва?

Сега като посмятах малко с тези данни, за нов автомобил примерно 400 к.с. разликата в акциза със стар толкова к.с. е около 3000 лева, което по никакъв начин не е облекчение...

Фактически тоя закон изобщо няма за цел да те кара да купиш нова кола вместо стара...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата