Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Borymeckata написа:има някакъв санитарен контрол

По-як виц не бях чувал скоро. Санитарния контрол се свежда до напълване на торбичката и уверение, че никой от клиентите няма да умре от помиите с които го тъпчат. Прането на месото във веригите с препарати за да изглежда свежо е отколешен факт. Освен това мине не мине и все някой намери нещо вътре. На първо четене се сещам за червеите в телешкото, иглите за тумблиране във филето и тенията в агнешкия комплект. Маринованите меса никога не се продават в тоя вид за да се улесни клиента, а да се прикрие вида в който никой нормален човек на планетата не би ги ял.
Това е едната страна на медала. Другата е, че животните от които е добито месото не са гледани по начин, който да осигури добро качество на месото им. Дори да оставим на страна моралния въпрос дали е редно животните да се отглеждат при подобни условия остава факта, че това месо е претъпкано с антибиотици (за да се поддържат по някакъв начин живи животните докато стане време за клане, иначе не биха оживяли) и хормони за да се гарантира бързия растеж и съответно да се постигне желаната цена. Да не говорим за храната с която се хранят самите те.
Бабите в никой случай не са вариант. Нито за месо, нито за зеленчуци или каквото и да е било друго. Истинското месо е на друго място ама масовия юзър като чуе 30лв за пиле, 15-18лв за кило бут, плешка или котлет и 60ст-1лв за яйце пали е60-тката и изчезва с 200.
С нормален доход избора е или да караш е60 и да ядеш боклуци или караш кола за 2к и ядеш за още толкова на месец. Всеки според приоритетите и разбиранията си.
Иначе винаги безкрайно много ме е учудвал факта как има хора, които сипват винаги 100 октана. Търсят под дърво и камък качествено и гарантирано оригинално масло. Правят разлика между водка Савой и Белуга, а в същото време смятат, че свинското си е свинско, пилешкото пилешко и яйцето яйце..

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
bum_bum написа:Borymeckata написа:има някакъв санитарен контрол
![]()
![]()
![]()
Истинското месо е на друго място ама масовия юзър като чуе 30лв за пиле, 15-18лв за кило бут, плешка или котлет и 60ст-1лв за яйце пали е60-тката и изчезва с 200.
С нормален доход избора е или да караш е60 и да ядеш боклуци или караш кола за 2к и ядеш за още толкова на месец. Всеки според приоритетите и разбиранията си.
Остава да кажеш как и с какво гарантираш или ти гарантират на теб, че като си купиш на тези цени месце, няма да е боклукчаво. На честна дума ли караш, сертификати ли ти показват и защо си мислиш, че не могат да те излъжат и да ти дадат същия боклук?
Отдавна е ясно и на децата, че в България цената на каквото и да е, нищо не значи.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
И отново стигаме до същия въпрос.. винаги хората опитващи се да успокоят съвсеста си (не визирам теб) ми задават този въпрос.
Каква ти е гаранцията, че си налял 100 октана?
Както навсякъде едни неща са подкрепени със съответните сертификати, други можеш да отидеш видиш и пипнеш на място. А трети (избягвам ги) са “вервай ми”.
Винаги мине било ясно. Но никога не съм разбирал как може някому да е приоритет какво ще си налее в колата, а не в стомаха.
Съжалявам за отклонението несвързано с темата, но винаги като стане въпрос ме глождят тия неща.
Каква ти е гаранцията, че си налял 100 октана?
Както навсякъде едни неща са подкрепени със съответните сертификати, други можеш да отидеш видиш и пипнеш на място. А трети (избягвам ги) са “вервай ми”.
Borymeckata написа:Въпрос на приоритети...![]()
Винаги мине било ясно. Но никога не съм разбирал как може някому да е приоритет какво ще си налее в колата, а не в стомаха.
Съжалявам за отклонението несвързано с темата, но винаги като стане въпрос ме глождят тия неща.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Излиза, че трябва да купувам само скъпо, само защото има някаква теоретична вероятност да не е боклук
или пък да се успокоявам и само убеждавам, че няма какво друго да се направи.

- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
Естествено, че цената не е никаква гаранция за качество, даже напротив, много често си е чист маркетингов трик. Особено в БГ. Дали е "домашно", промишлено или извънземно щом се продава за печалба винаги има условности. Най-сигурно е, когато си го отгледал, засял и откъснал или заколил собственоръчно. Обачи сичките станахме "гражданье" и съответно ше си носим последствията.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
alekangg написа:Излиза, че трябва да купувам само скъпо, само защото има някаква теоретична вероятност да не е боклукили пък да се успокоявам и само убеждавам, че няма какво друго да се направи.
Има и друг начин, вземи си една наденица "македонска" на Леки примерно, после си вземи от Майстори месари, и от чифлик Ливади, и мисля сам ще направиш разликата, вероятно на Леки ще ти е най вкусна, предполагам знаеш защо.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
N.Mihaylovski написа:alekangg написа:Излиза, че трябва да купувам само скъпо, само защото има някаква теоретична вероятност да не е боклукили пък да се успокоявам и само убеждавам, че няма какво друго да се направи.
Има и друг начин, вземи си една наденица "македонска" на Леки примерно, после си вземи от Майстори месари, и от чифлик Ливади, и мисля сам ще направиш разликата, вероятно на Леки ще ти е най вкусна, предполагам знаеш защо.
Доколкото виждам горе се говори за яйца, сурово месо и пилета, ти пробваш ли ги сурови и как разбираш кое колко е качествено, само ако не мирише на белина ли?
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
И на мен ми прави впечатление, как масово в търговските вериги се спекулира, че нещо си е "домашно", "от мазето", "от фермата" и "от мандрата", всичко е "на баба", "на дядо" или на балдъзата, в краен случай - "по оригинална домашна рецепта"... Даже в Лидл има Домашна лютеница, ама ония поне не слагат шарени хартийки или парчета зебло върху капачките на бурканите, та да изглеждат като извадени от селския зимник. Иначе имаха някаква серия "Родна стряха" или нещо подобно... Пълен фейк, на практика.
Даже и под това твърдение не бих се подписал. Ние не гледаме животни, но имаме градина с плодове и зеленчуци. Все с нещо се налага да пръскам, иначе просто не става - няма реколта. Но дори и да изкараме нещо без препарати, пак нямам представа какво има в почвата, във въздуха и във водата, с която поливаме растенията. Същата работа с разни грипове (дето излизат нови всяка година), с радиацията, с шума, с електромагнитните лъчения... Накратко - няма начин да се опазиш от всичко, това е цената на цивилизацията, затова дайте поне да не се притесняваме излишно - да не добавяме и стрес към всички останали вредни влияния около нас...
E34 написа:... Най-сигурно е, когато си го отгледал, засял и откъснал или заколил собственоръчно.
Даже и под това твърдение не бих се подписал. Ние не гледаме животни, но имаме градина с плодове и зеленчуци. Все с нещо се налага да пръскам, иначе просто не става - няма реколта. Но дори и да изкараме нещо без препарати, пак нямам представа какво има в почвата, във въздуха и във водата, с която поливаме растенията. Същата работа с разни грипове (дето излизат нови всяка година), с радиацията, с шума, с електромагнитните лъчения... Накратко - няма начин да се опазиш от всичко, това е цената на цивилизацията, затова дайте поне да не се притесняваме излишно - да не добавяме и стрес към всички останали вредни влияния около нас...
Excellent! Steven is my name!
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
alekangg написа:N.Mihaylovski написа:alekangg написа:Излиза, че трябва да купувам само скъпо, само защото има някаква теоретична вероятност да не е боклукили пък да се успокоявам и само убеждавам, че няма какво друго да се направи.
Доколкото виждам горе се говори за яйца, сурово месо и пилета, ти пробваш ли ги сурови и как разбираш кое колко е качествено, само ако не мирише на белина ли?
Просто дадох пример, най лесният да разбереш каква е разликата, аз правя разлика в яйцата от тези в Била и био яйцата, нямам никакво желание да убеждавам никой в нищо, и не ми се спори.
Borymeckata а сега си представи, че се и пръска по 6 пъти годишно тази храна с какви ли не лайна, после ги дават на животните, който живеят едно върху друго и ги тъпчат с секви неща за да не умрат...
Иво го е написал...
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Borymeckata написа:..."домашно", "от мазето", "от фермата" и "от мандрата", всичко е "на баба", "на дядо" или на балдъзата, в краен случай - "по оригинална домашна рецепта"... ...
Производителите се възползват от невежеството на потребителите използвайки подобни определения, които на практика нямат абсолютна никаква стойност, докато КЗП удобно спи.
Месо, яйца и мляко от пасищно отгледани животни са съвсем друга категория храни, които няма да ги намериш в Лидъл. Има си закони, правилници и наредби урегулиращи тази дейност и не бива да се бърка този продукт с масовката "от мандрата" и от на майната си.
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Кой казва,че в големите търговски вериги месото е нещо си!? Едно нищо е,което се преопакова веднага след изтичане на годността му и така докато се продаде. Може да е и десета употреба. Ето ви една снимка правена лично от мен. Месо с изтекъл срок на годност,което е извадено от старите тарелки и ще се слага в нови. В ляво на снимката се вижда кашон на земята с етикет на него,защото тези с разопакованото месо вече им ги няма етикетите на кашоните както се вижда. А в далечината се вижда още неразопаковано такова. Веригата е Лидл,но го правят всички,така че си правете сметката.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Жената преди много години беше на работа във фабрика за преработка на пилешко месо (Англия). Оттогава каквото и да купи, всичко се измива. Месо с "подправки", готово за BBQ не купувам никога. Отделно и самото месо като месо е едно месо ...
Да се върнем на темата. Моце ли пушена сланина да "изтърпи" без повреди едно пътуване от около 10 дни? Доставка по пощата. Сега времето се застуди (тук нощем си пада под 0С) и искам да знам, има ли риск. В противен случай съм на опашката за 10кг от онази "форумната". Плащам си я с молба, да се разхвърля на 5х2кг и да се пуснат отделни пратки (ако може да не се изпращат всички едновременно и от едно и също място). Дори една да пристигне, пак съм на далавера. Поемам си и транспортните разходи
Да се върнем на темата. Моце ли пушена сланина да "изтърпи" без повреди едно пътуване от около 10 дни? Доставка по пощата. Сега времето се застуди (тук нощем си пада под 0С) и искам да знам, има ли риск. В противен случай съм на опашката за 10кг от онази "форумната". Плащам си я с молба, да се разхвърля на 5х2кг и да се пуснат отделни пратки (ако може да не се изпращат всички едновременно и от едно и също място). Дори една да пристигне, пак съм на далавера. Поемам си и транспортните разходи

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Stoqnov_1979 написа:... Веригата е Лидл,но го правят всички, така че си правете сметката.
Не го вярвам това, няма начин "мениджър Свежест" да допусне такова нещо... Или той беше само за плодовете и зеленчуците?
BMW_POWER написа:... съм на опашката за 10кг от онази "форумната". Плащам си я с молба, да се разхвърля на 5х2кг и да се пуснат отделни пратки (ако може да не се изпращат всички едновременно и от едно и също място). Дори една да пристигне, пак съм на далавера. Поемам си и транспортните разходи
И ти ли, Бруте...

Вие се майтапите, ама оня човечец май ще трябва да работи само за форума. Днес пак ще му звъня да запази поне 20 кила, ако може.
Excellent! Steven is my name!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Стига да не са някакви зверски жеги мисля че нищо и няма на сланината за седмица . Почва да гранясва като стои на топло но това няма да стане за 3-4 дена .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...