България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 30 Окт 2021, 7:59

stean написа:
Околовръсното на Казанлък е по същия начин - двулентов с мантинели. Да ти опиша какво се случва, понеже и аз съм джигит.

Карам с 80-90 в дясна лента, друг настезател ме изпреварва по правилата в лява, но така се случи, че след десен завой имало разклон и пред мен изкача завиващ атомобил с ниска скорост. Добре че изпреварващият ме задмина бързо, за да кривна в ляво, иначе на тоя щях да му помогна със завиването. Така се надявам да схванеш, че не всичко е хранилка.
.

Да, затова казвам, че когато не познаваш пътя вече трябва просто да си спазваш горе-долу и няма проблем или поне да кажем, че се свеждат до минимум проблемите. Точно на този участък понеже се движат предимно хора, които не са от града обикновено се кара културно. Или поне в половината. За последните 10 години се сещам за само една жертва и то моторист посред нощ, който си караше много диво в продължение на няколко години. Удари се сам, без други коли наоколо, не беше лошо момче. Та на въпросната отсечка от няколко километра има две-три места на които е много възможно да ти излезе кола от малко пътче, понеже има бая неща наоколо да не ги изреждам, част от които не се виждат защото тези пътчета водят навътре някъде и тогава има сгради или нещо си. Каруци е много възможно също да се появят на едното място. Точно на едното 60 преди имаше патрулка с камера за няколко месеца, но сега няма, зад завой е, голяма отбивка и ако не спазваш, никакъв шанс да намалиш преди да е късно. Общо взето там където няма ограничение си е ок да караш с колкото искаш, но където има 60 си е много адекватно, въпреки хубавия двулентов път с мантинели без нито една дупка. На едното 60 се случва да правят обратен много често, понеже е единственото място където може да се обръща за да речем отсечка от 3-4 км. но ако не си местен не го знаеш и виждайки 60 си викаш, че е поредното неадекватно и спокойно може да прецениш, че е излишно. :mhihi: Отдясно има пък едно от тези споменати от мен пътчета, а правата я виждаш, че е да речем 2 км. еднопосочен път без дупка от тия за които Бойко се гордее. :mhihi: Преди години така на същото място едно чисто ново Ф30 тръгна да обръща, но един преценящ мангал с очукан бус, който иначе също кара очукани дизелови БМВ-та, които вървят със светлинна скорост винаги :mhihi: е преценил, че 60-то е за нищо и мисли, че буса спира като Е46-цата му, така го измятка, че го направи тоталка. Нищо им нямаше иначе на хората вътре, даже доказателството, че не рязкото спиране убива, а скоростта в комбинация с него. Ако бяха с по-голяма скорост е ясно, но толкова за преценките. Когато си местен и познаваш всички възможни места на поява дори на животни(понеже има и такива места където най-редовно ще има куче, коза, крава, кон)виждаш, че не всичко е неадекватно както си си мислел, понеже ти е пречело на пистовите мераци. Като казах за тези места за животни, те са си оказани почти винаги със съответния знак, но странно защо някой минаващ, който не е местен ги мисли, че и те да ей така. Това води до оставане на пътя в повечето случаи, някое убито животно и акт от кат, понеже се случва почти незабавно някой местен да се обади, че са му блъснали животното.
А скоростта...колкото и рязко да спреш с 90, самия удар ще е с доста по-малко и това ти увеличава шансовете, дори да си без колан. Но всеки 10 км. отгоре увеличават всичко за жалост. Да не говорим, че ниската скорост ти дава един огромен шанс просто да излезеш от пътя ако някой кара срещу теб и ако не продължи в твоята посока точно в която ти излизаш, да се размине ПТП, на мен ми се е случвало няколко пъти и денем и по тъмно, но за щастие скоростта все е била нормална точно тогава и не ме е бъркало, че кося тревата, за още по-голямо щастие е нямало някой голям камък в нея или изхвърлен боклук от сорта на гума, та излизал от пътя, кося тревата, тегля една майна и си продължавам. Излишно е да казвам ако скоростта ти е голяма и ти се наложи да излезеш в трева, че и неравна какво е напълно възможно да се случи.
Та аз не съм на мнение, че повечето ограничения са неадекватни, особено в БГ. Това на запад съм виждал такива ограничения на такива пътища като слънце, че като типичен Ганьо съм си викал тия дали не са луди сега с тоя знак тука, но в следващия момент си казвам, че може би ако бях местен щях да знам повече за това. Та толкова за преценката и мястото и. Да не звуча като някой моралист, когато ми се кара си карам. :mhihi: Но и аз преценям. :ahah: Просто гледам да мисля повече и дано все така почти винаги да ми е правилна преценката и да не се получи комбинация от недостатъчно добра преценка плюс липса на късмет, понеже и второто играе роля понякога, но да, с ниска скорост има по-малка тежест.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 30 Окт 2021, 10:02

Новата хранилка мисля ще е на Цариградско. Между Метро и магистралата 70-50-70-50

Sent from my iPhone using Tapatalk
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 30 Окт 2021, 10:27

steeN написа:
///M Power написа:Без да ми се убиждаш, ама ако средната скорост на двулентов път /без магистрала/ ти е 80 значи си караш сравнително бързо и над ограниченията.

Съгласен. Това значи, че или перкаш със поне със 100-110 нон стоп и/или изобщо не намаляш по селата и кръстовищата.

Колегата каза, че включва и магистралата /която в негоя случай е почти половината път/ та 80 е повече от ОК.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 30 Окт 2021, 10:28

TNT написа:Новата хранилка мисля ще е на Цариградско. Между Метро и магистралата 70-50-70-50

Постоянно се оглеждам, макар няколко пъти доста бързо да карах. :oops:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 30 Окт 2021, 11:55

TNT написа:Новата хранилка мисля ще е на Цариградско. Между Метро и магистралата 70-50-70-50

Оф да, там съм си 55-60 почти до Overdrive :censored:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Дон Кроки
Аватар

Мнение от Kroki » 01 Ное 2021, 13:45

Ако каквото и да е Е60 се вреже със 170 км/ч в стълб, шанса да изглежда така е 0
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 01 Ное 2021, 13:59

Те журналята са си написали "приблизително" 170, т.е плюс-минус 100! :mhihi:
А и не е ясно дали тая снимка изобщо е от същия инцидент! Може просто да е по-готино да сложат смачкано БМВ.
Все пак, някак си, някой е отсекъл стълб в Пловдив, за което НЕ Е виновен радефф, боце или доган, а простотията българска.

Ето още едно очукано БМВ от тая нощ, отново с уговорката, че снимката не е ясно от къде е!
https://trud.bg/%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B0%D1%80-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BB-%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4/
Последна промяна empar на 01 Ное 2021, 14:13, променена общо 2 пъти

Дон Кроки
Аватар

Мнение от Kroki » 01 Ное 2021, 14:03

https://nova.bg/news/view/2021/10/31/34 ... %BA%D0%B8/

Остава да си е карал така пикапчето :shock:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 01 Ное 2021, 14:04

То направо не останаха BMW-та от преценячи :kuku:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 01 Ное 2021, 14:18

Андрето е шампион... аман от селяндури :banghead: :ranting:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Ное 2021, 14:23

Нито тоя се е ударил със 170, нито другия е дрифтирал. Първият може и да е му е докосвала стрелката толкова в някакъв момент, но самия удар ще е макс с 80.
Вторият пък какво ще е дрифтирал сопола, влезнал е идея по-бързо в завоя и се е олюлял на излизане. А момичето вероятно я е докоснал с огледалото, понеже ако я удари с която и да е част с тая тежина, ще има потрошени кости и ще бере душа, а журналята ще го опишат хубаво, а не така с контузии. Отървала се е.

Стийн, спокойно бе, в Германия още бол Е60-ки и Е90-ки има. :mhihi: Нашата държава намалява демографски и вече не можем да им ги изкупим дори.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 01 Ное 2021, 14:27

Да ти кажа, тез модели точно дето ги споменаваш, колкото по-бързо изчезнат толкова повече ще се радвам :ok: (+ Е65 и прилежащата 6та серия Е60 и колко беше там)

Иначе... не точно за тая тема ама...

https://news.bg/bulgaria/hvanaha-shema- ... irali.html

:mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Compact M43B16
Детайли за колата: BMW Compact, 1994/10, автоматик, М43B16

Мнение от Vasko_G » 01 Ное 2021, 14:46

Жалко, ударили са се в подстъпите към моста. Друго щеше да бъде ако с тази скорост бяха изкачили моста. Тогава щеше да стане феерично на завоя.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 01 Ное 2021, 15:24

empar написа:Ето още едно очукано БМВ от тая нощ, отново с уговорката, че снимката не е ясно от къде е!
LINK

От студентски град е снимката, кръстовището на Иван Странски и Борис Стефанов.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата