НВ-ВМХ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: НВ-ВМХ

Мнение от Don_Diego » 13 Фев 2026, 11:34

На брауни сместа има ли и нещо ако е извън срока на годност?

Онзи ден открих забутани 7-8 пакета в един шкаф :oops: :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 13 Фев 2026, 21:17

Тук Иво да каже.Аз така и не можах да свикна на нито една от смесите.Тия фибри ми донасят зверски подувания на стомаха.
Предполагам няма да и има нищо...ама пробвай и ще кажеш де. :ok:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 13 Фев 2026, 22:13

Първия пакет нямаше драми :mhihi:

Аз се чудя как съм ги пропуснал, а то милото хванала да пренарежда шкафовете и ми скрила най-ценното :mhihi:

Аз браунито само ям ама постоянно: изпечено, на сурови бонбони или по някоя от рецептите в сайта.

Сега пак захапах стриктно кето и тия дни ще презареждам запасите.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 14 Фев 2026, 14:23

Ако не мирише на гранясало няма проблем.

Евентуално може да развие и паяжини от брашнян молец, но и той се яде :mhihi:

Don_Diego написа:Сега пак захапах стриктно кето и тия дни ще презареждам запасите.

В началото ти казах - по този начин единствено ще се разочароваш. От един момент натам при повреден въглехидратен метаболизъм кето не е лечение, а просто поддържане на състоянието в ремисия.

Или ако има някакъв шанс за реално лечение при условие, че развитието на ИР или ДТ2 отнема между 10 и 20 години, няма как да очакваме лечението да отнеме само 1. Едно спиране за 2-3 месеца връща всички постигнати пренастройки преди това на базово ниво.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 14 Фев 2026, 18:33

Разочарование при мен не е имало, по-добре не съм се чувствал през живота си :ok:

ОБАЧЕ сам не си направих услуга като бях свръхстриктен заради желанието си за бърз ефект: точни калории, макроси, мерене на кръв и кетони ежедневно, мерене на всяко едно хранене + напитки, записване на всичко в Carb Manager….дойде момент когато направих нещо като бърнаут в това отношение и нямах абсолютно никакво желание да следвам каквото и да било.
Поотпуснах малко калориите и спрях меренето, но следях макросите….доста време изкарах, но пак го нямаше моджото да съм стриктен. Отделно се струпаха и разни лични и служебни напрежения….съвсем отиде коня в реката :mhihi:
Минах на нв-вмх, но просто не беше моето….и сега от началото на годината пак съм си стриктен, записвам и меря с желание.
5те кг дето бях качил през времето когато не бях толкова стриктен вече ги няма…други промени също има, но няма да изпадам в подробности

През това време обаче не съм прекъсвал регулярните кръвни тестове и всичко е ок, само хомата остана да я вкарам в граници, но съм почти там…От 6+ вече съм 2.7, омазняването на черния дроб също е почти елиминирано
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 14 Фев 2026, 21:19

А ве само на мен ли ми става патката по някое/никое време, когато почна да консумирам от течният шоколад? :ok: .. примерно ч0кам жената, по някое време се събуждам през нощта и ми се ч0ка още и още :paranoid: Още през лятото забелязах някакви ''аномалии'' когато за първи път изпробвАх течният шоколад. И да отбележа, че през лятото докато съм в отпуска консумирам мааалко повечко алкохол, но и това не можеше да ме бутне :mrgreen:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 16 Фев 2026, 11:20

Не си само ти :mhihi:

Милото я е страх да се преоблича около мен като съм на кето от страх да не яхна пак :mhihi:
Обаче се хвали на приятелки явно, че като излезем всички ме гледат като парче месо :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 16 Фев 2026, 11:29

По-добра реклама на тоя течен шоколад нямаше как да се направи. :ok:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 16 Фев 2026, 11:33

Успокоих се, човек! наистина. По едно време започнах да си мисля, че има нещо нередно в мен.. :paranoid:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 16 Фев 2026, 13:03

Don_Diego написа:...

Моджото не ти върши никаква работа. То е за такива като мен (примерно, но с по-адекватна аудитория защото мойто така или иначе седи в шкафа неползвано от години). Добро е за да покажеш визуално някои неща, които твърдиш, но няма никаква нужда и причина да следиш кетоните. Там има още много фактори и динамика, които за да ги разбереш трябват още камара знания, иначе е твърде вероятно да ги интерпретираш погрешно и да си създадеш неправилни впечатления кое как работи. Давам конкретен пример - при едни дадени обстоятелства можеш да останеш с впечатление, че тренировката те изважда от кетоза или, че продължително интензивно ходене на гладно не е добра идея, ако разчиташ на данните от него без да ги интерпретираш правилно, а това не е така. Това просто създава някакъв допълнителен стрес, който е ненужен.

Меренето на храни, изчисляване на калории и т.н. трябва да е една временна мярка. Цялата хормонална сигнализация, която ни казва кога сме гладни, кога да ядем, кога да спрем масово е счупена и това е единствената причина да се налага понякога да изчислим калориите, които да ядем и да ги следим. Здрав и активен човек няма никаква нужда от това, освен ако не яде твърде много преработени храни, защото те сами по себе си дават грешен сигнал.

Човек не е "правен" да седи по цял ден, да яде всичките тия преработени храни и в най-добрия случай да поседи един час във фитнеса и да си мисли, че това решава проблема с движението и активността. Тогава се налага да се смята. Но при правилен подход шумът в сигнализацията се изчиства тогава, когато имаме вече нормална метаболитна среда и смятането на калории губи полза и смисъл.

Та не го гледай като задължение или наказание, а като лечение на метаболитната среда, докато я възстановиш.

НОМА индекса при адекватно кето хранене би трябвало да се нормализира много бързо. Зависи от загубата на инсулиновата чувствителност до голяма степен, но след някаква поне адаптация към мазнините той трябва да падне под 1 доста бързо. Ако не се случва обикновено някъде в храненето има грешка или вече нещо по-сериозно. HbA1c може да отнеме повече време - 2-3 месеца, предвид, че отразява много дълъг времеви хоризонт.

Exclusive89 написа:.. примерно ч0кам жената, по някое време се събуждам през нощта и ми се ч0ка още и още :paranoid:

Е тва ако го пусна от Фесбока ще ме гледате с ново бенве още другия месец. :mhihi:

Но майтапа настрана, холестеролът е прекурсор на всичките стероидни хормони. Ама не патологично високият холестерол, той няма същата функция - важен е състава. Ниски триглицериди, евентуално по-висок общ, висок ХДЛ и завишен ЛДЛ вършат чудесата. Това е характерния профил, който се постига при кето.

Истина е, че има много проучвания, които сочат, че завишения холестерол може да бъде маркер за дълголетие. Но много малко от тези, които развяват тоя факт във Фесбока уточняват, че не говорим за завишения холестерол на дебелака, който е патологичен и води към сърдечен риск, а този на хора адаптирани да изгарят мазнини за енергия.

Кето-мето, фитнес или каквото и да е хранене, ако днес 25-35% от калориите не дойдат от мазнини, правилна хормонална дейност няма. Без наситени мазнини, хормони няма. На 15-20% калории от мазнини можем да изкараме някакво време, но не прекалено дълго без проблеми, това е абсолютният минимум. Под това вече започват щетите. Какви, колко и колко от тях ще останат необратими зависи колко дълго сме яли недостатъчно мазнини.

И ако гледаме от тая страна на нещата - 100гр шоколадец днес осигуряват 100% от субстрата за производство на хормони - достатъчно мазнини, достатъчно от тях наситени, повече PUFA,малко MUFА. Профилът по отношение физиологичната нужда на мазнини, независимо начина на хранене, кето, културистичен или какъв да е е абсолютно перфектен.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 16 Фев 2026, 13:20

bum_bum написа:
Don_Diego написа:...

Моджото не ти върши никаква работа. То е за такива като мен (примерно, но с по-адекватна аудитория защото мойто така или иначе седи в шкафа неползвано от години). Добро е за да покажеш визуално някои неща, които твърдиш, но няма никаква нужда и причина да следиш кетоните. Там има още много фактори и динамика, които за да ги разбереш трябват още камара знания, иначе е твърде вероятно да ги интерпретираш погрешно и да си създадеш неправилни впечатления кое как работи. Давам конкретен пример - при едни дадени обстоятелства можеш да останеш с впечатление, че тренировката те изважда от кетоза или, че продължително интензивно ходене на гладно не е добра идея, ако разчиташ на данните от него без да ги интерпретираш правилно, а това не е така. Това просто създава някакъв допълнителен стрес, който е ненужен.

Та не го гледай като задължение или наказание, а като лечение на метаболитната среда, докато я възстановиш.

Абе ти да не ме гледаш и следиш от някъде :mhihi:
1 към 1 е както казваш....след 8-9 месеца стриктно кето и няколко месеца кетони в небесата, ниска захар, сериозно отслабване и нормализиране на всички кръвни резултати кетоните от веднъж паднаха (но и изчезнаха от тест лентичките за урина), без нищо друго да се променя. Признавам си малко се обезкуражих тогава, че правя нещо не както трябва...изчетох ти пак сайта от-до и комуникацията ни на ЛС дето имахме и се поуспокоих, после се случи живота и отидоха малко добрите резултати в кофата :banghead: . В смисъл, че си прекъснах хубавата мастна адаптация и развалих режима.

Сега съм си "взел поука" така да се каже и съм доста по-добре: продължавам да записвам, но не следя изрично калории (гледам все още съотношението на макросите основно да е както трябва), въглехидрата ми рядко е над 10гр нетен. Почти спрях да изпикавам кетоните, абе доста по-бързо се случи всичко...сега почва по-трудната част с постоянството ама и там май му намерих цаката: платих си премиум Carb manager (знам, абсолютно ненужен е) и продължавам да се меря с моджото през ден-два и поръчах още лентички...та ще използвам скръндзата в себе си за стимул - дал ли съм пари, ще съм стриктен :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 16 Фев 2026, 15:19

Don_Diego написа:....след 8-9 месеца стриктно кето и няколко месеца кетони в небесата, ниска захар, сериозно отслабване и нормализиране на всички кръвни резултати кетоните от веднъж паднаха (но и изчезнаха от тест лентичките за урина), без нищо друго да се променя.

Точно този резултат търсиш! Това е най-сигурния знак за метаболитна адаптация.

В урината не трябва да има или да са минимални по изключение след около месец-месец и половина. Паралелно с тях ще се нормализират и нивата на пикочна киселина, ако са се завишили при стартирането на кето.

В кръвта след първоначалните високи стойности кетоните трябва бавно и плавно да падат. Докато стигнеш до момента в който сутрин на гладно ще паднат и под 1 ммол, може и до 0,5-0,6 в някои случаи. 0,8-1,2 са по-честите и типични стойности.

Що падат в кръвта и изчезват в урината? - Защото започваш все повече да ги използваш. Организмът става по-независим от въглехидрата като източник на енергия и кетоните вместо само да се въртят из теб и да пикаеш част от тях вече се ползват по-пълноценно и съответно изчезват от урината, защото няма излишни и намаляват в кръвта, защото ги ползваш повече за сметка на глюкозата.

Паралелно вече независимо дали си с ИР или ДТ2 ако имаш глюкозен монитор да следиш кривата на глюкозата ще видиш, че става една доста права линия близка до ЕКГ-то на мъртвец, без значение дали си ял или не :mhihi: Това означава, че си до голяма степен независим от въглехидратите - няма флуктуации.

Това вече е добра адаптация в начален стадий. Все още е нестабилна, ако нещо се осереш, но ако действаш последователно продължава да се развива до много по-пълна независимост - решаваш, че ще тренираш и отиваш. Не ти дреме дали си ял, кога си ял, колко си ял. При ниска интензивност гориш кетони и мастни киселини, при по-висока автоматично превключваш на гликоген и глюкоза. Глюкозата не пада и не ти става зле и след тегава тренировка на гладно, защото се използва пестеливо - няма голяма нужда от нея. Приключваш, взимаш си торбичката и заминаваш - не ти е лошо, нямаш нужда от банани, шейкове, простотии и не ти дреме кога ще ядеш, може и да е чак след 10 часа.

Гликогеновите депа се допълват (така или иначе и при супер здрава тренировка се използват не повече от 20% от тях при човек на нормална диета, при кето нивата са по-ниски, но все пак достатъчно големи и се ползва по-малко гликоген), независимо дали си ял или не въглехидрати.

А проблем с гликогена и нужда от въглехидрати след тренировка няма защото основния субстрат за производство на гликоген е глицерол. А процесът какъв е? - Гориш триглицериди (три молекули мастни киселини и една молекула глицерол) за енергия - "откачваш" глицерола и остават трите молекули мастни киселини - те отиват за β-оксидация и производство на АТР, ацетил-CoA за цикъла на Кребс или кетогенеза - глицеролът отива за гликолиза или глюконеогенеза, регулира ти кръвната захар до оптимална стойност с едната част, а остатъка отива за гликоген.

Ето от тука и ниските триглицериди при кето. При нормално хранене и висок калориен прием триглицеридите са високи, прагът за да ти кажат от лабораторията, че си ОК е <1,7, което е вече скай хай ако говорим за метаболитно здраве и сърдечно съдов риск. Над това е "ти ебем и диетата". При кето сме < 1 при всички положения и около 0,5 при положение, че правим всичко както трябва достатъчно дълго време. Ако гледаме само триглицеридите като единствен маркер за кардиометаболитен риск тука сме в златния стандарт.

Що ядем предимно мазнотии, а триглицеридите са ниски, докато някой, който не яде дори минимума мазнини за да има поне прилична ендокринна функция има високи триглицериди и висок кардиометаболитен риск?

Представи си ситуация - храниш се нормално, изяждаш там някакви въглехидрати, но калориите са ти в повече. Къде да отидат? Не могат да седят в кръвта, може да се качат за кратко, но после тряба да паднат. Или ги гориш за енергия или отиват в гликогеновите депа. Ако депата са пълни, а те през почти цялото време са трябва да ги изгориш за енергия. След всяко хранене има нужда от разходка, тичане, фитнес и т.н., да ама си на работа, няма как. И когато няма къде да отиде тази енергия черния дроб метаболизира глюкозата до мастни киселини, закача им по една молекула глицерол и ги праща в мастните депа за съхранение - обичайния механизъм на развитие на ИР и ДТ2. Когато депата "прелеят" мазнините започват да се формират и около органите. И там вече не стига всички други проблеми от храненето ами и самите органи започват да не работят добре, че допълнително да влошат положението.

Отиваш при докторката, гледа - НОМА- МОМА, всичко в пикоча. Холестерол в небето. И ти вика - няма да ядеш мазно, че холестерола ужас, ще ядеш овес, сладки картофи, пълнозърнест хляб, боб, леща... Кво мазно ма, аз мазно не пипам и ям само пълнозърнест хляб и черен ориз и овес и протеин.. от къдя на къдя тоя диабет сега? И тая .. :dunno:

Две причини ебават макята на всичко - излишните калории и състава им. Ама тука има една подробност, която ни спестяват, щото противоречи на мейнстрийм идеологията - ако ядеш повече калории основно от мазнини и протеин ще си дебел, но без метаболитна дисфункция - нормална кръвна захар, нисък инсулин, ниски възпалителни маркери, нормална функция на черния дроб, нисък кардиометаболитен риск. Просто здрав дебелак. Ако докторката не ти гледа тумбака, а само изследванията ще е възхитена.

Ако обаче ядеш повече калории и повече въглехидрати .. ясно.

Нормалното хранене с адекватни калории и с високи въглехидати е ОК. Има си дефекти по моите разбирания и не пази от дегенеративни възрастови промени както кетото ама да кажем е ОК в дългосрочен план. Особено пък съчетано с добра физическа активност. Така също се постига метаболитна гъвкавост и дългосрочно е ОК - преди 30-40 години както беше. Яде се разумно, ядат се естествени храни, а не основно преработени и физическата активност е висока. Диабета ако дойде е след 50-60 и му викаха старчески диабет. Дебели хора нямаше много, да не говорим пък деца. По едно дете в училище и му викаха "дебелия". Може и по-добре ама като знам повечето хора как не им пука особено и това е достатъчно добре и здравословно.

Веднъж обаче увреден въглехидратния метаболизъм, сори.. намаляване на калориите, частично ограничаване на въглехидратите, повече фибри и т.н. само забавят нещата. Максимума на който можем да се надяваме е леко подобрение на маркерите. Тука вече трябват крути мерки и ако сме прескочили един разумен праг на свинщината оправяне няма. Има контролиране на симптомите и поддържане на метаболитните маркери на ниво здрав човек, съответно заобикаляне на всичките шитни без повече щети с начина на хранене. В момента в който стъпим на криво, всичко се връща обратно. И ако съм готов да се съглася, че здрав човек няма нужда от кето за да си остане здрав, ако е разумен с храната по принцип, то при нарушен въглехидратен метаболизъм, друг избор просто няма. А въглехидратния метаболизъм е нарушен вече средно от 10 до 20 години преди развитието на ДТ2.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 16 Фев 2026, 15:50

bum_bum написа:А проблем с гликогена и нужда от въглехидрати след тренировка няма защото основния субстрат за производство на гликоген е глицерол. А процесът какъв е? - Гориш триглицериди (три молекули мастни киселини и една молекула глицерол) за енергия - "откачваш" глицерола и остават трите молекули мастни киселини - те отиват за β-оксидация и производство на АТР, ацетил-CoA за цикъла на Кребс или кетогенеза - глицеролът отива за гликолиза или глюконеогенеза, регулира ти кръвната захар до оптимална стойност с едната част, а остатъка отива за гликоген.

Последните 1-2 месеца съм изгледал над 40 часа лекции в youtube за да може като напишеш ей такъв абзац да разбера за какво говориш, а не да мигам умно. :mhihi: Добре, че е зима и имам много време на вело тренажора. Който ми напомня за друго дето каза - спираш да си зависим от храната. Сутрин ставам пия едно кафе със сметана и се мятам на него само с няколко литра вода около мен и правя 3-4ч каране. Хората с които си общувам от тия среди зареждат около тях гелове, вафли, коли и какви ли не захари, само и само да оцелеят.

bum_bum написа:Има си дефекти по моите разбирания и не пази от дегенеративни възрастови промени както кетото

Ей за това отдавна се каня да те ръчна да напишеш нещо във фб, щото ако вече си го закъсал е ясно защо кетото е спасението. Ама за такива като мене дето си мислят, че го правят за оптимално здраве, а не просто да са ок - какви са реално ползите.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 16 Фев 2026, 16:37

При теб някакъв разумен въглехидрат няма да пречи.

Можеш да експериментираш, доколкото е възможно при идеално равни други условя дали суплементация с глюкоза от тая на прах, дето е за глюкозотолерантен тест по аптеките ще ти даде някакво предимство в дългите тренировки.

Това е много продължително ниско интензивно натоварване, което не е типично и тук вече гониш максимума, а не някаква идеална метаболитна среда и можеш да пробваш различни варианти - примерно тръгваш зареден с МСТ, по някое време още една доза и за по-късните етапи може да опиташ глюкоза.

Ако просто тичаш или караш колело за кеф и здраве няма никакъв смисъл, но там, където няколко минути разлика са важни е хубаво да ползваш всяко предимство, което имаш.

Тия по-сложните обяснения ги почнах от 2-3 месеца, че иначе сме гола дума срещу гола дума. Така поне макар и на не много разбираем език има просто физиологично и логично обяснение.

Всичките ползи съвсем накратко се свеждат до по-ниския оксидативен стрес при кето, което автоматично води до по-малко възрастово дегенеративни промени, т.е. забавя остаряването - тва дето всякакви идиоти го мъчат да стане с хапчета.

Наскоро мернах една реклама на Д-р Денкова за една шепа хапчета с обяснение всяко за какво е и ползите от всяко едно съвсем точно съвпадат с ефектите и очакваните ползи от кето. Да ама народа иска да пие хапче, не да яде сланина..
Метформина ако щеш, пият го разни инфлуенсъри за здраве.., отново същия ефект както ако се храниш кето.

Тук има част от механизмите и ползите, но далеч не е всичко. Ако се започне едно по едно ще стигне за прилична малка книжка.

https://www.facebook.com/share/p/1bukevESSf/?

Колкото и да сме се адаптирали към въглехидратите, макар, че 90+ % от тия които ядем сега не съществуват или изобщо в природата или далеч не в тоя вид в който са сега и да има начини да ги ядем без особени щети, милиони години еволюция не се изтриват просто така.

Всеядни сме, от хиляди години ядем въглехидрати, еволюирали сме да ядем все повече от тях, но времето назад в което не сме ги яли е далеч повече и този механизъм все още е по-добър от въглехидратния, който малко или много си остава авариен.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 16 Фев 2026, 17:52

О не, аз изобщо не се боря за всяка минута, времена и класирания са ми през дедовия. Тренирам защото ме кефи самия процес, а състезанията са ми от една страна стимул да съм по-дисциплиниран и мотивиран, и от друга да се предизвикам с нещо дето ми изглежда яко. Та основния фокус ми е здравето. Е, знам че в момента може би не спортувам оптимално ако целя здраве, щото 5-6 часа бягане и 10тина колело на седмица са малко прекалени, на всичкото отгоре напоследък не ми остава време за тежести. Ама съм се надъхал да направя дуатлон на Витоша 100 тая година и после може да мисля да позабавя топката.

Колкото до въглехидратите, пробвах няколко седмици в по-дългите тренировки да вкарам по 10-12гр на час и не усетих ефект. Ама не ми се иска да са повече, за да не си прецаквам мастната адаптация. Щото мисля, че тя ми е сила особено в дългите дистанции които ми харесват. Ще трябва обаче да поекспериментирам, защото на състезание няма да стане без, особено такова като витошата където ще е към 6 часа колело и после 12ч+ бягане. :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата