какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от K_Ilkov » 16 Дек 2011, 10:38

drago_pavlov написа:
TNT написа:
Любо Мегов написа:само ако се разходи някой да види частните и служебните коли на персонала в МА примерно

Е то къде по-нагоре от там? Ама там нали се сещаш, че повечето пред името имат не "д-р", ами "проф." ?

Заеби това, че имат "проф." пред името... Тия дето са шефовете с "проф." само лапат кинти, едва ли някой от тях е влизал в операционна откакто е станал шеф на болница...

смяташ ли, че да си шеф на болница наистина е само лапане на кинти ...
друг е въпроса, че са повече мениджъри отколкото доктори.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 19 Яну 2013, 12:43

Според мен средна класа има само в София и то...истинската средна класа не са много.
Хората с чисто новите коли на лизинг, ипотеката, 3 кредитни карти и 2 овърдрафта, които си мислят, че живеят добре...на кредит...е това не е средна класа за мен - това са бедни хора, които си повишават изкуствено стандарта.

За мен средна класа е, да си имаш имот(собствен), да си имаш кола(собствена - купувана кеш), да нямаш кредити и да печелиш около 3000лв. за 3 членно семейство с малко дете.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+

Мнение от m.dimitrov1992 » 19 Яну 2013, 14:10

Много зависи и къде живееш ,за някое малко градче 3000 лв са предостатъчна за 3-членно семейство

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от rhase » 19 Яну 2013, 14:47

m.dimitrov1992 написа:Много зависи и къде живееш ,за някое малко градче 3000 лв са предостатъчна за 3-членно семейство

Хем съм съгласен, хем не съм. Аз като провинциалистче имам наблюдения, че цените и начина на живот доста са се изравнили. Просто хората които въртят малките градчета гледат от голямото село и копират всичко. Живея в София от 3 години.... в Русе от 22 (тук влизат 3-те в София, защото често се прибирам) и смея да кажа, че дори понякога в Русе харча повече...
по кръчми и дискотеки не ходя, цигари не пуша, но пък бирички цъкам често.
На малкия град предимството е, че се дават (евентуално) по-малко пари за гориво, а ако не гориво, може и ходом да стигнеш до доста точки на града. Малко се е размила границата между ниска и средна класа... това е моето виждане поне.
:bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 19 Яну 2013, 19:06

Тази тема си я спомням от миналата година и я асоциирам с поговорката "гладна кокошка просо сънува". Какви ли не описания прочетох за средната класа какви ли не стандарти се описаха. То не бяха по две три любовници, по цял ден ходене по тузарски заведения и в паузите фитнес. То не бяха собствени жилища и какво ли не. Сега да ви питам, какво и е на новата кола на лизинг? Какво и е на ипотеката и на кредитните карти, ако след като се внесат вноските по тях, на човек му остават пари и за едно море на Лазурния Бряг и едни ски в Австрия през същата година. Някой наистина нямат кредити, ама то и да искат никой не им дава.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 19 Яну 2013, 22:28

ukelichko написа:Сега да ви питам, какво и е на новата кола на лизинг? Какво и е на ипотеката и на кредитните карти, ако след като се внесат вноските по тях, на човек му остават пари и за едно море на Лазурния Бряг и едни ски в Австрия през същата година. Някой наистина нямат кредити, ама то и да искат никой не им дава.

Аз ще ти кажа какво му е...ако човека остане без работа, остава без апартамент, кола и ... да не обяснявам.

Аватар

Мнение от F3P » 19 Яну 2013, 22:56

cHaunepucTa написа:...ако човека остане без работа, остава без апартамент, кола и ... да не обяснявам.

И как предлагаш аз да си купя собствено жилище :?: Пропусни вариантите:
6-ца от тотото
Измами и други престъпни дейности
Наследство/продажба на други имоти, земи, гори или какъвто и да е ценен актив- няма такива
Спестяване на пари докато събера нужната сума да го платя в брой, кеш или на ръка

Да приемем, че съм от обсъжданата средна класа, женен, с 2 деца (тинейджъри) с общи доходи от около 4 бона месечно. Я да видим примерна разбивка на разходите:
Наем- 700лв. не ми мърдат. С режийните зимата стават 1000лв. за норматив.
Телефони, нет, ТВ- излетяха 100лв.
Разходи по 2 коли (не лизингови) само за гориво и основна поддръжка- 4-500лв. За данъци, ГО, каско, минетки и т.н. добави още по 100лв. месечно на кола- стават 6-700лв.
Дотук горе-долу половината доход замина само по наем, сметки и транспорт. Да кажем остатъка стига да се живее спокойно и остава някой лев свободен. Я ми обясни сега как да си купя жилище БЕЗ кредит и БЕЗ вариантите горе :?:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 19 Яну 2013, 23:54

F3P написа:
cHaunepucTa написа:...ако човека остане без работа, остава без апартамент, кола и ... да не обяснявам.

И как предлагаш аз да си купя собствено жилище :?: Пропусни вариантите:
6-ца от тотото
Измами и други престъпни дейности
Наследство/продажба на други имоти, земи, гори или какъвто и да е ценен актив- няма такива
Спестяване на пари докато събера нужната сума да го платя в брой, кеш или на ръка

Да приемем, че съм от обсъжданата средна класа, женен, с 2 деца (тинейджъри) с общи доходи от около 4 бона месечно. Я да видим примерна разбивка на разходите:
Наем- 700лв. не ми мърдат. С режийните зимата стават 1000лв. за норматив.
Телефони, нет, ТВ- излетяха 100лв.
Разходи по 2 коли (не лизингови) само за гориво и основна поддръжка- 4-500лв. За данъци, ГО, каско, минетки и т.н. добави още по 100лв. месечно на кола- стават 6-700лв.
Дотук горе-долу половината доход замина само по наем, сметки и транспорт. Да кажем остатъка стига да се живее спокойно и остава някой лев свободен. Я ми обясни сега как да си купя жилище БЕЗ кредит и БЕЗ вариантите горе :?:

Човек, кво рипаш...и аз съм с ипотека :idea:
Казвам само, че не си СРЕДНА класа, ааз също не съм. :nono:

Аватар

Мнение от F3P » 20 Яну 2013, 0:31

Интересно тълкуваш "Средна класа" ;) Значи според теб (говорейки за доход 4 бона на 4-членно семейство) човек не се брои за средна класа при положение, че:

Дохода му на месец е повече от 12 минимални заплати.
Плаща спокойно ипотека.
Купил е 5-6 годишна кола на жената- платена в брой.
Плаща си всички данъци и застраховки по имуществото.
Не му се е налагало да тегли заем от години- максимума е да си ползва част от овърдрафта на картата 1-2 пъти в годината.
Намира му се някой лев настрани в банката- може да издържи минимум 3-4 месеца без стотинка приход, ако се свие ще изкара и над 6 месеца.

Сега питай някой дето с 8-900лв. на месец издържа 4 човека дали горе описаният е "средна класа"- ще ти кажат "Не е средна класа, направо си е богат тоя".
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 20 Яну 2013, 0:36

F3P написа:Интересно тълкуваш "Средна класа" ;) Значи според теб (говорейки за доход 4 бона на 4-членно семейство) човек не се брои за средна класа при положение, че:

Дохода му на месец е повече от 12 минимални заплати.
Плаща спокойно ипотека.
Купил е 5-6 годишна кола на жената- платена в брой.
Плаща си всички данъци и застраховки по имуществото.
Не му се е налагало да тегли заем от години- максимума е да си ползва част от овърдрафта на картата 1-2 пъти в годината.
Намира му се някой лев настрани в банката- може да издържи минимум 3-4 месеца без стотинка приход, ако се свие ще изкара и над 6 месеца.

Сега питай някой дето с 8-900лв. на месец издържа 4 човека дали горе описаният е "средна класа"- ще ти кажат "Не е средна класа, направо си е богат тоя".

Нека не спорим вече. Виж хубаво какво съм написал в първото ми мнение.
Говоря за ипотека + кола на лизинг + 2-3 кредитни карти постоянно в обръщение + овърдафт. Говоря за случаите, в които човек като си плати вноските по всички кредити и за да изкара месеца тегли пак от кредитните карти, за да отиде на почивка на Кавала тегли овърдрафтче и после се чуди какво да прави.
За това говоря, че не е средна класа.
Ти си извън тази категория явно.
Не се обиждай бре човек, никой не умаловажава какво си постигнал и какъв стандарт си дал на семейството си! :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 20 Яну 2013, 9:54

cHaunepucTa написа:За мен средна класа е, да си имаш имот(собствен), да си имаш кола(собствена - купувана кеш), да нямаш кредити и да печелиш около 3000лв. за 3 членно семейство с малко дете.

Това определено не е средна класа да имаш собствено жилище без кредит и изобщо не се вързва със заплата от 3000 лв... Колата кеш също нищо не означава (въпреки, че за стара кола и аз не смятам, че е правилно). Кредита е много хубаво нещо ако се ползва правилно... Кредитните карти не са да теглиш кредит от тях, въпреки че за съжаление много хора за това ги ползват. Не ги ли плащаш в края на всеки месец изцяло... има проблем.

Sent using Tapatalk 2
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 20 Яну 2013, 10:37

cHaunepucTa написа:
За мен средна класа е, да си имаш имот(собствен), да си имаш кола(собствена - купувана кеш), да нямаш кредити и да печелиш около 3000лв. за 3 членно семейство с малко дете.

Колега не,че нещо ма ти определи населението на най-развитите страни като тотално закъсали,защото там масово се купува всичко на кредит.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от sinioto_surce » 20 Яну 2013, 10:48

В България понятието "средна класа" НЕ съществува. Не е нужно да си учил икономика, за да го знаеш; )

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 20 Яну 2013, 11:02

Мен не толкова кредита ме озадачи, а това да имаш собствено жилище без кредит с 3000 лева заплата. Това без да си го наследил не виждам как ще стане.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi

Мнение от МИТАКА1654 » 20 Яну 2013, 11:07

Ми....няма как да стане.Аз имам наследтвена къща с двор и сега почвам да я стягам,по груби сметки ще ми трябват около 50 000лв за ремонти и обзавеждане,как се спестяват тия пари при положение,че съм с две деца и две коли???

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата