Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
Re: Икономическата криза 2020-2023
Grozdanoff написа:«Северный поток» остановлен на неопределенный срок, объявил «Газпром»
Турбините на северен поток пак са счупени... канадски боклуци са тези турбини! Дано канадците да си свършат работата бързо и този път с правилната документация, която Газпром изисква.
Открили са теч на хидравлично масло в една от компресорните станции. Злите езици говорят за 5000 евро/1000м3 и курс долар - евро до 1:3.
Драго каза, че тези цифри не плашели Европа и Русия ще фалира
Пуканките и те поскъпнаха ...

Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
BMW_POWER написа:Grozdanoff написа:«Северный поток» остановлен на неопределенный срок, объявил «Газпром»
Турбините на северен поток пак са счупени... канадски боклуци са тези турбини! Дано канадците да си свършат работата бързо и този път с правилната документация, която Газпром изисква.
Открили са теч на хидравлично масло в една от компресорните станции. Злите езици говорят за 5000 евро/1000м3 и курс долар - евро до 1:3.
Драго каза, че тези цифри не плашели Европа и Русия ще фалира![]()
Пуканките и те поскъпнаха ...
Аз виждам как, ако Европа продължи със санкциите и "мъченето" на Русия, догодина са я съборили Русия, точно след зимата някъде...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
Колкото повече ми обясняват, че всичко е нормално и проблеми няма, аз толкова повече се плаша. Западна Европа е един консуматор и без резурси, и то най-вече без енергийни ресурси си отива. A ресурсите по някаква случайност не са всичките в САЩ и не могат да се докарат без проблеми до ЕС. В Италия и Англия народът вече излезе по улиците, а още е първа седмица на Септември.
Драго, дивотиите са по националните медии. Който им вярва, да е жив и здрав
Отивам днеска на пазара и заявих на всички, че трябва да продават доматите от $1/кг. Тръгнах си без нищо. Но бях горд и независим. Така им се пада на спекулантите!!!
Драго, дивотиите са по националните медии. Който им вярва, да е жив и здрав

steeN написа:В микроикономика, раздела за ценови контроли.Е.Димитров написа:...
Газовият пазар е форма на олигопол, поради географски ограничения, а също и законите на физиката.
Когато има недостиг в такъв вид пазар, играчът който има свободен капацитет много лесно диктува цените (не този, който има най-голям дял).
На английски този играч се нарича swing producer.
Отивам днеска на пазара и заявих на всички, че трябва да продават доматите от $1/кг. Тръгнах си без нищо. Но бях горд и независим. Така им се пада на спекулантите!!!
Последна промяна BMW_POWER на 03 Сеп 2022, 6:25, променена общо 1 път
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
BMW_POWER написа:Драго, дивотиите са по националните медии. Който им вярва, да е жив и здрав
Аз съм на терен през 80% от времето, въпреки че по форумните стандарти съм офис планктон
Виждам нещата с очите си, не като теб и Нашмърканофф в телеграм
Та пак казвам - ще си говорим след 3 години кой е консуматор и дали хората могат да консумират ресурси за вечеря
Венецуела, африканските икономически гиганти, Иран - все държави с неограничени ресурси и на челните класациите по стандарт на живот, налЕ
За такива като Нашмърканофф е обяснимо да не могат да проумеят, че ресурсите не са най-важните, а това как ги управляваш, но за теб имах по-високи очаквания.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
drago_pavlov написа:BMW_POWER написа:Драго, дивотиите са по националните медии. Който им вярва, да е жив и здрав
Аз съм на терен през 80% от времето, въпреки че по форумните стандарти съм офис планктон![]()
Виждам нещата с очите си, не като теб и Нашмърканофф в телеграм![]()
Та пак казвам - ще си говорим след 3 години кой е консуматор и дали хората могат да консумират ресурси за вечеря![]()
Венецуела, африканските икономически гиганти, Иран - все държави с неограничени ресурси и на челните класациите по стандарт на живот, налЕ![]()
За такива като Нашмърканофф е обяснимо да не могат да проумеят, че ресурсите не са най-важните, а това как ги управляваш, но за теб имах по-високи очаквания.
Висок стандарт, да. Имаха! Защото друг им плащаше сметките. Не знам дали си забелязал, но напоследък нещата малко се промениха. Съгласен съм с управлението на ресурсите. Но трябва да ги имаш. Може да си гениален кормчия, но когато нямаш нищо, какво управляваш?
Кажи конкретни цифри за след 3 години. Ще сложим някакъв нормален диапазон +/- и живот и здраве ще проверим теориите. За мен е по-интересно, кой първи ще иде да лази по колене на Червения площад

Апропо, газът рязко поевтиня, ама гледам, бензинът в Немско пак е минал над 2 евро литъра

И не на последно място, къде видя да давам линкове от Телеграм
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Хората викат "Внимавай, какво си пожелаваш"
Ние от ЕС си пожелахме да спре газта от Русия и ето че спря.
Не виждам причина в момента да се вика срещу спирането на газа от Русия.
Аз съм доволен, най-после тази истерия да спре.
А до края на годината, а до още един месец...
Прас и край!
Ама било някакво "извиване на ръце" от страна на Путин, някакви глупости подобни.
Е как така, те даже се събраха от ЕС и искаха незабавно спиране на газа от Русия, но с някакви компромиси май разрешиха да го ползваме до края на годината (докат си напълним резервоарите).
Путин улесни тази работа, така, че да спрем с тази работа.
Не искахме газ от Русия, не получаваме газ от там, има и други доставчици!
Сега пък чета, че щели да сложат и таван на цените на петрола от там.
Супер, ама защо само от там, да сложат таван на цените на всичкият петрол от всякъде, както и на газа и на електрическият ток.
А до края на годината, а до още един месец...
Прас и край!
Ама било някакво "извиване на ръце" от страна на Путин, някакви глупости подобни.
Е как така, те даже се събраха от ЕС и искаха незабавно спиране на газа от Русия, но с някакви компромиси май разрешиха да го ползваме до края на годината (докат си напълним резервоарите).
Путин улесни тази работа, така, че да спрем с тази работа.
Не искахме газ от Русия, не получаваме газ от там, има и други доставчици!
Сега пък чета, че щели да сложат и таван на цените на петрола от там.
Супер, ама защо само от там, да сложат таван на цените на всичкият петрол от всякъде, както и на газа и на електрическият ток.
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Чета тук разнните мнения и си мисля колко полезно би било да изкараме зимата без руски газ. Тук има едни много силни на приказки мъжаги, които по незнайно каква причина са твърдо убедени, че в съвременната икономика може да функционира без руския газ. Та именно за тах си мисля, че ще е полезно да им дойде студеният душ и да разберат, че не е толкова лесно да се живее без топло зимата и без ток. Да ток, защото имаме един АЕЦ, който съвсем скоро ще се нуждае от планов ремонт(мисля октомври) с части, които могат да дойдат единствено от Русия. Та ако си мислите, че и с ток ще се топлите, помислете малко!
Та аз съм от поколението, което знае много добре играта на думи: За тези, които не знаят това е игра, която казваш една дума и другият трябва да каже друга дума, започваща с последната буква на твоята. Простичка игра и тя е единственото възможно нещо, което можеш да правиш, когато 2 часа нямаш ток, после 2 часа имаш, после 2 часа нямаш и така неизвестно докога. Тъкмо към 2-рия час оставаш без никакви думи с буквата "а" и хоп-светлина. Та въпреки, че сега 2 часа стигат да си заредиш телефона или електронната книга, повярвайте ми няма да ви е приятно! Затова аз знам, че ние трябва да си осигурим газ и ток за зимата, независимо от къде. Работата е там, че освен от Русия, няма от къде. Отвсякъде стана ясно, че азерския не стига, а американците ги мързи даже да ни предложат от скъпите си танкери да ни обезпечат.Толкова и им пука за нас. Та явно ще трябва уроците да се учат пак от грешките, а няма да се включи малко акъла да поработи. Заслужаваме си го! Гласувайте за ППДББСП и вадете старите ватенки от гардеробите да се завивате с тях!
Та аз съм от поколението, което знае много добре играта на думи: За тези, които не знаят това е игра, която казваш една дума и другият трябва да каже друга дума, започваща с последната буква на твоята. Простичка игра и тя е единственото възможно нещо, което можеш да правиш, когато 2 часа нямаш ток, после 2 часа имаш, после 2 часа нямаш и така неизвестно докога. Тъкмо към 2-рия час оставаш без никакви думи с буквата "а" и хоп-светлина. Та въпреки, че сега 2 часа стигат да си заредиш телефона или електронната книга, повярвайте ми няма да ви е приятно! Затова аз знам, че ние трябва да си осигурим газ и ток за зимата, независимо от къде. Работата е там, че освен от Русия, няма от къде. Отвсякъде стана ясно, че азерския не стига, а американците ги мързи даже да ни предложат от скъпите си танкери да ни обезпечат.Толкова и им пука за нас. Та явно ще трябва уроците да се учат пак от грешките, а няма да се включи малко акъла да поработи. Заслужаваме си го! Гласувайте за ППДББСП и вадете старите ватенки от гардеробите да се завивате с тях!
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
BMW_POWER написа: Съгласен съм с управлението на ресурсите. Но трябва да ги имаш. Може да си гениален кормчия, но когато нямаш нищо, какво управляваш?
Когато си гениален кормчия управляваш ресурсите на простите туземци, които не могат сами
Както се случва през последните 50 години с петрола. Всичко навсякъде се добива със западни технологии. Няма нито един преуспяващ ресурсокопач, който да го е направил със собствени технологии...
NGneer4eto написа:Чета тук...
Четеш, ама няма полза като гледам...
Не съм се забавлявал така откакто Нашмърканофф спря да пише
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
С маверика си заплюхме ноември.
Давайте, кога ще е режима на тока, да се приготвям отсега.
Планов ремонт нема, г-н инженер. Има профилактика, която по една случайност вече е започнала. На 6-ти блок, а на 5-ти е приключила.
Па кво общо има аец с газ само у ваще глави е ясно.
Почваме да пишем за газ и изведнъж ооо аец, нема ток... Увод, изложение, заключение се учи някъде 7 клас по спомен.
Давайте, кога ще е режима на тока, да се приготвям отсега.
Планов ремонт нема, г-н инженер. Има профилактика, която по една случайност вече е започнала. На 6-ти блок, а на 5-ти е приключила.
Па кво общо има аец с газ само у ваще глави е ясно.
Почваме да пишем за газ и изведнъж ооо аец, нема ток... Увод, изложение, заключение се учи някъде 7 клас по спомен.
Хм,хм...
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
Е.Димитров написа:Хората викат "Внимавай, какво си пожелаваш"
Димитров, както винаги съм съгласен с теб! Все пак това, че Русия нападна Украйна е много по-важно от европейските проблеми! Не е редно Европа да купува агресорски ресурси, нека сега Русия да си чупи главата! Според мен Европа и особено Западна Европа не трябва купува петрол, газ, стомана, алуминий и никел от Русия, не е редно!!!
пс: Великобритания вече купувала "белгийски" петрол
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Това, което искат да кажат колегите е, че при недостиг на газ, най-лесно и бързо е да се премине на ток! След това, те имат предвид, че и положението с тока не било съвсем 'розово'... Така 'прочитам' аз нещата, без да се правя на техен адвокат!
Иначе, това с налагането на таван на цената на чужда стока и аз не го разбирам, но аз все пак съм с техническо образование и това може би обяснява нещата!
Иначе, това с налагането на таван на цената на чужда стока и аз не го разбирам, но аз все пак съм с техническо образование и това може би обяснява нещата!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
ildivvy написа:Това, което искат да кажат колегите е, че при недостиг на газ, най-лесно и бързо е да се премине на ток! След това, те имат предвид, че и положението с тока не било съвсем 'розово'... Така 'прочитам' аз нещата, без да се правя на техен адвокат!
Въглища ще трябват... По-голямата част от евро енергетиката(както и нашата) са с ТЕЦ-ве. Това за кой-какво искал да налага "таван на цените" е просто смешно, американците имаха друго смешно изявление преди месец или два -искали да наложат таван на петрола
Путин не го интересува кой какви "тавани" иска, за него това не е важно! alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Защо не сложат таван на цената на тока олиото хляба сиренето месото бензина парното доматите краставиците диамантите и новите мерцедеси ...??!!!Това ще е напълно в тон с дивотиите на EUто които ни прилага .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Grozdanoff написа:...
Напомням, че обичате да зацикляте. Нашите ТЕЦ работят с български въглища (и винаги са работили с такива). Не само, че има, ми и на Сърбия ги продаваме. Ако е вярно това, което казваш, това само ще ни повиши приходите от износ на въглища и няма никакво отношение към стабилността на енергийната ни система. И не е голямата част, а по-малко от 40%.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Напомням, че обичате да зацикляте. Нашите ТЕЦ работят с български въглища (и винаги са работили с такива)
Това не е вярно !
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !