Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Re: Имотният пазар

Мнение от streetz » 08 Фев 2024, 13:01

Jorixa написа:да плащаш 3 бона ипотека за 3-стаен в кръстова вада
A защо трябва да е вада или долина, като в нормалните квартали също има тристайни на подобни цени? Ако при 7-8000 заплата някой не може да задели 2000 (колкото в момента е вноската на 30 годишна ипотека за 500 000 лв), а предпочита да мята през прозореца по 1000 лв на месец за наем докато реве, колко е скъпо - явно не може да си направи сметката правилно.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 08 Фев 2024, 13:03

zAcK написа:
Та какво излиза :dunno: Че в БГ все още е много по-лесно да си купуш/изплащаш и т.н. жилище!

Вобще нищо такова не излиза. Във Великобритания (извън Лондон) къщите струват колкото 4-стаен в София, а заплатите са 2ни. В Щатите (извън големите градове) също къщите са много по-достъпни. В централна европа имотите също са недостъпни, да, но то това е проблем който е ясен. Там обаче, за разлика от България, се изливат милиони имигранти и имотите не достигат. У нас е обратното.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 08 Фев 2024, 13:07

streetz написа:
A защо трябва да е вада или долина, като в нормалните квартали също има тристайни на подобни цени? Ако при 7-8000 заплата някой не може да задели 2000 (колкото в момента е вноската на 30 годишна ипотека за 500 000 лв), а предпочита да мята през прозореца по 1000 лв на месец за наем докато реве, колко е скъпо - явно не може да си направи сметката правилно.

Тоест според теб 30 години да даваш 2000 лева за иптокета е по-умно от колкото да даваш 1000 лева за наем така ли? :mhihi: Не знам кой не си прави сметките правилно. Освен тия 2000 лева ипотека имаш и пари за поддръжка, ремонти, обзавеждане и тн. А и за 500к лева не мисля че може да си купиш нещо в момента с повече от 2 стай, което е готово за живеене. Сметни още 100 от горе за довършване/ремонт и обзавеждане.
Последна промяна Jorixa на 08 Фев 2024, 13:13, променена общо 2 пъти

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 08 Фев 2024, 13:10

Еми ако другите 1000лв ги даваш за кръчми, сигурно е по-умно. Иначе не.

Jorixa написа:
zAcK написа:
Та какво излиза :dunno: Че в БГ все още е много по-лесно да си купуш/изплащаш и т.н. жилище!

Вобще нищо такова не излиза. Във Великобритания (извън Лондон) къщите струват колкото 4-стаен в София, а заплатите са 2ни. В Щатите (извън големите градове) също къщите са много по-достъпни. В централна европа имотите също са недостъпни, да, но то това е проблем който е ясен. Там обаче, за разлика от България, се изливат милиони имигранти и имотите не достигат. У нас е обратното.
Абсолютно. На 15мин от лондонското околовръстно къщите са по-евтини от къщите на 15мин от софийското :mhihi: Има асфалт и канализация даже. И лонг търм за ръст на цената не бих заложил на града с 30% празни имоти.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 08 Фев 2024, 13:32

TNT написа:Абсолютно. На 15мин от лондонското околовръстно къщите са по-евтини от къщите на 15мин от софийското :mhihi: Има асфалт и канализация даже. И лонг търм за ръст на цената не бих заложил на града с 30% празни имоти.

Дайте линк да разгледаме около в Лондон :bchug:

Иначе съм съгласен, че там е ОК да се инвестира, тук...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 08 Фев 2024, 13:44

Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Фев 2024, 14:02

TNT написа:https://www.rightmove.co.uk/properties/136999121#/?channel=RES_BUY
https://www.rightmove.co.uk/properties/ ... el=RES_BUY
https://www.rightmove.co.uk/properties/ ... el=RES_BUY

За 2 минути, толко. Хубавите не се задържат, разбира се.

абе тия хора нормални къщи нямат ли? баси спретнатите душегубки... и тия дворове на снимките би ме било срам да ги покажа... знам, че европата толкова си може ама все пак е хубаво на бедния имигрант в америка да му се напомния периодично що се е преместил в щатите... :ok:
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 08 Фев 2024, 14:20

Kroki написа:За апартамента дето бях гледал, много го мислихме с жената. Ходих на среща с банкови консултанти и сме много 50/50.

За капарото 50 000лв потребителски за 10 год връщаме 65к.
След акт 14 ни удобриха за 500к ипотечен(756 к), който да покрие и потребителския - 30г. пo 2100лв вноска на м.
Докато се нанесем трябва да плащаме тези 2100 + сегашния ни наем което на чисто гол апартамент е година-година и половина.
И се получават едни 3000лв стартово на месец, което е на ръба на възможностите ни с доста ограничения от наша страна. :confused:

Сега вярно, има 2 апартамента за продажба в Плевен и Стз, които ще покрият част от ипотечния и обзавеждането, но все пак тва си е 3/4 мил дали. :shock:

Какво става с капарото, ако строителя не построи сградата? Тя имаше ли акт16, че забравих :)
Каква става вноската по ипотеката на месец при лихва по кредита 5%?
За такива пари бих търсил готов апартамент с акт 16 и ако може обзаведен. Отнема много време, но си заслужава.
I love the sound of V8 in the morning...

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 08 Фев 2024, 15:05

В UK това е минималната обявена цена. Купувачите наддават с оферта и най-високата печели. Дъщеря ми се мъчи да си купи жилище в Единбург от 2 години и нито една оферта не ѝ одобриха, щото винаги някой я надцакваше. Чак сега успя да вземе двустаен, с дворче и беседка в дворчето, за 150К паунда като предложи с 10% над исканата цена. Продавачът е бил на зор и не е имал време да чака за по-висока оферта, та извади късмет.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 08 Фев 2024, 15:27

streetz написа:
2к ипотека и взимаш гол бетон. После или се вадят от джоба още 100к лв или нов заем, това не се ли брой?
Накрая става 1000лв наем или 3000лв. Всеки сам решава де.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 08 Фев 2024, 15:57

msi200 написа:...

Сградата още не е почната да се строи.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 08 Фев 2024, 16:13

zAcK написа:
pampo написа:^ Тоест не спестяват достатъчно, та да отделят 6 годишни заплати за посредствен имот?
За мен покупка на надценен имот е ниска финансова култура.

:bchug:

Като някой започне да говори за имотен балон се сещам например за Прага, която много харесвам.
Там ти трябват около 15 годишни заплати :ok:
...

Не е точно такава сметката, 8 000/месец е дооста висока заплата (без да броим Кнежа)
Средната в София мисля беше към 2000 чисто. За 500 000лв с две спални ти трябват 20 годишни средни заплати в София към момента. Ако избягването на такава сделка е ниска финансова култура :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 08 Фев 2024, 16:27

alekangg написа:
streetz написа:
2к ипотека и взимаш гол бетон. После или се вадят от джоба още 100к лв или нов заем, това не се ли брой?
Накрая става 1000лв наем или 3000лв. Всеки сам решава де.

Не казвам, че цените са ниски/изгодни или че трябва да се купува, докато не са скочили още. Визирах споменатите IT-та, които не можели да си позволят жилище горките и чакали балона да се спука. Да е някоя продавачка в Кауфланд на 2000 - разбирам, макар че и за нея може се намери панелка в Люлин, Надежда или Дружба. Но да взимаш няколко пъти над средната заплата и да ревеш, че не може да спестиш - ми не говори добре. Ама като се сетя, че познавам хора, на които мама,тате/тъста,тъщата им купиха апартаменти наготово и ми се оплакват, че с 10 000 едва връзвали месеца, що ли се учудвам. :lol: На продънени джобове и широки пръсти трудно се смогва.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 08 Фев 2024, 16:31

streetz написа:Но да взимаш няколко пъти над средната заплата и да ревеш, че не може да спестиш - ми не говори добре.

Не става въпрос дали можеш или не можеш да спестиш, а дали си заслужава. За мен не е редно половината ти препитание да ти отива за жилището, особено предвид какви са жилищата, инфраструктурата и факта че има много повече жилища от колкото хора у нас.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 08 Фев 2024, 18:23

Kroki написа:
msi200 написа:...

Сградата още не е почната да се строи.

Моето мнение е да не се занимаваш. Ще минат 3 години, докато се заселиш. За това време със сигурност ще излезе нещо готово и в по-хубав квартал.
I love the sound of V8 in the morning...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата