Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
bum_bum написа:alekangg написа:Повечето от купувачите купуват в кеш, не чакат за заеми,
Съмняаам се
Твое право е.
Аз познавам 2 строителя, както и доста познати, които купуват.
В блок с 50 апартамента само двама са били със заем.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
alekangg написа:bum_bum написа:alekangg написа:Повечето от купувачите купуват в кеш, не чакат за заеми,
Съмняаам се
Твое право е.
Интересно ми е как се вадят 100 000 евро от спестявания.
Аз пък имам приятели в банките, който казват, че раздават яко кредити

Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
N.Mihaylovski написа:alekangg написа:bum_bum написа:alekangg написа:Повечето от купувачите купуват в кеш, не чакат за заеми,
Съмняаам се
Твое право е.
от всичките ми приятели само двама си взеха имотите за кеш- и двамата правят над 10к лева на месец заплати... така, че мисля, че едно 80% от сделките са с ипотека.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Аз лично познавам само един човек, който прави повече от 10К на месечна заплата в бг-то. И то заплатата му е в Евро. Та той отдавна не инвестира в бг.
Въпросът не е в това, дали имаш кеш или не. Плащаш +100К кеш и ... данъчните идват ...
Сега погледнах цените на двустайните панелки в Гоце Делчев (Емил Марков). В блокът, в който живеех най-евтиния двустаен 2008 в пика беше 75К евро. Сега се предлагат по 66К евро. Аз продадох апартамента по-късно на значително по-ниска цена, но веднага вкарах парите в моргиджа тук и така икономисах яко лихви.
Банките в бг-то не са кръвопийци и лесното връщане на кредити прави пазара луд. Аз мога да върна някаква част от кредита да речем. Вноската не се намалява. Намалява срока. Реша ли да преподпиша с дтуга банка - глоби. Върна ли повече от 10% от кредита на година - глоби....
Въпросът не е в това, дали имаш кеш или не. Плащаш +100К кеш и ... данъчните идват ...
Сега погледнах цените на двустайните панелки в Гоце Делчев (Емил Марков). В блокът, в който живеех най-евтиния двустаен 2008 в пика беше 75К евро. Сега се предлагат по 66К евро. Аз продадох апартамента по-късно на значително по-ниска цена, но веднага вкарах парите в моргиджа тук и така икономисах яко лихви.
Банките в бг-то не са кръвопийци и лесното връщане на кредити прави пазара луд. Аз мога да върна някаква част от кредита да речем. Вноската не се намалява. Намалява срока. Реша ли да преподпиша с дтуга банка - глоби. Върна ли повече от 10% от кредита на година - глоби....
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
N.Mihaylovski написа:alekangg написа:bum_bum написа:alekangg написа:Повечето от купувачите купуват в кеш, не чакат за заеми,
Съмняаам се
Твое право е.
Това не знам, но и по улиците има доволно количество 25-30 год остригани и татуирани със сериозни автомобили. И не са единици, а масово.
Има много, на които са им дали, или са продали друг имот, нива или нещо друго.
Мой приятел няколко пъти са го отсвирвали, като е казвал на инвеститора, че ще е кредит, макар и частичен. Та точно той след като купи в строящ се блок, се оказа, че само 2 или 3 били с кредити.
Отделно казах за познат инвеститор, та знае кой как му плаща.
Има много хора, които нямат пари за целия имот и го купуват с ясно съзнание, че след 6 или 12 месеца ще го продадат. Това е за строежи на зелено и да повечето успяваха и с печалба, но това ще секне.
За това и брокерите първо питат как ще се плаща и след това другите неща.
Друг случай вече лично видян е с известно лайно от варненския подземен свят. Купува парцел, но беше голяма драма, не може да изкара и половината пари легално и да ги преведе по банков път, добре, че имаше повече собственици и се разбиха парите.
Иначе се движи с джипове, охрани и вади пачки от джобовете си със смях, че това не са пари.
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Строителството, особено на зелено, си е баш перачница на пари. На документи се търгува на данъчна оценка, реално останалата част от сумата минава под масата. Хем купувача доволен, че не трябва да доказва откъде е взел/откраднал (европроекти, обществени поръчки, наркотици) и спестява от нотариални такси, хем строителя не плаща данъци.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Комбина
- Потребител
-
- Кара: W164/453
alekangg написа:Това не знам, но и по улиците има доволно количество 25-30 год остригани и татуирани със сериозни автомобили. И не са единици, а масово.
Това е една от необяснимите за мен загадки. Наясно съм, че София е събрала много хора с възможности, тук концентрацията е огромна спрямо останалата част на страната. Особено последните 10г. нещата се промениха драстично.
Но една 30 минутна разходка в час пик и идеалният център на София ме вкарва в много сериозен размисъл. Без да преувеличавам всяка трета кола е на стойност над 150к лева. Ес класи, 7ци, X5,X6,ML и прочие има повече от такситата. Масово се карат от хора между 25 и 40г. Или аз живея в заблуда или всички останали, от къде толкова много народ има толкова много възможности? Как се вадят 100 000 Евро кеш за апартамент, и то масово?
Не мисля, че строителя винаги знае откъде идват парите на купувачите му. Мисля че е наивно да се смята, че 98% от блока е разпродаден кеш
.
Масово луксозните коли тук са лизингови и/или служебни. Вярно - за да получиш такъв лизинг все пак трябва добър доход, но далеч не е непостижимо, особено ако имаш комплекс за избиване и можеш да се стискаш. Един вече бивш колега си направи фирмичка и веднага скочи от някакво 15 годишно пежо, на 2015 S500

Масово луксозните коли тук са лизингови и/или служебни. Вярно - за да получиш такъв лизинг все пак трябва добър доход, но далеч не е непостижимо, особено ако имаш комплекс за избиване и можеш да се стискаш. Един вече бивш колега си направи фирмичка и веднага скочи от някакво 15 годишно пежо, на 2015 S500

- Joro17
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: м си.
Не знам какви са тия познати, които имате сред инвеститорите в строителство на жилищни имоти и техните клиенти.... Работя в отрасъла от над 18г. в една от големите строително - инвестиционни компании на пазара във финансово - счетоводен отдел, та г/д имам поглед. Не съм чул брокерите ни да върнат клиент без собствени пари и огромен процент клиенти купуват с банкови кредити. А иначе пазарът познава и от другия тип. А сега със затягането на нещата със закона за мерките срещу изпиране на пари сделките с пари от джоба още ще намалеят според мен.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Комбина написа:alekangg написа:Това не знам, но и по улиците има доволно количество 25-30 год остригани и татуирани със сериозни автомобили. И не са единици, а масово.
Това е една от необяснимите за мен загадки. Наясно съм, че София е събрала много хора с възможности, тук концентрацията е огромна спрямо останалата част на страната. Особено последните 10г. нещата се промениха драстично.
Но една 30 минутна разходка в час пик и идеалният център на София ме вкарва в много сериозен размисъл. Без да преувеличавам всяка трета кола е на стойност над 150к лева. Ес класи, 7ци, X5,X6,ML и прочие има повече от такситата. Масово се карат от хора между 25 и 40г. Или аз живея в заблуда или всички останали, от къде толкова много народ има толкова много възможности? Как се вадят 100 000 Евро кеш за апартамент, и то масово?
Ами просто се огледай встрани от колите. Прилича ли ти на град в който през 2019-та са потънали почти 1 милиард евра? Сега пак погледни колите. Сещаш се, налЕ?

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
3186 написа:Не мисля, че строителя винаги знае откъде идват парите на купувачите му. Мисля че е наивно да се смята, че 98% от блока е разпродаден кеш.
Праиш си фирмичка и готово,а ? Дай да си напраим и ние по една.
От това, че са служебни по-евтини не стават. А пък фирма, която може да си позволи подобни коли или е много преуспяваща /ма то па не мое са всички такива/ или се занимава с нещо съвсем различно. Я бял прах, я нещо друго. Най-вече усвоявнае на пари от обществени поръчки..бум-бум е прав. На кой беше Бугатито ? Вместо да чистиш града си купуваш Бугати... На тая опашка и аз искам да се наредя.
ПП А са служебни
1. Заради ДДС-то
2. Като стане напечено да немаш нищо на твое име
3. Да можеш да прехвърлиш фирмата на некой мангал и да се отървеш.
Хм,хм...
Моджо написа:3186 написа:Не мисля, че строителя винаги знае откъде идват парите на купувачите му. Мисля че е наивно да се смята, че 98% от блока е разпродаден кеш.
От това, че са служебни по-евтини не стават. А пък фирма, която може да си позволи подобни коли или е много преуспяваща /ма то па не мое са всички такива/ или се занимава с нещо съвсем различно. Я бял прах, я нещо друго. Най-вече усвоявнае на пари от обществени поръчки..бум-бум е прав. На кой беше Бугатито ? Вместо да чистиш града си купуваш Бугати... На тая опашка и аз искам да се наредя.
ПП А са служебни
1. Заради ДДС-то
Остави боклука, как се правят 100 милиона от фирма за превоз на пътници и багаж ? За другия с по-скъпото бугати говоря. Същия освен колите за над 5-10 милиона, има и палат за още толкова. Щото вълка ако има пръст в 10 нелегални бизнеса, Алексиев няма никакъв допир.
Последна промяна BaDxBoY на 25 Окт 2019, 15:58, променена общо 1 път
Моджо написа:3186 написа:Не мисля, че строителя винаги знае откъде идват парите на купувачите му. Мисля че е наивно да се смята, че 98% от блока е разпродаден кеш.
ПП А са служебни
1. Заради ДДС-то
Изброените 3 точки не са ли достатъчен "бонус", че да си позволи някой скъпа кола? Примера го дадох, заради избиването на комплекси, а не толкова заради самата фирмичка.
За лизинга нищо не каза обаче

Поста ми беше предимно заради 25-35 годишните mom4eta ot zalite, които най-вероятно не карат собствени коли, обаче се набиват на очи като едва ли не преуспели в живота. Физическите лица с кешови коли (150к+) ги има, но далеч не са толкова много, колега.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Ето казвам ти за лизинга,
Никой с честен начинаещ бизнес, не може си позволи таква кола ако ще лизинга да му е с отрицателна лихва.
Не е ли така ? Се едно аз да си зема с класа - сигурно мога, ама ще си оставя хората без заплати. Ама 1 стинка не съм откраднал.
А тия дето ги споменаваш 25-30 годишните 99% са от криминалния контингент.
ПП. Комшиите дето ги споменавам отвреме навреме имат
1. G класа АМГ
2. Тесла модел С
3. Тесла модел Х
4. БМВ и3
5. М5 е60
Имат и други ама вече не мога да им хвана края кои са техните.
Бах тоа бизнес, бах. Па я се търкалям с една Фабия, верно чисто нова, ама Фабия, нале? Ама те са от "аптекарския" бранш. За съжаление по слухове иначе да съм ги изклюкарил отдавна където трябва.
Никой с честен начинаещ бизнес, не може си позволи таква кола ако ще лизинга да му е с отрицателна лихва.
Не е ли така ? Се едно аз да си зема с класа - сигурно мога, ама ще си оставя хората без заплати. Ама 1 стинка не съм откраднал.
А тия дето ги споменаваш 25-30 годишните 99% са от криминалния контингент.
ПП. Комшиите дето ги споменавам отвреме навреме имат
1. G класа АМГ
2. Тесла модел С
3. Тесла модел Х
4. БМВ и3
5. М5 е60
Имат и други ама вече не мога да им хвана края кои са техните.
Бах тоа бизнес, бах. Па я се търкалям с една Фабия, верно чисто нова, ама Фабия, нале? Ама те са от "аптекарския" бранш. За съжаление по слухове иначе да съм ги изклюкарил отдавна където трябва.
Хм,хм...
- Фидел Кастро
- младши ентусиаст
-
BaDxBoY написа: Как се правят 100 милиона от фирма за превоз на пътници и багаж ? За другия с по-скъпото бугати говоря. Алексиев
Чел ли си му внимателно биографията на въпросния Алексиев. Например, че е роден в Уругвай. И хората около него кои са и що са. За по-дъртите са достатъчни думите Тексим, Тексимбанк и Найденов. И до момента някои от възрастните шофьори наричат ТИР-овете "тексими". Дано се досещаш, че това са пари на службите, а "Бугатито" просто ги върти.
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.