Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- nikola59
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 LCI 320D xDrive
- Детайли за колата: N47/184 Hp
Re: Икономическата криза 2020-2023
Тръгнала е друг път
Крахът за тази територия е неизбежен. Те и недостиг на ток ще имат - изгубиха някъде 10 гигавата мощности. Въглищата също ги загубиха. Ще ги държат в реанимация отвън със финансови ижекции - друго няма да им остане. Има разни слухове за тотално спиране транзите по поток 1 през тази територия на газта впредвид врътките с едни 5-6 турбини по оста Канада - Германия. Да не се стигне накрая при следното условие към германците: или отваряте поток 2 или получавате газ от Марс
След като политиката командва икономиката нищо вече няма да е невероятно за съжаление. А стане ли това тогава 500 еврака на спота май ще е евтино. Ще видим зимата, скоро ще е. 

- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
Имаше един красавец, обясняваше как след 5-6 месеца от началото на войната никой нямало да иска да чува за Германия... сега чакаме зимата, да видим аджеба какво ще се случи. След зимата ще видим какво ще чакаме
Много сме загрижени за немците, трябва да са благодарни на българският народ 
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Интересно какво ще се разправя след зимата
Чакаме другата зима
Още по-интересно е какво ще правят ватенките зимата и след зимата, ама вероятно ще ядат хайвер всичките и ще карат нови BMW-та

Уфф, забравих
Няма нови BMW-та
Ще трябва да минават на Лади 
Още по-интересно е какво ще правят ватенките зимата и след зимата, ама вероятно ще ядат хайвер всичките и ще карат нови BMW-та
Уфф, забравих
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real
- nikola59
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 LCI 320D xDrive
- Детайли за колата: N47/184 Hp
Когато „Шарли Ебдо“ публикува обичащите да им е скъпо да мълчат!Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- drevnia
- кандидат ентусиаст
-
лафа " зимата иде " от серияла ще стане актуален- Пинтев
- младши ентусиаст
-
- Кара: СамУет
zAcK написа:Интересно какво ще се разправя след зиматаЧакаме другата зима
![]()
Още по-интересно е какво ще правят ватенките зимата и след зимата, ама вероятно ще ядат хайвер всичките и ще карат нови BMW-та![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Уфф, забравихНяма нови BMW-та
Ще трябва да минават на Лади
Нали отворихме нова тема,че новите БМВта не стават.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Покрай тия избори и служебни правителства почна да се говори, че ако не договорим нещо с Газпром сме щели да дължим някакви неустойки в милиарди. Някакъв се пенеше вчера по екрана, но не го видях кой точно е. Звучи смешно на пръв поглед, но като се сетя за Белене като го отказахме, че така стана и не ми е толкова смешно. Нали защото не сме си изпълнявали договорите към Газпром. Сега уж те нарушиха техните(макар и принудени)ама пак казвам нищо чудно накрая всеки да иска нещо от нас накрая.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
За да има неустойки за Булгаргаз трябва да има иск от страна на Газпром и арбитражно дело с решение че сме неизрядни . Засега няма такъв иск и вероятно скоро няма да има . Но продължавам да смятам че Газпром като доставчик има право да промени условията по договора , напълно нормално търговска практика по цял свят . Няма такъв закон никъде по света по който купувача да задължи продавача да му продаде нещо насила , против волята си , на цена която купувача му херасва и при условия които устройват единствено купувача . А това дали Газпром има право да променя договора и дали ние имаме право да не плащаме са две различни неща , които явно объркват хората .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
Top Gun Maverick написа:Покрай тия избори и служебни правителства почна да се говори, че ако не договорим нещо с Газпром сме щели да дължим някакви неустойки в милиарди. Някакъв се пенеше вчера по екрана, но не го видях кой точно е. Звучи смешно на пръв поглед, но като се сетя за Белене като го отказахме, че така стана и не ми е толкова смешно. Нали защото не сме си изпълнявали договорите към Газпром. Сега уж те нарушиха техните(макар и принудени)ама пак казвам нищо чудно накрая всеки да иска нещо от нас накрая.
Естествено, че дължим милиарди и не само дължим, а и ще си ги платим! Независимо дали използваме газа от Русия, който ни е по договор(защото е газ от агресори), ние този газ ще си го платим! Харварда и Кокорчо много добре го знаят това, просто гушнаха едни милиончета с подписването за газа от САЩ. Общо взето Продължаваме Промяната към пълен фалит!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Нали там за протестите да стане дума.
Понеже онзи ден гледах по "телавизията" , бяха се събрали 100-200 човека и хората искаха да управляват енергетиката на страната и с кой може и с кой не може да имаме доставки на газ.
Разбира се, имаше и украински граждани и украински знамена, което според мен не е ок за оказване на "натиск" на правителство на която и да е държава.
Чужди граждани, гости на държавата нямат тези права.
Но как и да е.
Та тези хора искаха някакви неща и според мен ще е легитимно, ако бяха поне 100к-200к или милион.
А те шепа хора , подтикнати от най-малката партия, дето се не знае дали ще влезе в парламента.
Според мен тези хора могат да имат само лично отношение към въпроса.
Тоест спират да се возят на градски транспорт , който е на газ и да ползват парно и топла вода, която се подгрява с газ.
Тоест да направят изявление чрез действие.
Дори могат да си направят значки "аз не ползвам руски газ и петрол".
Не зареждат на бензиностанции, които зареждат от "Лукойл" и тн.
Ето това е принципност и отстояване на позиция.
После може да се провери и от държавите, които внасяме тези суровини дали са ок с правата на човека, жените и всякакви подобни и да си самоналожат санкции.
Иначе, наистина уважавам всяка позиция, стига да е принципна и да не пречи на останалите граждани!
Понеже онзи ден гледах по "телавизията" , бяха се събрали 100-200 човека и хората искаха да управляват енергетиката на страната и с кой може и с кой не може да имаме доставки на газ.
Разбира се, имаше и украински граждани и украински знамена, което според мен не е ок за оказване на "натиск" на правителство на която и да е държава.
Чужди граждани, гости на държавата нямат тези права.
Но как и да е.
Та тези хора искаха някакви неща и според мен ще е легитимно, ако бяха поне 100к-200к или милион.
А те шепа хора , подтикнати от най-малката партия, дето се не знае дали ще влезе в парламента.
Според мен тези хора могат да имат само лично отношение към въпроса.
Тоест спират да се возят на градски транспорт , който е на газ и да ползват парно и топла вода, която се подгрява с газ.
Тоест да направят изявление чрез действие.
Дори могат да си направят значки "аз не ползвам руски газ и петрол".
Не зареждат на бензиностанции, които зареждат от "Лукойл" и тн.
Ето това е принципност и отстояване на позиция.
После може да се провери и от държавите, които внасяме тези суровини дали са ок с правата на човека, жените и всякакви подобни и да си самоналожат санкции.
Иначе, наистина уважавам всяка позиция, стига да е принципна и да не пречи на останалите граждани!
Grozdanoff написа:
Естествено, че дължим милиарди и не само дължим, а и ще си ги платим! Независимо дали използваме газа от Русия, който ни е по договор(защото е газ от агресори), ние този газ ще си го платим! ...
Не, не е естествено!
Пари се дължат за нещо което е доставено! Парите се плащат според валутата в договора
Разбира се, сега може да се сключи някое анексче и Радевата чета да гушне по няколко милиона - надявам се и ти да облажиш иначе си евтин трол

Едит: Рандом линко от интернет - https://www.facebook.com/metodi.baykush ... DEJ2DxEXGl
До преди 10 дни бях ръководител на голям адвокатски екип, който се занимава с разрешаване на спорове (по нашенски „водене на дела“).
С моите колеги съм водил десетки международни дела, включително и три дела пред Арбитражния съд на Международната Търговска Камара в Париж – най-големият и реномиран международен арбитражен съд в света. През последните години делата, свързани България в този арбитражен съд, рядко надхвърлят три годишно.
Специализираните адвокатски издания като Legal500, Chambers и IFLR1000 ме поставят сред водещите адвокати в България по разрешаване на спорове, а Legal500 за втори път ме включват в техния CEE Arbitration PowerList, в който са включени признати адвокати от Централна и Източна Европа.
Имам да кажа две неща:
1. За първи път в живота си виждам, във връзка с предстоящ арбитраж, високопоставен човек на едната страна да казва, че ще го загуби. Трудно мога да опиша недоумението си. Това говорене е твърде опасно за българския интерес от юридическа гледна точка.
2. Енергийният министър и другите служебни, които се изказаха по темата, трябва веднага да замълчат и никога повече да не си отварят устите на тема договора и арбитража с Газпром, без всяка думичка преди това да е одобрена от адвокатите, които работят по казуса. Това особено важи за представителите на Булгаргаз.
Освен, разбира се, ако не държим да загубим над милиард евро заради тях.
Този статус ще остане тук. Искрено се надявам да не се налага да го напомням.
И за финал - Имаме нужда от държавници, които защитават България. Преди всичко.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Ама не може така сега, не може някой да иска да се облажи покрай всичко. 
In God we trust, all others we track.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
vlad0 написа: иначе си евтин трол
По-зле, безплатен е
И на мен ми се струва, че прекалено много дрънкат за нещо, което върви за съд. Проблема е, че кел файда, ако осъдим руснаците след 1-2 години, ако тея пионки в служебното спрат всички варианти за доставки за тази зима.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Grozdanoff написа:Независимо дали използваме газа от Русия, който ни е по договор(защото е газ от агресори), ние този газ ще си го платим!
Това ми изглежда като много изгоден договор. Трябва с всички останали да сключваме с такава клауза вземи или плати.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Exclusive89 написа:Имаше един красавец, обясняваше как след 5-6 месеца от началото на войната никой нямало да иска да чува за Германия... сега чакаме зимата, да видим аджеба какво ще се случи. След зимата ще видим какво ще чакамеМного сме загрижени за немците, трябва да са благодарни на българският народ
Аз бях. И си държа на предсказанието, което не се обосновава на свъхестествени способности, а на наблюдения на тенденциите и слушане на правилните анализатори.
И ми е интересно тези, които тогава ми се подхилкваха и твърдяха, че това е невъзможно какво мислят сега. Въпреки, че сериозната криза още не е започнала, но вече поне мъглата се разсея и се вижда ясно. Лошото е, че оттогава насам нещата ги ос*аха далеч повече, отколкото очаквах и не се знае дали няма да сме наравно с германците. Логически, ако си бяхме траяли с газта можеше и да ни се поразмине, но това, което се очертава... Поне някои хора докато мръзнат сгушени в ъгъла зимата ще са горди, че са помогнали на Украйна не подхранвайки руската икономика.

А относно договора с Газпром ясно се вижда, че повечето от вас са си нямали всемане даване с договори и договорни отношения. Ако в договора пише, че дължим, дори и да не сме потребявали, значи дължим. И има логика, ако взимаме газ на по-ниска цена да е договорено някакво минимално количество, което сме длъжни да употребим. Иначе няма смисъл. Като сключвате договор с мобилния оператор за две години за по-ниска цена ползвате-не ползвате дължите таксите и не можете да прекратите договора. Ако искате прекратявате, но дължите таксите за целия период на договора. Ако не платите- после идват да ви оценяват имуществото.
А при договора с Газпром съм сигурен, че те така са си вързали гащите, че да плащаме сурово, ако се откажем. А съм далеч от мисълта, че те са ни спряли своеволно газта.
Последна промяна NGneer4eto на 26 Авг 2022, 11:41, променена общо 1 път