какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
AgeraR написа:Но искам отново да заявя, че повечето мнения писани тука са глупости.
И ти си в "топ 3"

П.П. Не знам какво я дъвчете още тази тема, като 50% си нямат на идея какво се нарича "средна класа", "средна заплата" и т.н.

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
TNT написа:AgeraR написа:Но искам отново да заявя, че повечето мнения писани тука са глупости.
И ти си в "топ 3"
П.П. Не знам какво я дъвчете още тази тема, като 50% си нямат на идея какво се нарича "средна класа", "средна заплата" и т.н.
Добре, де нали за това е темата да изясним, и така като гледам ти знаеш, така ,че ако може да обясниш.
Мене понеже ми стана странно като някой почнат да се изхвърлят с някви 10К на месец за средна класа. И поне по статистиките за 2011 само 370 човека са декларирали годишен доход над 100 000 лв от които към 70 са със близо и надвишаващи 1 млн тоест богатите и кво остана 300 човека. Е квито и "средно-незнам си кви" сметки да праите 300 човека от 7 млн са далече от каквото и да е средно нещо .
Има и колеги от САЩ там заплата над 100 000 $ се счита над средната класа.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

Един нов апартамент 50-60 квадрата е 100 000 лв, което разделено на 120 (10 години) месеца се пада по около 830 лв на месец спестени....
Ако прием факта-че в България няма как да изкарваш повече от 800-1000 лв докато учиш висше образование..... ДА не говроим, че и след като завършиш малко хора работят за повече от 1200 лв чисти

TNT написа:Не знам какво я дъвчете още тази тема, като 50% си нямат на идея какво се нарича "средна класа", "средна заплата" и т.н.
Е, другите 50% знаят

AgeraR написа:... Но искам отново да заявя, че повечето мнения писани тука са глупости. Колко души от средната класа могат според вас да си позволят два пъти на година почивка в чужбина?! ...
Добре, че не се дава бан само щото си малоумен- вече щеше да си изгонен от всички сайтове и форуми

Аз два пъти почивка минала година не си позволих- говоря семейно. Но пък си позволих 10 дни на Карибите за 4 човека. Отделно с жената имаме още 15 дни в Гърция, Македония и Черна Гора. Тази година е планиран криуз (толкова си прост, че едва ли знаеш какво е- питай гугъл) пак за 4 човека за поне 15, по-скоро 20 дни. Вярвай ми, като пари тея 15-20 дни са поне с 70% над твоите смешни разбирания за "почивка в чужбина"- тоест Гърция или Турция

И както казах назад- не съм от богатите с 20 бона доход на седмица, да ги кажем от 4 до 5 бона като рядко прескачам 4500 на месец... Но пък имам добър организатор на разходите- нищо повече.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
exotique написа::dunno: Само не разбрах как можеш с 10-15 години трудов стаж да си изплатил собствено жилище с изработените пари...Това и на запад го няма![]()
Познавам доста хора с доходи над 15к в домакинството и са с стаж точно 10-15 години.
Да факт е работят в ИТ сферата, но си изплащат апартаментите за по 2-3 години.
Така че и това не е мерило, важното е кога ще станеш щастлив, ако изобщо се случи
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Ronka
- русата мафия!
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
deyan-enchev написа:exotique написа::dunno: Само не разбрах как можеш с 10-15 години трудов стаж да си изплатил собствено жилище с изработените пари...Това и на запад го няма![]()
Познавам доста хора с доходи над 15к в домакинството и са с стаж точно 10-15 години.
Така че и това не е мерило, важното е кога ще станеш щастлив, ако изобщо се случи
И какво те прави щастлив

Много като тебе вече плакаха ...
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
Усмивката на жена ми хванала сина ми на ръце, когато ме посрещат на вратата като си идвам от работа.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Ronka
- русата мафия!
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
deyan-enchev написа:Усмивката на жена ми хванала сина ми на ръце, когато ме посрещат на вратата като си идвам от работа.
Това колко пари ти струва

Много като тебе вече плакаха ...
deyan-enchev написа:exotique написа::dunno: Само не разбрах как можеш с 10-15 години трудов стаж да си изплатил собствено жилище с изработените пари...Това и на запад го няма![]()
Определена професионална сфера не е критерий за средна класа.
Средната клас (според мен) се определя от възможността да издържаш къща с 2 деца , кола и редовни почивки. Също така работно време от 9 до 6 от понеделник до петък, като не се чусвтваш "дежурен" или да си длъжен да си вдигаш служебният телефон в извън работно време...
Бачкането 24/7 според мен не е критерий за средна класа.
Заплата от около 1500 лв на месец е може би средната класа. Хора с доходи от 3000 + лв на месец определено няма как да се впишат в средната класа, тъй като са малцинство и бездната между тях и повечето хора е огромна.
Последна промяна exotique на 21 Яну 2013, 22:35, променена общо 1 път
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Ronka написа:................................................И какво те прави щастлив
Да не ходя на работа, където да виждам шибаните колеги, но пък точно ходенето на работа ме прави средна класа. Няма две добри. Или щастлив или средна класа. И няма отърване от българското - собствен апартамент и да нямаш заеми са символа на просперитет в България. Да ви имам критериите за успех.........

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
Ronka написа:deyan-enchev написа:Усмивката на жена ми хванала сина ми на ръце, когато ме посрещат на вратата като си идвам от работа.
Тънко минавам 1-2к на месец максимум
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Поздрав за средната класа

When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
Ronka написа:deyan-enchev написа:Усмивката на жена ми хванала сина ми на ръце, когато ме посрещат на вратата като си идвам от работа.
Бе да ти кажа- струва си пара. Жената ако е от изискващите и ти ако си от дащните- стая скъпо доста бързо.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
exotique,
Точно...за БГ. Свободното време е едно от перото да си средната класа...парите са според човека, как се чувства доволен.
Щастието..според мен не е за тая тема, а за друга за да си кажат мнението хората/колегите, но няма нищо общо със средната класа, термин измислен от дивите капиталисти....
Щото за мен ми дреме на дедовия дали се вписвам в средната ви класа...важното ( за мен ) е колко се може повече да не бачкам ( ако може изобщо ) и да вадя толкова колкото да ми е добре на мен и семейството ми..
П.П. все още незнам (гледах новините днес ), как може чоек да си убие децата...(почти ми е набор ) ...просто е тва е не е истина, квото и да е , но децата си да утрепеш е некво...заебете тия средни класи, че ше комплексирате още повече хората в тая държава.
Точно...за БГ. Свободното време е едно от перото да си средната класа...парите са според човека, как се чувства доволен.
Щастието..според мен не е за тая тема, а за друга за да си кажат мнението хората/колегите, но няма нищо общо със средната класа, термин измислен от дивите капиталисти....
Щото за мен ми дреме на дедовия дали се вписвам в средната ви класа...важното ( за мен ) е колко се може повече да не бачкам ( ако може изобщо ) и да вадя толкова колкото да ми е добре на мен и семейството ми..
П.П. все още незнам (гледах новините днес ), как може чоек да си убие децата...(почти ми е набор ) ...просто е тва е не е истина, квото и да е , но децата си да утрепеш е некво...заебете тия средни класи, че ше комплексирате още повече хората в тая държава.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Тая тема тръгна на заключване, ако я карате така... Кой е тъп и кой не си го пазете за себе си. Тук се изразява мнение според вижданията на всеки и собствения му опит.
Never mistake motion for action...