България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Тия дни попътувах и вече съм сигурен, че в помиярската територия нищо нормално не може да има.
Щели стикери да слагат, да ставаме дзилени
И един мармот завива ли завива.
Няма друга държава с толкова много коли с фарове светещи в Космоса, китайски ксенони на рефлекторни фарове и т.н.
Всички тия боклуци са потенциални убийци и са за спиране от движение, ама никой не го боли КУРА в лайняната територия...
Зелени зони, тинтири-минтири
Ние едни фарове не можем да контролираме, дето се виждат, че не са в ред от километри.... Баси помиярите сме... 
P.S. Бил съм свидетел преди 10-15 години на ПТП със смъртен случай на колооездач след Харманли от заслепен шофьор към 2:00 вечерта.
Куките ме спряха за свидетел. Карал в банкета, ама ония нищо не виждал и дал по-настрани и....

Щели стикери да слагат, да ставаме дзилени

И един мармот завива ли завива.
Няма друга държава с толкова много коли с фарове светещи в Космоса, китайски ксенони на рефлекторни фарове и т.н.

Всички тия боклуци са потенциални убийци и са за спиране от движение, ама никой не го боли КУРА в лайняната територия...
Зелени зони, тинтири-минтири

P.S. Бил съм свидетел преди 10-15 години на ПТП със смъртен случай на колооездач след Харманли от заслепен шофьор към 2:00 вечерта.
Куките ме спряха за свидетел. Карал в банкета, ама ония нищо не виждал и дал по-настрани и....

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Аз снощи пътувах към София от Търново - супер си беше, никакви рискови ситуации за всичките общо 460км, които навъртях.

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Зак, на мен това ми е болната тема с тия фарове, особено дойде ли зима. Миналият ден гледам някаква совалка(явно)кара срещу мен и синее ли синее на Китайско в рефлектори разбира се, вирнати яко и викам тоя кара на дълги, но от опита ми си викам, бе няма да е на дълги. По принцип им мигах едно време на такива, но на какво ме научи опита, мигнеш ли им да минат на къси, те веднага ти пускат "по-дългите" за да ти покажат, че ти си идиота защото не ги разбираш, че те си карат на къси.
Затова ги лекувам по един много хубав начин. Карам си и като стигна на 10 метра от тях им пускам дългите. Грубо, но друго не заслужават, а и обожавам да им видя киселите физиономии в тъмното как почват да ръкомахат и псуват като се разминавате, понеже не е имало време да ти пуснат въпросните по-дълги, а ти само ги виждаш, че ги пускат вече при разминаването.
Та миналата вечер совалката се оказа черен гоУф петица на един келеш, който преди 3 години макс взе книжка. По принцип ми е жал за него, че е с един крак и протеза на другия, ама като му мигнах както едно време правех (голяма грешка както писах назад)той си ми пусна по-дългите и кривна срещу мен дори.
Забелязал съм го и че кара по-бързо отколкото трябва с тоя кенеф, сигурно избива комплекси от вътре да се чувства пълноценен, не знам, ама си е тъпа работа.
Затова от мен да знаете, пресветнете ли им от далеч леко и те ви покажат, че имат и по-дълги като ги спрат след това, просто 10 метра преди разминаване им минете на дълги.
П.п: Има и някаква малоумна мода разни селяндури от тия, които се водят ловци да си слагат някакви педалски лампи на таваните с ширина около един метър и като ти светнат все едно имаш близка среща от третия вид.
Това е абсолютно незаконно и не знам защо не им правят нищо на такива дебили, масово са наслагани по някакви ръждясали джипове тип Сузуки Витара.

Та миналата вечер совалката се оказа черен гоУф петица на един келеш, който преди 3 години макс взе книжка. По принцип ми е жал за него, че е с един крак и протеза на другия, ама като му мигнах както едно време правех (голяма грешка както писах назад)той си ми пусна по-дългите и кривна срещу мен дори.

Затова от мен да знаете, пресветнете ли им от далеч леко и те ви покажат, че имат и по-дълги като ги спрат след това, просто 10 метра преди разминаване им минете на дълги.
П.п: Има и някаква малоумна мода разни селяндури от тия, които се водят ловци да си слагат някакви педалски лампи на таваните с ширина около един метър и като ти светнат все едно имаш близка среща от третия вид.

Последна промяна Top Gun Maverick на 23 Дек 2021, 0:54, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

правят им. като ги спрат. ако го видиш и ти светне с такъв - звънкай на 112. няма да му се размине...
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
El_Loco написа:правят им. като ги спрат. ако го видиш и ти светне с такъв - звънкай на 112. няма да му се размине...
Трудно се доказва че саа ги използвали, иначе и на мен това с нерегулираните фарове ми е трън в .... много ме дразни

"От Пътна полиция призовават всеки, който забележи неадекватно поведение на пътя, да подаде сигнал на спешния телефон 112. "
Ако е така да назначат един оператор само за мен, не знам имам чувството че привличам идиоти, толкова много кофти ситуации около мен всеки ден докато шофирам в които съм само страничен набюдател, че чак взех да си ги качвам в тубата с идеята да видя за точно 1 година колко малоу*** ъъъ симпатяги ще имам записани......
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

С тия ЛЕД барове имам ''готина'' история...
Нощем, магистрала, качваме Витиня посока София.
Средна и дясна лента тирове, автобуси, камиончета и какво ли не. Един стар ръждилник от тия ловджийските тръгва да изпреварва със всичките си 115 атмосферни коня. Изчаквам си чинно т'ва действие, което ако записвах с камера нямаше да ми стигне картата памет.
Зад мен в лява лента вече се трупа опашка няколко коли, задните мигат с дълги и нервничат.
Тоя тигър изпревари, но вместо да се прибере след тира реши, че иска да изпревари и автобуса по-напред... нищо, търпим.
Изпревари го, все още не се прибира, иска и следващото голямо да изпревари. През цялото време карам на мигач зад него.
Еййй, кипнА ми!
Мигнах му с едни дълги да види в огледалото какво става зад него.
Две секунди по-късно стана е така

Всичко стана бяло, почти пълна слепота в завой. Плавни спирачки и завоя по памет, отзад се разсвириха и по чудо не стана някакъв мармалад.
Тоя тигър имаше ЛЕД бар отпред И отзад
Сигурно е бил адски горд, че е наказал тоя с БМВ-то, дето му дава зор. Скри се някъде в десните ленти и потъна в трафика... тайно се надявам жена му да е доволна от комшията в ловния сезон, докато тоя стреля по животни с другите шкембета.
Нощем, магистрала, качваме Витиня посока София.
Средна и дясна лента тирове, автобуси, камиончета и какво ли не. Един стар ръждилник от тия ловджийските тръгва да изпреварва със всичките си 115 атмосферни коня. Изчаквам си чинно т'ва действие, което ако записвах с камера нямаше да ми стигне картата памет.
Зад мен в лява лента вече се трупа опашка няколко коли, задните мигат с дълги и нервничат.
Тоя тигър изпревари, но вместо да се прибере след тира реши, че иска да изпревари и автобуса по-напред... нищо, търпим.
Изпревари го, все още не се прибира, иска и следващото голямо да изпревари. През цялото време карам на мигач зад него.
Еййй, кипнА ми!
Мигнах му с едни дълги да види в огледалото какво става зад него.
Две секунди по-късно стана е така

Всичко стана бяло, почти пълна слепота в завой. Плавни спирачки и завоя по памет, отзад се разсвириха и по чудо не стана някакъв мармалад.

Сигурно е бил адски горд, че е наказал тоя с БМВ-то, дето му дава зор. Скри се някъде в десните ленти и потъна в трафика... тайно се надявам жена му да е доволна от комшията в ловния сезон, докато тоя стреля по животни с другите шкембета.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Top Gun Maverick написа:.. но на какво ме научи опита, мигнеш ли им да минат на къси, те веднага ти пускат "по-дългите" за да ти покажат, че ти си идиота защото не ги разбираш, че те си карат на къси.
.....
Заради това не им мигам

Честно. Няма такива неандерталци. Явно се кефят да покажат, че им светят много китайските фарове

Top Gun Maverick написа:Има и някаква малоумна мода разни селяндури от тия, които се водят ловци да си слагат някакви педалски лампи на таваните с ширина около един метър и като ти светнат все едно имаш близка среща от третия вид.Това е абсолютно незаконно и не знам защо не им правят нищо на такива дебили, масово са наслагани по някакви ръждясали джипове тип Сузуки Витара.
И такива съм срещал. Особено петък вечер, или неделя вечер, като плъзнат из страната да ходят по дружинки и т.н.

grkv написа:Всичко стана бяло, почти пълна слепота в завой. Плавни спирачки и завоя по памет, отзад се разсвириха и по чудо не стана някакъв мармалад.
Дано някой е опънал и него

И аз съм виждал със задни ЛЕД барове, ама не са ми ги пускали

Още повече не разбирам има ли един ЛАЙНЯН полицай в тая лайняна държава, който да си върши работата

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Top Gun Maverick написа:Карам си и като стигна на 10 метра от тях им пускам дългите. Грубо, но друго не заслужават, а и обожавам да им видя киселите физиономии в тъмното как почват да ръкомахат и псуват като се разминавате, понеже не е имало време да ти пуснат въпросните по-дълги, а ти само ги виждаш, че ги пускат вече при разминаването.
Много го мразя това дето го правиш. Не е като да не ми се случва. Като сложих новите фарове не очаквах, че са тотално нерегулирани и се прибирах така от Варна, всички ми светкаха по пътя, като се прибрах взех инструменти и ги смъкнах, но не можах да ги наглася както трябва, затова отидох и си платих в сервиз да ги настроят. Явно не са ги направили както трябва, защото още има хора, които ми светкат, макар и да са много малко. И на мен ми се струва, че бият леко високо, но като застигам коли, не им светя в огледалата, също и съм оставял колата на фарове и ходя по-далеч от нея и не ме заслепява въобще, но всичко вътре е ново и светят яко. Явно трябва да седна да попрочета точно как се регулират и да си поиграя повече и да си ги направя сам.. Но и аз присветкам със светкавицата когато ми светят отсреща, но явно не се възприема добре и ми го правят същия тоя номер. Рядко се случва, но все пак се случва.
А бусовете и джиповете като фаровете са им по-високо в купето, пак си блещят, мен това също ме дразни, ама какво да направя, карам лек автомобил, фаровете на високите мпс-та ми идват на нивото на очите и блещят.

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Вчера една случка ми оправи вечерта.
Пътувам от Пловдив посока Хасково и има една местност "Кемера" мисля се казва.
Там ограничението е 40 и има защо.
Доста често на моста , който е на завой без никаква видимост изпреварват и правят бели.
Разбира се има непрекъсната линия, което не пречи на идиотите да влизат в насрещното в завой, като се опитват да изпреварват.
Та вчера бяхме 3 коли, аз последен и пред мен някакво дребно коле се емна да изпреварва в тотално забраненото и изведнъж...Полицай с патрулката седи и чака.
Сигурно и на полицаят му се оправи вечерта. Директно палката и в спря.
Ако не бях с жената и кучето, щях да спра и да и се изсмея, както и селфи да си направя.
Караше някакво младо момиче.
Доволен съм и, че никой не присветна от среща , с което с годините съм разбрал, че прави лоша услуга.
Аз също вече НЕ предупреждавам за полицейски постове. Присвяткам само ако има животни или хора на пътя или някакъв проблем.
Пътувам от Пловдив посока Хасково и има една местност "Кемера" мисля се казва.
Там ограничението е 40 и има защо.
Доста често на моста , който е на завой без никаква видимост изпреварват и правят бели.
Разбира се има непрекъсната линия, което не пречи на идиотите да влизат в насрещното в завой, като се опитват да изпреварват.
Та вчера бяхме 3 коли, аз последен и пред мен някакво дребно коле се емна да изпреварва в тотално забраненото и изведнъж...Полицай с патрулката седи и чака.
Сигурно и на полицаят му се оправи вечерта. Директно палката и в спря.
Ако не бях с жената и кучето, щях да спра и да и се изсмея, както и селфи да си направя.
Караше някакво младо момиче.
Доволен съм и, че никой не присветна от среща , с което с годините съм разбрал, че прави лоша услуга.
Аз също вече НЕ предупреждавам за полицейски постове. Присвяткам само ако има животни или хора на пътя или някакъв проблем.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
drifty написа:А бусовете и джиповете като фаровете са им по-високо в купето, пак си блещят, мен това също ме дразни, ама какво да направя, карам лек автомобил, фаровете на високите мпс-та ми идват на нивото на очите и блещят.
Няма такова нещо

Бус, мус, 8-етажен автобуй с фарове на покрива ако ще да е, все тая. Щом те заблестяват, някой нещо е ръчкал

Регулирането е много лесно. Просто намираш някое супер нивелирано място като паркинг на някой Мол, аз съм го правил 2 пъти в офиса

Колата трябва да е на примерно 7 метра от стената. Намираш си за твоята. И трябва да светят на определена височина на стената.
Лепваш две лепенки на стената и въртиш, докато светят там, където трябва

Лошото е, че има селяндури, дето ги вдигат нарочно по-високо, да светели "по-добре" на къси

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Когато е регулиран дали на бус, камион или летяща чиния, той си свети където и каквото трябва. Не на мен тия. Всички малоумници, които им е все тая дали заслепяват някой или не(или не знаят ужжжж)е крайно време да разберат, че всяко действие си има равно по сила и обратно по посока противодействие. Ако е сложно да ги разберат така, то светиш ли като идиот, ще ти светят. Друг начин да се справиш с това няма, понеже той се прибира и като никой не му е светил как ще обърне по-сериозно внимание на кочината си? Никак. Той си има куп други проблеми, че да се занимава с нея.
А ти си косвена жертва понеже аз на война с тези, а в една война винаги има такива жертви(ако само на теб и на още някой му се е случило така, нямаше да светят на всеки такъв, а и не само аз да светя) плюс това си някакво изключение, което само потвърждава правилото. Аз нали ги виждам едни и същи малоумници с години карат така, на един слезнах и му казах, понеже сутрин го срещах на един и същи маршрут и от 1км го знам, че е той щото не е баш на дълги, но много свети с една полицейска Астра. И той ми вика, ами те тировете за това ли толкова ми пресветкат.
С Английски фарове бил(значи знае, че не е ок
ама си кара щом може)пратих го в сервиз където да му регулират фара, а на левия да залепят от ония лепенки,нкоито поглъщат.
А тия с ловджийските шитни не мисля, че въобще е разрешено да са по колата ако е пригодена за пътя. Трябва да видим, но едно време по комунистическо беше така с ония модерни за времето си халогени тип рали кола, които бяха я на капак, я на бронязжно събрани и ако са там трябваше да са не просто спрени, ами закрити с някакви калъфи да не говорим, че помня как нямаше право да е по-малко от нещо си там разстоянието между два халогена за да няма точково заслепяване.
А ти си косвена жертва понеже аз на война с тези, а в една война винаги има такива жертви(ако само на теб и на още някой му се е случило така, нямаше да светят на всеки такъв, а и не само аз да светя) плюс това си някакво изключение, което само потвърждава правилото. Аз нали ги виждам едни и същи малоумници с години карат така, на един слезнах и му казах, понеже сутрин го срещах на един и същи маршрут и от 1км го знам, че е той щото не е баш на дълги, но много свети с една полицейска Астра. И той ми вика, ами те тировете за това ли толкова ми пресветкат.

А тия с ловджийските шитни не мисля, че въобще е разрешено да са по колата ако е пригодена за пътя. Трябва да видим, но едно време по комунистическо беше така с ония модерни за времето си халогени тип рали кола, които бяха я на капак, я на бронязжно събрани и ако са там трябваше да са не просто спрени, ами закрити с някакви калъфи да не говорим, че помня как нямаше право да е по-малко от нещо си там разстоянието между два халогена за да няма точково заслепяване.
Последна промяна Top Gun Maverick на 23 Дек 2021, 11:51, променена общо 1 път

да, не зависимо от вида превозно средство светлините не трябва да заслепяват. поне стандартните коли, в някои много ниски няма как да бъде избегнато това,
но тук проблемът е че джиповете са повдигнати, после с китайски ксенон...
по отношение на лед баровете - те не са законни и не зависимо дали са светели или не полицаите си имат вратички, ако им се занимава, тъй като е изменение на светлинната уредба на автомобила...
по отношение на лед баровете - те не са законни и не зависимо дали са светели или не полицаите си имат вратички, ако им се занимава, тъй като е изменение на светлинната уредба на автомобила...
zAcK написа: И не разбирам как всякакви такива модификации се водят законни![]()
E, не се ''водят'' законни

Отдавна не съм се ровил, ама по спомен допълнителните светлини трябваше да са от одобрен тип, да са поставени от лицензиран сервиз като условия и още нещо в КАТ или с ГТП по легализацията...

Може и да бъркам, преди години се интересувах покрай един приятел.
Много неща са незаконосъобразни, ама си продължават, докато не стане нерентабилно да продължават.
Така работят всички законодателства - поведение в разрез с диспозитива на правна норма -> санкция, после пак, и пак докато не стане безсмислено да се нарушава.
На теория един 18 годишен келеш с е36 и заварен диф, мрак стъкла, гуми на галош и права тръба, дето озвучава целия булевард няма място на пътя с неизправното си МПС точно толкова, колкото и един нормален човечец, спазващ ограниченията, който просто си е сложил една лампа отзад да свети около масата, когато е на палатки с децата през уикенда.
Единият вдига врява, другият не. Едният ще е от първите паднали в боя, другият ще минава между капките.
Абсолютно невъзможно е да се хване всяко едно нарушение, затова и контролът е образно казано избирателен.
Първи падат под ножа тези, които най-силно крещят ''щом съм тук, значи органите не си вършат работата'', после наистина опасните на пътя и... нататък май не сме стигали

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
Top Gun Maverick написа:С Английски фарове бил(значи знае, че не е окама си кара щом може)...
Тия са другите малоумници

По принцип фаровете са направени да светят по-високо в банкета, където не заслепяват никой, явно по причините, които писах - да не убиеш някой.
Ама тия като дойдат с тия шибани коли от там и светят обратното - по-високо в насрещното

Ей в тая тема съм писал как си направих от английските фарове нормални едно време на Е39-ката, щото ако ги регулираш стават просто равни, да не заблестяваш. Т.е. и това са предвидили от завода. Ако някой от УК се разходи в друга държава, да ги цъкне, да не заблестява. Ама там полицаите са нормални, не скапани тулупи

На първата снимка се вижда как като ги цъкнеш от английски стават универсални

https://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=35&t=356210&hilit=%D0%A2%D1%8A%D0%B9+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D1%82%D1%8A%D0%BF+%D0%B8+%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%2C+%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D1%8F%D1%82+%D1%81+%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5%D1%88%D0%BE%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%2C+%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D1%85+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%85+%D0%B4%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%87%D0%B5.&start=15

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
El_Loco написа:да, не зависимо от вида превозно средство светлините не трябва да заслепяват. поне стандартните коли, в някои много ниски няма как да бъде избегнато това,
Човек ,тъкмо това си мислих и звъннах на един катаджия да го питам. Във физическа болка съм!

Какво излиза, че за да не е така работата трябва някаква гражданска инициатива за да се смени закона.
Ти представяш ли си, да ги вържат на дългите и да не могат да ги пуснат тия дълги без да свети и това?