Емиграция и имиграция

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Re: Емиграция и имиграция

Мнение от ivanski_2 » 30 Мар 2026, 23:07

alx написа:
alekangg написа:Вашия свят може да се върти около ИИ, ама не е така за всички.

дай сценарии (освен специализиран ръчен труд като лепене на плочки дет се вика) където ии няма да ти изяде главата в близкото бъдеще... аз генерални такива не се сещам. може нещо много тясно специализирано ама... статистически пиши го по-високо платения интелектуален труд за бегАл...

Ама то вече има и роботи които лепят плочки, а след 2 години, а след 5.....
Прав си, съгласен съм с теб, но в момента се забелязва друга тенденция(временна), търсят се все повече програмисти, защото ако преди е струвало Х да си билднеш продукт и да го тестваш сега струва х / 1000 , та все повече хора/фирми могат да си позволяват да опитат.

Като при всяко нещо, ще оцелеят най-адаптивните.
Меките умения ще стават все по ценни.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 30 Мар 2026, 23:14

zAcK написа:
enigma написа:Това за "general intelligence" е маркетингов булшит, и всеки който се занимава поне малко с ЛЛМ-и и знае как работят - му е ясно...

Е то го няма в момента, та не е много ясно :bchug:
Иначе, преди него и това е сигурно, скоро моделите ще могат да работят самостоятелно по много сложни задачи за дълги периоди :bchug:
Те и сега могат нещо подобно, та.

Има и нещо друго. Хората сме креативни и т.н., но човешкото познание и данни към момента са толкова необятни
че става все по-невероятно за отделната личност не да ги научи и анализира, ами дори и да ги прочете веднъж :mhihi:

Да, няма го , ама няма как да стане с тия архитектури, по които работят в момента.

Човешкото познание и "съзнание" (така да го наречем опростено) е благодарение на хилядолетия емпирично изследване на света наоколо. Без да има подобна "обратна връзка" изкуственият интелект няма как да изгради реалистично разбиране за Вселената - т.е. като се изчерпи човешкото познание - дотам е.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Мар 2026, 23:45

Зад цялата данадния с ей айя прозира древногръчкото - апо механе теос / бог от машината . Което понятие римляните използват и в латинския-Deus ex machina, когато боговете слизат на земята за да оправят проблемите забъркани от хората . Така всичките тия интелеци са еманация на вековен стремеж да се напипа божественото , за да го заробим да роботи за нас .. :mhihi: .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 31 Мар 2026, 3:19

Spunky написа:...Пак ще си измислим някаква йерархия и тия дето могат да са напред, да са по-равни от другите, но не знам точно какво ще е.

E, както и досега.
Колкото по-близък си до боко и шиши, толкова по-високо в йерархията си.
Или ако уреждаш малолетки на американски педофили, също ще можеш да си купиш частен остров. :lol:
Ако си син на тръмп, ще знаеш в какво да инвестираш два дни по-рано.
И така.
Не е нещо ново шуробаджанащината, нито е българско изобретение. :mhihi:

Spunky написа:В близкото бъдеще обаче, едни 20%, които се възползват от АИ максимално, ще са мноооого добре, последните 20% на социалки също ще са доста добре и пълнежа от 60% ще имат много трудни години.

"последните 20% на социалки" не схванах кои са, може ли малко кларификиейшън на мисълта, с която като цяло съм съгласен, отдавна сме го говорили това за "безусловния базов доход", не знам даже дали не го гласуваха в швейцария вече...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dhtj » 31 Мар 2026, 3:22

enigma написа:Човешкото познание и "съзнание" (така да го наречем опростено) е благодарение на хилядолетия емпирично изследване на света наоколо. Без да има подобна "обратна връзка" изкуственият интелект няма как да изгради реалистично разбиране за Вселената - т.е. като се изчерпи човешкото познание - дотам е.

Да събере и организира цялото описано някога знание на всеки един учен и ще е достатъчно умен ейая, смятам аз. А и ще се научава и да мисли все по-добре. Много филми от 90те започват да придобиват смисъл :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dhtj » 31 Мар 2026, 3:29

b_u_b_o написа:Съгласен съм със Spunky, това го говоря отдавна и тук. ИИ ще доведе до нов световен ред рано или късно. Но още не съм видял достоверна теория какъв ще бъде. Тъпото е, че извадихме късмета да сме от преходните поколения. А те винаги са е*ани.

Чак пък да сме преебани... Нищо ни няма. В най-едни от най-лесните досега времена живеем. Дядовците ни са бачкали на полето по 16 часа на ден, прадядовците ни са участвали в 3-4 войни една след друга, предишните поколения ги е моряла чумата... Ние просто си вдигнахме бензина с левче и догодина ще го свалим пак. Не е страшно. :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 31 Мар 2026, 4:32

dhtj написа:
b_u_b_o написа:Съгласен съм със Spunky, това го говоря отдавна и тук. ИИ ще доведе до нов световен ред рано или късно. Но още не съм видял достоверна теория какъв ще бъде. Тъпото е, че извадихме късмета да сме от преходните поколения. А те винаги са е*ани.

Чак пък да сме преебани... Нищо ни няма. В най-едни от най-лесните досега времена живеем. Дядовците ни са бачкали на полето по 16 часа на ден, прадядовците ни са участвали в 3-4 войни една след друга, предишните поколения ги е моряла чумата... Ние просто си вдигнахме бензина с левче и догодина ще го свалим пак. Не е страшно.
Още не сме, но има вероятност да бъдем. И разбира се, че живеем в най-добрите времена, тук спор няма. Но за пръв път в живота ми, не съм сигурен, че след 5 години всички ще живеем пак по-добре от днес, както е било винаги до сега. Както винаги лонг търм съм оптимист, но шорт може и да не е съвсем розово докато се наместят нещата. След колко време ще ескалира обаче, както и колко време ще отнеме да се нареди след това нямам представа. Може и да се забави 10-15 години, а може и буквално догодина да е.

Нали знеш китайското проклятие "пожелавам ти да живееш в интересни времена". Еми според мен такива предстоят, защото освен ИИ революцията започва едно наместване в геополитиката на света. Тия двете събития определено няма да минат без да ги усетим.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 31 Мар 2026, 4:55

dhtj написа:
"последните 20% на социалки" не схванах кои са, може ли малко кларификиейшън на мисълта, с която като цяло съм съгласен, отдавна сме го говорили това за "безусловния базов доход", не знам даже дали не го гласуваха в швейцария вече...

Тези, които и сега са, хора с ниски амбиции и не много развити качества, ще са по-добре от сега, като те няма по никакъв смислен начин да се възползват от АИ - главно го ползват, като супер Гугъл и като компаньон да кажем, пасивно ползване, без принос към продуктивност. Знаят си възможностите и няма да имат много изненади. Социалките само ще им се вдигат с времето.

Топ 20% си мултиплицират производителността и то експонентно. Всякакъв специалист бързо става 10 пъти по-продуктивен. След няколко месеца целия им уъркфлоу е дълбоко интегриран с АИ и излизат много по-напред от останалите.

Тия останали 60% се конкурират пряко с топ 20%, но остават назад, понеже ползват АИ повърхностно. Ползват всякакви инструменти, защото са им дадени и вградени вече, но не навлизат дълбоко и главно от страх да не си изгубят работата, го ползват, като някакъв турбо аутокорект или калкулатор. Пак си правят нещата сами до голяма степен и му дават накрая да го направи представително, примерно. От тоя им страх, в крайна сметка ще си изгубят работата, защото вече не са нужни на пауър юзърите отгоре. Това масово губене на работа и силно намаленото търсене от компаниите, ще ги остави тия в средата без работа, объркани, депресирани и направо смазани. Добавяме към тях и тъкмо навлизащите в кариерите, които също, вече не са нужни, защото специалистите са им обезмислили позициите. От тук ще се пръкне безусловния базов доход, от необходимост и накрая на този епизод, парите ще изгубят смисъл. Крайния резултат ще е добре за всички(ако не ни затрие), но ще стане много зле за повечето, преди да стане по-добре.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 31 Мар 2026, 7:05

Той новия световен ред е тука отдавна , ако смятате че ще се спасите ....имам лоша новина - вече е късно!!! :ok: Колко смятате че ще се обучава още тоя ейай? И какво по точно ще му обучават още , тези интелеци са назобали вече всичко което е достъпно като информация . За в бъдеще ще почнат да ги имплементират във всяко електронно устройство за да контролират всеки индивид по отделно . Всеки процес , всяка корпорация , група хора , държава ...За да работи всеки един такъв "интелигентен" модел е необходима електроенергия , огромни количества електроенергия ...Хардуерните клъстери върху които е базиран всеки ейай модел също струват милиарди , и трябва да се подновяват с нови на всеки няколко години защото излизат нови по ефективни и оптимизирани чипове . Това е просто бизнес модел базиран върху технология за печелене на пари , много скъпа и ресурсно зависима технология която някой трябва да плаща за да я ползва . Неизбежно масовката ще има достъп до по тъпичък "интелект" щото е по евтин...и т.н и т.н..нищо ново под слънцето . За редовия землянин единствената утеха е светът да стане едно по добро място за живот като се управлява с ейай технологии .. :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Предишна

Назад към Извън Темата