Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Имотният пазар

Мнение от steeN » 26 Фев 2024, 15:38

Кой според вас е най-надцененият квартал (извън "бутиковите" като Изток и т.н. :mhihi:)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 26 Фев 2024, 15:57

Бих заложил на големи части от Малинова Долина, Витоша, Кръстова Вада и Манастирски Ливади.
Всички места там, където за разходка ти трябват гумени ботуши, градски транспорт е непозната дума, и за да се разминат две коли на една улица, да трябва да се изчакват на кръстовищата в двата края. Паркове, градинки и зелени площи са табу и тн и тн...
Всичко това е съпроводено с цени от 1500 до 3000€ на м2.
Цялата тази вакханалия продължава с бесни темпове и нагоре над околовръстното, където инфраструктурата е предвидена за къщи, а всички те се заменят с блокове...

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 26 Фев 2024, 17:45

steeN написа:Кой според вас е най-надцененият квартал (извън "бутиковите" като Изток и т.н. :mhihi:)

Според мен, в момента навсякъде имотите са надценени, но може и да си останат на тези цени и инфлацията да ги догони.

За мен Витоша е най-зле, следван от Малинова Долина, Манастирски-Запад и Кръстова Вада. Кръстова около парадайса поне има парк, метро и мол наблизо.... и като пуснат Каблешков след 6 месеца ще стане още по-добре.
I love the sound of V8 in the morning...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Фев 2024, 17:53

steeN написа:Кой според вас е най-надцененият квартал (извън "бутиковите" като Изток и т.н. :mhihi:)

изгуби ми още на "квартал"...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 26 Фев 2024, 18:05

Според мен най-надцененият квартал е Обеля! Искат по EUR 1300-1400 / м2 за обекти на "зелено" :paranoid:
:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 26 Фев 2024, 20:51

Младостите. Не че е лошо там, просто няма кой знае какви причини да е сред най-скъпите.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 26 Фев 2024, 20:57

streetz написа:

Младостите. Не че е лошо там, просто няма кой знае какви причини да е сред най-скъпите.

Миналия ден трябваше да отида до Младост до общината. В 14:30 часа въртях 15 минути, докато намеря къде да спра :shock: :kuku: :help:
Най-якото е, че наоколо бяха започнали още доста строежи. Вечер там вероятно е по-трудно за паркиране от центъра :kuku: :help:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Фев 2024, 8:27

msi200 написа:Според мен, в момента навсякъде имотите са надценени, но може и да си останат на тези цени и инфлацията да ги догони.

Брокерите очевидно си нямат работа. Всичките станаха инфлуенсъри, реклами даже по радиото има, в социалните мрежи постоянно, книги пишат :mhihi: и т.н. Даже и по риалити предавания почнаха да влизат. Преди 2-3 години като всеки втори купуваше, не беше така :dunno: Цените в 2-3 области вече имат спад 2-3%. За отстъпки по 10%++ се слуша, което си е равносилно на спад в цените. Преди година-две нямаше такива отстъпки :dunno: Кой продал панелка за 250к евро - продал :mhihi:

Кво вика стотинката, най-доброто лекарство за високите цени са високите цени :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 27 Фев 2024, 11:42

Някой следи ли пазара в момента?
И ако да, струва ли му се, че има спад в предлагането?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 27 Фев 2024, 12:58

Напротив, на пазара се изляха много стари имоти, защото се усетиха, че това им е пика и от тук нататък или ще поевтинеят или ще се продават трудно. При новото строителство 2023г.беше с рекордни издадени разрешителни, така че предлагане има. Просто количеството е в Малинова долина и Овча купел, защото само там все още има много парцели. Даже Кръстова вада взе да се изчерпва. Сградите с добра локация изобщо не стигат до пазара или само остатъчни имоти. Предлагането на къщи също е рекордно, около София има поне 7-8 средни и големи проекта за мини-квартали с къщи. Какво е качеството на всичкото това предлагане е отделна тема.

Категорично Кръстова вада (за там съм писал неведнъж) и Младост. Младост има удобства и чудесна инфраструктура поне, но всичко е толкова нагъчкано и презастроено в повечето части вече, че се конкурират с Манастирските запад. Които пък са парадокса в София за мен - в това вече завършено и неспасяемо гето продължава да се строи и държи цени около 1700-2000 евро, което освен пране на пари не виждам какъв друг смисъл има. Манастирските Изток също са ми надценени, но да речем, че там върви голям инфраструктурен проект и се строят детска градина и училище, та хаотичното застрояване може да се преглътне като въпрос на вкус. Слагам и Малинова долина във вече надценените, защото и там цените подгониха 2к с надеждата, че че имат метро, ама никог не прави сметка, че ще получи инфраструктура в 10+ години хоризонт, ако дотогава не се е превърнало в новите Манастирски запад. Допреди 2 години бяха приемлив вариант, ако нямаш пари и си готов на компромиси да газиш кал и да гледаш Витоша. Май това е накратко.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Фев 2024, 13:01

Leon написа:При новото строителство 2023г.беше с рекордни издадени разрешителни, така че предлагане има.

Тази година и ще стигнат на акт 14 и банките ще пуснат ипотеките. Дали ще има купувачи на 250-350к евро е друг въпрос. Както се вижда, вече дори извън София се подминават такива цени.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 27 Фев 2024, 13:13

Тия суми почнаха да ме плашат вече, нормален тристаен в нормален квартал в София е 300-350к. С довършване и обзавеждане приближава милион лева. Както и да го ипотекираш вноските стават брутални. Моето мнение е, че ако пазарът на ипотекие 50% от общия, 50% от тези ипотеки са "фиктивни", защото не могат да се докажат доходи за плащане в кеш и трябва да се превъртят през банков кредит. Така че няма да останат непродадени имоти.
Never mistake motion for action...

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 27 Фев 2024, 13:59

Leon написа:Тия суми почнаха да ме плашат вече, нормален тристаен в нормален квартал в София е 300-350к. С довършване и обзавеждане приближава милион лева. Както и да го ипотекираш вноските стават брутални. Моето мнение е, че ако пазарът на ипотекие 50% от общия, 50% от тези ипотеки са "фиктивни", защото не могат да се докажат доходи за плащане в кеш и трябва да се превъртят през банков кредит. Така че няма да останат непродадени имоти.

Ние година и нещо активно търсихме и мога да споделя, че брутално много сделки минават с голяма сума в кеш.
Като казвам голяма сума имам предвид суми стигащи до 800-900 000 лева за Пловдив :help:
Имам приятели от студенстките години със сериозни бизнеси и с по 20+ апартаменти в различни сгради, какви неща ми разказваха :bchug:
Има страшно много хора със страшно много пари и страшно много хора във всякакви сиви сектори.

Дори IT-тата, дето всички напоследък ги спрягат колко са зле продължават да купуват. Имам трима познати, които сега прикючиха/приключват сделки в София за по-големи жилища :dunno:

Явно отношението доходи/разходи за жилище при нас все още е доста добро. Да не говорим за данъците, които са безумно ниски при нас :dunno:

P.S. Щом прилични 4-стайни в Пловдив се разпродават за по 500 000+ евро :shock: :shock: :shock: За София дори няма да коментираме. Щом купуват за 10000 евро/м2 на Оборище :help:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 27 Фев 2024, 14:09

Сега покрай наближаващото преминаване към еврото (не че е сигурно де) си мисля, че доста левове ще трябва да се извадят изпод дюшеците и сейфовете и да се превъртят без да ги надуши НАП, а през имотите ще е най-лесно. Та балона ще се помпи още поне година.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата