Желание за емиграция, къде и защо?
Модератор: Общи модератори
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Re: Желание за емиграция, къде и защо?
Mini написа:Колега, би ли споделил кои са важните за теб негативи/позитиви? Не мога да разбера защо у българина битува мнението, че тук е раят на земята?
Във всякакви класации и навсякъде в електронните медии Канада и Австралия са в челните места. Никога не съм ходил, но винаги ми е било интересно каква е реалността. Както се и вижда от някои мнения тук, други в други форуми и лични драми разказани от хора, които са били или още са си там не е баш такъв рай, какъвто го изкарват.
На мен са ми важни:
- добро здравеопазване...по-скоро по-добро от в България. Чакане с часове пред спешен, взимане на час за нормален преглед за няколко дена/седмици напред, плащане на луди пари, даже и да си осигурен или със съответната застраховка за мен лично са далеч от представите ми за добро здравеопазване.
- ниска или нулева престъпност - 2006-а бях на бригада в щатско. Claremont, NH. Честичко ходехме и до Вермонт. Много ми хареса как повсеместно никой не си заключваше колите и къщите. Впоследствие се оказа, че двата щата са с най-ниска престъпност в цяло US.
- без индуси, пакита, афганистанци, бежанци и всякакви чалмари и аборигени, включително и всякакви негЕри

- добра инфраструктура и евтин публичен транспорт - и пак, по-добър от този в България. Който е бил в едно умряло UK знае колко "приятни" са цените на месечните карти, какъв "кеф" е в автобусите/метрото и колко "навреме" се движат

- хубаво време/добър климат - без сняг и -20 градуса през зимата, без да качва над +25 градуса лятото, без много валежи, без сутрин 2 градуса, следобяд 22 и без никакви бури, урагани и т.н. Не съм намерил още място с подобен климат.
- нормални, разбирай ненадути цени на стоки и услуги.
- нормални заплати, да кажем, като в София.
US и CAN поне за мен не се вписват в горната картинка.
alx написа:застраховката ми плати останалите $1425...
Колко е подобна застраховка в щатско, ако не е тайна?
madafaka_donkele написа:...
Както колегите по-горе казаха , пращат щото не може хората да живеят с 200 лева пенсия. Щото примерно имаш семейство с 2 деца и не можеш да ги вземеш да живеят при тебе на тоя етап. Примерно.
Това за зъбите не виждам смисъл да го коментираме , имам познати в щатите, които казват че американците отскачат до Мексико да си ги правят , в пъти им е по-евтино ( ясно е че не всичко но все пак има такива случаи)
За пример за здравеопазването , на мой добър приятел (който е в Канада) дядо му имапе проблеми , взеха го в Канада направиха му операцията прибра си се човека жив и здрав си е и до този ден. Пък като го знам моя човек не е цъфнал и вързал и забогатял там.
Ясно, е че там не е рай, ясно е че като отиде там човек няма всичко да е цветя и рози. Но да чета как някой се оплаква колко е скапано там и как не ставало ми е направо смешно. Тоест видите ли много е скапано ама аз съм там от години и нямам никакво намерение да се прибера на БГ.

- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
alx написа:magareto_yori написа:На мен ми е непонятно,що емиграцията се свързва винаги с пари
ми.. не е... емиграцията се свързва с разширяването на избора на човек. а това, че парите често улесняват този процес- факт.
аз винаги съм казвал, че основната полза на парите не е, че си купуваш неща а че ти дават повече избор в живота. от там дали имаш достатъчно акъл да се възползваш от това или не- въпрос на личност. затова и много хора като се видят изведнъж с пари и почват да правят глупости.
Явно четем различни теми с теб

И пак да питам,колко струва глътка чист въздух в столицата примерно
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
magareto_yori написа:alx написа:magareto_yori написа:На мен ми е непонятно,що емиграцията се свързва винаги с пари
ми.. не е... емиграцията се свързва с разширяването на избора на човек. а това, че парите често улесняват този процес- факт.
аз винаги съм казвал, че основната полза на парите не е, че си купуваш неща а че ти дават повече избор в живота. от там дали имаш достатъчно акъл да се възползваш от това или не- въпрос на личност. затова и много хора като се видят изведнъж с пари и почват да правят глупости.
Явно четем различни теми с тебЩото основното мнение е,че ако изкарваш добри пари в България е супер. Съотвеотно,ако не изкарваш бягаш навън. Аз също мисля ,че това е грешно схващане,но ако си мераклия пусни една анкета и виж резултата
![]()
И пак да питам,колко струва глътка чист въздух в столицата примерно
Напълно съм съгласен с вас. Освен туризма, има две причини, по които човек си купува самолетен билет и това са: гурбет и емиграция. Струва ми се че понякога някои хора бъркат тези две неща, а те нямат нищо общо ! Едно е човек да не му стигат кинтите и да е преценил, че трябва да си бие камшика, за да изкарва повечко пари в чужбина. Съвсем друго нещо е човек да реши да стане гражданин да друга държава.
Чак смешно ми става понякога, когато някъде водя разговор с хора, които уж имат намерението да емигрират. Идва ред да споменем Канада, Австралия или друга държава малко по-далеч от Европа, и все от някъде ще чуя: "

alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Ами не се знае ,знае ли се..Grozdanoff написа: чуя: "уу ама то много далече от България", добре де ако ставаш гражданин на тази държава какво значение има, няма няма 5пъти годишно да се връщаш до България ? Някои хора просто бъркат гурбета с емиграцията...оттам идва и казуса за парите и България
Понякога просто ти се налага да се прибереш,при това "вчера".За разликата между гурбет и емиграция пак съм съгласен,но факторът пари почти никога не е без значение. Дори човек,който печели висока заплата тук,но доходът му е силнозависим от дадена фирма/работа/бизнес ,може да ги пожертва тези неща и да отиде в държава ,където каквото и да се случи -да останеш без работа или да я смениш,да се разболееш и т.н.-пак минималният доход е достатъчно висок за човешки начин на живот.Иначе природа, слънце въздух и гледки си има и в Африка и в Тибет,ама ..нали

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Аз само не разбрах колко в числово изражение трябва да е великия доход "като в София", който е мерилото за емиграция или не, за който вече няколко пъти се споменава... Според една друга тема 2000лв бяха нищо за сам човек, други гледали с 2000лв семейство с 2 деца... Та затова да попитам кандидат-емигрантите каква е заветната цифра?
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
dextuar написа:Аз само не разбрах колко в числово изражение трябва да е великия доход "като в София", който е мерилото за емиграция или не, за който вече няколко пъти се споменава... Според една друга тема 2000лв бяха нищо за сам човек, други гледали с 2000 семейство с 2 деца... Та затова да попитам от кандидат емигрантите каква е заветната цифра?
Единиците да са същите. Тук ако взимаш чисто 2000 лева, в щатско да са 2000 долара, в UK 2000 паунда, в Германия 2000 евра.... за Япония, Индия и подобните не вАжи

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
madafaka_donkele написа:Единиците да са същите. Тук ако взимаш чисто 2000 лева, в щатско да са 2000 долара, в UK 2000 паунда, в Германия 2000 евра.... за Япония, Индия и подобните не вАжи
$2000 на месец в щатите идват малко малко

Или поне така беше, 'га бЕх там... Сега Тръмп може пак да им направи безина 20 стотинки, тока 5 стотинки, парното 10 лв, безплатни карти за море... Опа, това май беше от темата за соц-а

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
madafaka_donkele написа:dextuar написа:Аз само не разбрах колко в числово изражение трябва да е великия доход "като в София", който е мерилото за емиграция или не, за който вече няколко пъти се споменава... Според една друга тема 2000лв бяха нищо за сам човек, други гледали с 2000 семейство с 2 деца... Та затова да попитам от кандидат емигрантите каква е заветната цифра?
Единиците да са същите. Тук ако взимаш чисто 2000 лева, в щатско да са 2000 долара, в UK 2000 паунда, в Германия 2000 евра.... за Япония, Индия и подобните не вАжи
Да ама това както чистач-хигиенист или доставчик на пици ?

alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Това е доста погрешна формула с директното приравняване на единиците валута.
Ако пиеш,пушиш,искаш да караш мощна кола и да живееш в хубаво жилище-загазил си го.Тук с 2 бона ще изкарваш по-дълго време ,слугувайки си на мераците/пороците.
Ако си пестелив и скромен- с 2000 еур може да ти е много по-добре отколкото тук с 2000 лв.
Ако пиеш,пушиш,искаш да караш мощна кола и да живееш в хубаво жилище-загазил си го.Тук с 2 бона ще изкарваш по-дълго време ,слугувайки си на мераците/пороците.
Ако си пестелив и скромен- с 2000 еур може да ти е много по-добре отколкото тук с 2000 лв.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Хубаво, 2000 долара са малко, 2000 евра пак. А не е ли важно и кво работиш да го ева? Щото чистач, общак и подобните, ако взимат 2000 евра/доларес на месец ще ударят г*за в тавана. Ама не го удрят, щото няма такива заплати. Другото, което е - 2000 евра дали са с еднаква тежест в Мюнхен да кажем и в град зубенхауцерзрад? Или 2000 долара в LA и Wyoming? Май има разлика и къде живееш 

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Желание за емиграция, къде и защо?
Въпроса беше по-скоро, ако е само за парите, за каква сума, взимана в БГ/както се подразбира София, въпреки че аз не съм съгласен/ не бихте емигрирали? Аз лично, с 4.5к лева и нагоре заплата в БГ, никога не бих емигрирал, ако ще и 10к евро да ми дават в Германия. Говорим само за пари, да не се намеси някой романтик сега да разправя за важните неща в живота.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
madafaka_donkele написа:Или 2000 долара в LA и Wyoming? Май има разлика и къде живееш
Май има, ама не чак толкова. Бензинът си е все $4

Има разлика ако изплащаш ипотека, примерно...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Аз лятото на бригадата с две работи изкарвах по 1000$ на седмица, като не се изискваха кой знае какви познания. На втората ми работа бях подръжка в едно кондо и другия и единствен пичага, който си работеше там(бивш снайперист бла бла) чека му на седмица беше 2к+. Получаваше пълно здравно осигуряване(което имат богатите(той така ми е разправял)) и дори не знаеше защо. Просто мениджъра на кондото, един 70+ годишен дядка е пич и се грижеше да сме добре. Отделно пък си и доработваше допълнително от боядисване и правене на ремонти по апартаментите като го викат.
Беше си купил една нова импала ако не се лъжа, каза че щял предватирелно да си я изплати. Добре си живееше човека. Ама документи да имаш..
Беше си купил една нова импала ако не се лъжа, каза че щял предватирелно да си я изплати. Добре си живееше човека. Ама документи да имаш..
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
madafaka_donkele написа:dextuar написа:Аз само не разбрах колко в числово изражение трябва да е великия доход "като в София", който е мерилото за емиграция или не, за който вече няколко пъти се споменава... Според една друга тема 2000лв бяха нищо за сам човек, други гледали с 2000 семейство с 2 деца... Та затова да попитам от кандидат емигрантите каква е заветната цифра?
Единствено мога да те насоча за климата. Примерно в Канарските острови е точно така както го търсиш. Зимата денем е 19-20, лято 27. Разликата между зимна средна и лятна средна трмпература е 7 градуса.