България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от TNT » 18 Апр 2022, 16:22

steeN написа:Не знам как ги правят курсовете сега.
Не се излиза от града, магистрала абсурд :yes: Как се шофира планинско без ритане на спирачки във всеки завой също би било полезно за един нов шофьор. Не знам и какви изисквания има за инструктори, но този на приятелката ми веднъж щеше да ме удари на улица под наклон. Мина 1 метър назад, докато потегли, добре че си спирам по-далече :ok:

Сега кво се получава... някой си изкара курсовете в градче с 1 светофар и нито едно кръгово. Без трафик, разбира се. На трилентов булевард не знае как се престроява. Извънграда никога не е шофирал, магистрала абсурд. После тръгва по междуградския, хване магистралата, влезе У големиУ град и шаш и паника :dunno: На връщане по магистралата го хване дъжд, обере мантинелите. Мила родна картинка.
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 18 Апр 2022, 17:47

steeN написа:Какво толкова очаквате да стане с шофьорските курсове? Аз не разбирам.

Няма да стане сега, но ще се видят резултати след 5-10 години.
За съжаление аз в Плевен съм карал само градско с 40 курса, чат пат виждам учебни коли по извънградското да си се движат, но е много рядко.
Трябват си полигони, гладък асфалт, където пръска вода и като минеш, машината да ти буда задния мост настрани(skid pad?) и да видиш какво става със системи, без системи, със спирачка и т.н.
Гаранция ще е полезно.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 18 Апр 2022, 17:52

Чак толкова е нереалистично. Но един по-дълъг курс, включващ задължително извънградско... е задължително. Магистрала да кажем може да пропуснем, щото в някои райони нямат наблизко. Ако си от Силистра, наблизо няма примерно :dunno:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 18 Апр 2022, 17:58

трябва ли да откриваме топлата вода.
в цял свят проблемът с подготовката на младите водачи е разрешен отдавна.
учиш се сам, с родител/приятел, след това отиваш на изпит, който е достатъчно строг за да не можеш да минеш без да имаш нужните навици за шофиране.

единственото, което се иска е некорумпирана система за издаване на книжки.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 18 Апр 2022, 18:05

Кои родители, тези същите дето са те направили разглезено, безотговорно лайно, щото от всичко има в изобилие и не е нужно да си пънеш г-за за нищо? Щото и те самите да ти кажа са възпитани по абсолютно същия начин от техните родители и тъй до бая години назад.
Аз например твърдя, че в България водачите се държат по-адекватно на пътя из Европа да речем, на друг континент не съм карал. Не казвам, че и ние нямаме неадекватни селяни, орки, опасни, дрогирани, напушени и тн, но като цяло предпочитам да карам в България, отколкото да дремя в който и да е Европейски, "бял" град.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 18 Апр 2022, 18:15

Пичове, нещо се размечтахте! Скидпадове, магистрали, полигони, стотици часове, строги изпити...
Много ме радва ентусиазмът ви, напълно съм съгласен, НО да ви задам един въпрос!
#КОЙ, аджеба, ще го плати всичкото това? :ok:
СъсипАхте цяла индустрия, градена с десетилетия бе, ей, чшалооооу! А ми закачените към нея държавни агенкиики и службички? Хората гладни искате да оставите!
Ганьо и в момента му е скъпо да прати лекето си на курс, където така или иначе основно ще пуши цигари с инсткруктура и ще се надлъгват колко върви джипа на един приятел на един приятел на шефа на тате!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 18 Апр 2022, 18:19

Petrolhead написа:...

Абсолютно. Който не може да мине изпита само с такава помощ да си плати за курс, никой не го спира.
Аз няколко човека така съм обучил. Бг инструкторите ряпа да ядат, друго си е като нямаш никакви предали от твоята страна :lol:

Малко тука... и 100 часа във flight simulator ако искате да има едва ли не :mrgreen:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 18 Апр 2022, 18:23

Ще го плаща този, който иска да кара, естествено. Така или иначе безумната идея ВСЕКИ да има кола най-сетне оттича. Най-сетне някой горе прозря, че е огромна тъпотия това. Автомобилът както се очертава отново ще започва леко, полеко да става нещо, не толкова задължително, та чак даденост. Аз виждам позитиви в това.
Добре възпитани, отговорни деца от една страна и адекватни, сериозни шофьорски курсове само и готово, аз предричам директно едни три четвърти по-малко инциденти на пътя. Само две простички неща.
Никакви рестрикции, глоби, политики няма да ограничат по никой начин безотговорния човек, нито на пътя, нито в живота! В НИТО един аспект!!!!!!!!!
Да сложа и аз малко повече препинателни знаци :mrgreen:
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 18 Апр 2022, 18:35

TNT написа:Сега кво се получава... някой си изкара курсовете в градче с 1 светофар и нито едно кръгово. Без трафик, разбира се.

Повече от 20 години изпитите, а поради това и курсовете, се провеждат само в областните градове.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар

България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от alekangg » 18 Апр 2022, 18:44

streetz написа:
TNT написа:Сега кво се получава... някой си изкара курсовете в градче с 1 светофар и нито едно кръгово. Без трафик, разбира се.

Повече от 20 години изпитите, а поради това и курсовете, се провеждат само в областните градове.
В Силистра има 2 светофара.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Апр 2022, 19:14

ivoaudi написа:Кои родители, тези същите дето са те направили разглезено, безотговорно лайно, щото от всичко има в изобилие и не е нужно да си пънеш г-за за нищо? Щото и те самите да ти кажа са възпитани по абсолютно същия начин от техните родители и тъй до бая години назад.
Аз например твърдя, че в България водачите се държат по-адекватно на пътя из Европа да речем, на друг континент не съм карал. Не казвам, че и ние нямаме неадекватни селяни, орки, опасни, дрогирани, напушени и тн, но като цяло предпочитам да карам в България, отколкото да дремя в който и да е Европейски, "бял" град.

Къде са тия европейски бели градове в които е по-зле? Честно казано от тука до Германия само в Румъния и България са ми свирили, тъпотии може да видиш и в края на Унгария откъм Румъния. Не знам, може да нямам достатъчно наблюдения.

Между другото ИТН и ПП сега са в противоречие относно парите за АПИ. Казах ви аз, че не могат да се разберат как и кой да краде. :mhihi: Договарят...ъъъъ...разпределят 1 млрд. и сега тепе съвет. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 18 Апр 2022, 19:23

Тоя как ще го спрете? С курсове? С проверовъчни изпити?

Друсан дедак :bang: :bang: :bang:

https://www.chernomore.bg/a/10-bulgaria ... to-izdahna
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 18 Апр 2022, 19:38

Top Gun Maverick написа:
ivoaudi написа:.... Не казвам, че и ние нямаме неадекватни селяни, орки, опасни, дрогирани, напушени и тн, но като цяло предпочитам да карам в България, отколкото да дремя в който и да е Европейски, "бял" град.

Къде са тия европейски бели градове в които е по-зле? Честно казано от тука до Германия само в Румъния и България са ми свирили, тъпотии може да видиш и в края на Унгария откъм Румъния. Не знам, може да нямам достатъчно наблюдения.

Все за това свирене се ловите и подобни. Ясно е, че е балкански патент и не го оправдавам. Казвам, че при нас въпреки свиренето и селянията трафикът върви по-добре, не се нижем по кола и четвърт на светофар, не спираме за щяло и нещяло, несравнимо по-рядко излизаме с 30 директно на магистрала и не спираме целия поток съответно на 30км.ч преди да излезем, не сме инфантилни.
Това конкретно, което говориш е възможно най-изразено в Сърбия ако си забелязъл. Е, забележи и друго - точно там трафикът върви и не е инфантилен! Именно така бе София преди доста години и ме кефеше да се придвижвам из тамошните булеварди. Ся се "цивилизова" и да я пресечеш често е събитие. Аз лично понякога забравям за къде съм тръгнал от мотканици, колебания и мислещи по кръстовищата.
Да. Не е съвсем, съвсем по темата, но никак не са малко инцидентите от някой не издържали му нервите от мислители по кръстовищата.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 18 Апр 2022, 19:39

Top Gun Maverick написа:Между другото ДъПъСъ и ПП сега са в противоречие относно парите за АПИ

Така е по-акуратно някакси :mhihi:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Апр 2022, 19:51

vicho написа:Тоя как ще го спрете? С курсове? С проверовъчни изпити?

Друсан дедак :bang: :bang: :bang:

https://www.chernomore.bg/a/10-bulgaria ... to-izdahna

Сега го гледах и не ми е познат да е някой от бившите каращи пияни, които всеки ги знаеше. Обаче забележи, пуснат с подписка, ама разследването и всичко ще се забави защото живеел в чужбина. Как ще е на подписка и същевременно ще си ходи в чужбината? Как да го спрем дядката, като знае че за каране в тоя вид и причиняване на нещо подобно ще лежи, може да се замисли.
Аз не знам как 72 годишен отива да се напафка и сяда да кара, ама... :dunno:
А някъде из тия села преди имаше мобилна камера. Значи ако караше с 40 нямаше да стане това. Може би щеше да я види навреме въпреки дрогата. Пак опираме до скорост, но в комбинация с другото и лошия късмет и преценка на бабата...ето резултата. Сигурно от западните общества е прихванал, че е нормално ей така да си пафнеш за релакс, все пак да разпусне човека, на никому не вреди, почти и на себе си не с тая лека дрога... :ranting:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата