България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Потребител
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от El_Loco » 15 Мар 2022, 1:35

кой член от закона обосновава положението с пръв влязъл на кръстовището, че май няма такъв... и влезеш ли от път без предимство си виновен 100%

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 15 Мар 2022, 1:46

El_Loco написа:кой член от закона обосновава положението с пръв влязъл на кръстовището, че май няма такъв... и влезеш ли от път без предимство си виновен 100%

Хубав въпрос, но само на пръв поглед. Обосновал съм се достатъчно, не очаквам всички изведнъж да прогледнат и отлично знам, че въпроса е почти никъде дискутиран. Колкото за члена, не съм им фен и няма да хукна сега да го издирвам. Не случайно казах на Маверика да попита някой катаджия, ПОДЧЕРТАВАМ, който е в час.

А понеже забравих да ви информирам, та да го напиша - истинския и единствен виновник е Мерца, но това подчертавам, ако ще е по закон! Щото го има винаги и човешкия и на баджанака фактора, да не забравяме.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 15 Мар 2022, 3:40

За теб явно вече е късно за превъзпитание, но поне недей говори глупости, че някой ще вземе наистина да ти повярва. ВИНАГИ в 100% от случаите виновен е отнемащия предимството. Питай когото искаш полицай, съдия или автоинструктор. Няма тълкувания тука. Мерцедесът най-много да го глобят за несъобразена скорост, но за това трябва техническа експертиза.
Днеска един друг такъв самоук реши, че няма нужда да чака движещите се направо (сигурно е стигнал с 1.4 секунди по-рано до кръстовището) и тръгна да прави ляв завой, въпреки че нямаше как да завие, защото по пешеходната пътека вървяха хора. Поне бавно се движех и спрях, по-точно спряхме всички за направо да го чакаме да се изнесе големия преценяч.
За случая с gtr-а интересен развой - написали са акт на волвото, сигурно защото е попречил на гонката. Таткото на пишлемето с нисана подсъдим за сводничество. Класика в жанра :yes:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 15 Мар 2022, 3:54

streetz написа: ВИНАГИ в 100% от случаите виновен е отнемащия предимството. Питай когото искаш полицай, съдия или автоинструктор.

Бих седнал да питам ако вече не съм го играл филма. За мен също първоначално бе шок, после просто помислих. До тук само твърдения, ако не ще да се появяват смислени опоненти да продължи темата натаък? Все едно, че нищо не съм казал и не ги разбирам нещата.

Исках просто да посея семка в главите ви, сторих го. Оттук насетне тя ще покълне и никой от вас не е в състояние да я спре, така ли да ви го напиша :ok: На всичкото отгоре е за ваше добро и може да ви послужи някога.
Иначе все забравям да напиша, че вече навлязлото превозно средство в кръстовище е с предимство пред ВСИЧКИ останали! Туй последното го казвам само да не земе да стане някоя грешка.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Мар 2022, 9:24

В огромна грешка си. Ако някога, някъде, поради някаква причина, някой катаджия си е помислил да напише акт на тоя Мерцедеса, а на бакшо не, то този с Мерца тотално не е в час и не си е търсил правата първо на място, второ в съда. Няма полицай с чиста съвест и компетентен, който да напише акт на тоя с Мерцедеса. Ще пратя клипа на един катаджия днес специално заради теб по уотсап и ще ти копна какво е написал. С над 10 години стаж е, ще го пратя и на още един с 20 години стаж, 15 от които само в КАТ с риска да ми се посмеят, но заради теб ще го направя. Имам и един бивш катаджия, който ходи в региона сега и прави експертизи на ПТП-та и мери спирачен път като надълго и нашироко ми е разказвал как става това.
Значи, чисто теоретично, ама много теоретично в много труден за доказване случай е възможно ОСВЕН на бакшиша(той е 100%-та с акт, който не може да падне в съда заради фактическата обстановка, а само ако е некадърно написано НП, което няма нищо общо с фактическата обстановка за която говорим)вината да се добави и тази на този с Мерца, но в такъв случай се пише СЪВИНА, и им удрят и на двамата акт. Това може да стане само ако има някой пострадал в таксито с минимум средна телесна повреда(тоест счупване на кост минимум, била тя и пръстче), тоест КАТ да трябва да направи експертиза за която ти говорих с такъв като моя познат. Тогава викат група с дознател, слагат едни конуси на мястото и никой не минава от там докато не снимат и опишат нещата, плюс експерта да дойде от майка си райна ако е някъде. Тогава той ще излезе със становище с колко е карал Мерца с точност до километъра и някакъв мизерен толеранс от проценти, ще те излъжа колко бяха. Тогава вече е възможно да се случи това за което ти говориш, но ти всъщност не говориш за него, а за оневиняване на колегата. :mhihi:
Сега ще ти кажа, че поведението на колегата е МАЛОУМНО, меко казано и то, понеже нито Мерца е чак толкова далеч, нито се движи чак с много превишена скорост. За мен той има възможността да го види идеално и да прецени идеално как се движи. Ако се движеше с 40, Мерца пак трябваше да намали за да мине колегата пред него необезпокояван като на военен парад. :kuku: Лично аз съм имал безброй случки като тая, безброй. Редовно ми се случва да отнема предимство точно както го прави бакшиша на клипа на някой движещ се, който обаче е достатъчно далеч и съм на 1000000%-та убеден, че се движи бавно след като съм успял да го наблюдавам няколко секунди и то на две-три едни и същи кръстовища през които минавам всеки ден и знам, че шанса да се заблудя е почти нулев. Значи минавам след като преценя не, че ако движещото се по пътя с предимство ППС продължи да се движи със същата бавна скорост ще мина, ами и си смятам ако сега настъпи газта пак да мога да мина. :idea: Понеже съм го ял тоя на някой киселяк да ме види отдалеч, че му вземам предимството след като кара с 30 и е решил, че ще хване някой светофар с броене :banghead: настъпва и почва да свири като сватбар, дори ми се е случвало да излизам и тоя да трябва да спре на пешеходна, но да не го прави щото не му дреме от нищо, пак дава газ и пак свири, но аз съм имал времето да мина. Обаче тоя колега като последния малоумник излезе и ти казваш, че бил навлезнал. :mhihi: Човек, вземи една листовка, има я конкретно ситуацията и те питат отговор А минавам щото другото ППС е далече и имам време да мина, отговор Б изчаквам докато мине, айде сега ти ми покажи в коя Вселена отговора ще е А. В кръстовището навлизаш САМО ако си уверен, че е чисто и минаваш. Ама влезнал си и скочил пешеходец от храста, ти спираш вътре и те удря Мерца, виновен си.
Явно не помниш но във форума имаше един тъп случай с колега, който беше СПРЯЛ на кръговото преди да се включи в него, тоест изчаква си минаващите защото не е с предимство, но колата му е подадена няма и метър напред. Някакъв ПИЯН идва и го удря, ами изкараха колегата виновен защото онзи се е движел по пътя с предимство, а той е навлезнал в кръстовище. Ако колегата чете, нека се обади, но имаше голяма дискусия във форума преди две години може би.

Ако искаш някой ден пробвай ситуацията с бакшиша и пробвай да изкараш Мерца виновен на свой гръб. После ще ти кажа какво са казали катаджиите, че ме караш да се излагам заради теб. :mhihi:
Втората снимка реално е първа, че съм ги разменил.
Последна промяна Top Gun Maverick на 15 Мар 2022, 12:11, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Мар 2022, 12:10

Пускам ти кореспонденцията като говорих и с още един, който ми описа за ситуация в която колата излетяла на 100 метра(даже в чата за миг се заблуди този, че му казвам, че има стоп бакшо)писал акт на неспазилия предимство за ПТП, а на другия за несъобразена, но втория го съборил в съда. Обясни ми по тел горе-долу същото, което и аз на теб с тази разлика, че споменатата от мен съвина в случая не може да се изкара защото винаги ще вземат предвид отнемането на предимство като причина. Единствено ако има средна телесна в съда вече чрез много експертизи ще се взема предвид доколко скоростта на да речем тоя с Мерца е спомогнала за тая повреда, но пак другия ще е виновен, тоест въобще не касае фактическата обстановка за възникване на ПТП. Третият катаджия ми каза, че на клип не можел да каже и се смееше защото ако всичко е ок и за него е очевидно, спазва се вика знака, скоростта да вървят да я доказват с 10 отгоре или отдолу е, той е длъжен да изчака тези по пътя с предимство и да премине безопасно през кръстовището. Единствено ако знака на стълба бил такъв, че излиза на път без предимство (понеже не виждал знак по пътя на Мерца, че е с предимство и затова ми каза, че не може да е категоричен)тоест Мерцедеса се движи по път с предимство, тогава било ясно, че бакшо не е виновен, но ние дискутираме обратната ситуация.
Губя си времето половин сутрин понеже сме автомобилен форум и не може да оставяме мнения в заблуждение, които утре могат да костват вината на ПТП за някой, който е решил, че като е навлезнал в кръстовище със знаци, то може знака в негова вреда да се изключи щото други карал бързо, ама дори наистина бързо.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 15 Мар 2022, 13:38

:OT: Маверик, махни го това "Върнете Джордана във форума!", виж колко бързо се чете форума от два дена :mhihi: Няма през тема 2 страници спор и мнения "steen - jordana", развали ми се скрола вече от тази титанична дългогодишна битка :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 15 Мар 2022, 14:38

Top Gun Maverick написа: "...Това може да стане само ако има някой пострадал в таксито с минимум средна телесна повреда(тоест счупване на кост минимум, била тя и пръстче), тоест КАТ да трябва да направи експертиза"

Ето, сам го каза. А аз от своя страна не случайно говорих за семки в главите ви снощи. Ако сте си спукали броните и дойде някой шапкар, който му е все тая и бърза да иде да пие бира, ще оневини Мерца и до там. Ако ти обаче си в Мерца и вместо калника на таксито(както е в случая), то поизбърза малко и целнеш задната врата с детското столче вътре, тогава неминуемо отсъждането ще е коректно, щото няма да го прави вече бираджията и за теб ще е безкрайно тегаво, тъй както си с предимство :idea:

"Сега ще ти кажа, че поведението на колегата е МАЛОУМНО, меко казано и то, понеже нито Мерца е чак толкова далеч, нито се движи чак с много превишена скорост. За мен той има възможността да го види идеално и да прецени идеално как се движи. "

Да речем, че не обичам да си кривя душата и тук конкретно имаш право, но това не променя тезата ми.

"Ако се движеше с 40, Мерца пак трябваше да намали за да мине колегата пред него необезпокояван като на военен парад. :kuku: "

Да, ако оня е навлязъл вече, ти така или иначе освен задължен си и принуден! Повтарям, че конкретния случай допускам все пак да е леко спорен.

"... Обаче тоя колега като последния малоумник излезе и ти казваш, че бил навлезнал. :mhihi: "
Аз също бих го описал точно с тая дума, че му подхожда. Остави обаче емоциите и вземи си пусни видеото и спирай на пауза. Виж разликата от метри кога навлизат в кръстовишето двамата. При едно истинско отсъждане това ще бъде взето предвид, а не емоциите.....

"Човек, вземи една листовка, има я конкретно ситуацията..."

Има я, друг път. Примерчетата в листовките са за начинаещи, забравяш ли. Учат се основополагащи неща, не пълни. Казусите с моментите на навлизане в кръстовищата ще усложнят неимоверно процеса на учене още на тоя етап от обучението и просто са спестени.

"В кръстовището навлизаш САМО ако си уверен, че е чисто и минаваш"

Напредък. Най-сетне. Прочети го пак. Маверика лично го е писал :idea:

" Ама влезнал си и скочил пешеходец от храста, ти спираш вътре и те удря Мерца, виновен си"

Точно както си го написал това не е вярно, но тук полемиката ще е наистина тегава, та предпочитам да остане, че си шрав. Засега.

"Явно не помниш но във форума имаше един тъп случай с колега, който беше СПРЯЛ на кръговото преди да се включи в него, тоест изчаква си минаващите защото не е с предимство, но колата му е подадена няма и метър напред. Някакъв ПИЯН идва и го удря, ами изкараха колегата виновен защото онзи се е движел по пътя с предимство, а той е навлезнал в кръстовище. Ако колегата чете, нека се обади, но имаше голяма дискусия във форума преди две години може би"

Преди 2 години едва ли съм знаел за "извън темата" и пишех само в техническите. Ако искаш прати ми линк, според мен просто някой е отсъждал с оная си работа.

"Ако искаш някой ден пробвай ситуацията с бакшиша и...."
Пробвано вече, по неволя. Не карах аз, но това смятам ще приемеш, че нищо не значи.

Снимките с кореспонденциите все едно, че дори не си ги постнал. Не забеляза ли, че кореспонденцията приключва в момента, в който споменаваш кой кога е навлязъл в кръстовището?
Иначе се извинявам, че така отговарям, но просто не знам как да цитирам по няколко изречения, затова. Сигурно е супер елементарно за тъпаци, но съм бос в това и това е.
Последна промяна ivoaudi на 15 Мар 2022, 14:54, променена общо 4 пъти
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 15 Мар 2022, 14:46

Top Gun Maverick написа:Губя си времето половин сутрин понеже сме автомобилен форум и не може да оставяме мнения в заблуждение, които утре могат да костват вината на ПТП за някой, който е решил, че като е навлезнал в кръстовище със знаци, то може знака в негова вреда да се изключи щото други карал бързо, ама дори наистина бързо.

Ето това е разковничето, защото си изкривил спора. Не казвам и дори не си мисля, че си го сторил умишлено, но ако не оправим това е безсмислено да спорим. Аз никъде нищичко не споменавам за скоростта на Мерца като вина. Твърдя само, че таксито е вече навлязло в кръстовището и този който идва в последствие дори и да навлиза от път с предимство е длъжен да го изчака! Ако се ожулите може да бъде отсъдено набързо на улицата как да е и моите твърдения са грешни, много важно. Ако има обаче и пострадали нещата могат бързо да загрубеят за "имащия" предимство. А го написах в кавички, защото неговото предимство не съществува ако някой вече Е вътре в кръстовището! И да, губя си и аз времето по същите причини както и ти. Не се гневя и не обиждам никого, ако се окаже, че НАИСТИНА греша ще се извиня!

:OT: М-у другото аз също съм ЗА, Джордана да се връща бързо във форума. Може да гугли, предполагам и че дразни някои колеги, но си е добър коректив почти винаги. Ако и да гугли го прави по начин, че често научаваш това, онова. Дано само не ме прочете Пауъра сега, че ще ме намрази :D
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Мар 2022, 15:11

Ами не приключи, ама не исках да го пускам защото следващото нямаше да ти хареса като коментар и просто е допълнение към приключването, че няма какво повече да разтяга. Но да не се засегнеш сега, нищо лично не влага. А и аз съм акцентирал върху скоростта, но когато говорих по тел и с другите относно, че е навлезнал, вече споменах, няма никакво значение, трябва да чака и пак е виновен, в моя предишния пост го написах, че в кръстовище се влиза само когато си сигурен, че няма да го задръстиш, бях добавил, че и пешеходец да ти излезе внезапно и тоя те удари с Мерца, пак си виновен. Законът си е закон и той е написан за да има възможно най-малко тълкувания, понеже ако логиката ти беше приложена в него(не казвам, че няма логика в разсъжденията ти, те да си верни, но по-скоро морални, а не законови)щеше да има поле за изява на много ПРЕЦЕНЯЩИ, които да казват "абе аз малко бях навлезнал вече или направо излизах и оня дойде от нищото и ме удари, той е виновен". Сещай се каква анархия щеше да настане така.
Между другото ако някой иска кученце...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 15 Мар 2022, 15:21

Не се засягам, няма нищо. Продължавам да твърдя каквото писах и смятам, че добре съм го направил. Просто нямам какво повече да кажа.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Потребител
Аватар

Мнение от El_Loco » 15 Мар 2022, 22:52

без да се засягаш, приеми че си в грешка. маверика ти го обясни многократно. колкото и да не ти се вярва с твърденията си вкарваш някой от четящите темата в заблуда...

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 15 Мар 2022, 22:59

Aз го разбирам така - ако си с предимство, но видиш, че е опасно да си го ползваш, по-добре недей..
Особено тъпо е, когато си с над 30 над ограничението и си мислиш, че си 100 процента прав, защото си с предимство..
Ами то това ограничение не е за украса, аз самият така съм се шашкал на извънградски знаете, че има ограничение преди кръстовища, ами никой не го спазва (аз включително, дори и да намалявам скоростта)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 15 Мар 2022, 23:22

El_Loco написа:без да се засягаш, приеми че си в грешка. маверика ти го обясни многократно. колкото и да не ти се вярва с твърденията си вкарваш някой от четящите темата в заблуда...

Не се засягам от нищо, в спора се ражда истината.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 16 Мар 2022, 0:12

ivoaudi написа:Не се засягам от нищо, в спора се ражда истината.

Това е голям проблем в днешно време, че хора спорят против факти. В случая, имаш закон, доста ясно написан, поне за 99% от хората. Нашия си имал мнение, спори :banghead:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата