Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от ildivvy » 07 Авг 2023, 20:12

vicho написа:
ildivvy написа:Е :shock: ! Ти ми 'такова' сега женския родител! Защо така? И какво общо има пък телефона с копчета (не се използват, нали знаеш) с това за сферичната Земя и цената на фото-волтаика? И защо така те е 'жегнал' телефона с копчета? Нали уж всеки можеше да прави каквото си иска, а не да се съобразява с ... нещо друго?

:bchug:

прекалих "малко" ... :bchug:

Приемам :D ! Дори, ако минеш някой път през Пловдив, ще почерпя аз, в името на добрите отношения във форума :bchug: !
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 07 Авг 2023, 21:21

ildivvy написа:Ще може ли един по-практичен въпрос: Колко ще ми струва горе-доло 'фотоволтаика', за да си направя зареждане в дома?

Около 12 к. лв. цена преди 3 месеца - 10 kW с контролери , инвертори и т.н. - без батерии. Там още 12-20 к. Без батерии зареждаш през деня събота , неделя / когато караш ДВГ :mhihi: /, и имаш към 200 км. за през седмицата . Тука числата са според / зависи , но долу горе дават някакъв ориентир.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 07 Авг 2023, 21:30

ildivvy написа:Ще може ли един по-практичен въпрос: Колко ще ми струва горе-доло 'фотоволтаика', за да си направя зареждане в дома?

Майна, инвестирай си парите в друго. “Един приятел” ти казва.
Токаджийките не са за всеки, който има къде да ги храни, може да си ги позволи.
Ако не, не са за теб. А и скоро на тока ша му дойде цената, седи и гледай.

Темата не е ДВГ vs Ел., а защо “тия” с тоците правят другите на балами щот карат на въглища, нефт, и др.
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 07 Авг 2023, 21:37

Tenata написа:Темата не е ДВГ vs Ел., а защо “тия” с тоците правят другите на балами щот карат на въглища, нефт, и др.

Кои са тия с тоците и как те правят на балама пък тебе :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 07 Авг 2023, 21:42

b_u_b_o написа:
Tenata написа:Темата не е ДВГ vs Ел., а защо “тия” с тоците правят другите на балами щот карат на въглища, нефт, и др.

Кои са тия с тоците и как те правят на балама пък тебе :mhihi:

Прочети 50-80 страници назад :wave:

п.с. Е-йоника си отиде след 6г., сега е ред на Е-коната, това за карачите (не баламите), да си карат на воля.
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 07 Авг 2023, 22:16

adovet написа:https://www.youtube.com/watch?v=jNcKWkDk6LQ

Ти поне зареди ли нещо докато стоя там, че вече съвсем налудничаво започва да ми изглежда тая цялата тема?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 07 Авг 2023, 22:17

Около 1500лв/киловат. В момента правя един ФЕЦ 25кв с продажба на излишъка и толкова ми дават като оферти

Sent from my 2201123G using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 08 Авг 2023, 9:23

Сега някой да сметне колко км с Тесла 3/У трябва да минеш, след които почваш да караш безплатно с такава примерно 10 кВт инсталация, без да се продават излишъци и тн.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 08 Авг 2023, 9:42

Доста, ако сравняваме с цената на битовия ток към момента. Ако сравняваме с ДВГ - може би за 1-3 години, според изминатите километри и слънцегреенето.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 08 Авг 2023, 9:46

Ясно е, че не е "малко", но имам нещо предвид. И да сравнено точно с битовия ток в Бг.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 08 Авг 2023, 10:01

steeN написа:Ясно е, че не е "малко", но имам нещо предвид. И да сравнено точно с битовия ток в Бг.
То ако не продаваш излишъка няма никакъв смисъл от фец

Sent from my 2201123G using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 08 Авг 2023, 10:02

По много груби сметки го изкарвам около 6-700к км, за да се избие разликата между битовия ток и 15000лв за домашна инсталация, която се използва само за зареждане на колата.

Средния ми разход е 16,8kwh/100км, което са около 2.84лв за 100км (приемам цена на тока 0.17ст/квтч, поне толкова ми е усреднената цена досега - зареждам предимно нощем).

Това са 2840лв за 100 000 км, в някаква идеална обстановка, в която можеш да разчиташ на постоянно слънцегреене и никога да не зареждаш на DC станции.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 08 Авг 2023, 10:16

Мерси. Сега изглежда скъпо ако не се продава ток, но като се вземе тенденцията соларните инсталации да се преполвяват като цена на всеки 5 години... сметката става малко по-друга :) След 10 г пада на 2х на цената на бензина за толкова км, ако вземем грубо 8/100.

А аз не мисля, че е толкова невероятно бензина да е 2х след 10 години, дори и не директно, но с всички данъци и тн. Т.е. ще е много трудно да се кара нещо различно от 3крак хибрид, който да харчи 4/100 след 10на години (щото няма как да се преполви разхода на ДВГ за 10 години по друг начин). Т.е. ножицата се затваря страшно бързо.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от M-coupe » 08 Авг 2023, 10:39

steeN написа:но като се вземе тенденцията соларните инсталации да се преполвяват като цена на всеки 5 години...

Искаш да кажеш, че ако сега струва 1500лв/квч то през 2013 цената е била 6000лв/квч ? :shock: Има ли някъде запазена статистика със цената на соларите през годините или просто така си пишеш :lol:
..Bayerische Motoren Werke..
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 08 Авг 2023, 18:31

Да хвърля малко "пепел" в темата. :lol:
https://autobild.bg/%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%ba%d1%81%d1%8a%d0%bd-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bc-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80/?fbclid=IwAR2j3NZiXJ0gBdt8vN8eVb2Gr7gpVx7x_80bXopHH56BjumBPqRXzR0h9j4

Само да кажа, че съм гласувал с "Не, не бих си взел." преди много години, още като се отвори темата.
В момента имам приятели, които дори тук, където бензинът е евтин, карат електрички, без да имат възможност да ги зареждат вкъщи. И са супер доволни.
Другото е, че аз ги харесвам. И то доста. И много съм мислил, дали не съм глупав, че нямам една. Имам си възможност за зареждане в къщата. Пътувам около 40км (за 35минути) до работа и обратно (в едната посока) и просто една такава ще ми върши златна работа.
Да не говорим, че много харесвам instant torque-а им и т.н. И всеки път, като сляза от такава и се кача в моя кола, се чувствам, все едно съм се върнал в средновековието.
Абе, като цяло разбирам ги. И ми е много смешно, как някой хора в темата говорят срещу тях, без да са имали почти никакъв досег. Напротив. Всичко което тук собствениците на електрически коли казват е вярно.
Ама не знам поради каква причина, в момента съм в процес да си сменя двете бензинови атмосферки, за други две бензинови атмосферки. Единственото, което знам е, че няма да са BMW този път. :( То няма с какви. :confused:
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата