Желание за емиграция, къде и защо?
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Желание за емиграция, къде и защо?
Чак не ми се вярва, че все още за голяма част от хората, най-важното в живота и целите им е цифрата, която ще получават, изработват на ден-месец-година. Всеки си има цели, но понякога целта става мания и алчност.
Разберете, че има много хора, които не бягат от БГ заради заветната цифра или тя е някъде по-назад в приоритетите.
А относно самата цифра, това е много разтегливо понятие и съм абсолютно съгласен, че има големи и малки цифри, както в БГ, така и в чужбина.
Лично познавам хора, които са на 500-800лв в Бг, но познавам и на 2-3-5к, дори един на 10к лв и точно последния не е някакъв велик тесен специалист, нито е на някаква държавна хранилка, просто стечение на обстоятелствата.
Има го и обратния вариант в чужбина, има хора каращи на издихания с по няма и 1000евро, ако има работа, има други, които карат с 5 или повече хиляди евро.
Стига сте правили чуждата сметка с фрази у нас е по-добре с X лв, отколкото еди къде си с Y лева, защото за един е важно едно, за друг друго.
Всичко не се изчерпва с колата, кръчмата, парцала и телефона.
Много малко хора могат да разберат, че навън няма кал до колене, анцузи, чалга, мръсотия и показност от всеки забогатял лайнар, страх да не те набие някой или нещо от сорта. И точно тези неща са водещите в напускащите, които имат някакво средно ниво на живот в последните години.
Разбира се има и такива, които напускат защото в Бг взимат 600лв или нищо понеже нямат работа в някой малък град или село и те са склонни да идат навън за 1000евро, но това е тяхна сметка, не ваша.
Тях не ги интересуват горе изброените неща, защото са на минимума на оцеляването.
Разберете, че има много хора, които не бягат от БГ заради заветната цифра или тя е някъде по-назад в приоритетите.
А относно самата цифра, това е много разтегливо понятие и съм абсолютно съгласен, че има големи и малки цифри, както в БГ, така и в чужбина.
Лично познавам хора, които са на 500-800лв в Бг, но познавам и на 2-3-5к, дори един на 10к лв и точно последния не е някакъв велик тесен специалист, нито е на някаква държавна хранилка, просто стечение на обстоятелствата.
Има го и обратния вариант в чужбина, има хора каращи на издихания с по няма и 1000евро, ако има работа, има други, които карат с 5 или повече хиляди евро.
Стига сте правили чуждата сметка с фрази у нас е по-добре с X лв, отколкото еди къде си с Y лева, защото за един е важно едно, за друг друго.
Много малко хора могат да разберат, че навън няма кал до колене, анцузи, чалга, мръсотия и показност от всеки забогатял лайнар, страх да не те набие някой или нещо от сорта. И точно тези неща са водещите в напускащите, които имат някакво средно ниво на живот в последните години.
Разбира се има и такива, които напускат защото в Бг взимат 600лв или нищо понеже нямат работа в някой малък град или село и те са склонни да идат навън за 1000евро, но това е тяхна сметка, не ваша.
Тях не ги интересуват горе изброените неща, защото са на минимума на оцеляването.
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
BMW_POWER написа:Въпрос на приоритети. За мен е по-важно да живея спокойно, да не се притеснявам за утре, "потен вода да не пия" (в работата де), никакъв стрес, никакви нерви, без физически труд и при възможност да изпада кеш. А, и никаква работа навън и при ниски температури. Не се притеснявам, че ще ми откраднат колата, оберат апартамента, ще ме пребият за един клаксон или нещо от сорта. Имам персонално място в паркинга тук и такова в Даун таун. Спокойствието цена няма. Особенно когато си над 45г и нагоре. И пак казвам - въпрос на приоритети.
Точно това е истината и за мен, въпреки че имаме солидна разлика във възрастта, та не е само до това, на колко си години. Аз лично се върнах от хубавата Германия след едни не толкова прекрасни 4 години между следване и работа и тук-таме някоя почивчица, вярно, пари се изкарваха, но има и други важни неща поне за мен. А и исках да се пробвам да видя как е в Бг, едно е да си бачкал ваканцията на морето, друго си е фултайм в някоя фирма. Та дори да се чувстваш финансово независим, тая тревожност, че някой ще те обере или пребие в дискотеката, си е една дебела сума, която после влагаш в здравеопазване. И колкото и да ми се иска да се развивам тук и парите и работата да са супер, липсва ли спокойствие, все едно нямаш нищо, а и колкото и пари да имаш, трудно може да си го купиш, поне така аз ги виждам нещата
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Larbi
- Потребител
-
- Кара: каквото има
- Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia
alekangg написа: Стига сте правили чуждата сметка с фрази у нас е по-добре с X лв, отколкото еди къде си с Y лева, защото за един е важно едно, за друг друго.
И мен винаги ме дразни като започнат да правят чуждата сметка и като почнат да дават акъли от чуждите градинки. Всеки си знае за себе си какво иска и как се чувства и какво преживява или какво е преживял. По-добре било еди как си еди къде си. Всеки по различен начин преживява различни неща и няма един с друг еднакви хора по съдба и т.н.
Ама то сумата при която всъщност си задоволен финансово е различна за всеки. Аз лично съм решил, че човек като не знае на коя дата му влизат парите (заплата/ бизнес) - значи му стигат парите. Просто и работи безотказно. И така.
А за работата в родината - не е за парите. Повечето високо класифицирани и добре печелещи ще се оправиме точно толкова добре ако не и по- добре финансово в родината. Не се прибираме защото няма законност.
А за работата в родината - не е за парите. Повечето високо класифицирани и добре печелещи ще се оправиме точно толкова добре ако не и по- добре финансово в родината. Не се прибираме защото няма законност.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
alx написа:Ама то сумата при която всъщност си задоволен финансово е различна за всеки. Аз лично съм решил, че човек като не знае на коя дата му влизат парите (заплата/ бизнес) - значи му стигат парите. Просто и работи безотказно. И така.
Тук бих добавил и местният манталитет като причина.

dextuar написа: А и исках да се пробвам да видя как е в Бг, едно е да си бачкал ваканцията на морето, друго си е фултайм в някоя фирма. Та дори да се чувстваш финансово независим, тая тревожност, че някой ще те обере или пребие в дискотеката, си е една дебела сума, която после влагаш в здравеопазване.
Нещо се обърках - къде те е страх, че ще те обере/пребие някой в Германия или в Бъглария?
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
В Германия въпреки многото турци не ме е било и секунда страх, ест това беше в моя град и където съм работил, не навсякъде е така и там, в БГ като по-малък също не съм имал някакви проблеми, но в последно време нещата май доста се влошиха в БГ
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
По-нагоре някой споменава за развиването на бизнес тука, леко на сиво така, до момента в който можеш да си позволиш да плащаш рекета на държата и да излезеш на светло. По тоя повод държавата ни за мен е топ дестинацията за инкубиране на бизнес идея понеже, негласно, това си се счита за нормално.
Иначе бих емигрирал в Тайланд, защото никой не изисква нищо от тебе и всички ти се усмихват. Ние, в сравнение с тях сме супер уредени. И като инфраструктура, и като изобщо, дето се вика, да има кой да ти викне линейка ако те размажат някъде в тъмното. А и на мене климата там много ми допада, пък и работата ми е онлайн, та не е пречка нищо.
Но тоя номер с ходенето на "запад" не го разбирам. Жена ми в Люлин по-малко се притеснявам да я пусна по тъмно, от колкото във Виена. Дори и тук (Люлин, меката на чалгата и всичко произлизащо от нея) количеството анцузи и роми е толкова пъти по-малко от колкото там, че няма база за сравнение.
Да не звучи сега, че не им оценявам и невероятното метро, и хубавия стандарт, ама си е цигания. Пълна.
За мен ако не можеш да стартираш тука бизнес, няма да успееш и там. Но ако въпроса е колко пари ще взимаш там за същата работа, която вършиш тук - да, бая повече ще са. Ама и харчовете са други. Спокойствието го оставям на страна, защото според мен в рамките на Европа, въпреки че доста държави са по-уредени от нас по всички параграфи, разликата изобщо не е толкова голяма, че аз някак изведнъж да стана най-спокойния човек дето никога не се притеснява за колата, жената и дома си, когато не е около тях. Просто не е толкова различно.
Иначе бих емигрирал в Тайланд, защото никой не изисква нищо от тебе и всички ти се усмихват. Ние, в сравнение с тях сме супер уредени. И като инфраструктура, и като изобщо, дето се вика, да има кой да ти викне линейка ако те размажат някъде в тъмното. А и на мене климата там много ми допада, пък и работата ми е онлайн, та не е пречка нищо.
Но тоя номер с ходенето на "запад" не го разбирам. Жена ми в Люлин по-малко се притеснявам да я пусна по тъмно, от колкото във Виена. Дори и тук (Люлин, меката на чалгата и всичко произлизащо от нея) количеството анцузи и роми е толкова пъти по-малко от колкото там, че няма база за сравнение.
Да не звучи сега, че не им оценявам и невероятното метро, и хубавия стандарт, ама си е цигания. Пълна.
За мен ако не можеш да стартираш тука бизнес, няма да успееш и там. Но ако въпроса е колко пари ще взимаш там за същата работа, която вършиш тук - да, бая повече ще са. Ама и харчовете са други. Спокойствието го оставям на страна, защото според мен в рамките на Европа, въпреки че доста държави са по-уредени от нас по всички параграфи, разликата изобщо не е толкова голяма, че аз някак изведнъж да стана най-спокойния човек дето никога не се притеснява за колата, жената и дома си, когато не е около тях. Просто не е толкова различно.
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
vixx написа:Просто не е толкова различно.
За различното е различно, ама не както се изкара тук във всяка друга държава в Европа, с изключение на България. Аз знам за Швейцария и тройката скандинавски, че е много по-спокойно и разликата си е баш от земята до небето. Но прехвалената Германия, Белгия, Холандия и UK например са си баш, като в България, ако не и по-зле.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
^ Има нещо вярно,не съм стъпвал в Швейцария (има колеги,които вкарват коли оттам и могат да кажат от първа ръка) Най-добри отзиви и добри впечатления съм чувал именно за там.Но и в тези най-спокойните и богати държавички си е най-трудно да останеш много дългосрочно.И има много сериозни ксенофобски настроения(разбираемо..)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Haddess
- младши ентусиаст
-
- Кара: 413
- Мечтае да кара: 628CSI
Има ли колеги в Англия?
Как най бързо може човек да се установи там?

- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
Haddess написа:Има ли колеги в Англия?
като не се запознаваш с българи

ориентираш се към местното население, научаваш езика и традициите и се опитваш да ги спазваш и ти

в интернет можеш да намериш всичко относно изкарването на необходимите документи, банкови сметки и т.н.
за мен лично е грешно, когато човек отиде в друга държава, но продължи да си спазва обичаите/традициите от собствената държава.

- Larbi
- Потребител
-
- Кара: каквото има
- Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia
Традиции както и да е, каквото и да се има предвид под традиции. Примерно може да си носи човек мартенички или да си коли кокошките в двора
Тъпото обаче е да се поддържат връзки с Българи, които живеят в града или района. Всеки гледа в канчето на другия, започват едни интриги и клюки и става мазало. Както каза колегата - цялата информация е достъпна в интернет. Отиваш, намираш си работа, работиш си и си живуркаш. Няма нужда да се общува само с Българи. Както има в големи градове в Европа само Български, Турски и всякакви общности и хората си живеят и конкактуват само с хора от тяхната националност... Това е тъпо щото нито езика можеш да научиш правилно, нито нищо. Аз като съм бил по държавите винаги съм гледал да се омеся с местните по барове, паркове и където може. За говоренето дори да не знаеш местният език още, то всички говорят Английски и няма проблеми - социални контакти винаги могат да се създадат. Но да разчиташ, че Българи ще ти помогнат да се установиш и после всичко да е по мед и масло си е руска рулетка с 5 патрона в 6 заряден револвер 

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет

Малко като теория на конспирацията, ама знаете ли защо в България е най-добрият интернет като скорост и достъпност?!
-Защото и ако нета ни беше , както всичко останало, щяхме всички да сме се изнесли, некой още седиме само заради нета

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
защото дълго време нямаше абсолютно никаква държавна регулация на сектора 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.