Мотористите във форума!
Модератор: Общи модератори
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Re: Мотористите във форума!
Не е късно да си купиш мотор на 40, но със сигурност, гарантирам ти, няма да станеш 'отличен' моторист, особено пък на писта! Имам предвид, че затова вече ще е късно... За S1000RR ще пропусна да коментирам... Няма смисъл!
50к.с. 4-тактов и 25к.с. двутактов не върви да сравняваме... Тук трябва да сложим и теглото на мотора, нали, за да стане сметката още по-ясна... Ако някой може да кара добре, с по-мощен мотор ще е по-бърз нагоре към Шипка, но ДА и с 50к.с. ще се кефиш, ако знаеш какво правиш!
50к.с. 4-тактов и 25к.с. двутактов не върви да сравняваме... Тук трябва да сложим и теглото на мотора, нали, за да стане сметката още по-ясна... Ако някой може да кара добре, с по-мощен мотор ще е по-бърз нагоре към Шипка, но ДА и с 50к.с. ще се кефиш, ако знаеш какво правиш!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Връщам се преди 2-3 години, когато писах за първи път в темата, защото се чудех за избора ми по това време (Duke 390). Тогава колега ми каза - когато се научиш да караш, по завоите няма да отстъпваш на хилядарките. А с малък мотор е много по-лесно да се научиш и да изградиш правилна техника. Шансът за грешки с тежки последствия също е значително по-малък. Може човек да започне на всякакъв мотор, стига да има глава на раменете си (а след 40 се очаква да е така). Зависи обаче какво цели. Ако иска да стане добър моторист и да усъвършенства контрола над машината - голяма машина е голяма грешка. Ако това му е мечтата (голям мотор) и просто иска да се наслаждава на машината и да дава газ по правите с нея - защо не. Само умната.
Аз дори за писта си взех слаб мотор и не съжалявам. Поставил съм си целево време на Серес, което единици постигат с 600 и хилядарки (за любителите говоря). Чак когато го постигна, ще се наградя с мечтаната машина.
Аз дори за писта си взех слаб мотор и не съжалявам. Поставил съм си целево време на Серес, което единици постигат с 600 и хилядарки (за любителите говоря). Чак когато го постигна, ще се наградя с мечтаната машина.
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
carmanf1 написа:И вика, никога не си достатъчно дърт за мотор. И никога няма пръв мотор, нито последен. Почваш с квот те кефи. Няма малък, няма голям.
Ааа за последен не съм съгласен, и мен ми се докарва понякога, но когато си погледна белезите на единия крак и се сетя как почерня/посиня и за малко да трябва да го махат бързо ми минава

Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

All the gear, all the time е нещото което помага да запазим максимално здравето си. И другото е - по-малко време по обществени пътища. Аз си пуснах единия мотор за продажба и може би ще приключвам с шосейното каране. Оставам на писта и ще добавя и офроуд. Много ми харесва карането и в града и извън него, но съм рационален човек и гледам да премервам рисковете. Почвам да си мисля, че не си заслужава...
Между другото не знам дали сте забелязали - Helite са пуснали еърбег раница! За мен лично е революционен продукт, защото жилетките са малко грознички и примерно ако ходиш на работа не е супер яко да се навличаш и с яке и отгоре и жилетка. А тази раница си е почти като нормална раница (просто по-тежка), но добавя значително ниво на безопасност. Ако продължа да карам в града и в бъдеще задължително ще инвестирам в такава!
Между другото не знам дали сте забелязали - Helite са пуснали еърбег раница! За мен лично е революционен продукт, защото жилетките са малко грознички и примерно ако ходиш на работа не е супер яко да се навличаш и с яке и отгоре и жилетка. А тази раница си е почти като нормална раница (просто по-тежка), но добавя значително ниво на безопасност. Ако продължа да карам в града и в бъдеще задължително ще инвестирам в такава!
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09
Дейба къде каза сега за тази раница, аз мислех да взимам жилетка ама ще трябва да посъбера още за раница направо, че 800 евракиса...
Аз с моя скромен опит от 10 000 км. за 6-7 месеца предимно градско в Пловдив (може би един от най-шибаните градове за шофиране в момента) не бих казал, че е непоносимо гадно. Сега, зависи си от човека. Без да искам да обиждам никой, за хора с тенденции да "карат" и града не става и дефилетата не стават, съгласен съм. Нееднократно съм псувал "колеги" дето ми карат на слалом и си мислят, че са много големи като ме изпреварят "рамо в рамо" в града щото сигурно съм ги изнервил с темпото, което поддържам, или ме натискат на "любимия" ми за каране участък от Асеновград към Пампорово (не знам защо, но към Девин ми се виждат една идея по-културни хората). На мен лично не ми пречи, дори и да са група, да му изсуля на някой една каска пък после като искат да ме ритат.
Ако човек си се придвижва със скорост, съобразена с пътните условия (може би най-важното за мен) рядко може да го изненада нещо. Да, мен са ме засичали вече много пъти, влизали са ми в лентата много пъти, отнемали са ми предимство, минавали са на червено и всичките тея хубави неща дето по клиповете ги говорят. За сега а и надявам се занапред ме спасява това, че просто някак си виждам как ще се случи някоя тъпотия пред мен, връщам газта и дори намалям. Все ми е тая, аз от 10-20 до 60-70 км/ч ще ги вдигна с 1/4 оборот на масура за секунда или две.
Та връщам се пак на по-горното, че за жалост поне по моите наблюдения повечето колеги управляват безумно машините си. А това съчетано с масово слабата психика на българина обикновено е лоша комбинация. Последните 3-4 седмици се придвижвам с колата и макар и да ми е ясно, че ще се случи, продължава да ме изумява какво целят хората, които да кажем карат след мен (с 50-60) 4-5 секунди и като видят, че явно си поддържам тази скорост ме изпреварват демонстративно с мръсна газ, без мигачи и фучат напред. Дали ще стигне преди мен с 2-3 минути или не, все тая.
Аз с моя скромен опит от 10 000 км. за 6-7 месеца предимно градско в Пловдив (може би един от най-шибаните градове за шофиране в момента) не бих казал, че е непоносимо гадно. Сега, зависи си от човека. Без да искам да обиждам никой, за хора с тенденции да "карат" и града не става и дефилетата не стават, съгласен съм. Нееднократно съм псувал "колеги" дето ми карат на слалом и си мислят, че са много големи като ме изпреварят "рамо в рамо" в града щото сигурно съм ги изнервил с темпото, което поддържам, или ме натискат на "любимия" ми за каране участък от Асеновград към Пампорово (не знам защо, но към Девин ми се виждат една идея по-културни хората). На мен лично не ми пречи, дори и да са група, да му изсуля на някой една каска пък после като искат да ме ритат.
Ако човек си се придвижва със скорост, съобразена с пътните условия (може би най-важното за мен) рядко може да го изненада нещо. Да, мен са ме засичали вече много пъти, влизали са ми в лентата много пъти, отнемали са ми предимство, минавали са на червено и всичките тея хубави неща дето по клиповете ги говорят. За сега а и надявам се занапред ме спасява това, че просто някак си виждам как ще се случи някоя тъпотия пред мен, връщам газта и дори намалям. Все ми е тая, аз от 10-20 до 60-70 км/ч ще ги вдигна с 1/4 оборот на масура за секунда или две.
Та връщам се пак на по-горното, че за жалост поне по моите наблюдения повечето колеги управляват безумно машините си. А това съчетано с масово слабата психика на българина обикновено е лоша комбинация. Последните 3-4 седмици се придвижвам с колата и макар и да ми е ясно, че ще се случи, продължава да ме изумява какво целят хората, които да кажем карат след мен (с 50-60) 4-5 секунди и като видят, че явно си поддържам тази скорост ме изпреварват демонстративно с мръсна газ, без мигачи и фучат напред. Дали ще стигне преди мен с 2-3 минути или не, все тая.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- yordanovdir
- кандидат ентусиаст
-
carmanf1 написа:
Искам S 1000 RR.
Май ще сменяш и чаршафите на диванетата.
- NiksGS
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е83 05, К25 06
Всичко със здрав разум трябва, ако ще на колело да се качиш, пак трябва да внимаваш. Дупки в асфалта, кал, вода, пясък, студ + поледици + опасни последици... Каквато машина иска - такава може да кара всеки. Стига капацитета му, да е повече от този на машината.
Ultimate Riding Machine
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
NiksGS написа:Всичко със здрав разум трябва, ако ще на колело да се качиш, пак трябва да внимаваш. Дупки в асфалта, кал, вода, пясък, студ + поледици + опасни последици... Каквато машина иска - такава може да кара всеки. Стига капацитета му, да е повече от този на машината.
При двуколесните, от вече доста години, 'капацитета' на машината е многократно надхвърлящ 'капацитета' на нормалния човек/водач !

- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09
Заеби капацитета, без изградени рефлекси и моторна координация една дупка, неравност, по-рязко пускане на съединителя или навиване на масура с машина 200 коня си е кажи-речи трудно поправима грешка от начинаещ. Спирачките все тая, там и с 15 и с 200 коня ще се изсулиш като сопол.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
Ако те ще ти 'дават' мотор, на който да се учиш, гледай да е някоя 600-ка... Ако наистина гледаш Дукати-та и искаш нещо, на което да се научиш да караш и да ти приятно през това време, вземи някой Монстер. Малките Монстер-и са евтини, стойката е почти 'пистарска', въпреки, че мотора не изглежда така, има сравнително добро окачване и добри спирачки. Стои на пътя като закован! Елементарен за обслужване и без особени изисквания към нещо специфично... След това сам ще решиш какво искаш и как го искаш! Аз също много заглеждам 848, но реално ми трябва нещо по-универсално, ако реша да сменям Мултистрада-та.

- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
nero_ написа:
Бях си въобразил, че съм единствения притежател на Радон в югозападна България.....

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
nickstorm написа:nero_ написа:
Бях си въобразил, че съм единствения притежател на Радон в югозападна България.....
Може и да си… защото в кашона имаше друго

Иначе по предната тема - за мен Дукати е по-специална машина. Харесвам, че правят нещата по техен си начин. BMW-то е малко или много още от познатата от десетилетия рецепта.
- gromovich
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46
- Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ
Аз пък тази вечер реших, че ще сменям антифриза на Страйкъра и понеже винаги гледам да обслужа всичко както си е по препоръка тръгнах да свалям казанчето на антифриза за да го измия и изхвърля стария антифриз от него. Едно че се наложи да сваля цялата генерация и да разкача радиатора заради него ами успях да го спукам като го свалях. Отдолната страна има два пластмасови щифта, които влизат в едни гумени шайби и при свалянето единият щифт леко се окриви и така стана белята. Заради пустия му перфекционизъм сега ще трябва да чакам 10 дни за ново казанче от Ямахата
Успокоява ме фактът, че дотогава ще имам време да си ревизирам цялата предна спирачка - нов ремонтен комплект за спирачната помпа и нов ремонтен комплект за спирачния апарат.

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
За БМВ - това важи за боксерите им, въпреки, че развитието е уникално! При Дукати, ако разгледаме 'въздухарките', схемата е почти същата. Концепцията е от много отдавна, разгледай... 'Воднярките' им, V2, са на практика същия двигател, но с водно охлаждане с необходимите за това елементи. Виж с V4 нещата вече стават други...
П.П. Аналога на Монстер-а е SV модела на Сузуки- 'инфо' за колегата.
П.П. Аналога на Монстер-а е SV модела на Сузуки- 'инфо' за колегата.

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
gromovich написа:Аз пък тази вечер реших, че ще сменям антифриза на Страйкъра и понеже винаги гледам да обслужа всичко както си е по препоръка тръгнах да свалям казанчето на антифриза за да го измия и изхвърля стария антифриз от него. Едно че се наложи да сваля цялата генерация и да разкача радиатора заради него ами успях да го спукам като го свалях. Отдолната страна има два пластмасови щифта, които влизат в едни гумени шайби и при свалянето единият щифт леко се окриви и така стана белята. Заради пустия му перфекционизъм сега ще трябва да чакам 10 дни за ново казанче от ЯмахатаУспокоява ме фактът, че дотогава ще имам време да си ревизирам цялата предна спирачка - нов ремонтен комплект за спирачната помпа и нов ремонтен комплект за спирачния апарат.
Затова тези 'операции' се правят, когато времето е топло! Сега в студа всичко е много 'по-чупливо'. Трябваше само да 'изсмучеш' с нещо течността от казанчето, без да го сваляш. Понякога 'излишния' перфекционизъм води до подобни резултати!