Имотният пазар
Модератор: Общи модератори
Re: Имотният пазар
Не виждам абсолютно никакъв проблем с това, че искат 3-4 хиляди, за да оферираш даден имот. Стига в последствие да ти се приспаднат от цената на имота, или съответно от сумата, която дължиш на брокера. Ако цената, която предложиш, не се приеме от собствениците, връщат ти ги, приятен ден и това е.
Щото ако направя оферта, просто ей така, за спорта и после кажа, ми отказвам се, брокерът може да е изпуснал други двама потенциални купувачи с реални намерения. Логично е.
Ако вече целта на тези 2 хиляди евро е била друга, тогава нещата се променят.
Щото ако направя оферта, просто ей така, за спорта и после кажа, ми отказвам се, брокерът може да е изпуснал други двама потенциални купувачи с реални намерения. Логично е.
Ако вече целта на тези 2 хиляди евро е била друга, тогава нещата се променят.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Абе кой ви говори за официално капаро, жената си е поискала 2к награда, за да предаде оферта на собственика... както искате го наричайте.
Never mistake motion for action...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Да , и на мен така ми искаха 2к ама лева, за да "Преговаряли" и за да са сигурни, че съм бил "сериозен".
Колко да съм сериозен, след като съм пътувал 260-300 километра в посока и съм наел стая в хотел, докато правя огледите?!
И в крайна сметка ги отрязах, просто намерих собственика и разбира се, докато правех огледи на други имоти харесах една брокерка, която изглежда знаеше какво прави, но не харесах имотите, които предлагаше и наех самата брокерка за тази сделка.
А пък като продавах имот...пълна трагедия от към брокери и клиенти
Колко да съм сериозен, след като съм пътувал 260-300 километра в посока и съм наел стая в хотел, докато правя огледите?!
И в крайна сметка ги отрязах, просто намерих собственика и разбира се, докато правех огледи на други имоти харесах една брокерка, която изглежда знаеше какво прави, но не харесах имотите, които предлагаше и наех самата брокерка за тази сделка.
А пък като продавах имот...пълна трагедия от към брокери и клиенти

Не знам как брокерът може да изпусне клиенти игрек и зед, когато отправи офертата от клиент хикс.
Аз лично подхождам така - налични са ми парите за предварителен договор, което така или иначе е условие, за да вървиш към евентуална сделка.
Офертата ми е толкова и толкова - в момента, в който продавачът е окей или стигнем до консенсус, подписваме предварителен договор (след като бъде разгледан от юрист).
Никой брокер не е отказал да работи с мен, защото не съм оставил любимото им стоп-капаро срещу листче обикновено. Мрънкат малко и действат - ако откаже той, колежката му от съседната компания няма да откаже.
Брокер не съм наемал за покупка на жилище и не съм плащал комисион по стечение на обстоятелствата, дотук само на две агенции пропускам обявите отдалеч.
Аз лично подхождам така - налични са ми парите за предварителен договор, което така или иначе е условие, за да вървиш към евентуална сделка.
Офертата ми е толкова и толкова - в момента, в който продавачът е окей или стигнем до консенсус, подписваме предварителен договор (след като бъде разгледан от юрист).
Никой брокер не е отказал да работи с мен, защото не съм оставил любимото им стоп-капаро срещу листче обикновено. Мрънкат малко и действат - ако откаже той, колежката му от съседната компания няма да откаже.
Брокер не съм наемал за покупка на жилище и не съм плащал комисион по стечение на обстоятелствата, дотук само на две агенции пропускам обявите отдалеч.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
Аз наех брокер, защото имота е там, пък аз съм на доста километри от там и някой да движи нещата на местно ниво.
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Поставете се и на тяхно място. Коментират цената със собственика по нечие предложение, съгласяват се примерно и после брокерът трябва да се извинява, че клиентът се е отказал. А собственикът ще си каже що за брокер е това? Особено ако е човек, който си цени времето...
Ако бях брокер, щях да искам някаква сума, макар и символична, за да отправя предложение към собственика. Нямаше да искам хиляди левове, но едни 500лв щях да поискам.
Не виждам честно казано какво ви притесняват да дадете тези пари - единствено, ако не сте сигурни, че искате да купувате имота.... Това вече си е сериозна причина.
Ако бях брокер, щях да искам някаква сума, макар и символична, за да отправя предложение към собственика. Нямаше да искам хиляди левове, но едни 500лв щях да поискам.
Не виждам честно казано какво ви притесняват да дадете тези пари - единствено, ако не сте сигурни, че искате да купувате имота.... Това вече си е сериозна причина.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Това, което коментирате не му ли викат “стоп капаро”? Даваш едни пари за да се свали обявата и да се прекратят огледи и оферти от други клиенти.
- sub_eleven
- ентусиаст
-
Стоп капаро е като сте се договорили за цената. Може да е в същия размер.
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
sub_eleven написа:Поставете се и на тяхно място. Коментират цената със собственика по нечие предложение, съгласяват се примерно и после брокерът трябва да се извинява, че клиентът се е отказал. А собственикът ще си каже що за брокер е това? Особено ако е човек, който си цени времето...
Това са пълни глупости ! Ако предложението не бъде прието брокерът връща ли 500-те лв. ?
Ролята на брокера е да посредничи с цел сключване на сделка, от която той взема някакъв комисион. Това е ОК. Но така ,както го разбирам освен комисиона по договор има : Дай още Х пари да се опитам да убедя продавача !
Ми що не си береш лайката , брокере ?
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- Southside
- кандидат ентусиаст
-
sub_eleven написа:Ако бях брокер, щях да искам някаква сума, макар и символична, за да отправя предложение към собственика. Нямаше да искам хиляди левове, но едни 500лв щях да поискам.
Коментирано е многократно в темата, но като стана въпрос за брокери и практиките им, пак се жегнах.
Само мен ли ми бърка, да не казвам къде, някаква трета страна, със спорна компетентност и явен интерес, да комунира основния параметър по дадена сделка към всяка страна отделно?! Срещат се контрагентите, коментират цената, останалото е работа на юристите/адвокати с експертиза в имотни сделки- due diligence за обекта на сделката (справки агенция по вписванията, тежести, запори), изготвяне на документацията и проверка на спорните точки в нея. Бонус- хонорарите им са далеч по- ниски от брокерските. В брокерското поприще 99% са индивиди, които не знаят как да сметнат периметър на равнобедред триъгълник , какво остава за квадратура на помещение, престъпно е да се плащат комисионни на такива.
- sub_eleven
- ентусиаст
-
немо написа:Това са пълни глупости ! Ако предложението не бъде прието брокерът връща ли 500-те лв. ?
Обикновено ако не приемат, дават контра оферта. Ти приемаш или не и евентуално връщаш пак предложение. И ако не се разберете в крайна сметка, ти връщат парите. Ако приемат, на който и да е етап твоето предложение, би трябвало да не ти върнат парите ако се откажеш. Но ги връщат за да няма скандали.
Ако сте се разбрали за парите, ви срещат и подписвате предварителен договор... И пак ти връщат парите.
Това е всичко ако мине с официалности.
немо написа:sub_eleven написа:Поставете се и на тяхно място. Коментират цената със собственика по нечие предложение, съгласяват се примерно и после брокерът трябва да се извинява, че клиентът се е отказал. А собственикът ще си каже що за брокер е това? Особено ако е човек, който си цени времето...
Това са пълни глупости ! Ако предложението не бъде прието брокерът връща ли 500-те лв. ?
Ролята на брокера е да посредничи с цел сключване на сделка, от която той взема някакъв комисион. Това е ОК. Но така ,както го разбирам освен комисиона по договор има : Дай още Х пари да се опитам да убедя продавача !
Ми що не си береш лайката , брокере ?
Ами аз сега ще плащам така на един, защото не мога да намеря продавачката, която е в нашият блок, а искам да купя, но брокерът даже не ми вдига телефона и се прави на ударен...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
За мен няма проблем, да се свържа с брокер и да дам да кажем 200-300 лева такса "ангажимент".
Този брокер обаче трябва да си разбира от работата, да си преценява клиентите и да води само тези, с потенциал.
Пускам имот за продажба и съм определил цената.
Може да съм бил пиян или неадекватен, но това е цената и ако се обади брокер и е разумен и донесе доводи, според които цената не е това, да го послушам и готово.
Не да превърна имота в "изложбена зала" и всеки брокер да ми вика "трябва да видя имота", при положение, че съм направил клип, снимки и подробно описание.
Даже една ми се обажда да ме пита за подробности около имота и и обяснявам, че в обявата съм посочил до най-малките детайли, след като ме попита за неща, дето съм ги описал...И онази ми вика "да не мислите, че имам толкова време, че да ги чета всички тея работи".
Ама моля ви се, като имате по-важна работа-действайте си по задачите!
И всеки иска да дойде и да снимал, че "имал клиент"
Ето ти видеото, ето ти и снимки без някакви данни за собственика на тях, показвай!
Ама не, не било "професионално така да става!
Не било професионално и сам да си пускам обявите за имота, казва брокерка.
Пък един ми вика "ела в офиса да направим стратегия, да ми направи презентация, как се продава имот...Абе пич, аз продавам 1 брой имот, не продавам квартал или блок с апартаменти!
Една пък ми докара някакъв тип по джапанки и в някакво дрипаво работно облекло, мисля, че вече писах за случая.
Аз давам имот, напълно обзаведен, ремонтиран и с поръчкови мебели, кухня, пълно обзавеждане, ония ми вика "колко ще ми свалиш от цената, като извадя всичко, спални, вградени гардероби, кухня...щото бил "майстор" и си търсел апартамент за ремонт...
Че ти не видя ли къде отиваш, в какъв имот и какво се предлага, да не говорим за мръсните крака и джапанки, дето му давам калцуни на вратата, а ония ми вика "ще се събуя", а краката му по-мръсни от джапанките!
Една пък ми обяснява, да получи ексклузивни права и да сваля обявата, която беше на 4-5 дена, за да можел имота "да си почине малко" около 2-3 месеца и тя да прецени кога да го пусне и , като дойде клиент да го покаже един вид "из под тезгяха".
Разбира се, заяви, че само тя може да го продаде...
Продадох го седмица по-късно на частни клиенти, без брокер!
Този брокер обаче трябва да си разбира от работата, да си преценява клиентите и да води само тези, с потенциал.
Пускам имот за продажба и съм определил цената.
Може да съм бил пиян или неадекватен, но това е цената и ако се обади брокер и е разумен и донесе доводи, според които цената не е това, да го послушам и готово.
Не да превърна имота в "изложбена зала" и всеки брокер да ми вика "трябва да видя имота", при положение, че съм направил клип, снимки и подробно описание.
Даже една ми се обажда да ме пита за подробности около имота и и обяснявам, че в обявата съм посочил до най-малките детайли, след като ме попита за неща, дето съм ги описал...И онази ми вика "да не мислите, че имам толкова време, че да ги чета всички тея работи".
Ама моля ви се, като имате по-важна работа-действайте си по задачите!
И всеки иска да дойде и да снимал, че "имал клиент"
Ето ти видеото, ето ти и снимки без някакви данни за собственика на тях, показвай!
Ама не, не било "професионално така да става!
Не било професионално и сам да си пускам обявите за имота, казва брокерка.
Пък един ми вика "ела в офиса да направим стратегия, да ми направи презентация, как се продава имот...Абе пич, аз продавам 1 брой имот, не продавам квартал или блок с апартаменти!
Една пък ми докара някакъв тип по джапанки и в някакво дрипаво работно облекло, мисля, че вече писах за случая.
Аз давам имот, напълно обзаведен, ремонтиран и с поръчкови мебели, кухня, пълно обзавеждане, ония ми вика "колко ще ми свалиш от цената, като извадя всичко, спални, вградени гардероби, кухня...щото бил "майстор" и си търсел апартамент за ремонт...
Че ти не видя ли къде отиваш, в какъв имот и какво се предлага, да не говорим за мръсните крака и джапанки, дето му давам калцуни на вратата, а ония ми вика "ще се събуя", а краката му по-мръсни от джапанките!
Една пък ми обяснява, да получи ексклузивни права и да сваля обявата, която беше на 4-5 дена, за да можел имота "да си почине малко" около 2-3 месеца и тя да прецени кога да го пусне и , като дойде клиент да го покаже един вид "из под тезгяха".
Разбира се, заяви, че само тя може да го продаде...
Продадох го седмица по-късно на частни клиенти, без брокер!
- sub_eleven
- ентусиаст
-

Добри истории. Това с "почивката" си е голям трик. После все едно го показват преди да е стигнал до пазара. Атакували са ме и мен така.
Аз не ги харесвам брокерите също, нищо че защитавах правата им преди една-две страници. Малко са като масовия полицай - ако не става нищо от теб, ставаш полицай или брокер. С изключения разбира се, както от всяко правило.
Това, че не четат обяви е вбесяващо, но е факт. Масово не се четат.
Като стана въпрос за пускане на обяви, ще разкрия една моя тактика. Задължителното условие е да си с ваучер, не личния телефон. Пускаш обявата и мяташ някъде телефона, без звук. След някой друг ден го проверявам и връщам обаждане на човекът, който ме е набирал най-много пъти... Почти винаги не е брокер и има реален и готов интерес. И не съм се обяснявал със сто идиота междувременно.
Какво мислите за това ?
https://www.youtube.com/shorts/WSDeVACtkDY
Наистина ли закупуването на къща в днешно време е глупава идея ?
https://www.youtube.com/shorts/WSDeVACtkDY
Наистина ли закупуването на къща в днешно време е глупава идея ?