какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от TNT » 21 Яну 2013, 21:24

AgeraR написа:Но искам отново да заявя, че повечето мнения писани тука са глупости.

И ти си в "топ 3" :mhihi:

П.П. Не знам какво я дъвчете още тази тема, като 50% си нямат на идея какво се нарича "средна класа", "средна заплата" и т.н.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 21 Яну 2013, 21:40

TNT написа:
AgeraR написа:Но искам отново да заявя, че повечето мнения писани тука са глупости.

И ти си в "топ 3" :mhihi:

П.П. Не знам какво я дъвчете още тази тема, като 50% си нямат на идея какво се нарича "средна класа", "средна заплата" и т.н.

Добре, де нали за това е темата да изясним, и така като гледам ти знаеш, така ,че ако може да обясниш.

Мене понеже ми стана странно като някой почнат да се изхвърлят с някви 10К на месец за средна класа. И поне по статистиките за 2011 само 370 човека са декларирали годишен доход над 100 000 лв от които към 70 са със близо и надвишаващи 1 млн тоест богатите и кво остана 300 човека. Е квито и "средно-незнам си кви" сметки да праите 300 човека от 7 млн са далече от каквото и да е средно нещо .
Има и колеги от САЩ там заплата над 100 000 $ се счита над средната класа.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 21 Яну 2013, 21:52

:dunno: Само не разбрах как можеш с 10-15 години трудов стаж да си изплатил собствено жилище с изработените пари...Това и на запад го няма :conf:
Един нов апартамент 50-60 квадрата е 100 000 лв, което разделено на 120 (10 години) месеца се пада по около 830 лв на месец спестени....
Ако прием факта-че в България няма как да изкарваш повече от 800-1000 лв докато учиш висше образование..... ДА не говроим, че и след като завършиш малко хора работят за повече от 1200 лв чисти :banghead:

Аватар

Мнение от F3P » 21 Яну 2013, 21:55

TNT написа:Не знам какво я дъвчете още тази тема, като 50% си нямат на идея какво се нарича "средна класа", "средна заплата" и т.н.

Е, другите 50% знаят ;)

AgeraR написа:... Но искам отново да заявя, че повечето мнения писани тука са глупости. Колко души от средната класа могат според вас да си позволят два пъти на година почивка в чужбина?! ...

Добре, че не се дава бан само щото си малоумен- вече щеше да си изгонен от всички сайтове и форуми ;)
Аз два пъти почивка минала година не си позволих- говоря семейно. Но пък си позволих 10 дни на Карибите за 4 човека. Отделно с жената имаме още 15 дни в Гърция, Македония и Черна Гора. Тази година е планиран криуз (толкова си прост, че едва ли знаеш какво е- питай гугъл) пак за 4 човека за поне 15, по-скоро 20 дни. Вярвай ми, като пари тея 15-20 дни са поне с 70% над твоите смешни разбирания за "почивка в чужбина"- тоест Гърция или Турция ;)

И както казах назад- не съм от богатите с 20 бона доход на седмица, да ги кажем от 4 до 5 бона като рядко прескачам 4500 на месец... Но пък имам добър организатор на разходите- нищо повече.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 21 Яну 2013, 22:05

exotique написа::dunno: Само не разбрах как можеш с 10-15 години трудов стаж да си изплатил собствено жилище с изработените пари...Това и на запад го няма :conf:

Познавам доста хора с доходи над 15к в домакинството и са с стаж точно 10-15 години.
Да факт е работят в ИТ сферата, но си изплащат апартаментите за по 2-3 години.
Така че и това не е мерило, важното е кога ще станеш щастлив, ако изобщо се случи
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

русата мафия!
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от Ronka » 21 Яну 2013, 22:12

deyan-enchev написа:
exotique написа::dunno: Само не разбрах как можеш с 10-15 години трудов стаж да си изплатил собствено жилище с изработените пари...Това и на запад го няма :conf:

Познавам доста хора с доходи над 15к в домакинството и са с стаж точно 10-15 години.
Така че и това не е мерило, важното е кога ще станеш щастлив, ако изобщо се случи

И какво те прави щастлив :winky:
ИзображениеIs...

Много като тебе вече плакаха ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan-enchev » 21 Яну 2013, 22:27

Усмивката на жена ми хванала сина ми на ръце, когато ме посрещат на вратата като си идвам от работа.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

русата мафия!
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от Ronka » 21 Яну 2013, 22:32

deyan-enchev написа:Усмивката на жена ми хванала сина ми на ръце, когато ме посрещат на вратата като си идвам от работа.

Това колко пари ти струва :D
ИзображениеIs...

Много като тебе вече плакаха ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 21 Яну 2013, 22:32

deyan-enchev написа:

Определена професионална сфера не е критерий за средна класа.
Средната клас (според мен) се определя от възможността да издържаш къща с 2 деца , кола и редовни почивки. Също така работно време от 9 до 6 от понеделник до петък, като не се чусвтваш "дежурен" или да си длъжен да си вдигаш служебният телефон в извън работно време...
Бачкането 24/7 според мен не е критерий за средна класа.
Заплата от около 1500 лв на месец е може би средната класа. Хора с доходи от 3000 + лв на месец определено няма как да се впишат в средната класа, тъй като са малцинство и бездната между тях и повечето хора е огромна.
Последна промяна exotique на 21 Яну 2013, 22:35, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 21 Яну 2013, 22:34

Ronka написа:................................................И какво те прави щастлив :winky:

Да не ходя на работа, където да виждам шибаните колеги, но пък точно ходенето на работа ме прави средна класа. Няма две добри. Или щастлив или средна класа. И няма отърване от българското - собствен апартамент и да нямаш заеми са символа на просперитет в България. Да ви имам критериите за успех......... :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan-enchev » 21 Яну 2013, 23:02

Ronka написа:
deyan-enchev написа:Усмивката на жена ми хванала сина ми на ръце, когато ме посрещат на вратата като си идвам от работа.

Тънко минавам 1-2к на месец максимум

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 21 Яну 2013, 23:09

Поздрав за средната класа :ok:

When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Яну 2013, 23:55

Ronka написа:

Бе да ти кажа- струва си пара. Жената ако е от изискващите и ти ако си от дащните- стая скъпо доста бързо.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 22 Яну 2013, 0:05

exotique,
Точно...за БГ. Свободното време е едно от перото да си средната класа...парите са според човека, как се чувства доволен.

Щастието..според мен не е за тая тема, а за друга за да си кажат мнението хората/колегите, но няма нищо общо със средната класа, термин измислен от дивите капиталисти....

Щото за мен ми дреме на дедовия дали се вписвам в средната ви класа...важното ( за мен ) е колко се може повече да не бачкам ( ако може изобщо ) и да вадя толкова колкото да ми е добре на мен и семейството ми..

П.П. все още незнам (гледах новините днес ), как може чоек да си убие децата...(почти ми е набор ) ...просто е тва е не е истина, квото и да е , но децата си да утрепеш е некво...заебете тия средни класи, че ше комплексирате още повече хората в тая държава.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 22 Яну 2013, 11:26

Тая тема тръгна на заключване, ако я карате така... Кой е тъп и кой не си го пазете за себе си. Тук се изразява мнение според вижданията на всеки и собствения му опит.
Never mistake motion for action...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата