Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Имотният пазар

Мнение от steeN » 20 Окт 2023, 21:42

То има 1 или 2 държави в цяла Европа (не дори и ЕС) с фиксирани лихви за повече от 5 години. Трудно е да се каже кой е крив и кой е прав... щото накрая като тръгне да гърми банката и я подкрепим се питаме от къде дойде и инфлацията... ако си в топ 5-10% не ти пука ама тия надолу им излиза през носа.
Последна промяна steeN на 20 Окт 2023, 21:44, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Re: Имотният пазар

Мнение от DigitalExile » 20 Окт 2023, 21:44

В БГ няма банка която да даде адекватна фиксирана лихва, тоест кога и да вземеш от нея все си прецакан :mhihi: отделно че в ипотека винаги влизаш с цялото си имущество, има и опция без, но лихвата е двойна и отгоре в този случай.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 20 Окт 2023, 21:52

Днес си говорим с ...някой..и вика що не си вземеш нова кола!?...
Викам:-Не ми трябва аз личната кола я карам макс 10К на година и това е много....
Човека вика:-Аз бих взел шкода бизнес 2.0 дизел 115 коня нафта за 53К.лв щото аз/не той/може да даде 25К първоначална и после 2 години безлихвено.
Викам ако ме видиш да давам по 1К на месец за кола дето не карам щото карам служебната да ме застрерляш да не се мъча...
Еба го...и тоя умрел кон...за 52К 115коня 2023г края .... :ok:
Ще си купя за 40К корвет и ще си карам яриса в центъра ама това няма да стане.. :mhihi:
Последна промяна slatanic на 20 Окт 2023, 22:00, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 20 Окт 2023, 21:56

Тоя Корвет като минеш 2 пъти през сервиза и като му платиш данъка и гражданската и ще почнеш да мечтаеш за Шкодата :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 20 Окт 2023, 22:00

И едното и другото съм го играл...и не е верно....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 21 Окт 2023, 0:52

alx написа:
acho.rs написа:
alx написа:
vlad0 написа:В щатите като цяло е добре, че повечето кредитиране е с фиксирани лихви - в България е обратното.

да. винаги знаеш колко ще ти е месечната вноска един вид. аз лично мисля, че само луд или много отчаян човек би се хванал с променлива лихва...

И ти уж си хитър, пък се хващаш на въдицата. Фиксиранта лихва за ипотека винаги е била трагедия. В момента плаващите лихва, пак е с фиксирана част от банката и другото е кажи-речи основния лихвен процент. Ако искаш да ти е фиксирано, отиваш на worst case scenario и го плащаш, независимо дали ще се състои . Та за това никой в България не ползва фиксирана лихва, макар винаги да я е имало .
А това че лихвите са 2.5% при 20% инфлация е друга тема :mhihi:

Плаващата лихва е оферта само ако знаеш, че лихвите ще падат или ще седят същите. Не забравяй, че това е дългосрочен финансов договор и накъде ще ходят лихвите след 10 години никой не знае. Затова се играе на сигурно.

Ще ти дам жив пример. Когато си взех ипотеката избора ми беше между 1.99 фиксирана за 10 години или 1% плаваща. В момента тази същата плаваща щеше да е скочила на 6%.

А как ти се определя лихвата след периода на фиксирана стойност? Същото ли е като при варианта с плаваща лихва. Специално в България винаги е била голямо дърво тази стойност. И ако говорим за фиксирана - последните 12 години не е било никога на оферта, в която и да е банка да си с период с фиксирана лихва. Иначе знам, че има много хора у нас, които си вярват че са на оферта, кредита им бил индивидуален и тем подобни тъпотии. След 2014г, с новите условия за кредити, нормалните банки в България нямат много опции за вдигане на лихвата и в момента е горе-долу невъзможно лихвата да скочи на 6%, защото на местния консервативен пазар един подобен ОЛП ще напълни банките с депозити, които те не искат

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 21 Окт 2023, 1:17

acho.rs написа: А как ти се определя лихвата след периода на фиксирана стойност?

Мисля, че на него това му е целия период. Аз съм писал, че съм взимал в БГ ипотека с фиксирана лихва, малко по-висока от нормалното, но пак много ниска, само че, максимално беше до 5 или някоя банка до 10 години. В Щатите 30 годишен фиксиран, означава точно това. За това беше и бума на пазара по време и след Ковид, народа да заключи на ниско, докато може.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 21 Окт 2023, 10:18

Точно така е - в България "фиксираната" ипотека е само за определен кратък период в началото.
Също така, ако не можеш да връщаш ипотеката в България, гориш само ти - банката ти взима имота и ако не си покрие задължението с продажбата му, продължаваш да им дължиш пари.
В САЩ фиксираната лихва е за целия период 30 години и ако не си погасяваш ипотеката, гори и банката покрай теб.
Точно затова повечето американци разправят, че не биха взели ипотека при българските условия.
Изобщо всичко, свързано с финансите при нас е в каменната ера в сравнение с развитите страни.

Също, в момента се чудя защо никой не прави кери трейд - да взима евтини кредити в ЛВ и да ги слага на депозити в Евро с по-висока лихва. А може и да го правят.
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар

Имотният пазар

Мнение от steeN » 21 Окт 2023, 10:25

Евтини са единствено ипотечните в Бг, всичко друго е над нивата в еврозоната. По-скоро въпроса е, как Ганьо не се е светнал, че може да взима 3-4% от немски облигации вместо да седи на 0% в банката... и тогава този излишък на депозити много внезапно ще го хване липсата.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 21 Окт 2023, 10:38

Мда, в момента в чужбина по 12 месечни депозити в долари ми дават 5.8% а по евро - 4%.

Има една теория, че тези уж 'депозити' в Бг-банките всъщност са преведените пари по пенсии и заплати. И тъй като постоянно вдигат пенсиите и заплатите, депозитите се увеличават.
I love the sound of V8 in the morning...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 21 Окт 2023, 10:50

Явно всички искат да поддържат тази истерия с имотите и за момента е успешен опита.
Не знам докога ще могат, но току виж избутат още 1-2 години.
Изкуствено се държат ниски лихви, баламурниците тегля като за последно и поне 2/3 от хората знаят, че след Х години, инфлацията ще изяде вноската или демек ще им падне :clap:, защото ще взимат 20-30% или повече пари в следващите 5-10 години.
За сега това е така, но ще видим след някоя година.

Данъците са символични на имотите, няма никакви спъващи закони, плаща се яко в кеш под масата и т.н., все неща, които държат на макс цените и ги помпят още, от инвеститори в тухли и от спекуланти, продаващи в някакъв етап от строежа или след това.

Не рядко един имот си сменя собственика по 2-3+ пъти, а дори не е завършен, след това още 2-3 пъти и си остава на БДС и след години след завършването и издаването на акт 16.
Но това става с помощта на държавата и нищо правенето.

Докато всичко това е налично, цените ще растат, даже чувах наскоро, че преди дупка в Младост 1А, 50% е продадено на 1800евро и имало разсърдени от купувачите..

Ще дам пример в Испания, данъка като си купиш имот е 10%, вместо тукашните 3%. Брокерите взимат същото или 3-4%. Като се сложат и другите такси и разходи лесно се стигат 16-17% общо.
Ако утре или след 10 години решиш да продаваш да печелиш имаш пак брокери с 3-4% или до тук 20% загуба, която трябва да се избие.

И сега идва интересното, на печалбата след продаването, ако има такaва до 6к евро дължиш на държавата нови 19%, от 6 до 50к са 21% и т.н. нагоре.

Може да не дължиш нищо, ако всичко се вкара в нов имот, но с описаните проценти загуба по-горе, много малко могат да са на +.
Ако си над 65 год също не се дължи нищо.

Затова и няма постоянно купуване и продаване и надуване на цени както тук. Предполагам, че и в другите страни е идентично положението.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 21 Окт 2023, 13:33

Много грешни разсъждения, вместо да лекуваш същността на проблема, а и именно счупените пари които те принуждават да ги "складираш" в тухли, ти ще бориш симптоми с данъци и такси. :dunno: Щото ти ще забраниш по един или друг начин да се купуват имоти за тая цел, ама това ще надуе друг балон, щото на хората им е все по-ясно, че ги ограбват ако не си купуват твърди активи с парите си.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Окт 2023, 14:47

acho.rs написа:
alx написа:
acho.rs написа:
alx написа:
vlad0 написа:В щатите като цяло е добре, че повечето кредитиране е с фиксирани лихви - в България е обратното.

да. винаги знаеш колко ще ти е месечната вноска един вид. аз лично мисля, че само луд или много отчаян човек би се хванал с променлива лихва...

И ти уж си хитър, пък се хващаш на въдицата. Фиксиранта лихва за ипотека винаги е била трагедия. В момента плаващите лихва, пак е с фиксирана част от банката и другото е кажи-речи основния лихвен процент. Ако искаш да ти е фиксирано, отиваш на worst case scenario и го плащаш, независимо дали ще се състои . Та за това никой в България не ползва фиксирана лихва, макар винаги да я е имало .
А това че лихвите са 2.5% при 20% инфлация е друга тема :mhihi:

Плаващата лихва е оферта само ако знаеш, че лихвите ще падат или ще седят същите. Не забравяй, че това е дългосрочен финансов договор и накъде ще ходят лихвите след 10 години никой не знае. Затова се играе на сигурно.

Ще ти дам жив пример. Когато си взех ипотеката избора ми беше между 1.99 фиксирана за 10 години или 1% плаваща. В момента тази същата плаваща щеше да е скочила на 6%.

А как ти се определя лихвата след периода на фиксирана стойност? Същото ли е като при варианта с плаваща лихва. Специално в България винаги е била голямо дърво тази стойност. И ако говорим за фиксирана - последните 12 години не е било никога на оферта, в която и да е банка да си с период с фиксирана лихва. Иначе знам, че има много хора у нас, които си вярват че са на оферта, кредита им бил индивидуален и тем подобни тъпотии. След 2014г, с новите условия за кредити, нормалните банки в България нямат много опции за вдигане на лихвата и в момента е горе-долу невъзможно лихвата да скочи на 6%, защото на местния
консервативен пазар един подобен ОЛП ще напълни банките с депозити, които те не искат

Както казаха другите- фиксирана лихва в Щатите значи точно това- фиксирана за целия период. 10-15-20-30 години. За лихвите- ето ви едно интересно наблюдение….

https://www.marketwatch.com/story/infla ... 82-36a91f5

Нали знаеш това ако стане какво мазало ще е за всички дето не са с фиксирани лихви?

… и друго- нали знаеш колко хора (повечето) си мислят, че това сега е пика на лихвите? Ами ако не е? Ами ако паднат както на графиката във статията и хората се емнат на ниските плаващи лихви и после се изстреля още по- високо? Ти склонен ли си да рискуваш със най- голямата (вероятно) инвестиция в живота ти?

Тия неща трябва всеки внимателно дс си ги претегли спрямо апетита си за риск.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 21 Окт 2023, 16:36

msi200 написа:Мда, в момента в чужбина по 12 месечни депозити в долари ми дават 5.8% а по евро - 4%.

Има една теория, че тези уж 'депозити' в Бг-банките всъщност са преведените пари по пенсии и заплати. И тъй като постоянно вдигат пенсиите и заплатите, депозитите се увеличават.

Тази "теория" е някаква страшна глупост. Банките много лесно и ясно разграничават наличности по разплащателни сметки от срочни депозити... А каква е логиката да се увеличават наличностите по сметки, а да не се харчат, след като сме във инфлация ??? В смисъл - аз нямам пари, но събирам 100к лв от запалти които незнайно защо не харча от 2 години и така изкривявам статистиката... :conf:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 21 Окт 2023, 17:50

Как е да се нахакаш с 20-25 годишен ипотечен кредит, лизинги и потребителски кредити, когато си на около 40 и си видял малко по-високи доходи :mrgreen:

Масово са така. И разчитат, че до пенсия на 63-65, ще са все още на същите доходи, без работа няма да останат никога (например на 50 - 55г.), лихвите няма да се вдигат :mrgreen:

Оптимисти хора, спокоен сън им пожелавам до пенсия.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата