Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2020
35
30%
2021
32
28%
2022
14
12%
2023
3
3%
2024
4
3%
2025
3
3%
2026+
24
21%

Общо гласове : 115
младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 28i xDrive Estoril Blue, R259
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: ex. X3 E83 LCI 3.0d

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

Мнение от astrapower » 15 Окт 2019, 15:20

Дошъл е срива съдейки по цената на златото, от май до сега EUR 250 нагоре за тройунция.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 16 Окт 2019, 4:40

В дългосрочен план само златото и цената на имотите в Канада растат прогресивно.

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 16 Окт 2019, 8:34

BMW_POWER написа:...Друг е и въпросът, да знаеш какво изкаш. Не какво търсиш, а какво искаш. Агентите по недвижими имоти са хиени и вие за тях сте прясно месо. Не им се връзвайте на приказките и ги мачкайте вие...

:yes: :yes: :yes:
Съветът ми е да се замислите колко пари реално са 3.6% от стойността на сделката, и доколко ги заслужават тези 3.6% агенциите, а после помислете дали вие не можете да си свършите работа сами и какво можете да направите по бъдещия си апартамент за тези пари...
Аз също тръгнах подпитвайки агенции, но ги разбрах що за стока са бързо бързо... Хванах се сериозно и просто яхнах колелото и обиколих де що видях улици със строежи из кварталите, които си бях набелязал в продължение на месец-два. Повечето сгради естествено бяха тъкмо започнати, най-много до груб строеж, и трудно се намираха контакти директно със строителя, но не беше невъзможно. Направих няколко огледа преди да намеря "моето" и на брокер лев не съм дал. Да, 300-500лв. бих дал, за да спестя време, но еквивалентна на половингодишната заплата на някой скромен човечещ нЕма как да стане, просто е нереално. Та така, просто споделям...

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 16 Окт 2019, 10:21

За покупка 'на зелено' брокерът е излишен, но за вторичния пазар си е направо задължителен, особено ако се купува за пръв път жилище.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 16 Окт 2019, 10:24

streetz написа:За покупка 'на зелено' брокерът е излишен, но за вторичния пазар си е направо задължителен, особено ако се купува за пръв път жилище.
Все си мисля, че с доверен и опитен адвокат е по-добре от брокер, но всеки да си преценява...

Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 16 Окт 2019, 10:25

Аз също успях да мина без брокери като купувах къщата. Хич не беше лесно, но успях да се свържа директно с продавача и да прескоча тия кръвопийци. И не са ми липсвали в нито един момент докато течеше сделката :mhihi: Разбира се дадох си един приличен хонорар на адвокат за проверки по законноста на имота и къщата и изготвяне на документи, ама поне знам защо. Винаги съм бил на мнение, че брокерите не само не помагат на пазара(продавачи и купувачи) ами и пречат яко - почти невъзможно е да намериш обява, особено за наем, от частно лице...всички сайтове са пълни с фалшиви обяви и въртят схеми само и само да си пробутат боклиците. Изкуствено надуват цените, защото е в техен интерес за да вземат по-голяма комисионна. Абе рядкост са читавите хора в тая професия...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 16 Окт 2019, 10:35

Аз си направих експеримент и дадох на един брокер да ми изготви предварителния договор за покупко-продажбата. Е няма такъв резил, дори самият аз намирах нереални кретении написани там. Показах го на адвоката си и директно го изхвърлихме в коша. Пълен смях са :mhihi:

Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 16 Окт 2019, 13:04

Не знам кога ще е, ама ако Unicredit верно нашият наказателна лихва за депозити над 100кE, ше се срият точно никога!
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Няма BMW ;-)
Мечтае да кара: Нова

Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

Мнение от Venelin1111 » 16 Окт 2019, 13:17

Nickelback написа:Показах го на адвоката си и директно го изхвърлихме в коша. Пълен смях са :mhihi:

Аз имам точно три сделки с недвижими имоти и трите съм ги правил само с моя адвокат. Не знам защо нещо не ме радват брокери в агенции. Пример:
Продадох един апартамент , бях го пуснал в “Имот Бг” , налазиха ме разни агенции и дойдоха на оглед куповачите с брокер. Обадих се на адвоката ми и както ти каза моя човек направо го напъди с шибания му предварителен договор, ония като кърлеж се беше впил в куповачите , а те горките му платиха супер дебела комисионна. Адвоката ми щеше да свърши нещата на 1/2 цена. Мен не ми пукаше щото аз взех чисти пари и комисионна не съм плащал. Не зная всички агенции ли са едни и същи?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Няма вече BMW

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 16 Окт 2019, 15:47

Nickelback написа:Съветът ми е да се замислите колко пари реално са 3.6% от стойността на сделката

... в щатите са 6%... ако много се пазариш може да ги свалиш на 5%... и като сделки под $150-200к на практика няма- смятай за кви пари става дума... добре, че започнаха да излизат разни сайтове за директна продажба, че почнаха да им бъркат в г*зовете на агенциите...

сега, има и друг момент- на текущия пазар където търсенето е по-голямо от предлагането и продажбата не е трудна, агенциите са безсмислени пиявици- две мнения няма. но когато пазара е на обратното един добър агент е много важен за успеха на една продажба. много хора (да не кажа повечето) просто нямат представа как да продадат нещо и като купувачите са кът- един знаещ и разбиращ агент си струва цената.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 16 Окт 2019, 16:25

В България комисионната на брокерите реално може да достигне до 7.2%, понеже в 99% от случаите имотите на пазара се предлагат от агенции. И като им дойде купувач сам, без брокер - 3.6% от продавача, 3.6% от купувача и става една доволна и предоволна сума. Аз лично платих 2% на моя брокер, при това чак накрая, след като имах нотариалния акт в ръце. Повечето искат да им платиш комисионната ако не на предварителен договор, то най-късно при изповядването на сделката. Вземат ли парите няма да им видиш очите повече ... много е зле тоя бранш.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 18 Окт 2019, 0:47

В Канада бизнесът със строителството и имотите носи около 30% от доходите на страната. Агентите прибират нормално 7%, но могат да искат и 10%. Тези пари се плащат от продавача. Купувачът плаща цената, за която се е спазарил. Хиените натискат продавачите за по-голям процент, защото това "ще доведе повече колеги". В системата си те виждат колко се предлага и колко ще изкарат. Не е задължително да си делкат парите 50-50. Затова и предлагат на клиентите си тези имоти, които на тях са по-изгодни. Личен опит от покупко-продажба на апартамент с българка брокерка в Монреал.
Накратко. Търсехме жилище и само се оглеждахме с женицата. Важно е да се влезе в доста имоти на "опън хаус", за да се придобие някаква представа. Жилищата за под наем са съвсем различен сегмент от пазара. Та влизайки в един апартамент (цветовете вътре бяха отвратителни, тип виненочервени стени), попитахме агента на продавачите, защо продава. Оня каза, че са КАПАРИРАЛИ друго жилище и затова. Думата в червено означаваше, че продавачът има срок за завършване на сделката. Иначе губи капарото. Цената беше около 235К. Назах на нашата агентка да пусне оферта за 210К и ми беше ясно, че ще ни отсвирят. Лимитът ме беше 215К. Оттам натаък трябваше да се "разкрачваме". Ние си правим сметката така, че едната заплата да покрива всички разходи, втората да е "за кеф". За всичко различно от най-необходимото накратко. След два дена агентката се обажда и казва. Хубава и лоша новина. Лошата е, че продавачът е бесен и е "сипал" доста по нас. Хубавата, че ни е върнал оферта 217К. 2К над лимита за 30 години моргидж не са проблем и така купихме апартамента.

https://www.google.ca/maps/@45.5486967, ... 384!8i8192

Сградата отсреща, втори етаж вляво. Продажбата няма да я описвам. Живо дране и просене на процент. Лъжи и ... не ми се говори. Агентката като цяло намаза едни 15-20К само от нас. Да е жива и здрава!

2015 се местим на село и наемаме жилища. 2017 собственичката пуска апартамента за продажба и стана ясно, че ще ни гонят. Започнахме да се оглеждаме за нещо в района. Говорим за къща с двор, не за апартамент. Амартаментите имат луди месечни такси за поддържка и т.н. Стигат и надминават 1К на месец. Да, $1000 на месец. Зависи от района естествено. И тези суми растат всяка година. Искам да кажа, че на село (Отава), къщи под 400К летят и често дори не излизат на пазара. Продават се преди да излезе обявата. Брокерът пуска една обява и тя е два-три дни във вътрешната система. Другите брокери я виждат, но клиентите не. Така реално нищо не може да стане без хиените. С жената виждаме една къща (близнак), боядисана, реновирана и гола на няма и километър от нас. Тичаме там и агентът казва, че е къндишанали солд. Но се нави да ни я покаже. Каза, че купувачите имали проблем с финансирането и затова е с нас отново тук. Това, че нямаме агент видно го заинтригува. Далаверката е 100%-товия комисион. Това беше неделя и агентът имаше опън хаус в друга къща. Той в една посока, ние в друга. Огледахме 3-4 къщи в ценовия диапазон 350К. Трагедия. Без врати, избушени прозорци, паднал покрив ... Хотел Рай в Ямбол, ако го помни някой. Отиваме при агента и му казваме, че сме ОК с къщата. Той каза, че в понеделник евентуалните купувачи имат дет лайн и ако нямат финансиране, ние сме насреща. Да споделя само, че ние имаме кеш да първа вноска и одобрение от банката за кредит. Сиреч, парите са тук. Та идва понеделник и агентът на продавача звъни. Банката е отказала финансиране и ние сме на линия. Дойде в къщи, даде документите, видя каквото му трябва и стигаме до цена. Говоря за примерна сума +/- 5К Продавачът искаше 340К. Колко предлагаме. Спогледахме се с женицата и казваме 325К. Агентът ни погледна малко странно и вика, 328К? ОК, готови сме. Той вади телефона и се обажда на продавача. В Кебек сити, на кръгло 500км. Започна да го омайва, как парите са насреща и как оня щял да си покрие моргиджа и как ... Продавача каза "ОК" и агента започна да вади бумагите. На мен ми беше като в сън, женицата ме рита и казва. "Усещаш ли, че си купуваме къща?". Аз съм с невярващ поглед и не и обърнах внимание. Чаках във всеки момент нещо да се бъгне и да отечем. Тук сделките са по-различни като цяло, но в един щастлив момент си взехме ключовете от адвоката и всичко в шест.
Казако накратко. Купете и продайте един евтин имот. Опитът ше ви покаже, какво да правите после.

Цените на имотите в бг? Елементарно. Както и тук. Бизнес зони с добри условия извън София. Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Видин дори. Защо да правя офис в София, след като във Видин ще ни е на 30% като разход? Софтуерен или нещо он-лайн. Имам приятелче, работи за голяма канадска рекламна агенция. Прибра се във Варна и си работи вече повече от пет години оттам. Много съм убеден, че тези с голените кредити ще изгърмят.
Не искам да съм лош пророк, ама ... София ще умре. Примери много.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 18 Окт 2019, 6:39

Как е възможно 30г “моргидж” да са ОК, като по мои сметки отдавна си минал 50-те?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Няма BMW ;-)
Мечтае да кара: Нова

Мнение от Venelin1111 » 18 Окт 2019, 6:54

Не искам да съм лош пророк, ама ... София ще умре. Примери много.

От какво ще умре и кога?

Няма вече BMW

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 18 Окт 2019, 8:19

Dextuar написа:Как е възможно 30г “моргидж” да са ОК, като по мои сметки отдавна си минал 50-те?

По-скоро е имал предвид, че 2к, разсрочени в 30те години ипотека няма да се усетят.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата