какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
Потребител
Аватар

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от Petrolhead » 21 Яну 2013, 15:33

4000 са някаква скъсана средна класа.
в смисъл че с 4000 се преживява, но не се спестява

ентусиаст
Аватар
Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i

Мнение от raduslaf » 21 Яну 2013, 16:38

За семейство от 4 души - родители и две деца, за да живееш нормално без да се ограничаваш, но и без да прекаляваш, да караш прилична кола, да живееш в собствено жилище, децата ти да са добре облечени и нахранени и да можеш все пак да заделяш по някоя стотинка на месец, мисля, че трябват поне 5 хиляди лева на месец. Ама май в България това си е над средната класа :dunno: Ако си имаш наследствено жилище и не плащаш ипотека и по-малко са окей според мен, за да се наречеш "средна класа".

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 21 Яну 2013, 17:19

Аз викам първо да уточним, на какво викаме средна класа? На средностатистическия човек със средностатистическа заплата или на класата която се намира между бедни и богати. Щото средностатистическия човек в БГ е много далече от цифрите дето тука цитирате.
Да вземем тогава тези които са между бедни и богати. Хубаво ама кои са бедни а кои богати къде е границата? Щото примерно ако бедните са с 300 лв на месец а богатите с 300К на месец излиза ,че средната класа е с 150К на месец. Нещо не се връзва.
Така ,че според мен правите грешка да цитирате заплати, те не са точно мерило. По назад в темата го казаха по правилно:
Собствено хубаво жилище на хубаво място и собствени коли, независимост от банкови институции в световен мащаб е НАД средната класа.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 21 Яну 2013, 17:59

Темата е за средна класа, не за средностатистически българин. Доколко я има, има някаква, макар и мижава част от населението. Пречупвам я през нашата действителност, защото ако меря със западен аршин, тези хора тук се водят богати.
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: W221 S550 AMG / CLA 220d / X5 3.0d

Мнение от AngelG » 21 Яну 2013, 18:37

Незнам . защо намесвате западните държави и и щатите изобщо .... Там си има средна класа и всички знаят коя е тя . В България такава няма . Тук хората са или по-скоро бедни или по-скоро богати. А и в България на какво се вика средна класа ? По моите разбирания , това е да имаш собствено жилище , да не се притесняваш за образованието на децата си и да можеш да си позволиш прилична кола + почивка извън страната лятото и зимата. Мисля , че затова , при 4 членно семейство са необходими между 5 и 7000 на месец . Като цяло тук разбирането средна класа е много объркано. Навънка примерно БМВ 7ма серия карат средната класа , а тук хората като видят подобна кола , първото което се сещат е - "този не си знае парите" .... така че мисля няма нужда да се коментират други държави.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 21 Яну 2013, 18:52

AngelG написа: Навънка примерно БМВ 7ма серия карат средната класа , а тук хората като видят подобна кола , първото което се сещат е - "този не си знае парите" .... .

без да целя конфронтация, но аз съм останал с друго впечатление..
Лимузините на премиум марките са рядкост (поне в западна Европа), карат се от наистина милионери,и са предимно с най-малкия дизелов вариант двг ..
В Испания само съм виждал630д -2003та година (тук някой да е забелязвал такова? :lol: )
ЦЛС също не знаех,че имат дизелов двг 320 -като излезна модела в Бг всичко беше минимум 500 бенз :dunno:
Колко много са се надскочили и карат коли равни или по скъпи от недвижимото си имущество тук у нас :bchug:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 21 Яну 2013, 18:57

Bogat-Beden написа:
AngelG написа: Навънка примерно БМВ 7ма серия карат средната класа , а тук хората като видят подобна кола , първото което се сещат е - "този не си знае парите" .... .

Лимузините на премиум марките са рядкост (поне в западна Европа), карат се от наистина милионери,и са предимно с най-малкия дизелов вариант двг ..
В Испания само съм виждал630д -2003та година (тук някой да е забелязвал такова? :lol: )
ЦЛС също не знаех,че имат дизелов двг 320 -като излезна модела в Бг всичко беше минимум 500 бенз :dunno:
Колко много са се надскочили и карат коли равни или по скъпи от недвижимото си имущество тук у нас :bchug:

извън темата

630д мисля че няма , има 635д и то излиза по-късно от 2003 някъде2007-8

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 21 Яну 2013, 18:58

Пичове, не мислите ли че парите са илюзорен продукт на западаща монетарна система, която не може да крепи самата себе си?
Ние го взехме като няква небесна мана, колко са важни и колко е важно да имаш, че са си НЯКОй.

Обществото ни се базира на къде по-важни социални стълбове, такива които често "забравяме" с единствената цел повече пари.
Те не носят щастие, щастието е съвсем различно.

Дотолкова сме обсебени от идеята която медиите прокламират постоянно - НЯМА ПАРИ, че забравяме как нашия живот всъщност ще е много по-реален без да се отдаваме чак толкова на изкуствени създадени средстава за контрол :mrgreen:
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 21 Яну 2013, 19:18

barabqga написа:
извън темата

630д мисля че няма , има 635д и то излиза по-късно от 2003 някъде2007-8

хах май си прав :bchug: 630и ще да е било- също доволно рядък модел за БГ :mrgreen:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 21 Яну 2013, 19:21

deyan-enchev написа:Пичове, не мислите ли че парите са илюзорен продукт на западаща монетарна система, която не може да крепи самата себе си?
Ние го взехме като няква небесна мана, колко са важни и колко е важно да имаш, че са си НЯКОй.

Обществото ни се базира на къде по-важни социални стълбове, такива които често "забравяме" с единствената цел повече пари.
Те не носят щастие, щастието е съвсем различно.

Дотолкова сме обсебени от идеята която медиите прокламират постоянно - НЯМА ПАРИ, че забравяме как нашия живот всъщност ще е много по-реален без да се отдаваме чак толкова на изкуствени създадени средстава за контрол :mrgreen:

кажи го на Вальо Златев и прочее народни кръвопийци :mrgreen:
Нали знаеш пирамидата на Маслоу как започва :|

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от AngelG » 21 Яну 2013, 19:27

Bogat-Beden написа:

Донякъде си прав :yes: Но въпросните милионери наистина карат примерно ЕС класа с малък двигател или дизелова 7ца , но в гаража имат Порше със сигурност

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 21 Яну 2013, 19:28

AngelG написа:Навънка примерно БМВ 7ма серия карат средната класа , а тук хората като видят подобна кола , първото което се сещат е - "този не си знае парите" .... така че мисля няма нужда да се коментират други държави.

Колега, къде е тая средна класа дето се вози в 7 серия? В Катар, Бруней и ОАЕ, може... Европейската и американските средни класи се замислят преди да купят 3 серия, нагоре всичко е над средната класа - хора със собствен бизнес или на високи, добре платени позиции. Ако броиш за средна класа собственик на завод, може, но и там зависи от мащаба.
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от AngelG » 21 Яну 2013, 19:31

Leon написа:
AngelG написа:Навънка примерно БМВ 7ма серия карат средната класа , а тук хората като видят подобна кола , първото което се сещат е - "този не си знае парите" .... така че мисля няма нужда да се коментират други държави.

Колега, къде е тая средна класа дето се вози в 7 серия? В Катар, Бруней и ОАЕ, може... Европейската и американските средни класи се замислят преди да купят 3 серия, нагоре всичко е над средната класа - хора със собствен бизнес или на високи, добре платени позиции. Ако броиш за средна класа собственик на завод, може, но и там зависи от мащаба.

Така е прави сте , но дори и да не е 7ца , е еквивалента не Лексус примерно :yes: Тези с Ес-ките и 7ците са по-скоро от високата "средна класа" , все пак това е обширно понятие.

А и доколкото съм запознат , те не си купуват поради липса на средства , ами просто манталитета е много по различен .
Всички знаем ясни примери в България , как някой новобогаташ , продал 1-2 земи и си купва новата Ес-ка :banghead:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от AgeraR » 21 Яну 2013, 19:52

BMW_RIDER написа:Аз викам първо да уточним, на какво викаме средна класа? На средностатистическия човек със средностатистическа заплата или на класата която се намира между бедни и богати. Щото средностатистическия човек в БГ е много далече от цифрите дето тука цитирате.
Да вземем тогава тези които са между бедни и богати. Хубаво ама кои са бедни а кои богати къде е границата? Щото примерно ако бедните са с 300 лв на месец а богатите с 300К на месец излиза ,че средната класа е с 150К на месец. Нещо не се връзва.
Така ,че според мен правите грешка да цитирате заплати, те не са точно мерило. По назад в темата го казаха по правилно:
Собствено хубаво жилище на хубаво място и собствени коли, независимост от банкови институции в световен мащаб е НАД средната класа.

Добре казано колега :yes: но нали знаеш, че в България от 100 души един изкарва казаните 300к на месец. Така по твои сметки излиза, че човек от средна класа в България, изкарва 3к лева на месец... Но искам отново да заявя, че повечето мнения писани тука са глупости. Колко души от средната класа могат според вас да си позволят два пъти на година почивка в чужбина?! Зависи във кой град, даже във кой район живееш за да определим какво е средна класа...

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 21 Яну 2013, 20:25

AgeraR написа:
BMW_RIDER написа:Аз викам първо да уточним, на какво викаме средна класа? На средностатистическия човек със средностатистическа заплата или на класата която се намира между бедни и богати. Щото средностатистическия човек в БГ е много далече от цифрите дето тука цитирате.

Добре казано колега :yes: но нали знаеш, че в България от 100 души един изкарва казаните 300к на месец. Така по твои сметки излиза, че човек от средна класа в България, изкарва 3к лева на месец.....

а чували ли сте за разлика между среднопретеглена и средноаритметична стойност :bchug:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата