Криптовалути
Модератор: Общи модератори
Re: Криптовалути
Колеги от известно време се въртя около една мисъл и реших да я споделя(следва дълъг пост)
По принцип си съхранявам печалбите в BTC, а не ги обръщам в долари/евро/левове- ползвам го като дигитално злато, ако щете.
Наскоро се случи нещо с друго крипто, което ме накара да задълбая обаче. Хелиум направиха сериозни промени и от децентрализиран блокчейн се превърнаха в централизиран такъв. Аз както и някакъв процент други участници бяхме против. Казвам някакъв процент, защото официално процентът е малък, но според мен реалността е друга.
На пръв поглед промяната беше "демократично гласувана" и поне краткосрочно е силно положителна, както за мрежата така и за всички участници. Според мен обаче в търсене на краткосрочното улеснение и лесния път загубихме огромната ценност, която е децентрализирания характер на блокчейна.
Та това ме доведе до "може ли това да се случи с биткойн и при какъв сценарии?".
В крайна сметка се завъртях около миньорите, а именно драстично намаление в индивидуалните участници и географското разпръскване, поради ред фактори. Т.е. естествен ход на нещата който да доведе до централизация.
"Steelman" аргументите против това са - "Transaction fees" + увеличение на цената. С намаляване на доходите от копане, таксите ще скочат, а това ще накара хората да задържат BTC(hoarding), което ще доведе до още по-голям скок в цената, а от там и в размера на таксите. Двата процеса се балансират взаимно и доходите за миньорите винаги са на ниво, което не води до отказване.
Аз ще се опитам да направя "Strawman" аргумент и ще се радвам да коментирате.
Според мен има няколко ключови звена, които могат да объркат този процес, като е нужно само едно от тях да се провали.
1. Повишение на обема от транзакции чрез включване на биткойн(или по-горните нива на мрежата) в нормалните иконимически процеси. Т.е. по-малко хора да го ползват като дигитално злато, за сметка на такива, които го ползват като резервна валута например.
2. Повишаването на търсенето на биткойн, а от там и цената му пак чрез "addpotion"
3. Липса на ясно изразен и достатъчно стабилен ASIC конкурент, които да привлече миньорите. Т.е. защо да копаем BTC, за Х% доходност като можем да копаем У.
Виждам два развоя на събитията, ако се стигне до значителен спад на миньорите.
- Нищо съществено не се променя. Опасността от централизация съществува, но пазарът и BTC обществото не обръщат внимание и музиката продължава да свири.
- Опасността от централизация става реална или дори се материализира, от което следва отлив на хардкор юзъри и спад в цената, който води до низходяща спирала.
В общи линии се опитвам да питам - Как оценявате възможността, забавяне(или пълен отказ) на "mainstream addoption-a", в комбинация с трудността на копане да доведат до отлив на миньори, който да постави под риск децентрализацията и да доведе до сериозен проблем с мрежата?
П.С. И не питам от гледна точка на "гробокопач", точно обратното. Наистина искам да разширя използването му като дигитално злато, особено в този благоприятен момент.

По принцип си съхранявам печалбите в BTC, а не ги обръщам в долари/евро/левове- ползвам го като дигитално злато, ако щете.
Наскоро се случи нещо с друго крипто, което ме накара да задълбая обаче. Хелиум направиха сериозни промени и от децентрализиран блокчейн се превърнаха в централизиран такъв. Аз както и някакъв процент други участници бяхме против. Казвам някакъв процент, защото официално процентът е малък, но според мен реалността е друга.
На пръв поглед промяната беше "демократично гласувана" и поне краткосрочно е силно положителна, както за мрежата така и за всички участници. Според мен обаче в търсене на краткосрочното улеснение и лесния път загубихме огромната ценност, която е децентрализирания характер на блокчейна.
Та това ме доведе до "може ли това да се случи с биткойн и при какъв сценарии?".
В крайна сметка се завъртях около миньорите, а именно драстично намаление в индивидуалните участници и географското разпръскване, поради ред фактори. Т.е. естествен ход на нещата който да доведе до централизация.
"Steelman" аргументите против това са - "Transaction fees" + увеличение на цената. С намаляване на доходите от копане, таксите ще скочат, а това ще накара хората да задържат BTC(hoarding), което ще доведе до още по-голям скок в цената, а от там и в размера на таксите. Двата процеса се балансират взаимно и доходите за миньорите винаги са на ниво, което не води до отказване.
Аз ще се опитам да направя "Strawman" аргумент и ще се радвам да коментирате.
Според мен има няколко ключови звена, които могат да объркат този процес, като е нужно само едно от тях да се провали.
1. Повишение на обема от транзакции чрез включване на биткойн(или по-горните нива на мрежата) в нормалните иконимически процеси. Т.е. по-малко хора да го ползват като дигитално злато, за сметка на такива, които го ползват като резервна валута например.
2. Повишаването на търсенето на биткойн, а от там и цената му пак чрез "addpotion"
3. Липса на ясно изразен и достатъчно стабилен ASIC конкурент, които да привлече миньорите. Т.е. защо да копаем BTC, за Х% доходност като можем да копаем У.
Виждам два развоя на събитията, ако се стигне до значителен спад на миньорите.
- Нищо съществено не се променя. Опасността от централизация съществува, но пазарът и BTC обществото не обръщат внимание и музиката продължава да свири.
- Опасността от централизация става реална или дори се материализира, от което следва отлив на хардкор юзъри и спад в цената, който води до низходяща спирала.
В общи линии се опитвам да питам - Как оценявате възможността, забавяне(или пълен отказ) на "mainstream addoption-a", в комбинация с трудността на копане да доведат до отлив на миньори, който да постави под риск децентрализацията и да доведе до сериозен проблем с мрежата?

П.С. И не питам от гледна точка на "гробокопач", точно обратното. Наистина искам да разширя използването му като дигитално злато, особено в този благоприятен момент.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Според мен за тези неща може да се притесняваш само ако се появи някакъв продукт, който е мноооооого по-добър от Биткойн. За мен такъв съществува към момента само ако го копира, а това няма да доведе до нужния ефект. Дори да започнат да падат тия миньори и и Тереса им да спада, това ще доведе до улеснение в копаенето и ще се появят нови, които до този момент не са искали защото е било скъпо за тях. Ако и такива вземат да отпадат може да слезем на ниво копачи чак дотам да си го копаем с телефоните накрая.
Тоест едва ли ще стане така, понеже тоя път вече е вървян. Ако тръгне да умира виж вече може.
Като казах умиране, айде да го бесим към 20к вече, че да натъпчем торбите.
Ама няма да е според мен, скоро ще има изненади.

Тоест едва ли ще стане така, понеже тоя път вече е вървян. Ако тръгне да умира виж вече може.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
То и сега има по-доходни валути за копаене, ама всички се бутат да копат биткойн. Кое е по-ценно ? Биткойн, етър, мюзиккойн или RVN ?
Това с централизацията наистина е проблем, ще го видим и при етериум. В момента ВСЕКИ може да копа етериум, минем ли на ПОС... само хората с етъри за бая кинти. Колко от хората в темата имат 32 етъра ? Лееекинко се вдига летвата, за да можеш да продължиш да го правиш. Стийнката пише по всички теми как държавата пречи във всеки сектор с налагането на някаква "летва", която пречи на влизането на нови играчи и конкуренция. С някои койни гледат да го направят същото. Лонгтърм според мен ще отпадат. Аз лично няма да държа процентно толкова етър, колкото сега, след като стане по-централизиран. Да, ще има пуулове и т.н., но няма да е същото.
С хелиум не съм сигурен колко е нужна децентрализацията. Това, че е добре да е децентрализирано, не значи, че трябва да го гоним на 100% като цел с всички валути, проекти и технологии
Конкретно с биткойн, вероятно в един момент ще се копа и от държави. Оп, това вече се случва
От там никоя държава няма да остави другите да копат повече. Това му е красотата, саморегулира се
Някой представя ли си, че САЩ и Канада ще вържат всички водопади да копат, а Русия, Китай и дори ЕС ще гледат отстрани ? Ще има закон "със значение за националната сигурност" и в един момент дори няма да се гледа копане на печалба. Това, разбира се, е някакво лонгтърм виждане за след 15-20 години. Междувременно вероятно частни фирми ще забогатеят от това.
Това с централизацията наистина е проблем, ще го видим и при етериум. В момента ВСЕКИ може да копа етериум, минем ли на ПОС... само хората с етъри за бая кинти. Колко от хората в темата имат 32 етъра ? Лееекинко се вдига летвата, за да можеш да продължиш да го правиш. Стийнката пише по всички теми как държавата пречи във всеки сектор с налагането на някаква "летва", която пречи на влизането на нови играчи и конкуренция. С някои койни гледат да го направят същото. Лонгтърм според мен ще отпадат. Аз лично няма да държа процентно толкова етър, колкото сега, след като стане по-централизиран. Да, ще има пуулове и т.н., но няма да е същото.
С хелиум не съм сигурен колко е нужна децентрализацията. Това, че е добре да е децентрализирано, не значи, че трябва да го гоним на 100% като цел с всички валути, проекти и технологии

Конкретно с биткойн, вероятно в един момент ще се копа и от държави. Оп, това вече се случва

Тази линия на развитие с 'държавните валидатори", които не търсят непременно печалба е интересна.
Тя обаче също лежи на предусловието да има "mainstream addoption", който да се случи "на време".
Разбира се има и алтернативна линия на развитие(която е по-скоро настоящата линия на развитие) при която страни като СК, Русия, Иран и компания започват масово да го използват като средство за заобикаляне на санкциите, съответно започват да придобиват все по-голям процент от ресурсите за валидиране. В един момент САЩ ще са принудени да отговорят и да започнат да валидират на своя територия по описаните от теб причини. Дори виждам сценарии подобен на ограниченията за износ/продажба на криптографски софтуер и "антивирусен" софтуер.
Но подобен сценарии макар в някаква степен децентрализиран благодарение на различните геополитически интереси според мен пак концентрира прекалено голяма власт в малък на брой играчи пък били те и привидно врагове. Това върви срещу оригиналната идея мрежата да не е в ръцете на правителства или корпорации.
Погледни малко по-напред. Моментът за който аз говоря не е свързан с конкуренция от други миньори, а с грубо казано "липса на какво да се изкопае с някакви нормални ресурси".
Дори не е нужно моментът с края на налично за изкопаване BTC да е дошъл, за да имаме проблем. Достатъчно е той видимо да наближава, а алтернативата с таксите да не се материализира.
Груб пример - Да кажем, че със сигурност знаем, че последната капка нефт ще бъде изкопана през 2140г. Също така знаем, че в даден момент добива ще стане изключително труден и ще се необходими сериозни инвестиции(последния нефт ще е от нефтени пясъци). Част от ноу-хауто и активите за добив ще могат да се ползват и за производството на синтетичен бензин/дизел, но за сега не се правят стъпки към масовото използване на такъв. На лице е конкуренцията от ел.транспорт.
В кой момент(ако изобщо) нефтените компании ще хвърлят кърпата и ще кажат аз бях до тук? И какво може да ги спре да не го направят?
Тя обаче също лежи на предусловието да има "mainstream addoption", който да се случи "на време".
Разбира се има и алтернативна линия на развитие(която е по-скоро настоящата линия на развитие) при която страни като СК, Русия, Иран и компания започват масово да го използват като средство за заобикаляне на санкциите, съответно започват да придобиват все по-голям процент от ресурсите за валидиране. В един момент САЩ ще са принудени да отговорят и да започнат да валидират на своя територия по описаните от теб причини. Дори виждам сценарии подобен на ограниченията за износ/продажба на криптографски софтуер и "антивирусен" софтуер.
Но подобен сценарии макар в някаква степен децентрализиран благодарение на различните геополитически интереси според мен пак концентрира прекалено голяма власт в малък на брой играчи пък били те и привидно врагове. Това върви срещу оригиналната идея мрежата да не е в ръцете на правителства или корпорации.

Дори да започнат да падат тия миньори и и Тереса им да спада, това ще доведе до улеснение в копаенето и ще се появят нови, които до този момент не са искали защото е било скъпо за тях.
Погледни малко по-напред. Моментът за който аз говоря не е свързан с конкуренция от други миньори, а с грубо казано "липса на какво да се изкопае с някакви нормални ресурси".
Дори не е нужно моментът с края на налично за изкопаване BTC да е дошъл, за да имаме проблем. Достатъчно е той видимо да наближава, а алтернативата с таксите да не се материализира.
Груб пример - Да кажем, че със сигурност знаем, че последната капка нефт ще бъде изкопана през 2140г. Също така знаем, че в даден момент добива ще стане изключително труден и ще се необходими сериозни инвестиции(последния нефт ще е от нефтени пясъци). Част от ноу-хауто и активите за добив ще могат да се ползват и за производството на синтетичен бензин/дизел, но за сега не се правят стъпки към масовото използване на такъв. На лице е конкуренцията от ел.транспорт.
В кой момент(ако изобщо) нефтените компании ще хвърлят кърпата и ще кажат аз бях до тук? И какво може да ги спре да не го направят?
- TNT
- младши ентусиаст
-
Децентрализацията на мрежата е нужна до степен, да няма 51% атака и да не се получават промени в кода, нежелани от повечето хора. Дори и да се случи нещо такова, спокойно всеки може да си пусне "старият биткойн" на копачката вкъщи. Това е първата валута, която хората придобиват по свое желание, а не наложена им от правителства. По-скоро притесненията може да са в посока човека иска ли да е свободен или предпочита да бъде воден за каишка ? За съжаление, може би второто.
На мен ми е по-интересно какво става като Мъск колонизира Марс и след още 30-50 години и някоя друга планета
Как ще се "пренесе блокчейна" ? Ще има ли постоянна интернет връзка, за да може да комуникира със Земята и да се ползва наличния блокчейн ?
Или ще има марсиански биткойн
SpaceX exchange ще е първата междугалактическа борса ? 
На мен ми е по-интересно какво става като Мъск колонизира Марс и след още 30-50 години и някоя друга планета

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Недостатъка на ETH, е че винаги са си имали някакъв "добронамерен диктатор" (който според мен си е леко изпаткал). Т.е. не мисля, че някога са били децентрализирани. Те дори превъртяха блокчейна заради един хак преди години, което е в разрез с всичко. Helium също никога не е бил напълно децентрализиран. Биткойн в това отношение е уникален "продукт". И аз мисля, че заплахата за Биткойн е да се появи нещо по-добро от него, не толкова някакъв потенциален форк.
п.с. абсолютно не мога да се съглася, че биткойн е дигитално злато. Златото се "управлява" от законите на физиката (които в нашата вселена са неотменими последно като проверих)... докато биткойн зависи "мъдростта" на масите.
п.с. абсолютно не мога да се съглася, че биткойн е дигитално злато. Златото се "управлява" от законите на физиката (които в нашата вселена са неотменими последно като проверих)... докато биткойн зависи "мъдростта" на масите.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- TNT
- младши ентусиаст
-
Да, аз затова мисля, че при следващото пренареждане на портфолиото задължително ще бъде добавено още към звеното със "законите на физиката". Макар и да е напълно реалистично приемането на биткойн за законно разплащателно средство от още държави, дори до края на годината... все си мисля, че други държави в отговор ще направят някаква форма на "златен стандарт" към валутите си. Дори би било интересно валути подкрепени хибридно от биткойн + злато
Зад всеки 1000$ примерно да стои 0,0001 биткойн + 10гр злато
Няма да пуснат толкова лесно контрола с фиатките си мисля. Всякакви шикалкавения ще има. В момента злато и сребро се въртят около някакви ATH, но спрямо всичко останало (имоти, S&P500 и т.н.) ми се струват силно подценени.

steeN написа:..
Не буквално, аз също винаги съм опонирал на 1 към 1 сравнения и мисля че му липсват някой качества на физическото злато.
Просто голям процент от ползвателите на мрежата го ползват като дигитално злато. Включително и аз.
Децентрализацията на мрежата е нужна до степен, да няма 51% атака и да не се получават промени в кода, нежелани от повечето хора.
В това отношение съм песимист както се вижда и клоня към абсолютна децентрализация. Смятам, че за нежелани промени и 51% атака всъщност не са нужни целите 51%. С колко по-малко може да се постигне не се наемам да спекулирам за това съм скептичен към всеки дори и минимален опит за окрупняване на пространството тип (Мъск, Джак Дорси, Кати Ууд и т.н.)
- TNT
- младши ентусиаст
-
Другата опорна точка е, че 51% атака е безсмислена, щото тогава биткойн ще изгуби стойността си
Т.е. някой ще трябва милиарди и трилиони да даде, а да не спечели нищо. Биг бизнис, мъч конспирейшън
Това все едно да измислят синтетично злато, копиращо 1:1 свойствата му, напълно идентично, ама могат да правят тонове дневно. Ми то веднага ще се обезцени
За мен биткойн е много близко до идеалното. Точно затова мисля, че прекалено хубаво не е на хубаво. И по пътя към адопцията ще се виждат грозни неща от правителства. А като световна резервна валута... не и в близките 20 години.

За мен биткойн е много близко до идеалното. Точно затова мисля, че прекалено хубаво не е на хубаво. И по пътя към адопцията ще се виждат грозни неща от правителства. А като световна резервна валута... не и в близките 20 години.

- Ppetkow
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW
- Детайли за колата: F10 M550D
Пичове един въпрос- понеже не съм толкова вещ като хората преди мен в коментарите (чета ги с интерес да се образовам малко повече)... Въпроса ми е следния - ако си сложа майнинг риг вкъщи да копам етериум, биткойн и тн все тая какво. Този риг защитен ли ми е по някакъв начин? В смисъл това нещо открадне ли се има ли намиране след това? Има ли някаква проследяемост и каква??? Защото по принцип не обичам да държа каквото и да е било ценно в нас. Най-скъпото е телевизора
Благодаря предварително

- TNT
- младши ентусиаст
-
Не. Забравяш. Трябва да е на сигурно място, със стабилен интернет, добро охлаждане за лятото и да не пречи на никой (щото вдига шум, някои ASIC-и са като прахосмукачка).

- Ppetkow
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW
- Детайли за колата: F10 M550D
И няма начин да го защитя по някакъв начин? То хубаво имаме СОТ и видеонаблюдение ама до там... Все пак един хубав риг е над 30к... Мислех, че може да се проследи по някякъв начин... Ясно... Иначе за охлаждане и тн съм го измислил за лятото само сигурността ми беше под въпрос. Благодаря за бързия отговор!
TNT написа:...............
На мен ми е по-интересно какво става като Мъск колонизира Марс и след още 30-50 години и някоя друга планетаКак ще се "пренесе блокчейна" ? Ще има ли постоянна интернет връзка, за да може да комуникира със Земята и да се ползва наличния блокчейн ?
Или ще има марсиански биткойн
SpaceX exchange ще е първата междугалактическа борса ?
Ако мрежата се развива в същата посока, биткоин блокчейна ще е едно от малкото неща, които ще могат лесно да се свържат с "марсянския WAN"

За много от останалите неща в мрежата няма да е толкова лесно, гледане на youtube примерно. Въпреки че съм гледал интересни идеи за "усилватели" някъде на средата на пътя или в точките "Lagrange".
В повечето интервюта обаче Мъск намеква за местно крипто или дори Doge.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Сложи му GPS. 

In God we trust, all others we track.

- TNT
- младши ентусиаст
-
TheDriver написа:
В повечето интервюта обаче Мъск намеква за местно крипто или дори Doge.
Doge-то иначе е доста по-смислено от 90% от валутите

Биткойн блокчейна не мисля, че толкова ще се разтовари. От гледна точка на адопция имаме още МНОГО. Ако всеки иска транзакцията за жилище да му е на блокчейна... това са бая транзакции. С Lightning network ще се разтоварят дребните разплащия, но много големи ще се включат. Държавни плащания ? Междубанкови ? Продължават сигнали за Мексико. Тяхното "Glovo" с 10млн потребители вече тествали плащания с LN