Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Re: Имотният пазар

Мнение от dhtj » 09 Фев 2024, 3:19

Наема си е преебавка отвсякъде.
Да оставим настрана най-изтъркания аргумент, че при ипотеката поне ти остава нещо, а при наема не ти остава нищо.
Да погледнем фактора "сигурност". От у вас никой не може да те изгони. А на хазяйна дъщерята винаги може да завърши гимназия утре и да я приемат университет, но не и се ходи на общежитие и затва ако може до края на юли да се изнесете, щото тя ще живее в апартамента, нали. :mhihi:
И тъкмо си си уредил и подредил всичко както ти е удобно, свикнал си с мястото и аре търси друго... Или пък да си реши да ти вдига наема като мобилен оператор с колкото му скимне. :lol: Идилия.

А тва за ремонтите, че някой хазяйн ти прави безплатни ремонти на апартамента, не знам от къде го измислихте. Сигурно е приложимо в европа, в булгаристан не вярвам. Който познавам под наем всеки живее с белите плочки, паркета, секцията и дървените кухненски шкафове от десетия конгрес на БКП 1971. :lol:
Мисленето е ясно - хазяйна казва "нали всичко си работи, оправяйте се", наемателя си казва "закво ше правя ремонти на чужд апартамент" и резултата е ясен - живеем в мизерия. :lol: Дори и да имаш желание да променяш нещо, нямаш свобода да правиш каквото си искаш, щото жилището не е твое.

Бе както и да го гледам - предпочитам да отдавам под наем, отколкото да живея под наем. :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 09 Фев 2024, 9:01

В цял свят живеят под наем, само тука в БГ финансовите гурута им е "преебавка" наема и набиват 30 годишни ипотеки по половин заплата :mhihi: После що сме най-бедната държава. Всичко живо инвестира в бетон и си мисли че е на далавера, а реалноста е че за последните 16 години цените на имотите не са мръднали, че даже ако сметнем инфлацията - са паднали.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 09 Фев 2024, 9:04

dhtj написа:Наема си е преебавка отвсякъде.
Да оставим настрана най-изтъркания аргумент, че при ипотеката поне ти остава нещо, а при наема не ти остава нищо.
Да погледнем фактора "сигурност". От у вас никой не може да те изгони. А на хазяйна дъщерята винаги може да завърши гимназия утре и да я приемат университет, но не и се ходи на общежитие и затва ако може до края на юли да се изнесете, щото тя ще живее в апартамента, нали. :mhihi:
И тъкмо си си уредил и подредил всичко както ти е удобно, свикнал си с мястото и аре търси друго... Или пък да си реши да ти вдига наема като мобилен оператор с колкото му скимне. :lol: Идилия.

А тва за ремонтите, че някой хазяйн ти прави безплатни ремонти на апартамента, не знам от къде го измислихте. Сигурно е приложимо в европа, в булгаристан не вярвам. Който познавам под наем всеки живее с белите плочки, паркета, секцията и дървените кухненски шкафове от десетия конгрес на БКП 1971. :lol:
Мисленето е ясно - хазяйна казва "нали всичко си работи, оправяйте се", наемателя си казва "закво ше правя ремонти на чужд апартамент" и резултата е ясен - живеем в мизерия. :lol: Дори и да имаш желание да променяш нещо, нямаш свобода да правиш каквото си искаш, щото жилището не е твое.

Бе както и да го гледам - предпочитам да отдавам под наем, отколкото да живея под наем. :lol:

Аз мисля напълно обратното, ама напълно.
Накратко на 27г съм, с жената сме ИТ-та свободни без деца взимаме много добри пари и двамата и спокойно може да си позволим 2к за ипотека, НО абе не си струва, да дам толкова пари да тъна в кал мизаерия, навсякъде да се опитат да ме прецакват за всичко(ето сега трябва да ходя до НОИ да им доказвам аз че съм им палтил нищо че минава по банка....),всяка институция да НЕ работи както се очаква и всеки да паркира на тротоара, да не събира ла*ната на кучето, и да прави абсолютно каквото си иска, съседите да си заграждат тераси да си хвърлят фасовете от прозореца и тнт...... и аз да платя 200-300к евро - ами вижда ми се НАЙ-ГОЛЯМОТО прецакване което човек може да си причини.
Какво печеля като съм под наем - свобода! Дреме ми че на хазяина ще му завърши ...там каквото беше- каква сигурност какви 5 лв, ние сме на 27 години имаме места за живеенее в 6 различни града(дори да нямаме) , освен това ще си намеря нещо под наем от сега за сега, каква сигурност какви 5лева, нямаме деца няма градини не ходим в офиси ( жената 1 ден в седмицата айде), какво ни пречи да си съберем буквално от днес за утре багажчето и толкова :mhihi:
Ти също мисля си на тази възраст - ако сега те притеснява да смениш мястото където живееш - определено не ми се мисли на 40 как ще трепериш да не стане нещо.....
Да уточня живея в малка кооперация в края на Бояна ( 5 етажа по 2 етажа на апартамент)
Това за ремонтите - заповядай да те запозная с моя хазяин който ми ремонтира банята понеже изби мухъл... всичко е купено ново преди да се нанасем и просто не ни хареса пералнята поенже са я ползвали 3 пъти и имаше животнски косми( а жената е алергична) които се бяха набили в барабана и човека взе паралнята за 2к и каза да си харесаме и той ще ни я вземе, в София не ми е първата квартира и това не е някакво изключение ...... та и с тая теза сме до тукй :mhihi:
Само да питам нали знаеш че и парите не са безплатни, ама никак безплатни, щом те притеснява да не се изнесеш дрябва 5 пъти повече да те притеснява да не ти вдигнат лихвата!
Та понеже имам тази свобода - я използвам! Обикалям и живея ( когато и както ми се иска ), инвестирам в .... в какво ли не -крипто, акции и най-важното мои идеии- дори да не стане голяма работа - натрупал съм опит, но за момента има добра възвращаемост и надежда за добро развитие като говоря за неща които се опитвам да реализирам на международния пазар(Русия и Турция), та ако имах заеми, и една камара други неща свързани с това да си купиш нещо..... дали още щях да имам сили за такива неща - съмявам се.

Не казвам че не ми се иска, просто ми се струва безумие да си взема апартамент в София, а къщите са на цени ......та това са моите 2 стотиники по темата с покупка на жилище в София.Може и да греша ще пиша пак след 20-тина години да видим кой до къде е стигнал с с неговата гледна точка и мислене.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 09 Фев 2024, 9:13

dhtj написа:Да погледнем фактора "сигурност".

В книгите на Робърт Кийосаки се развива теория, че да си богат, означава колко време може да изкараш, ако останеш без работа. 3 месеца ли си богат, 2 години или 30 :bchug: Кво става, ако Кроки издъни бюджета на макс с тея 3000лв на месец, оказва се, че цените в Кауфланд скокнат още, а заплатата слезне -500лв примерно ? Апартаменти в Плевен и Стара Загора няма вече. Чакат го само 3000лв за имоти и 4 човека на масата вкъщи. Като дъщерята на хазяина завърши и трябва да сменяш квартирата, ще си намериш нова в квартала, където ти е новата работа. Аз 2 пъти съм търсил квартира и двата пъти стана за под 10 дена.

Знам и един готин случай. Двойка с ипотека. Жената решава в един момент, че е свестна и иска отворена връзка :mhihi: Разделят се и нещата се завъртат ипотеката да остава на гърба на мъжа. Последно мисля, че продаде апартамента на минус (щото цените паднали) и остана с някакви пари на кредит да доизплаща и мисля, че отиде да живее при приятели/роднини известно време.

При вас не знам как е, но при мен хората между 30 и 40 още под наем имат кеш/инвестиции да избутат години, ако останат без работа. Докато повечето с ипотека около мен са на 2 месеца от фалит :no: Толкова за финансовата култура :mhihi: И по мое мнение тези, които най-много обясняват колко е нужно да имаш жилище - те са стартирали живота с 1-2 апартамента наследени :bchug:
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 09 Фев 2024, 9:30

Значи да внеса малко инфо.
Апартамента беше и все още ще е в кв. Малинова Долина горе долу срещу ринг мола. 5- етаж, 170 квадрата, 4 стаен(3 спални), гараж, тераси, бях пуснал чартежа в предните странижи.
Апартамента от Плевен е свободен. (3 спални, хол, кухня, склад, офис с тараса и отделен самостоятелен ход, отделно си има собствен вход апартамента, коридор който свърва всичко(карах колело вътре като малък), топъл гараж двоен в блока, мазе и таван. Имаме още 1 свободен(дава се под наем) 2-стаен и още 1 в който живеят мойте родители.

Апартамента от Стз не е свободен в момента, но бащата на булката си строи къща(готови стай вече) и планува да се махат от града.

Много сме доволни от хазяйте, няма проблем кога плащаме наема, няма проблем ако нещо се счупи, няма проблем че сме с 2 котки, просто ще имаме второ дете и нямаме място. Децата им едното живее в Германия, другото в Китай и не се притеснявам, че утре ще се върнат.

Обсъждаме си с жената, че искаме къща с двор извън София, но трябва или да купим нещо готово или нещо временно, защото просто нямаме място.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 09 Фев 2024, 9:33

Kroki написа:Обсъждаме си с жената, че искаме къща с двор извън София, но трябва или да купим нещо готово или нещо временно, защото просто нямаме място.

Това звучи супер, но тогава няма ли го проблема с това ти да станеш личен шофьор 24/7 :dunno:
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

Дон Кроки
Аватар

Мнение от Kroki » 09 Фев 2024, 9:40

За мен и жената не е проблем. Наясно сме, че загърбваме удобството да сме на 10мин от работа и т.н. но чистота и спокойствието са ни по-важни. :)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 09 Фев 2024, 10:27

Не знам каква е възрастта на децата, но училището е основната драма за живот на 15 мин от София в къща. Повечето приятели с деца, които го реализираха при раждането, в момента на тръгване по училища или вече са се преместили, или в момента го организират...

Дон Кроки
Аватар

Мнение от Kroki » 09 Фев 2024, 10:38

1г и 6м в корема. :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от yordanovdir » 09 Фев 2024, 11:43

Kroki написа:1г и 6м в корема. :lol:

Да сте живи и здрави!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 09 Фев 2024, 11:49

Бре, то нема училища хич на село. Интересно аз що не съм се преместил с 2 деца ученици. Като училището ми е на пешеходно разстояние между другото. 1 км я има, я не. +-те са толкова много на да си на село, че няколкото минуса /доколкото ги има/ се компенсират с лихвите.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 09 Фев 2024, 12:23

Много неща има на село, много неща няма. Прекарвал съм си летата на село и училището там не е приятелската и социална среда, която си представям за децата ми. Без да искам да обидя някой, разбира се... :bchug:
Алтернативата е шофоьр до 18тата им година, което не си представям за себе си.
Но преместване там докато децата са бебета е супер опция. После вече сами ще решат каква е средата и дали ги устройва местното училище или пък шофиране до някое в София.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 09 Фев 2024, 12:31

Т'ва с децата и аз съм го мислил, те още по на 2 години тръгват на градина... Доато не станат на 14-15 да са по-самостоятелни все ще трябва да ги возиш. В моите очи посещаване на селска градина, а още повече училище не стои на днесвен ред. Аз в твоя случай бих го направил така - къща и да почнаш да строиш веднага, па отиде 1 година. Да - ще дивеят на двора, ама возенето си остава. По скоро в моемнта някакъв маломерен тритстаен докато отраснат малко и като станат на по13-14-15 къща за вас. Оставаш ги да си живеят самостоятелно, а вие с жената донабивате в къща.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 09 Фев 2024, 12:33

Училищата в София примерно с какво са по различни? Че ходат в мола вместо да учат или нещо друго? Някак си излиза че на село са некви бараки, килийни училища, тву-та и подобни? Сигурно и такива има. Не споря. Но далеч не са всички такива.
Или са мангал до мангал? Ми в нащо почти няма. В съседния ми близък град има още поне три училища ако не ме кефи местното по някаква причина. Тия работи нали предварително си ги проучил.
А в крайна сметка и шофьор да съм та кво, не ми пречи. Като София не ми е на 10 минути с кола.
Ма всеки си има некви виждания, лошо нема.
Едит. Ми аз ги воза сутрин Спидър. После се прибират сами, пеш. Возенето си остава където и да си по принцип. А даже в големиУ град е до доста по късно. Каката си се прибира сама и пеш от 5-ти клас. А има и автобус ако вали дъжд примерно. Училищен. Спира на 50 м от вкъщи.
То отстрани секви фантасмагории могат да се мъдрят. Аз съм от 20+ години на село и преди това у Софето. Се да знам кое как е от личен опит.
2 едит.
И варианта с наема е точно обратното. Живей си на село, па ако толко те гони Михаля за училището в големия град се премести за 5-7 години в него, под наем.
Тъй са праи.
Последна промяна Моджо на 09 Фев 2024, 13:07, променена общо 1 път
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 09 Фев 2024, 13:04

В гимназията ми в Пловдив всеки 3-4 беше отнякъде си и никой не са го возели ежедневно. Рейсчето/влакчето и на училище в града. От 8 класа, сигурно можеше да се събере един цял само от Асеновград. От почти всяко село около града имаше някой. До 7 клас всички са си били по местните. Братчедите от Пещера учеха в Пазарджик. Даже мога да кажа, че добре им подейства. От шматки станаха много оправни.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата