Зимни гуми - размисли и страсти.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Re: Зимни гуми - размисли и страсти.

Мнение от Leon » 16 Дек 2013, 8:17

Toto_K написа:Здравейте,
Предварително се извинявам за това, че не успях д аизчета всички теми за гуми във форума, а и всички мения в тази тема. Но имам конкретен спешен въпрос. Имам БМВ е39530Д. Предстои ми дълго пътуване (към 2000 км) с доста багаж. Трябва да си сменя поне задните две гуми. Отпред съм с НОКИАН 216/60 R16. - доста са поизносени, но мисля да изкарат пътуването (Остава да реша дали да ги монтирам отад или да останат отпред). Конкретният въптос, който ме тормози е скледният. Мога ли да взема гуми 205/60 R16 92H, които да сменят скапалите се задни гуми. Най-много ме притеснява индекса за натоварване на новите - 92. Дали ще устиска, защото препоръките на производителя са варират м/у 94 и 96. Няма зашо да се чудите зашо съм се загледал по този размер - намерих нови гуми с този размер на доста по-ниска цена. Интересното е, че ги намерих на място, на което продават гуми втора ръка. Мога ли някак да разбера дали не са някакъв брак, който не е предвиден за пазара?

Другото притеснение е свързано с факта, че производителя не е препоръчал такъв размер гуми. Ширина 205 фигурура само за R15. Но Диаметъра на 205/60 R16 се различава с 1 мм от диаметъра на препоръчания от производителя 225/55R16.

Третия въпрос е мога ли всъщност да джантите си да монтирам 205 или 225 наместо сегашните 215.

Авее бая въпросчета станаха, но ще се радвам, ако и на половината получа отговор.

Бая въпросчета, всичките обсъждани многократно... Можеш да тръгнеш с всякакви гуми, въпросът е какво ще ти се случи по пътя... Ако караш само по магистрали е едно, ако се вреш по планински пътища - друго... Тежка кола с багаж и лоши гуми е чудесна шейна, тръгне ли да се пързаля, само молитва помага. С 205/60/16 няма да имаш проблем, даже мисля, че е един от зимните размери за Е39, само трябва да си внимателен, с мощен мотор си все пак. Товарният индекс има резерв, но ти ще я товариш, а и явно е предназначена за по-леки коли, тоест по-вероятно да стане беля. Като добавим, че са били при втората ръка, много вероятно да са стари... Порови се в сайтовете за гуми, може да се намери евтин вариант като за твоята кола. Или потърси друг вариант да пътуваш спокойно - няма НИЩО по-важно от гумите, те са ти връзката с пътя...
Never mistake motion for action...

Потребител
Аватар

Мнение от Toto_K » 16 Дек 2013, 9:51

Благодаря за бързите отговори. Ще поясня само, че приимуществено ще пътувам по магистрала. Няма да е в магистрала само към края - малко в Сърбия и после в България. И за периода в който ще шофирам не се очакват снеговалежи. А колата ще я понатоваря с багаж, но ще сме само двама, а багажа няма да олово :), но ще си е тежичко за колата. Гумите лесно ще проверя кога са произведени. Но се чудех товароносимостта им да не ми изиграе лоша шега - те са 92 при препоръки за 94-94. А инак гледам да поспестя защото като се прибера ще трябва да продам колата. Пък и гумите, които гледам са 70 евро парчето. По другите места марковите гуми почват от 110.
Като цяло съм доста внимателен шофьор, спазвам ограничения, дистанции и т.н. Имам малко стаж - не е като да съм съвсем новак. Другия вариант е да взема за 140 - 200 евро 4 зимни гуми втора ръка. Но дали ще са по-добри от мойте? Затова си мислех да сменя кривите задни с по-евтини нови. Инак аз също си мисля, че е по-добре новите гуми да сложа отпред, но някоко приятела ми казаха обратното и това породи доста съмнения у мен. А мернах, че и във форума се е разгорля спор по въпроса.

Та така. Ако имате още съвети - с радост ще ги чуя.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 16 Дек 2013, 10:16

Щом ще караш по магистрала слагай новите отпред. Трябва да можеш да спираш като те засече някой например. Но внимавай с газта!
Караш кола с перфектно разпределение на масите, не е Корса, че да слушаш разни "журналисти"...

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 16 Дек 2013, 10:44

Toto_K написа:Благодаря за бързите отговори. Ще поясня само, че приимуществено ще пътувам по магистрала. Няма да е в магистрала само към края - малко в Сърбия и после в България. И за периода в който ще шофирам не се очакват снеговалежи. А колата ще я понатоваря с багаж, но ще сме само двама, а багажа няма да олово :), но ще си е тежичко за колата. Гумите лесно ще проверя кога са произведени. Но се чудех товароносимостта им да не ми изиграе лоша шега - те са 92 при препоръки за 94-94. А инак гледам да поспестя защото като се прибера ще трябва да продам колата. Пък и гумите, които гледам са 70 евро парчето. По другите места марковите гуми почват от 110.
Като цяло съм доста внимателен шофьор, спазвам ограничения, дистанции и т.н. Имам малко стаж - не е като да съм съвсем новак. Другия вариант е да взема за 140 - 200 евро 4 зимни гуми втора ръка. Но дали ще са по-добри от мойте? Затова си мислех да сменя кривите задни с по-евтини нови. Инак аз също си мисля, че е по-добре новите гуми да сложа отпред, но някоко приятела ми казаха обратното и това породи доста съмнения у мен. А мернах, че и във форума се е разгорля спор по въпроса.

Та така. Ако имате още съвети - с радост ще ги чуя.

Ми тука има идеални гуми втора употреба за по 50лв/бр /15ки/ и маса народ кара с такива. А ти като гледам си в някаква "бяла" държава, та едва ли ще правят някакви цигании с гумите. Аз лично съм против гумите 2ра употреба, но много мои познати карат с такива и не съм разбрал някой да е имал проблеми :yes:
Не Мы такие, Жизнь такая

Потребител
Аватар

Мнение от Toto_K » 16 Дек 2013, 15:41

Ами мойте НОКИАН, които са отпред в момента ги взех 2-ра ръка от БГ - 100 лева за двете. И смятам да ме докарат до БГ, нищо че покрай протекторите са се напукали. Днеска ги мерих - имат между 4 и 5 мм грйфер. В средата е 4, към края на гумите е към 4,5 - 5 мм.

Както и да е. Ще опитам да намеря нещо прилично втрора ръка. Макар че тук 2 гуми втора ръка са 70 - 90 евро + 20 за монтажа = 90 - 110 евро общо.

При новите вариантите са следните:

1. Въпросните Continental 205/60 R16 Н92 ML WinterContact TS810 MO (не се разчита добре на снимката) които са за 70 едната, но нови. + 20 за монтаж = 160 евро. Но ме притеснява, че товарния индекс е слаб, а пък ако ги сложа и отпред да им тегне шестака ....

2. Нови нормални (без компроомис с товарния индекс) NOKIAN WRD3 215/60 (такъв размер са ми и предните сега) за 109 евро всяка или общо 250 евро с монтажа.

3. Може и Мишелин А4 225/55 двете с монтажа общо за 284 евро.

Ето така горе долу изглежда финансовата ми "дилема" за това какви гуми да взема, че да се довлека до България и да продам каруцата. Не е като да не мога да взема нови гуми, но инвестицията ми се струва безмислена. Разбира се не искам да си правя неразумни компромиси и със сигурността, затова и така се чудя за новите евтини Continental 205/60 92H. Един приятел сподели, че според него те са най-добрия вариант. Хем са нови, хем не са толкова скъпи. И аз почти се съхласих, ма пустия му товарен индекс някак не мога да го отсвиря с лека ръка, както прави гумажджията и моя приятел.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320 i
Мечтае да кара: Е90 пак бензин

Мнение от ивайло81 » 16 Дек 2013, 19:53

Вземи 4 прилични гуми 2-ра употреба и си тип-топ. Сякаш ще караш с 200-250 км/ч на състезание. А това новите да са отпред...с един приятел в Русе, Опел Вектра предно предаване, с хубави гуми отпред. Как ни тръгна задницата по снега добре, че нямаше коли иначе отнасяхме някоя докато я изправи...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 16 Дек 2013, 23:10

Continental Winter Contact TS810 ще е някаква супер стара гума.
От миналата година 2012 започнаха да произвеждат TS850, аз си взех такива. Не че са лоши гуми, но возят по твърдо от SportContact5...
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

Потребител
Аватар

Мнение от Toto_K » 26 Дек 2013, 12:13

Честита Коледа, колеги. Ползвам случая да благодаря отново за бързите и добронамерени съвети. В крайна сметка купих две чисто нови зимни гуми и ги монтирах отпред, а старите предни отидоха отзад, защото бяха към края на живота си и се притеснявах да не сдадат рязко багажа по време на път. В крайна сметка пътувах безаварийно и пристигнах благополучно.

Потребител
Аватар
Кара: е36 м52б20
Детайли за колата: Портфейл DESTROYER

Мнение от Madman_ » 27 Дек 2013, 15:48

И аз да се включа... Е36 м52б20

Continental TS850 - чисто нови отзад и Lassa на 2 сезона отпред (макар и карани само зимата)...
Макар и за мн кратко да покарах на сняг съм мн доволен - хубаво драпат Конти-тата.

Груба грешка е, че оставих Ласа-та отпред... не, че се държат толкова зле, но на 2-3 пъти усетих недозавиване, което веднага коригирах с презавиване :mhihi: А и АБС-а мн лесно се включва.
Ама така, като слушах гумаджията, а не си сложих Конти-тата отпред. Ще се сменят... човек се учи от грешките си :)

А и другия проблем е, че няма сняг в момента и уж ще си пазя Континентала и току ме прехапе... и покарвам на шейна.

Весели празници на всички! :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 28 Дек 2013, 9:51

А най-добрият вариант е да сложиш 4 нови Конти, да продадеш по-старите и така имаш цял комплект нови гуми в еднакво състояние, което е много важно за нашите коли ;)

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 28 Дек 2013, 18:02

Leon написа:А най-добрият вариант е да сложиш 4 нови Конти, да продадеш по-старите и така имаш цял комплект нови гуми в еднакво състояние, което е много важно за нашите коли ;)

Прав си. Най-добре е 4 зимни гуми с джанти и само въртиш. Да, ама колко хора могат да си го позволят? Каквато и да е, зимната гума е по-добра от всесезонната или от лятната такава. Отделно идва и момента, къде ще се държат през останалото време.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 30 Дек 2013, 22:49

Основната продукция (първо качество) на зимните TS модели идва от завода на Континентал в Португалия, да не се изненадате само ви го казвам.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 01 Яну 2014, 20:09

Честита нова година! Моите са Made in Romania...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60, 2006
Мечтае да кара: Formula
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gari » 19 Яну 2014, 11:37

Leon написа:А най-добрият вариант е да сложиш 4 нови Конти, да продадеш по-старите и така имаш цял комплект нови гуми в еднакво състояние, което е много важно за нашите коли ;)

Съгласен съм с теб. Най-добре е всеки един сезон човек да е с нов комплект гуми. Аз, лично, се ориентирах по тази система и съм много доволен. Освен това, гуми само на няколко хиляди километра се продават много лесно и на много добра цена.
Лошото е, че няма сняг и не мога да кажа впечатления от гумите ми.
Не искам много, искам всичко!

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 19 Яну 2014, 13:07

Е чак пък всеки сезон с нови гуми е малко пресилено.
Аз ги карам по четири сезона и двата комплета, ако са перемиум марка, ако са някава от по ефтините съм забелязал че след втория сезон са пълно дърво особенно зимните.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата