Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
Re: Икономическата криза 2020-2023
drago_pavlov написа:
Който е спал сега ще затваря...
Агрополихим не се оплакват от цените на газа.BMW_POWER написа:Чети между редовете. Ето ти и още тема за размисъл:
Какво да му чета между редовете на твърдението, че единственият завод за торове в Европа е в Русия, като само в България има 2...
Тия твоите теми за размисъл ги дискутирай с комшиите докато пиете бира и ловите катерициНа мен не ми се занимава с безумните ти глупости. Ти просто нямаш мнение без да изръсиш някоя чудовищна тъпотия като тази:
BMW_POWER написа: Промишленост в Европа със сигурност няма да съществува.
Значи след 2 световни войни, които изравняват Европа със земята е имало индустрия, но сега лилиПутин ще спре газа и Европа ще изчезне?
Ти осъзнаваш ли колко е дебилно това твърдение?
Драго, това че бай Пешо обущаря бачка не означава, че цяла Европа ще ходи обута. Още преди два месеца 20% от немските фирми заявиха, че мислят да изнасят производството си в Азия, защото не могат да издържат на тогавашните цени на суровините. Които леко поскъпнаха оттогава. Преди шест - седем месеца новината за гасене на светлините нощем в Западна Европа дебилно твърдение ли щеше да бъде? Да, нали? Дебилно беше твърдението за $2000/1000м3 газ. Да! Дебилно е твърдението и за $4000/1000м3. Е, сега е $3500/1000м3 и сме все още август. С какво ще се топлят огромните оранжерии зимата? Как ще излязат ранните зеленчуци? А и не само те. Виж само в една Холандия колко оранжерии с цветя има. Хората ще стоят на 19С, а иди го обясни на животните по фермите.
Дебилни ли са препоръките да не се къпеш, а да се забърсваш с мокра кърпичка? Дай си прогнозите в темата, как ще е зимата и как ще е на пролет
Пък после ще даваме оценки кой какви твърдения има
Ето подходящ рингтон за телефони

https://ringtonazer.b-cdn.net/fetch/0d/ ... 2aabc3.mp3
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
На мен ми се струва, че просто им се плаща да предприемат действия, които ще ни доведат до загуба в съда. Освен другите загуби. Народа ще плати няколко милиарда на Русия, шкафчетата ще се напълнят с кюлчета - нищо ново.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Той ги прееба газпром така първо със южен поток ..простиха му . После опита със Белене ,обаче росатом го осъди на арбитража и си платихме поръчаните реактори заради същия този "спасител" на нацията . Има ли причина да не стане пак така ако го слушат ? Според мене някой му навива пружинката на Тиквоний и като сбърка нещо на своя глава вземе да се изфърли го коригират веднага ...като репродуктор на чужди мисли .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
carmanf1 написа:Аз ли съм тъп и нищо не разбирам или ни правят на ...
Има част от електората му, които са соц носталгици и трябва да тъче и на двата стана. Но е само на думи.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
steeN написа:carmanf1 написа:Аз ли съм тъп и нищо не разбирам или ни правят на ...
Има част от електората му, които са соц носталгици и трябва да тъче и на двата стана. Но е само на думи.
И аз имам такива подозрения, ама се чудя на електората,
в какво трябва да вярваш, и на какво се надяваш, че да продължаваш да гласуваш за тия хора (не визирам само тиквич, ами и бкп-то и славитУ и другите там вг*зраждани).
То им се виждат лъжите всеки ден и пак продължават да им вярват, не знам
И така си продължаваме вече 30+ години…
Една голяма част от сънародниците ни, ни дърпат вечно и много силно назад
И точно тия са, които вечно вечно чакат на държавата и реват, че държавата нищо не правила за тях

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
BMW_POWER написа:...
За последен път те цитирам и се отказвам, че станах разноглед коя тъпотия по-напред да коментирам...
BMW_POWER написа: Още преди два месеца 20% от немските фирми заявиха, че мислят да изнасят производството си в Азия, защото не могат да издържат на тогавашните цени на суровините.
Това от 20-те процента фирми ли го чу или от някой семкаджия на стоянката?
Миналата седмица бях в един от над 130-те завода на най-голямата фирма в света в своя сектор и ми казаха, че местят производството от един от италианските си заводи в България. Явно още не са разбрали за голямото изнасяне към Азия...
BMW_POWER написа:Хората ще стоят на 19С, а иди го обясни на животните по фермите.
Значи хората могат да стоят на студено, но животните не
Познай дали като събереш 200 крави в един обор им трябва отопление. И не, не говорим за частния случай когато оборът е на майната си в сибирската тундра. За там не ни пука, говорим си за Европа.
BMW_POWER написа:
Дай си прогнозите в темата, как ще е зимата и как ще е на пролетПък после ще даваме оценки кой какви твърдения има
![]()
Давам я - дори при $5к/1000 м3 икономика в Европа ще има и ще е много по-силна от руската
Зимата ще е като миналата за повечето хора. Само за такива паникьори като теб ще е апокалипсис, и то само във форума...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Това, което няма да се хареса на местните чорбаджии и полезните глупаци, които лобират за тях е, че това със заводите ще се случва доста повече в следващите години.
reshoring и nearshoring точно в България. Копейката ще е първи на амбразурата срещу това. Защо ли
reshoring и nearshoring точно в България. Копейката ще е първи на амбразурата срещу това. Защо ли
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Майк Помпео днес е тук по покана на Домусчиев и разни там бизнесмени да говори как България ще се превръщала в енергиен център на региона. Разбира се извадиха на показ шистовия газ и нефта, но нищо учудващо като се имаше предвид североизточния регион, а там Домуса го знаем. Само като видиш как е настъпил в Разград и как не дава да се копаят археологическите обекти защото е купил местата на безценица, а от завода му вони на умряло и ти става ясно този човек колко мисли за хората. За толкова години ако нещо мислеше в тая посока то Разград щеше да е на заплати колкото София. Пази боже този да вземе да пробива за шистов газ. Помпео разбира се каза да не позволяваме на Русия да ни държи енергийно зависими и че ключа към независимостта ни не била навън (тоест забравите ги тия диверсификации от тука и там)а тук у нас с шистовия газ. Брейиии, а с Белене не беше, но с газа ще е. Даже каза, че щял да е много по-чист от руския. 
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Костов се беше подготвил много добре със шистака , около Генерал Тошево . Обаче едрите житари там явно го усетиха и подскокоросаха хората да се дигнат на протест . Така че сблъсъка на интереси е между олигарси и групировки по въпроса със шистака не толкова заради редовите граждани и селяни които дори не знаят какво е шистак .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Драго, напиши просто, че високите цени на газа в Европа няма да се отразят на нищо
Не знам, дали баджанакът ми ще се съгласи с теб. За един и същи период миналата година е платил 240 Евро, тази година 600 евро. Ще отопляват къщата на ток, защото зимата не им се дават четирицифрени суми за топло. Това в Холандия.
Но и това е дивотия
Не знам, дали баджанакът ми ще се съгласи с теб. За един и същи период миналата година е платил 240 Евро, тази година 600 евро. Ще отопляват къщата на ток, защото зимата не им се дават четирицифрени суми за топло. Това в Холандия.
Но и това е дивотия

Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Аз па не познавам ни един да се е стреснал особено много от високи сметки. Имайки предвид, че газоенергийно дружество са ми клиент и съм всеки месец при тях.
Голяма част от хората при евтина газ просто я разхищават. Една част си грееха басейните примерно. Ся е скъпа, ще има компенсации пак. Та реално нема да е много скъпа. 100-150% зависи от размера на компенсациите. Отказали се има много малко и сичките до един са с малко потребление. Останалите взимат мерки като Слатана за междинните периоди или като мен с изолации работи или някакви други и си остават на газ. Нови клиенти има около 3 пъти повече от отказалите се, сега, когато се знае че е скъпо. Та неква драма и апокалипсис няма. Няма и да има. Най-лошия сценариий е лятото вмсесто да идат на море за 7 дена да идат за 5 или да не идат въобще и драмата приключи. Не че я има.
Голяма част от хората при евтина газ просто я разхищават. Една част си грееха басейните примерно. Ся е скъпа, ще има компенсации пак. Та реално нема да е много скъпа. 100-150% зависи от размера на компенсациите. Отказали се има много малко и сичките до един са с малко потребление. Останалите взимат мерки като Слатана за междинните периоди или като мен с изолации работи или някакви други и си остават на газ. Нови клиенти има около 3 пъти повече от отказалите се, сега, когато се знае че е скъпо. Та неква драма и апокалипсис няма. Няма и да има. Най-лошия сценариий е лятото вмсесто да идат на море за 7 дена да идат за 5 или да не идат въобще и драмата приключи. Не че я има.
Хм,хм...
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Ама защо това с газа го гледате само от страна на газа? Ами следствията от него като дърва и пелети, ток? А метана? А колко неща спекулативно вдигнаха покрай тоя газ? Зимата е много далеч, не знам дали го осъзнавате, но всички тези мизерии се случват сега на 30+ градуса навън! Изчакайте средата на ноември и пак вижте нещата наоколо. Явно всеки в този форум си мисли, че той като е финансово повече от добре, това трябва да важи за минимум половината хора в страната.
In God we trust, all others we track.
То тва е проблема с тоя газ че покрай истерията с него вдигнаха всичко чисто спекулативно. Но това е защото повечето бизнеси в България са на принципа ден година храни. Обаче ще ядат дървото и те точно заради това.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Айде ще изчакаме па да видим. Тва дето се е дигнало се е дигнало вече - последствия засега не виждам.
Каква е връзката дърва - газ ум не ми го побира. Айде пелетите може да ги сушат на газ.
Тока не е мръднал та и тука не виждам логика. Ще мръдне и той, може би януари. С колко засега никой не може да каже. Драстично - надали.
И никой не си мисли нищо финансово по-добре ли е или не. Ти ако слушаш какво ти приказват и се оплакват е едно. Какво става на практика е друго. И аз слушам как сички пискат, че много скъп станал газа, ма па как така не се отказаха поне 10% да го ева. Явно не е достатъчно скъп. Ся зимата може да се откажат , щото в момента само топла вода плащат / па що не се са отказали декември 2021, януари, февруари, март, април 2022 идея нямам/, ама не се ли откажат едно 30% за мен означава , че не е скъп...достатъчно. Явно могат да си го позволят повечето. Които са всекакви. И пенсионери и богаташи и секакви. Над 3000 абоната битови има дружеството. Даже един дето е даден на ЧСИ за неплатени сметки и от 800 лв са станали къде 3600, през ден идва да реве в дружеството. Ама не идва да речеш пеша, че живее на 300 м. Не! Идва си с колата. Айде холам...
ПП Ще има сериозен проблем пред част от народонаселението. Малка част. Останалите ще го преживеят без особени драми. Па тва апокалипсис - забрави просто.
ППП Тва е като с цигарите да ги ева. 1 лв - 2 лв - 5 лв - 7 лв...пискаме, пискаме, пискаме, па па си пушим. И аз, че даже от най-скъпите
) Майка не може с пенсията, тя па си ги е намерила за по 2-3 лв кутията и пак си пуши. Е, намалила ги е. Пуши една на два пъти по някой път..ама си пуши, нема спирка. Като и напълна хладилника 1 път догоре и яденето е осигурено за месеца и нема грижи.
Каква е връзката дърва - газ ум не ми го побира. Айде пелетите може да ги сушат на газ.
Тока не е мръднал та и тука не виждам логика. Ще мръдне и той, може би януари. С колко засега никой не може да каже. Драстично - надали.
И никой не си мисли нищо финансово по-добре ли е или не. Ти ако слушаш какво ти приказват и се оплакват е едно. Какво става на практика е друго. И аз слушам как сички пискат, че много скъп станал газа, ма па как така не се отказаха поне 10% да го ева. Явно не е достатъчно скъп. Ся зимата може да се откажат , щото в момента само топла вода плащат / па що не се са отказали декември 2021, януари, февруари, март, април 2022 идея нямам/, ама не се ли откажат едно 30% за мен означава , че не е скъп...достатъчно. Явно могат да си го позволят повечето. Които са всекакви. И пенсионери и богаташи и секакви. Над 3000 абоната битови има дружеството. Даже един дето е даден на ЧСИ за неплатени сметки и от 800 лв са станали къде 3600, през ден идва да реве в дружеството. Ама не идва да речеш пеша, че живее на 300 м. Не! Идва си с колата. Айде холам...
ПП Ще има сериозен проблем пред част от народонаселението. Малка част. Останалите ще го преживеят без особени драми. Па тва апокалипсис - забрави просто.
ППП Тва е като с цигарите да ги ева. 1 лв - 2 лв - 5 лв - 7 лв...пискаме, пискаме, пискаме, па па си пушим. И аз, че даже от най-скъпите
Хм,хм...