НВ-ВМХ
Модератор: Общи модератори
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Re: НВ-ВМХ
dhtj написа: - Хляб - нямам желание да си правя сам от смеси. Преди бях чувал за готов кето хляб в лидл, има ли го още и става ли?
Тоя лидълския е страшен боклук... Няма какво да очакваш за 4-5 лв...
Във Фантастико има един с ядки. Той по-става.
Най-добрият, който се доближава максимално до този от сместа на бум бум е в Био Балев. Ама е цифра... Преди 2 години го купувах последно и беше 9 лв за 200 грама...
bum_bum написа:Не знам дали и как изобщо ще стане, но силно се надявам тази година да ни е и последната на сайта.
На целият сайт или само на онлайн магазина?
Остави ни поне рецептите
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Безалкохолна бира и да ти дават, не я взимай! Отвратителен вкус, а очевидно не е и полезна! Пий си нормална, когато решиш, че ще пиеш една бира...
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
- TNT
- младши ентусиаст

-
- Мечтае да кара: 911
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
ildivvy написа:Безалкохолна бира и да ти дават, не я взимай! Отвратителен вкус...
Ако си опитвал само Пиринско и Каменица да...
Пробвай Бакалар и пак ще си говорим за вкус
А за полезното не знам какво е гледал колегата, но стандартните бири са с 45-50 калории, докато безалкохолния Бакалар е с около 20. Няма как да махнеш алкохола и калориите да се увеличат.
TNT написа:А и безалкохолна бира е първата стъпка към гумената жена...
По-добре безалкохолна, отколкото никаква.
Същото е и с жените - по-добре гумена, отколкото никаква
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
Има ли някакви лайт бири вече тук? В щатите са най-питите бири от десетилетия. Съсалкохолни, нисковъглехидратни.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Според вас ако заменим половината въглехидрати с мазнини, дали е добра идея или като останат другата половина само си вредя? Питам понеже знам, че въглехидрати и мазнини не трябва да вървят заедно?
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
dhtj написа:не съм дебел нямам нужда да свалям кила, чувствам се добре, т.е. не е опрял ножа до кокала
Кето не е диета за отслабване и там много се провалихме, защото въпреки всички усилия така и не успяхме да наложим обратното мнение.
Копирам един текст, в който обяснявам защо ние без да сме били някога дебели сме решили да бъдем на кето. Не е напълно изчерпателен като причини и ефекти, но предполагам достатъчно добре описва една немалка част от тях.
В текста по-долу ще се опитам набързо да обясня какво се случва в резултат от кето адаптацията и мисля, че е много важно за всеки, който се интересува от кето да го прочете.
Очевидно след всичките тия години в които се стремим да дадем един пример как би трябвало да изглеждат едни хора на кето все още масовото мнение е, че е вредно за повече време, че уврежда мозъка или черния дроб или хормоните.
Повечето опозиционери на кето храненето четат там някъде в Гугъл или и аз не знам къде и интерпретират симптомите и промените в процеса на превключване на организма от захар към мазнини като източник на енергия като дълготрайни ефекти и вреди от кето храненето.
Този момент в който превключваме от глюкоза към кетони е стресов за организма и може да наблюдаваме най-различни странични ефекти и промени. Но те са преходни и причинени от това, че организма ни пренастройва цялата си енергийна система.
Понеже ChatGPT беше споменат в публикацията на която започнах да отговарям - всичко по-долу не съм си го изсмукал от пръстите. Това са ФАКТИ! Проучени, документирани, доказани и описани от традиционната наука. Не от този или онзи ментор, не от този или онзи доктор, а от продължили с десетилетия научни изследвания на имена, които оставят следа в медицината, на университети и т.н. Т.е. всеки може да използва ChatGPT или друг предпочитан метод за да валидира тази информация.
Започвам с нещо, което сигурно вече съм повтарял стотици пъти - кето храненето не работи единствено заради това, че сме в кетоза, нито единствено заради това, че не ядем захар или нещо друго. Ключовия фактор в него е АДАПТАЦИЯТА или с други процесът при който организмът ни превключва от състояние на зависимост от глюкозата за енергия към мазнинно ориентиран метаболизъм по подразбиране.
Колко време отнема адаптацията?
Повечето от нещата се стабилизират в рамките на 2-3 месеца. Но от там нататък всичките други съществени промени изискват време и от опит мога само да кажа, че с времето нещата стават все по-добре и по-добре. След година вече е съвсем различно, след 2 още повече, след 3-4 вече сме направо изцяло нов биологичен вид, след 7 ... имаме достатъчно снимки в групата, всеки сам може да си направи изводи добре или зле действа. Ама то било от тренирането.. ами фитнесите са пълни с хора на нашата възраст. Какво дава тази способност да тренираш 10 пъти тази седмица и това да не те скапе? Какво дава тази способност на тялото да гори мазнини с невероятна скорост дори на 40 или 50 години? Нека се замислим малко какво седи зад тези възможности и способности.
Ключов момент в адаптацията е способността ни да оксидираме и кетони и свободни мастни киселини или пълна метаболитна гъвкавост. Това означава, че мускулите ни ще горят директно мазнини, когато са в покой или подложени на нискоинтензивно натоварване.
Мозъкът ни ще използва направо кетони, т.к. тях може да ги изгаря директно.
Сърцето и черния дроб ще използват и двете според нуждите си и нивата на кислород в организма.
При екстремна нужда организмът ни ще използва и въглехидрати, които си произвежда ако не му достигат независимо от това дали сме на кето с 20гр нетни или с 0. Т.е. тук колко въглехидрати ще бъдат използвани от тялото ни не се решава от някой учен, изследовател, инфлуенсър, треньор и т.н., а от нашето собствено тяло и то ще си произведе точно толкова от колкото се нуждае. Не повече и не по-малко.
Това е и причината да побеснявам като чуя някой, дето си слушал тялото какво да яде и трябвало да яде банан или торта, щото виждаш ли иначе е нещастен. Нека не бъркаме лакомията с физиологична нужда.
Ето това е слушане на тялото - да го оставиш само да реши колко точно глюкоза му е нужна и да си я произведе само без нужда да му я внасяме отвън.
В състояние на пълна адаптация тези превключвания между кетони, мастни киселини и глюкоза стават бързо. Без умора, без глад, без замъглено съзнание или други характерни за захарния метаболизъм синдроми, когато останем за известно време без храна.
Всеки знае хора, които не могат да тренират, работят или изобщо да функционират ако не са яли нещо сладко, нали?
На първо място адаптацията започва на ензимно ниво. Увеличават се ензимите, които способстват оксидацията на мазнините, както и тези, които помагат кетоните да бъдат използвани ефикасно като енергия. Съответно намаляват ензимите, които поддържат захарния метаболизъм.
Това е първото ключе, което отключва каскадния механизъм от ползи на клетъчно ниво от кето храненето.
Следващата промяна в следствие от това касае митохондриалната активност, която ни води до митохондриалното ремоделиране или начина по който работят митохондриите ни (енергийните фабрики в тялото).
Първият ефект тук е увеличена митохондриална плътност (повече митохондрии в клетките, основно мускулните и чернодробните). Това ни води до там, че мускулите ни са с по-висока аеробна ефективност (използват повече кислород), съответно горят и повече мазнини. Натрупват по-малко лактат - т.е. по-малка умора. Възстановяват се по-лесно и водят до по-добро метаболитно здраве.
В черния дроб - повишената митохондриална активност води до засилена оксидация на мазнини или точно обратното на това, което се случва когато той е натоварен със захари, което обикновено причинява неалкохолна чернодробна стеатоза (омазнен черен дроб). Още една причина да ми избива пяна на устата щом чуя как с кето ще си повредим черния дроб. Няма на този свят по-голяма услуга, която да можем да направим на черния си дроб от това да сме на кето!
Това прави енергийния ни метаболизъм ефикасен, тялото се научава да рециклира остатъчните продукти като лактат и глицерол до гликоген по един по-ефикасен начин и ни предпазва от инсулинова резистентност, системни възпаления, хронична умора и т.н.. което пък от своя страна води до увеличен капацитет на тялото за клетъчна регенерация и увеличава цялостния антиоксидантен капацитет на тялото - или когато сме на кето и сме добре адаптирани получаваме същите ефекти, които можем да получим от дългосрочен воден фаст без да спираме да се храним.
Освен увеличената митохондриална плътност добрата кето адаптация води и до увеличена митохондриална ефикасност или това колко добре митохондриите работят при превръщането на горивото от храната в използваема за тялото енергия.
По- ефективната работа на митохондриите произвежда повече гориво (АТР), хаби по-малко енергия и генерира по-малко оксидативен стрес.
Това ни води до следващия ефект от кето храненето, който е производен на горните два - по-добра антиоксидантна защита.
Когато митохондриите работят за да преобразуват енергията те отделят т.нар. реактивни кислородни видове или по-познатите ни от популярната наука свободни радикали.
Обяснено на по-прост език, ако направим аналогия с автомобил това са изгорелите газове. Подобно на това как автомобилните газове ни вредят при вдишване, свободните радикали отделени вътре в тялото ни вредят по същия начин.
Естествения механизъм на тялото да чисти тези свободни радикали се дължи основно на глутатионът. Той ги неутрализира, поправя щетите от оксидативния стрес и поддържа нормалните митохондриални функции.
Или натрупване на свободни радикали = стрес, умора, ускорено остаряване, метаболитни заболявания, диабет и т.н.
Няма да обяснявам механизмите по които се случва, но добрата кето адаптация чрез регулация на някои фактори увеличава ензимите, които произвеждат и рециклират глутатиона.
Та до тук какво имаме - добра кето адаптация = митохондриална биогенеза, намалени свободни радикали и увеличен синтез на главния клетъчен антиоксидант (глутатион).
Следващият ефект е върху мозъкът. Той започва да използва повече кетони за енергия, около 60 -70%.
Митохондриите в него стават по-ефикасни и по-устойчиви на оксидативен стрес.
Двата главни невротрансмитера в мозъка ни са GABА и глутамат и вероятно най-важния ефект от добра кето адаптация върху мозъкът е регулацията на съотношението глутамат : GABA. Ако кето храненето е най-добрата услуга, която можем да направим за черния си дроб, същото важи и за мозъкът. Особено в стресиращата среда в която живеем.
Глутаматът е педалът на газта в мозъка - той дава по-добър фокус, възможности за учене и т.н., но и този, който след всръхстимулация ни води до стрес, тревожност и дори невротоксичност.
GABA пък е спирачката. Той предпазва мозъкът от претоварване.
Съответно добрата ни адаптация по някое време ни води до увеличен синтез на GABA и намален на глутамат, което в реалния живот означава намалена екситотоксичност или невронна смърт в резултат на повишен вътреклетъчен глутамат.
Всичко това описано горе ни води до различни хормонални промени. На първо място това е увеличената инсулинова чувствителност - трябва ни по-малко инсулин за да поддържаме едно и също ниво на кръвната захар.
Хормоните, които контролират чувството за глад и ситост се нормализират и нивата им са стабилни - без повече глад и внезапна загуба на енергия.
Кортизолът се стабилизира.
Стабилизира се работата на щитовидната жлеза - намален Т3. Противно на това, което пишат идиоти като Рей Пит и други подобни това не е резултат на дисфункция, а на увеличена метаболитна ефективност при кето (по-малко загуби от генерирана топлина при работата на митохондриите и по-добра митохондриална ефектнивност = по-ниска нужда от Т3).
Обикновено след като адаптационните промени настъпят кръвната ни захар се стабилизира на нива около 3,9 - 4,7 mmol/L дългосрочно в продължение на деня. Кетоните в кръвта се движат в границите на 0,5 - 1,5 mmol/L , а тези в урината са минимални или липсват.
Това са знаци за настъпила адаптация, които са лесно проверими и проследими, въпреки, че ако правим нещата правилно аз лично не виждам причина от подобни проверки. И ще го напиша отново, въпреки, че често съм го казвал - кетони в урината са знак за начална фаза на адаптация към кето или ако дълго време сме били на кето на липса на адаптация в следствие от грешни разбирания и съответно грешни представи за това как да се храним на кето.
c04 написа:Според вас ако заменим половината въглехидрати с мазнини, дали е добра идея или като останат другата половина само си вредя? Питам понеже знам, че въглехидрати и мазнини не трябва да вървят заедно?
Много е важно какво разбираш под половината - като количество (грамаж) или като калории. Двете са коренно различни неща заради калорийната плътност на мазнините.
Принципно е добре мазнините винаги да са водещи за да може да се случи метаболитната адаптация, макар и в по-ниска степен и да няма този проблем от смесването на въглехидрати с мазнини.
Твърде дълго и излишно е като обяснение, но най-просто и накратко казано причината да не ги смесваме е в това, че въглехидратите се горят с предимство (не, щото са по-полезни, а защото не могат да седят в кръвта над определено количество, а потенциалът за складиране е сравнително нисък).
Когато обаче имаме глюкоза в кръвта над някакви определени количества и триглицериди, последните просто няма къде да отидат. Циркулират в кръвта от където и повишения холестерол, ЛДЛ молекулата се "разтоварва" и от голяма и пухкава, която е транспорт и вероятно гориво става малка и плътна - атерогенна.
Затова тук са важни и калориите - да не са драстично повече, нито пък по-малко, че там идват други проблеми след време.
При един адекватен калориен прием и без да сме на кето можем да ядем нещо от рода на 20-25% или дори може би 30% въглехидрати, протеин според нуждите - да кажем, че тренираме и слагаме 1,4-1,8гр на килограм тегло, а останалите калории остават за мазнините.
Така ще имаме достатъчно притеин за мускулен синтез, достатъчно мазнини за енергия, за ендокринната система, за мастноразтворимите витамини и т.н. и някакви въглехидрати без да влизаме в класическа кето диета. Като под въглехидрати тук не говорим за преработени храни, хляб и т.н.,а за някакви варива, корени, ограничено количество плодове и т.н.
Spunky написа:Има ли някакви лайт бири вече тук? В щатите са най-питите бири от десетилетия. Съсалкохолни, нисковъглехидратни.
Проблемът с бирата и кетото не е само в празните калории и въглехидратите, а и в алкохолът.
Независимо какъв алкохол пием, черният дроб приоритизира метаболизирането му и по този начин вреди на мастната адаптация, защото и производството и използването на кетони спира, докато алкохолът се обработи.
Някои питиета са по-кето от гледна точка на това, че не съдържат въглехидрати, други съдържат много захари, което още влошава нещата, но истината е, че и двете не са ОК при кето ако употребата е системна, макар и малка.
То това не зависи от диетата като цяло де. Системната употреба на дори малки количества така или иначе се класифицира като алкохолизъм.
Иначе просто недоумявам защо все още няма "кето" бира. Ще е пълна химия ама то и 99% от храните са така. Вода, аромат на хмел, бира или там каквото искаме. Овкусител да горчи, оцветител, малко пектин за плътност и предполагам ще стане нещо не много по-лошо от различните лайт бири.
Ароматите се произвеждат по поръчка, не е проблем да се нагласи какъвто вкус си искаме.
Може да се нарави и с по-натурални аромати, но предполагам ще е търговска грешка, която аз лично не бих се наел да повторя. С една лимонада, която правихме няколко човека ми обясниха, че ако използвам истински пресен сок, а не концетрат и "натурални" аромати няма как да продавам. Не повярвах, но после се убедих, че е така
Копирам тука няколко връзки със статии във Фесбока, които може да са полезни с това, че при разни рутинни изследвания, когато така или иначе се взима кръв може да се пуснат още няколко маркера за да може всеки да си прецени на какво дередже е.
https://www.facebook.com/share/p/1GC7AZrVQQ/
https://www.facebook.com/share/p/1MFFzeCq8W/
https://www.facebook.com/share/p/1DGuShwdq5/
https://www.facebook.com/share/p/1DMBrWnc9q/
Тук е нещо, което всеки сам може да си измери:
https://www.facebook.com/share/p/17igjEDp5g/
https://www.facebook.com/share/p/1ADdKgroN4/
И обобщение за това какво ни показват горните маркери и груба времева линия на развитието.
https://www.facebook.com/share/p/1ZNRnPFxrV/
Евала за тоя пост. Ще го дам на родата да чете, че само с примери не става или поне ефекта не ги държи много след началния ентусиазъм.
Да, повече от едно малко на седмица е вече с негативен ефект. Аз бирата я заместих изцяло с газирана вода. Ако ще пия алкохол от социален натиск, то пия твърд и хубав. Имам обаче доста хора в живота ми в БГ, които биха имали големи ползи от ниско-въглехидратни бири.
Новото управление в щатите излезе с новата пирамида на храненето и буквално обърнаха старата, престъпна, надолу с главата

bum_bum написа:Проблемът с бирата и кетото не е само в празните калории и въглехидратите, а и в алкохолът.
Да, повече от едно малко на седмица е вече с негативен ефект. Аз бирата я заместих изцяло с газирана вода. Ако ще пия алкохол от социален натиск, то пия твърд и хубав. Имам обаче доста хора в живота ми в БГ, които биха имали големи ползи от ниско-въглехидратни бири.
Новото управление в щатите излезе с новата пирамида на храненето и буквално обърнаха старата, престъпна, надолу с главата

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
bum_bum написа:Кето не е диета за отслабване и там много се провалихме, защото въпреки всички усилия така и не успяхме да наложим обратното мнение.
Не е от вас. Народа масово няма капацитеда да вдене нещо толкова елементарно като това, че това което ядеш и пиеш до голяма степен определят как се чувстваш и дали ще си здрав или болен. А може би го осъзнават, но е по-лесно да го игнорират и да обвинят възраст, гени и общо взето всичко което не зависи от тях просто да за да не положат минимално усилие да променят нещата.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
bum_bum написа:c04 написа:Според вас ако заменим половината въглехидрати с мазнини, дали е добра идея или като останат другата половина само си вредя? Питам понеже знам, че въглехидрати и мазнини не трябва да вървят заедно?
Много е важно какво разбираш под половината - като количество (грамаж) или като калории. Двете са коренно различни неща заради калорийната плътност на мазнините.
Принципно е добре мазнините винаги да са водещи за да може да се случи метаболитната адаптация, макар и в по-ниска степен и да няма този проблем от смесването на въглехидрати с мазнини.
Твърде дълго и излишно е като обяснение, но най-просто и накратко казано причината да не ги смесваме е в това, че въглехидратите се горят с предимство (не, щото са по-полезни, а защото не могат да седят в кръвта над определено количество, а потенциалът за складиране е сравнително нисък).
Когато обаче имаме глюкоза в кръвта над някакви определени количества и триглицериди, последните просто няма къде да отидат. Циркулират в кръвта от където и повишения холестерол, ЛДЛ молекулата се "разтоварва" и от голяма и пухкава, която е транспорт и вероятно гориво става малка и плътна - атерогенна.
Затова тук са важни и калориите - да не са драстично повече, нито пък по-малко, че там идват други проблеми след време.
При един адекватен калориен прием и без да сме на кето можем да ядем нещо от рода на 20-25% или дори може би 30% въглехидрати, протеин според нуждите - да кажем, че тренираме и слагаме 1,4-1,8гр на килограм тегло, а останалите калории остават за мазнините.
Така ще имаме достатъчно притеин за мускулен синтез, достатъчно мазнини за енергия, за ендокринната система, за мастноразтворимите витамини и т.н. и някакви въглехидрати без да влизаме в класическа кето диета. Като под въглехидрати тук не говорим за преработени храни, хляб и т.н.,а за някакви варива, корени, ограничено количество плодове и т.н.