Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2020
35
30%
2021
32
28%
2022
14
12%
2023
3
3%
2024
4
3%
2025
3
3%
2026+
24
21%

Общо гласове : 115
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

Мнение от alekangg » 24 Окт 2019, 20:01

bum_bum написа:
alekangg написа:Повечето от купувачите купуват в кеш, не чакат за заеми,

Съмняаам се

Твое право е.
Аз познавам 2 строителя, както и доста познати, които купуват.
В блок с 50 апартамента само двама са били със заем.

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 24 Окт 2019, 22:49

alekangg написа:
bum_bum написа:

Съмняаам се

Твое право е.

Интересно ми е как се вадят 100 000 евро от спестявания.
Аз пък имам приятели в банките, който казват, че раздават яко кредити ;)
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Окт 2019, 0:03

N.Mihaylovski написа:
alekangg написа:
bum_bum написа:

Съмняаам се

Твое право е.

от всичките ми приятели само двама си взеха имотите за кеш- и двамата правят над 10к лева на месец заплати... така, че мисля, че едно 80% от сделките са с ипотека.
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 25 Окт 2019, 1:10

Аз лично познавам само един човек, който прави повече от 10К на месечна заплата в бг-то. И то заплатата му е в Евро. Та той отдавна не инвестира в бг.
Въпросът не е в това, дали имаш кеш или не. Плащаш +100К кеш и ... данъчните идват ...

Сега погледнах цените на двустайните панелки в Гоце Делчев (Емил Марков). В блокът, в който живеех най-евтиния двустаен 2008 в пика беше 75К евро. Сега се предлагат по 66К евро. Аз продадох апартамента по-късно на значително по-ниска цена, но веднага вкарах парите в моргиджа тук и така икономисах яко лихви.

Банките в бг-то не са кръвопийци и лесното връщане на кредити прави пазара луд. Аз мога да върна някаква част от кредита да речем. Вноската не се намалява. Намалява срока. Реша ли да преподпиша с дтуга банка - глоби. Върна ли повече от 10% от кредита на година - глоби....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 25 Окт 2019, 8:26

N.Mihaylovski написа:
alekangg написа:
bum_bum написа:

Съмняаам се

Твое право е.

Това не знам, но и по улиците има доволно количество 25-30 год остригани и татуирани със сериозни автомобили. И не са единици, а масово.

Има много, на които са им дали, или са продали друг имот, нива или нещо друго.

Мой приятел няколко пъти са го отсвирвали, като е казвал на инвеститора, че ще е кредит, макар и частичен. Та точно той след като купи в строящ се блок, се оказа, че само 2 или 3 били с кредити.
Отделно казах за познат инвеститор, та знае кой как му плаща.
Има много хора, които нямат пари за целия имот и го купуват с ясно съзнание, че след 6 или 12 месеца ще го продадат. Това е за строежи на зелено и да повечето успяваха и с печалба, но това ще секне.
За това и брокерите първо питат как ще се плаща и след това другите неща.

Друг случай вече лично видян е с известно лайно от варненския подземен свят. Купува парцел, но беше голяма драма, не може да изкара и половината пари легално и да ги преведе по банков път, добре, че имаше повече собственици и се разбиха парите.
Иначе се движи с джипове, охрани и вади пачки от джобовете си със смях, че това не са пари.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 25 Окт 2019, 9:50

Строителството, особено на зелено, си е баш перачница на пари. На документи се търгува на данъчна оценка, реално останалата част от сумата минава под масата. Хем купувача доволен, че не трябва да доказва откъде е взел/откраднал (европроекти, обществени поръчки, наркотици) и спестява от нотариални такси, хем строителя не плаща данъци.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Потребител
Аватар
Кара: W164/453

Мнение от Комбина » 25 Окт 2019, 10:35

alekangg написа:Това не знам, но и по улиците има доволно количество 25-30 год остригани и татуирани със сериозни автомобили. И не са единици, а масово.

Това е една от необяснимите за мен загадки. Наясно съм, че София е събрала много хора с възможности, тук концентрацията е огромна спрямо останалата част на страната. Особено последните 10г. нещата се промениха драстично.
Но една 30 минутна разходка в час пик и идеалният център на София ме вкарва в много сериозен размисъл. Без да преувеличавам всяка трета кола е на стойност над 150к лева. Ес класи, 7ци, X5,X6,ML и прочие има повече от такситата. Масово се карат от хора между 25 и 40г. Или аз живея в заблуда или всички останали, от къде толкова много народ има толкова много възможности? Как се вадят 100 000 Евро кеш за апартамент, и то масово?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 25 Окт 2019, 13:09

Не мисля, че строителя винаги знае откъде идват парите на купувачите му. Мисля че е наивно да се смята, че 98% от блока е разпродаден кеш :) .

Масово луксозните коли тук са лизингови и/или служебни. Вярно - за да получиш такъв лизинг все пак трябва добър доход, но далеч не е непостижимо, особено ако имаш комплекс за избиване и можеш да се стискаш. Един вече бивш колега си направи фирмичка и веднага скочи от някакво 15 годишно пежо, на 2015 S500 :help:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: м си.

Мнение от Joro17 » 25 Окт 2019, 13:15

Не знам какви са тия познати, които имате сред инвеститорите в строителство на жилищни имоти и техните клиенти.... Работя в отрасъла от над 18г. в една от големите строително - инвестиционни компании на пазара във финансово - счетоводен отдел, та г/д имам поглед. Не съм чул брокерите ни да върнат клиент без собствени пари и огромен процент клиенти купуват с банкови кредити. А иначе пазарът познава и от другия тип. А сега със затягането на нещата със закона за мерките срещу изпиране на пари сделките с пари от джоба още ще намалеят според мен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 25 Окт 2019, 13:27

Комбина написа:
alekangg написа:Това не знам, но и по улиците има доволно количество 25-30 год остригани и татуирани със сериозни автомобили. И не са единици, а масово.

Това е една от необяснимите за мен загадки. Наясно съм, че София е събрала много хора с възможности, тук концентрацията е огромна спрямо останалата част на страната. Особено последните 10г. нещата се промениха драстично.
Но една 30 минутна разходка в час пик и идеалният център на София ме вкарва в много сериозен размисъл. Без да преувеличавам всяка трета кола е на стойност над 150к лева. Ес класи, 7ци, X5,X6,ML и прочие има повече от такситата. Масово се карат от хора между 25 и 40г. Или аз живея в заблуда или всички останали, от къде толкова много народ има толкова много възможности? Как се вадят 100 000 Евро кеш за апартамент, и то масово?

Ами просто се огледай встрани от колите. Прилича ли ти на град в който през 2019-та са потънали почти 1 милиард евра? Сега пак погледни колите. Сещаш се, налЕ? :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 25 Окт 2019, 15:36

3186 написа:Не мисля, че строителя винаги знае откъде идват парите на купувачите му. Мисля че е наивно да се смята, че 98% от блока е разпродаден кеш :) .

Масово луксозните коли тук са лизингови и/или служебни. Вярно - за да получиш такъв лизинг все пак трябва добър доход, но далеч не е непостижимо, особено ако имаш комплекс за избиване и можеш да се стискаш. Един вече бивш колега си направи фирмичка и веднага скочи от някакво 15 годишно пежо, на 2015 S500 :help:

Праиш си фирмичка и готово,а ? Дай да си напраим и ние по една.
От това, че са служебни по-евтини не стават. А пък фирма, която може да си позволи подобни коли или е много преуспяваща /ма то па не мое са всички такива/ или се занимава с нещо съвсем различно. Я бял прах, я нещо друго. Най-вече усвоявнае на пари от обществени поръчки..бум-бум е прав. На кой беше Бугатито ? Вместо да чистиш града си купуваш Бугати... На тая опашка и аз искам да се наредя.
ПП А са служебни
1. Заради ДДС-то
2. Като стане напечено да немаш нищо на твое име
3. Да можеш да прехвърлиш фирмата на некой мангал и да се отървеш.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 25 Окт 2019, 15:55

Моджо написа:
3186 написа:Не мисля, че строителя винаги знае откъде идват парите на купувачите му. Мисля че е наивно да се смята, че 98% от блока е разпродаден кеш :) .

От това, че са служебни по-евтини не стават. А пък фирма, която може да си позволи подобни коли или е много преуспяваща /ма то па не мое са всички такива/ или се занимава с нещо съвсем различно. Я бял прах, я нещо друго. Най-вече усвоявнае на пари от обществени поръчки..бум-бум е прав. На кой беше Бугатито ? Вместо да чистиш града си купуваш Бугати... На тая опашка и аз искам да се наредя.
ПП А са служебни
1. Заради ДДС-то

Остави боклука, как се правят 100 милиона от фирма за превоз на пътници и багаж ? За другия с по-скъпото бугати говоря. Същия освен колите за над 5-10 милиона, има и палат за още толкова. Щото вълка ако има пръст в 10 нелегални бизнеса, Алексиев няма никакъв допир.
Последна промяна BaDxBoY на 25 Окт 2019, 15:58, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 25 Окт 2019, 15:56

Моджо написа:

ПП А са служебни
1. Заради ДДС-то

Изброените 3 точки не са ли достатъчен "бонус", че да си позволи някой скъпа кола? Примера го дадох, заради избиването на комплекси, а не толкова заради самата фирмичка.

За лизинга нищо не каза обаче :yes: Така хората си позволяват постоянно нови коли, с редовни месечни плащания. Дори да имах такава сума нямаше да я набивам в кола, а щях да инвестирам в нещо с добра доходност и да си плащам лизинга. Ние обаче гледаме отстрани и цъкаме с език как така го постигат :lol:

Поста ми беше предимно заради 25-35 годишните mom4eta ot zalite, които най-вероятно не карат собствени коли, обаче се набиват на очи като едва ли не преуспели в живота. Физическите лица с кешови коли (150к+) ги има, но далеч не са толкова много, колега.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 25 Окт 2019, 16:03

Ето казвам ти за лизинга,
Никой с честен начинаещ бизнес, не може си позволи таква кола ако ще лизинга да му е с отрицателна лихва.
Не е ли така ? Се едно аз да си зема с класа - сигурно мога, ама ще си оставя хората без заплати. Ама 1 стинка не съм откраднал.
А тия дето ги споменаваш 25-30 годишните 99% са от криминалния контингент.

ПП. Комшиите дето ги споменавам отвреме навреме имат
1. G класа АМГ
2. Тесла модел С
3. Тесла модел Х
4. БМВ и3
5. М5 е60
Имат и други ама вече не мога да им хвана края кои са техните.
Бах тоа бизнес, бах. Па я се търкалям с една Фабия, верно чисто нова, ама Фабия, нале? Ама те са от "аптекарския" бранш. За съжаление по слухове иначе да съм ги изклюкарил отдавна където трябва.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Фидел Кастро » 25 Окт 2019, 21:14

BaDxBoY написа: Как се правят 100 милиона от фирма за превоз на пътници и багаж ? За другия с по-скъпото бугати говоря. Алексиев

Чел ли си му внимателно биографията на въпросния Алексиев. Например, че е роден в Уругвай. И хората около него кои са и що са. За по-дъртите са достатъчни думите Тексим, Тексимбанк и Найденов. И до момента някои от възрастните шофьори наричат ТИР-овете "тексими". Дано се досещаш, че това са пари на службите, а "Бугатито" просто ги върти.
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата