какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
- МИТАКА1654
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
- Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
Бе аз верно съм си селянин,ма познавам и доооста граждане,как пък не познавам хора дето взимат над 1500-2000лв на месец бе.Говорим за заплата,не за бизнес.Да не говорим,че повечето ми лични приятели работят по чужбините и се радват на доходи от 1000+евро.Бе еба,като чете тук човек,ми то няма заплата под 2000лв бре.После БГ била бедна страна.Ся,има некъв АйТи сектор,дето са големите заплати,ама ае па всички ли сте там бе.И колегата,там с почивките,леко баце,не се изхвърляй така,че утре може да нема.То и аз,1990-та година(повечето тук са били деца) си пиех кафето в бара на кулата в Берлин,ама....А пък и дразни това изхвърляне на фона на мизерията в страната.Хората масово(90%) бачкат за некви мизерни 300-400-500лв на месец ей!
МИТАКА1654 написа:....И колегата,там с почивките,леко баце,не се изхвърляй така,че утре може да нема...
Като няма- няма да има, много важно. А дали е дразнещо не е мой проблем- работя, жената и тя, вадим пари и ги харчим както ни е кеф. Да, изкарваме много на фона на мизерията в БГ, но положението е простичко- можем, изкарваме. Работейки за друг, на заплата. Ако не можехме ни коли, ни ипотека, ни почивки щеше да има- аз знам и 2 и 200, а и дълго време съм живял с 2

ПС: Само 1 не ми е ясно- защо винаги се гледа в чуждата паничка

ПС2: Относно тея в чужбината с 1000€ заплати... Простичко търсене и предлагане: търсят някой с 2 здрави ръце и як гръб и много хора предлагат нужното- логично парите са колкото да не умреш от глад щото като ти не искаш има още 5 дето искат.
- AngelG
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: W221 S550 AMG / CLA 220d / X5 3.0d
Не че нещо , ама 1000 евро в белите страни за пари ли ги имате ? Един хамалин по строежите взима между 900 и 1300 евро на месец , според държавата в която бачка ....
Истината е България е една , или трябва да имаш хиляди висши и връзки , за да те уредят на някоя тарикатска длъжност , или да си в сивия сектор... Иначе няма как да стане.... 2013 сме , 90те минаха одавна .
ПП: За тези дето марморят , уж пара нема , а пък сме в БМВ форума а ?
Истината е България е една , или трябва да имаш хиляди висши и връзки , за да те уредят на някоя тарикатска длъжност , или да си в сивия сектор... Иначе няма как да стане.... 2013 сме , 90те минаха одавна .
ПП: За тези дето марморят , уж пара нема , а пък сме в БМВ форума а ?
- Flash
- Автоморгаджията
-
- Кара: чорапи у тех и маратонки вънка
- Мечтае да кара: E60 ///M5
Средна класа в България няма от както си замина "Комунизъмът". Сега се делим на бедни - хора, които всеки месец броят левчетата, дали ще изкарат месеца и богати - дето броят през месеците, колко лева са изкарали. Супер богатите не ги слагам тук, защото те или не са в България от отдавна, или си живеят някъде в Бояна, Драгалевци или там планинските комплекси и ги боли к*ра. Има и една средна класа, на която синчетата (бащите, дядовците) им пращат пари от чужбина, но и на тях им дреме на п*шките и не ги броя, щото ги причислявам към богатите.
Не може да трепериш, дали ще те уволнят от работа всеки момент и да се чудиш и маеш дали ще успееш да даваш на детето си джобни за училище и да се мислиш за средна класа, въпреки, че взимаш по 1500+лв. на месец, които заминават за лекарства, застраховка за колата, парно, кашкавал от по 8лв. евтиният, сирене (не деликатес) от по 6лв и разни бири, мири, шоколади и т.н.
Когато цените са поносими и заплатите се увеличат, тогава можем да мислим за разделение на класи. Както в песента - Бедни и богати на баба Тони Дачева..
Не може да трепериш, дали ще те уволнят от работа всеки момент и да се чудиш и маеш дали ще успееш да даваш на детето си джобни за училище и да се мислиш за средна класа, въпреки, че взимаш по 1500+лв. на месец, които заминават за лекарства, застраховка за колата, парно, кашкавал от по 8лв. евтиният, сирене (не деликатес) от по 6лв и разни бири, мири, шоколади и т.н.
Когато цените са поносими и заплатите се увеличат, тогава можем да мислим за разделение на класи. Както в песента - Бедни и богати на баба Тони Дачева..
http://www.misterika.blogspot.bg - "Архивите на една друга реалност" - Паранормалният блог на България
На завоя заляга, конете яко напряга, задницата бяга - към мантинелата посяга...
Пол Уокър: 1973 - ∞

На завоя заляга, конете яко напряга, задницата бяга - към мантинелата посяга...
Пол Уокър: 1973 - ∞

AngelG написа:ПП: За тези дето марморят , уж пара нема , а пък сме в БМВ форума а ?
И какво като са във Бмв форума? Има Бмв-та и за 500 лева...
Flash написа:Не може да трепериш, дали ще те уволнят от работа всеки момент и да се чудиш и маеш дали ще успееш да даваш на детето си джобни за училище и да се мислиш за средна класа, въпреки, че взимаш по 1500+лв. на месец, които заминават за лекарства, застраховка за колата, парно, кашкавал от по 8лв. евтиният, сирене (не деликатес) от по 6лв и разни бири, мири, шоколади и т.н.
Не съм съгласен! Доскоро гръцките плужеци бяха едни от малкото по света, които не трепереха за сладката службица, за която бяха абонирани подобно на наследствена монархия - и резултатът от това е налице - "лошите" и безсрамни западняци по едно време поискаха като дават пари ония поне да си мръднат дебелите задници. Но икономиката им е в колапс, щото от много години са свикнали българите да им вършат домашната работа, албанците да им прибират реколтата и т.н., а те само по таверни да ходят. Противоположният пример - САЩ - там всеки трепери за работното си място и натоварването е супер голямо, но там стандартът и на държавно, и на лично ниво е най-висок.
Средната класа си прави много добре сметката - защото в противен случай отива там долу, при ония дето все някой друг им е виновен, че не прокопсват в живота

Alexi написа:анкетата е за БГ .. навън е ясно .. хора печелещи по 10к на месец минават за доста богати в Бг .. освен това да имаш ипотека не е даденост ( съжалявам за тия дето са роби на банките ) че да я приспадате от дохода .. според мен средната класа в БГ има следните характеристики - месечен семеен доход около 2000 , живее в панелка ( да речем изплатена или наследствена ) кара някаква кола около 5-8к лв на старо ,ходи веднъж годишно на почивка семейно .. и това е .. всичко по нагоре - нова кола ,ново строителство ( собствени не на банката ) вече са заможни хора - сега ако си надскочил себе си и вноските и лихвите по кредитите ти изяждат доходите само и само да изглеждаш заможен - това е проблем .. реално мизерстваш и трепериш да не ти бият шута от бачкането и банките да ти вземат всичко ..
Ще те допълня нещо. Печелещите по 10К (обърнати в лева) и тук минават за МНОГО БОГАТИ. Говорил съм със счетоводителя си (приятел ми е) и той ми е подмятал информация, без да споменава имена естествено. От всички българи, които познава и обслужва, има само двама, които печелят над 100 000$ годишно на чек. Не говоря за фирмаджии, защото там е различно. Говоря за редовна заплата. Масовият работещ българин вади около 60-80 000$ семеен доход (при двама работещи) преди облагане с данъци. Това е средна класа, но тя не може да си позволи БМВ, Лексус и т.н. коли от ценовата листа над 40 000$. Тук една нова тройка се връзва около 1000$ месечни разходи по изплащане и застраховка, прибавете още 200$ месечно минимум подръжка, +100$ бензин и на годишна база се връзва определено прилична сума. Който иска да смята. Почивка за седмица на 4-членно семейство в евтина дестинация е +3000$ (няма горна граница) и доста от мечтите вече са разбити.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
ukelichko написа:Ronka написа:................................................И какво те прави щастлив
Да не ходя на работа, където да виждам шибаните колеги, но пък точно ходенето на работа ме прави средна класа. Няма две добри. Или щастлив или средна класа. И няма отърване от българското - собствен апартамент и да нямаш заеми са символа на просперитет в България. Да ви имам критериите за успех.........
Проверих два пъти да не съм го писал аз това мнение

Кредита не разбирам защо е мръсна дума ако можеш да си го позволиш

Сега ако след като си платиш кредита едвам връзваш гащите или висиш няколко К на кредитната карто не става,
но иначе не виждам нищо лошо да ползваш това, което искаш и можеш да си позволиш сега ...
живота не е чак толкова дълъг, че да чакаме за всичко по-натам ...
BMW_POWER написа:...Alexi написа:...
Според мен и двамата бъркате средна класа и средностатистическо семейство/човек

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
K_Ilkov написа:Според мен и двамата бъркате средна класа и средностатистическо семейство/човек
Темата е за средната класа. Що се отнася до средностатистическото семейство (еле пък пенсионерите), то там има интересни факти. Моята тъща е пенсионерка от три години, но два пъти вече е ходила в Америка и десетина из Европа. Имаме позната, която бачка в Мексико и родителите и пенсионери всяка година са по двадесетина дни при нея на курорт. Гледайки на тази база, пенсионерите в БГ са доста щастливи хора

- Манчев73
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34-столичанка в повече
нема такова животно по тези ширини......върни се бе АЛХ.....да се увериш.....дори и като кореспондент 

Манчев73 написа:нема такова животно по тези ширини
има, но тепърва се оформя и малко идва еднорог.
затова съм я и пуснал темата- да се види кой как го вижда

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Е как да няма.Със сигурност не е толкова ясно изразена,колкото в развитите страни , но в големите градове си има хора с прилични доходи.А и много от богатите производители,търговци и т.н. минаха към средната класа с тоя срив на пазара,т.е. плащаш си там кредити,заплати и да ти остане някоя друга хилядарка.Иначе не знам доколко е подходящ примера, ама много хора имат странични доходи като наеми,пари пращани от чужбина и т.н.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Средна класа българин е този българин,който може да покаже среден пръст на средностатистическите проблеми,където нисшата класа българин не може да покаже нищо!
- Манчев73
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34-столичанка в повече
destiny написа:Е как да няма.Със сигурност не е толкова ясно изразена,колкото в развитите страни , но в големите градове си има хора с прилични доходи.А и много от богатите производители,търговци и т.н. минаха към средната класа с тоя срив на пазара,т.е. плащаш си там кредити,заплати и да ти остане някоя друга хилядарка.Иначе не знам доколко е подходящ примера, ама много хора имат странични доходи като наеми,пари пращани от чужбина и т.н.
средна класа за мен е цъфтящ среден бизнес....при нас цъфти средна проституция,средна наркомания,среден алкохолизъм.....огромни:корупция и политаканство.....и направо ми окапа косата по средата.....и средния също,а не стигнах до Тайланд

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Един от проблемите, който си личи от тази тема е, че пазара на труда е много тъмен в България и трудно може да се направи по-генерална преценка. От там големите разлики в очакванията и представата на всички.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”